Subarachnoïdale bloeding: Bloeding tussen hersenvliezen

Subarachnoïdale bloeding: Bloeding tussen hersenvliezen Jaarlijks krijgen circa 1.000 mensen in Nederland te maken met een subarachnoïdale bloeding (SAB). Bij een subarachnoïdale bloeding vindt in de hersenen een bloeding plaats in de ruimte onder het middelste hersenvlies (arachnoidea of spinnenwebvlies). Meestal is deze bloeding tussen de hersenvliezen het gevolg van een scheur van een uitstulping van een slagader (aneurysma), al zijn ook andere oorzaken en risicofactoren bekend voor deze levensbedreigende aandoening. Naast zeer ernstige hoofdpijn krijgt een patiënt onder andere te maken met oogproblemen en veranderingen in de persoonlijkheid en het gedrag. Deze aandoening is een medische noodsituatie waarbij chirurgie vereist is om het leven van de patiënt te redden.

Oorzaken: Meestal aneurysma

Meestal heeft de patiënt bij deze vorm van een beroerte reeds een vaatafwijking, zoals een aneurysma (uitstulping in deel van een slagader), of een arterioveneuze malformatie (AVM) (wirwar van uitgezette bloedvaten in de hersenen). Meestal scheurt dergelijk hersenaneurysma waardoor een bloeding ontstaat. Daarnaast leiden een hoofdtrauma (vaak bij ouderen die hun hoofd stoten of bij jongeren die een auto-ongeval krijgen).

Overmatig alcoholgebruik leidt mogelijk tot een subarachnoïdale bloeding / Bron: Jarmoluk, PixabayOvermatig alcoholgebruik leidt mogelijk tot een subarachnoïdale bloeding / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Risicofactoren hersenaandoening

Aandoeningen

Volgende aandoeningen zijn geassocieerd met een subarachnoïdale bloeding:

Omgevingsfactoren

In bepaalde omstandigheden krijgt een patiënt sneller te maken met de hersenaandoening:
 • geslacht: iets meer vrouwen dan mannen zijn getroffen
 • het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners
 • huidskleur: mensen met een zwarte huidskleur zijn vaker aangetast
 • leeftijd: dit is op elke leeftijd mogelijk, maar vooral bij patiënten tussen de 45 en 70 jaar.
 • overmatig alcoholgebruik
 • roken

Dubbelzien komt mogelijk voor bij de hersenaandoening / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)Dubbelzien komt mogelijk voor bij de hersenaandoening / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)

Symptomen: Hoofdpijn, stijve nek en oogproblemen

Bij een subarachnoïdale bloeding heeft de patiënt ernstige hoofdpijn die plotseling begint (donderslaghoofdpijn). De knallende of beukende pijn is erger aan de achterkant van het hoofd.

Andere symptomen zijn:

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Vaak heeft de patiënt een lichte tot matige verhoogde bloeddruk, koorts, een stijve nek en/of een versnelde hartslag (tachycardie) bij het lichamelijk onderzoek. Bij een neurologisch onderzoek, dat de arts eveneens uitvoert, bemerkt hij een verminderde zenuw- en hersenfunctie. Een oogonderzoek onthult verminderde oogbewegingen en stuwingspapil (zwelling van de oogzenuw door verhoogde hersendruk) en/of een netvliesbloeding.

Ruggenprik / Bron: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ruggenprik / Bron: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Diagnostisch onderzoek
Mogelijk voert de arts een CT-scan (zonder contrastvloeistof) uit om een subarachnoïdale bloeding op te sporen. Niet altijd toont een scan afwijkingen, vooral bij een kleine bloeding. In da geval voert de arts vaak nog en lumbale punctie (ruggenprik: onderzoek van hersenvocht) uit om de diagnose te bevestigen.

