Stuwingspapil: Zwelling oogzenuw door verhoogde hersendruk

Stuwingspapil: Zwelling oogzenuw door verhoogde hersendruk Een stuwingspapil is een aandoening waarbij de oogzenuw gezwollen is door een verhoogde druk in of rond de hersenen. Deze verhoogde hersendruk kan veroorzaakt worden door diverse factoren, zoals een abces, hoofdletsel of het gebruik van bepaalde medicijnen. Typische symptomen zijn hoofdpijn, braken en dubbelzien. Het kenmerkende van een stuwingspapil is dat de symptomen vaak kortstondig optreden. Tijdige behandeling is cruciaal en bestaat meestal uit medicatie en/of chirurgie. De vooruitzichten variëren en zijn sterk afhankelijk van de oorzaak van de verhoogde hersendruk.

Epidemiologie van stuwingspapil

Stuwingspapil is een zeldzame aandoening waarvoor geen exacte incidentie- of prevalentiecijfers beschikbaar zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat de aandoening beïnvloed wordt door ras of geslacht. Stuwingspapil kan op elke leeftijd voorkomen.

Oorzaken: Zwelling van de oogzenuw door verhoogde hersendruk

De aandoening wordt vaak veroorzaakt door:

Hoofdpijn is een typisch kenmerk bij verhoogde hersendruk / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is een typisch kenmerk bij verhoogde hersendruk / Bron: Geralt, Pixabay

Symptomen: Kortstondig dubbelzien en hoofdpijn

De symptomen van stuwingspapil ontstaan meestal door de onderliggende oorzaak van de verhoogde hersendruk. In het vroege stadium van stuwingspapil zijn er vaak geen symptomen. Kortstondige visuele veranderingen kunnen optreden, zoals dubbelzien (diplopie), lichtverblinding en halo's, of zelfs tijdelijk volledig verlies van het gezichtsvermogen (amauroisis). De gezichtsscherpte blijft meestal lange tijd intact, behalve in gevorderde stadia, waar patiënten mogelijk last hebben van wazig gezichtsvermogen. Andere symptomen door verhoogde hersendruk zijn hoofdpijn, misselijkheid en/of braken. Stuwingspapil veroorzaakt doorgaans geen pijn.

Diagnose en onderzoeken

Oogonderzoek

Tijdens een uitgebreid oogonderzoek gebruikt de arts een oftalmoscoop (een instrument met sterke vergroting) om de achterkant van het oog te inspecteren. Via oftalmoscopie kan een stuwingspapil worden geïdentificeerd.
Ruggenprik / Bron: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ruggenprik / Bron: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Diagnostisch onderzoek
Een Magnetic Resonance Imaging (MRI-scan) of computertomografie (CT-scan) zijn essentieel om de oorzaak van de verhoogde hersendruk te bepalen. Deze onderzoeken helpen bij het bepalen van de juiste behandeling. Soms voert de arts ook een echografie van het oog (oogechografie) uit om te bevestigen of de patiënt daadwerkelijk een stuwingspapil heeft of een andere aandoening met vergelijkbare symptomen. Een fluoresceïneangiografie (onderzoek van de bloedvaten van het netvlies) kan nuttig zijn voor een nauwkeurige diagnose. Daarnaast kan een gezichtsveldonderzoek worden uitgevoerd om uitval in de dode hoek van het gezichtsveld te identificeren. Een lumbale punctie (ruggenprik) kan worden uitgevoerd om de druk van het hersenvocht te meten. Deze procedure moet worden uitgevoerd met kennis van de resultaten van de MRI- of CT-scan, aangezien het niet altijd veilig is om een lumbale punctie uit te voeren. Het hersenvocht wordt microscopisch onderzocht om een hersentumor of infectie op te sporen of uit te sluiten.

Differentiële diagnose

Stuwingspapil kan gemakkelijk worden verward met andere aandoeningen die vergelijkbare symptomen vertonen. Differentiële diagnoses omvatten:

Behandeling via medicatie en chirurgie

Het is cruciaal om de verhoogde hersendruk snel en effectief te behandelen. De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Corticosteroïden kunnen nuttig zijn bij aandoeningen zoals hersentumoren, waarbij mogelijk ook een chirurgische ingreep of bestraling (radiotherapie) nodig is om de tumor te verwijderen of te verkleinen. Stuwingspapil veroorzaakt door idiopathische intracraniale hypertensie kan worden behandeld met gewichtsverlies en diuretica (plastabletten). Als deze behandelingen niet effectief zijn, kan chirurgie noodzakelijk zijn. Bij een bacteriële infectie worden antibiotica voorgeschreven. In het geval van een hersenabces wordt vaak een drainage uitgevoerd, gevolgd door een antibioticakuur.

