Hersenaneurysma: Uitstulping in wand van slagader hersenen

Hersenaneurysma: Uitstulping in wand van slagader hersenen Een hersenaneurysma is een abnormale uitstulping in de wand van een slagader in de hersenen. Hersenaneurysmata lijken alarmerend, maar meestal veroorzaken ze geen symptomen of gezondheidsproblemen. In een aantal omstandigheden gaan deze uitstulpingen echter lekken of scheuren en dan ontstaat een bloeding in de hersenen. Dit gaat gepaard met ernstige symptomen zoals epileptische aanvallen, plotselinge en ernstige hoofdpijn en wazig zien. Een snelle behandeling is nodig bij deze levensbedreigende situatie, waarbij de arts meestal chirurgisch moet ingrijpen. Bij een nog niet gescheurd aneurysma in de hersenen zijn tot slot wijzigingen in de levensstijl nodig

Oorzaken van hersenaneurysma

Een hersenaneurysma is een zwakke plek in de wand van een bloedvat in de hersenen. Dat deel van het bloedvat verslijt door een constante bloedstroom en puilt dan uit. Deze uitstulping bereikt soms de grootte van een kleine bes. Aneurysmata in de hersenen vormen zich aan de splitsing van bloedvaten (plaatsen waar ze vertakken) omdat deze delen vaak zwakker zijn. De uitstulpingen bevinden zich meestal in de hersenbasis. De oorzaak van het ontstaan van een hersenaneurysma is onbekend anno oktober 2020.

Risicofactoren van uitstulping in een wand van een slagader in de hersenen

Diverse risicofactoren spelen een rol bij het verschijnen van een hersenaneurysma.

Aandoeningen
Verschillende aandoeningen dragen bij aan de totstandkoming van een hersenaneurysma:
 • aangeboren afwijkingen, zoals
  • bloedvatafwijkingen in de hersenen bijvoorbeeld het Ehlers-Danlos syndroom (aandoening waarbij de bloedvaten in de hersenen verzwakken met symptomen aan onder andere de huid en de gewrichten)
  • een polycystische nierziekte, een erfelijke aandoening die resulteert in met vocht gevulde zakjes in de nieren waardoor de bloeddruk meestal verhoogt
 • atherosclerose (een ziekte waarbij vet zich opbouwt in de wand van de bloedvaten)
 • cerebrale arterioveneuze malformaties (een abnormale verbinding tussen slagaders en aders in de hersenen waardoor de normale bloedstroom onderbroken is)
 • een abnormaal smalle aorta
 • een familiale geschiedenis van een hersenaneurysma
 • een hoge bloeddruk
 • een infectie
 • een verwonding of trauma aan het hoofd (hersentrauma)
 • kanker of tumoren in het hoofd en de nek
 • ziekten die het bloed of de bloedvaten aantasten

Omgevingsfactoren
Enkele omgevingsfactoren zijn geassocieerd met hersenaneurysmata:
 • alcoholmisbruik
 • drugsmisbruik zoals cocaïne of amfetaminen (stimulerende middelen)
 • geslacht: Vrouwen hebben vaker aneurysmata dan mannen.
 • leeftijd: Hersenaneurysmata ontwikkelen zich meestal bij veertigplussers. Wanneer patiënten echter aan een aangeboren afwijking lijden, is het mogelijk dat ze reeds eerder symptomen ontwikkelen.
 • roken

Wazig zien is één van de tekenen van een hersenaneurysma / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien is één van de tekenen van een hersenaneurysma / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Symptomen

De meeste hersenaneurysmata veroorzaken geen symptomen gaan lekken of barsten. Als een hersenaneurysma groot wordt en op zenuwen in de hersenen drukt, veroorzaakt dit eveneens klachten. Een symptomatisch aneurysma in de hersenen veroorzaakt volgende mogelijke symptomen

Diagnose en onderzoeken

Verschillende beeldvormende onderzoeken zijn inzetbaar om een hersenaneurysma op te sporen.

Behandeling van aneurysma in de hersenen

De behandeling van een hersenaneurysma hangt af van de grootte en locatie van het aneurysma. Bovendien houdt de arts rekening met het feit of de uitstulping al dan niet is geïnfecteerd of en ook of deze is gesprongen (opengebarsten).