Andere mogelijke onderzoeken zijn:
 • een CT-scan angiografie (met behulp van contrastvloeistof)
 • een hersenangiografie van de bloedvaten van de hersenen
 • een MRI-scan en MRA (magnetische resonantie angiografie) (zelden)
 • een transcraniële Doppler-echografie (met dit onderzoekt krijgt de arts een idee over de bloedstroom in de bloedvaten van de hersenen)

Differentiële diagnose

Veelal zijn de symptomen van een subarachnoïdale bloeding vrij duidelijk voor het stellen van de diagnose, maar soms verwart de arts deze aandoening met volgende ziekten:

Behandeling subarachnoïdale bloeding

De arts voert een chirurgische ingreep uit, al moet de patiënt hiervoor wel voldoende stabiel zijn. De chirurg heeft de keuze uit twee verschillende operatietechnieken. Bij coiling gaat de chirurg met een katheter via de liesslagader naar het aneurysma, en plaatst hij daarna een platina-spiraaltjes in het aneurysma. Hierdoor krijgt dit gedeelte geen bloed meer waardoor een bloeding niet meer tot stand kan komen. Clipping is een andere behandelingstechniek. Hierbij plaatst de arts een klemmetje op het aneurysma zodat het aneurysma geen bloed meer krijgt. Deze techniek gebeurt niet via de liesslagader maar wel rechtstreeks via het schedeldak.

Prognose

De vooruitzichten van een subarachnoïdale bloeding zijn afhankelijk van de locatie en de hoeveelheid van de bloeding. Bij ouderen bij patiënten met meer ernstige symptomen, is de prognose slechter. Soms herstellen patiënten zonder behandeling, maar anderen met een subarachnoïdale bloeding komen te overlijden, zelfs met een behandeling. Ongeveer de helft van de patiënten met een subarachnoïdale komt uiteindelijk te overlijden.

Complicaties bloeding onder spinnenwebvlies

Soms komt een subarachnoïdale bloeding opnieuw tot stand. Wanneer dit nogmaals gebeurt, zijn de vooruitzichten vaak slechter. Hierdoor is de patiënt veel minder alert en komt hij in een coma terecht of komt hij te overlijden.

Andere complicaties omvatten:

Preventie bloeding tussen hersenvliezen

Het is belangrijk om een aneurysma tijdig op te sporen, want dit voorkomt mogelijk een subarachnoïdale bloeding.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Subarachnoïdale bloedingSubarachnoïdale bloedingEen subarachnoïdale bloeding wordt vaak afgekort met SAB. Bij SAB is een aanval levensbedreigend. Deze aandoening lijkt…
Vroege signalen van een subarachnoïdale bloeding (SAB)Vroege signalen van een subarachnoïdale bloeding (SAB)Bij een subarachnoïdale bloeding is tussen de hersenen en de schedel een bloedvaatje gebarsten, doorgaans als gevolg van…
De oorzaken, symptomen en behandeling van een hersenbloedingDe oorzaken, symptomen en behandeling van een hersenbloedingPer dag worden ongeveer 25 mensen getroffen door een hersenbloeding. Wat is een hersenbloeding? Hoe ontstaat een hersenb…
Hersenvliezen en aandoeningenHersenvliezen en aandoeningenHersenvliezen zijn de vliezen die de hersenen maar ook het ruggenmerg omgeven. De hebben een belangrijke functie: besche…

Prostatitis: Ontsteking prostaat met pijn en plasproblemenProstatitis: Ontsteking prostaat met pijn en plasproblemenProstatitis is een aandoening waarbij de prostaatklier ontstoken is. Meestal is dit het gevolg van een bacteriële infect…
Zwemmersoor: Ooraandoening met afscheiding uit oor & oorpijnZwemmersoor: Ooraandoening met afscheiding uit oor & oorpijnBij een zwemmersoor (otitis externa) is de oorschelp en de gehoorgang ontstoken. Dit gebeurt vaak door water dat in het…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 14 maart 2017:
 • 6 vragen over een subarachnoïdale bloeding (SAB), https://www.gezondheidsnet.nl/hersenen-en-geheugen/6-vragen-over-een-subarachnoidale-bloeding-sab
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/1164341-differential-diagnosis#showall
 • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/1164341-overview#showall
 • SAB (subarachnoïdale bloeding), https://www.neurologie.nl/publiek/patientenvoorlichting/sab-subarachnodale-bloeding
 • Subarachnoid haemorrhage, http://www.nhs.uk/Conditions/Subarachnoid-haemorrhage/Pages/Introduction.aspx
 • Subarachnoid hemorrhage, https://medlineplus.gov/ency/article/000701.htm
 • Subarachnoidale bloeding (SAB), https://www.hagaziekenhuis.nl/a-tm-z/aandoeningen/subarachnoidale-bloeding-(sab).aspx
 • Subarachnoïdale bloeding, http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/bloedvaten/sab.php
 • Subarachnoïdale bloeding, https://www.radboudumc.nl/Informatiefolders/6670-Subarachnodale_Bloeding_-i.pdf
 • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.