Prognose en vooruitzichten

De prognose van stuwingspapil is variabel en afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Vroege opsporing en behandeling kunnen echter levensreddend zijn. Chronische stuwingspapil kan leiden tot vernauwing van het gezichtsveld en verlies van gezichtsvermogen.

Complicaties van stuwingspapil

Stuwingspapil kan leiden tot diverse complicaties als het niet tijdig wordt behandeld. Enkele mogelijke complicaties zijn:
  • Verlies van gezichtsvermogen: Chronische stuwingspapil kan leiden tot blijvend verlies van gezichtsvermogen, met name in de perifere gebieden van het gezichtsveld.
  • Oogzenuwatrofie: Langdurige druk op de oogzenuw kan resulteren in atrofie (afbraak) van de oogzenuw, wat het gezichtsvermogen verder kan beïnvloeden.
  • Scleritis: Een ernstige ontsteking van de sclera (het buitenste harde oogvlies), die kan optreden als gevolg van een auto-immuunreactie geassocieerd met verhoogde hersendruk.
  • Uveïtis: Ontsteking van de middelste laag van het oog kan complicaties veroorzaken bij stuwingspapil en kan leiden tot verdere visuele problemen.
  • Ziekte van Vogt-Koyanagi-Harada: Deze ernstige aandoening kan leiden tot een combinatie van symptomen aan de ogen, huid, oren en hersenen, en kan complicaties veroorzaken bij stuwingspapil.
  • Retinale scheuringen of bloedingen: Hoge druk kan leiden tot scheuringen of bloedingen in het netvlies, wat kan bijdragen aan visuele achteruitgang.
  • Oculaire toxoplasmose: Een parasitaire infectie die complicaties kan veroorzaken bij patiënten met bestaande oogproblemen door verhoogde druk.

Preventie en levensstijl

Hoewel niet alle vormen van stuwingspapil te voorkomen zijn, kunnen enkele maatregelen helpen om het risico te verlagen. Een gezonde levensstijl, waaronder een evenwichtige voeding, matige alcoholconsumptie en het vermijden van blootstelling aan schadelijke chemicaliën, kan bijdragen aan het behoud van een gezonde hersenfunctie en het verminderen van het risico op aandoeningen die verhoogde hersendruk kunnen veroorzaken.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foster Kennedy-syndroom: Tumor in frontale kwab van hersenenFoster Kennedy-syndroom: Tumor in frontale kwab van hersenenHet Foster Kennedy-syndroom is een zeldzame aandoening waarbij een tumor in de frontale kwab van de hersenen leidt tot s…
Pseudotumor cerebri: een verhoogde druk in het hoofdPseudotumor cerebri: een verhoogde druk in het hoofdEen pseudotumor cerebri is een aandoening waarbij er een verhoogde druk in het hoofd aanwezig is. Het is geen tumor, maa…
Oogzenuw: Aandoeningen en problemen met de nervus opticusOogzenuw: Aandoeningen en problemen met de nervus opticusDe oogzenuw (nervus opticus) bestaat uit meer dan 1,2 miljoen zenuwvezels die visuele informatie van het netvlies naar d…
Oogproblemen & hoofdpijn: Oorzaken, symptomen en behandelingOogproblemen & hoofdpijn: Oorzaken, symptomen en behandelingMensen staan er vaak niet bij stil dat dagelijkse activiteiten zoals langdurig lezen, schrijven en autorijden vermoeide…

Dacryostenose: Traanbuisverstopping (geblokkeerde traanbuis)Dacryostenose: Traanbuisverstopping (geblokkeerde traanbuis)Dacryostenose is een aandoening waarbij één of beide traanbuisjes van een patiënt vernauwd of geblokkeerd zijn. De traan…
Hypertensieve retinopathie: Oogziekte door te hoge bloeddrukHypertensieve retinopathie: Oogziekte door te hoge bloeddrukHypertensie, oftewel hoge bloeddruk, kan leiden tot verschillende schadelijke oogaandoeningen, waaronder hypertensieve r…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • Afwijkingen van de oogzenuw (oogzenuwkop of papil), http://www.oogartsen.nl/oogartsen/zenuwen_oogkas/afwijkingen_oogzenuw/, geraadpleegd op 4 september 2016
  • Background, http://emedicine.medscape.com/article/1217204-overview#showall , geraadpleegd op 4 september 2016
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/1217204-clinical-presentation#showall, geraadpleegd op 4 september 2016
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/1217204-differential-diagnoses#showall, geraadpleegd op 4 september 2016
  • Papilledema, http://eyewiki.aao.org/Papilledema, geraadpleegd op 4 september 2016
  • Papilledema, http://www.msdmanuals.com/home/eye-disorders/optic-nerve-disorders/papilledema, geraadpleegd op 4 september 2016
  • Papiloedeem, http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec20/ch235/ch235b.html, geraadpleegd op 4 september 2016
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.