Stoppen met roken is noodzakelijk bij een nog niet gescheurd aneurysma in de hersenen / Bron: Geralt, PixabayStoppen met roken is noodzakelijk bij een nog niet gescheurd aneurysma in de hersenen / Bron: Geralt, Pixabay

Niet gescheurd aneurysma

Kleine aneurysmata die niet gescheurd zijn en geen symptomen veroorzaken, behoeven niet altijd een medische behandeling. De arts kijkt evenwel steeds naar de gezondheid van de patiënt en de aard van het aneurysma. Veranderingen in de levensstijl zorgen ervoor dat het aneurysma niet gaat lekken of barsten:
 • cafeïne beperken, want hierdoor ontstaat soms een plotselinge stijging van de bloeddruk
 • de bloeddruk verlagen met een gezonde voeding en lichaamsbeweging
 • geen cocaïne of andere stimulerende middelen gebruiken
 • geen zware dingen tillen; ook dit verhoogt mogelijk de bloeddruk
 • stoppen met roken

Gescheurd aneurysma

Een snelle behandeling is nodig bij een hersenaneurysma. De arts gaat proberen om de bloedstroom in het aneurysma te stoppen. Alle procedures houden risico's in. De arts bepaalt welke behandeling het beste werkt op basis van de gezondheid en de grootte, de locatie en het type van de uitstulping in de wand van de slagader van de hersenen. Diverse operatietechnieken zijn mogelijk om een hersenaneurysma te behandelen.

Complicaties van gescheurd aneurysma

Een gebarsten hersenaneurysma bloedt meestal slechts enkele seconden. Het bloed beschadigt direct omliggende cellen, maar ook andere cellen zijn hierdoor mogelijk beschadigd of vernietigd. Een gescheurd aneurysma in de hersenen verhoogt ook de druk in de schedel. Een te hoge hersendruk (druk in het hoofd) voorkomt dat bloed en zuurstof naar de hersenen kunnen gaan, zodat bewustzijnsverlies of zelfs de dood optreden.

Complicaties die ontstaan ​​na een ruptuur (scheur) van een aneurysma zijn:
 • een waterhoofd (een gescheurd aneurysma resulteert soms in bloedingen in de ruimte tussen de hersenen en het omliggende weefsel (= subarachnoïdale bloeding) waardoor de circulatie van het hersenvocht en het ruggenmerg geremd is; hierdoor hoopt het hersenvocht zich op waardoor de hersendruk verhoogt en een waterhoofd ontstaat)
 • hyponatriëmie (een subarachnoïdale bloeding door een gescheurd hersenaneurysma veroorzaakt soms een verlaagd natriumgehalte in het bloed doordat schade ontstaat aan de hypothalamus, een gebied in de buurt van de hersenbasis; hyponatriëmie leidt mogelijk tot een zwelling van hersencellen en blijvende schade)
 • opnieuw bloeden (met mogelijk verdere hersenschade)
 • vasospasme (onregelmatige vernauwing van bloedvaten in de hersenen waardoor de bloedtoevoer naar hersencellen beperkt is en extra celschade en celdood tot stand komt)

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikslagaderaneurysma: Gescheurd aneurysma met pijn in buikBuikslagaderaneurysma: Gescheurd aneurysma met pijn in buikBij een buikslagaderaneurysma ontstaat een grotere ballonachtige uitstulping (verwijding) in het onderste deel van de ao…
Aneurysma: oorzaken, symptomen, complicaties, behandelingAneurysma: oorzaken, symptomen, complicaties, behandelingEen aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een bloedvat. Een aneurysma ontstaat zonder op te vallen…
Wat doen bij een aneurysma?Wat doen bij een aneurysma?Het woord alleen al ziet er angstaanjagend uit: aneurysma. Moeilijk om te schrijven en moeilijk om uit te spreken. Maar…
Aandoening: AneurysmaAandoening: AneurysmaEen aneurysma kun je vergelijken met een ballon die je een klein beetje opblaast, en er een paar hobbels verschijnen als…

Luchtwegaandoeningen met hoesten en verstopte neusLuchtwegaandoeningen met hoesten en verstopte neusTijdens het hele jaar door, maar vooral tijdens de winter en de vroege lente, zijn veel mensen geplaagd door een luchtwe…
Rode penis: Oorzaken en behandeling van roodheid van penisRode penis: Oorzaken en behandeling van roodheid van penisEen penis die rood gekleurd is, is soms enkel te wijten aan wrijving. Wanneer de roodheid aan de penis niet afneemt en o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Geraadpleegd op 27 september 2018:
 • Brain Aneurysm, https://medlineplus.gov/brainaneurysm.html?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=sept18
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Diagnosis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/brain-aneurysm/diagnosis-treatment/drc-20361595
 • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/brain-aneurysm/symptoms-causes/syc-20361483
 • What Is a Brain Aneurysm?, https://www.webmd.com/brain/brain-aneurysm#1
 • Afbeelding bron 1: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.