Eschara: Donkere vlekken (dood weefsel) op wonde op huid

Eschara: Donkere vlekken (dood weefsel) op wonde op huid Een wonde oplopen is normaal, zoals de hand verbranden tijdens het koken of van een fiets vallen. Het lichaam tracht steeds om deze wonde te genezen, waardoor een korstje op het letsel ontstaat. Soms ontwikkelen zich bij de wondgenezing donkere vlekken op de huid, wat dan gekend is als ‘eschara’. De arts behandelt eschara meestal niet omdat dit deel uitmaakt van het normale genezingsproces. In enkele gevallen is echter sprake van een onderliggende wondinfectie, waardoor een medische behandeling nodig is om de dode huid te verwijderen.

Terminologie

De Nederlandstalige medische wetenschap lijkt voornamelijk de term 'eschar' te hanteren, terwijl het Coëlho-woordenboek (uitgave 2010) spreekt over 'eschara'.

Oorzaken eschara

Eschara is een stuk dood weefsel dat van het lichaam afvalt. De vlekken maken deel uit van het normale genezingsproces van een wonde. Door het uiterlijk lijken ze soms wel alarmerend voor de patiënt. Eschara komen meestal voor bij een brandwonde of drukwonde (decubitus), maar ook bij wonden van een diabetische zweer (zenuwschade en minder bloeddoorstroom bij diabetes), gangreen (afsterven van weefsel met wijzigingen aan de huid), een schimmelinfectie, tyfus (bacteriële infectie door besmette insectenbeet) en miltvuur (infectie met symptomen aan de huid en longen).

Symptomen: Donkere vlekken op wonde

Eschara begint als een klein bultje, breidt dan uit, ondergaat centrale necrose (weefseldood), en krijgt uiteindelijk een donkere korst of een leerachtig uiterlijk, wat soms doet denken aan sigerettenbrandwonde. Eschara zijn meestal bruin of zwart van kleur. Normaal gesproken bevinden de meeste eschara zich aan de bovenkant of onderkant van een wonde en is dit mogelijk omringd met gezwollen, gevoelige of rode weefsels. Ze zijn vergelijkbaar met schurftvlekken, maar ze verhinderen wel het genezingsproces van de onderliggende wonde.

Diagnose en onderzoeken

Eschara identificeert de arts op basis van het uiterlijk en de textuur. De huid is vaak ruwer en dikker in textuur dan de omliggende huid. Dit dood weefsel heeft een bruine of zwarte kleur, en is mogelijk gevuld met pus.

Behandeling van dood weefsel

Geen behandeling

De arts behandelt eschara als onderdeel van de wonde, omdat het vaak een stadium in het genezingsproces is. In veel gevallen verwijdert de arts eschara niet, omdat dit spontaan van de huid zal vallen.

Medische behandeling

In sommige gevallen bedekt eschara een groter wondprobleem, met name een wondinfectie. Hierdoor is het voor de arts bijzonder moeilijk om deze infectie op te sporen. Healthline verklaart dat een gebarsten huid op of rond eschara een gemakkelijk toegangspunt is voor infecties zoals sepsis (bloedvergiftiging), hetgeen potentieel levensbedreigende complicaties met zich meebrengt. Bij een onderliggende wondinfectie bevindt zich pus op bloed in eschara. De arts moet hierbij een debridement uitvoeren, waarbij hij de aangetaste en dode huid verwijdert en zo de uitbreiding van een infectie voorkomt. Hij doet dit mogelijk via een chirurgische ingreep. Een andere verwijderingsmethode is het gebruik van chemicaliën in de vorm van topische (op de huid aangebrachte) middelen. Omdat eschara meestal een andere structuur en kleur heeft dan de omliggende huid, zijn deze topische middelen gemakkelijk toe te passen zonder bijkomende problemen te veroorzaken.

Een goede voeding is nodig / Bron: Jill111, PixabayEen goede voeding is nodig / Bron: Jill111, Pixabay

Preventie van problemen met de huid

In sommige gevallen, zoals onbedoelde brandwonden, is eschara niet te voorkomen. Drukwonden voorkomen is mogelijk door patiënten met een beperkte mobiliteit regelmatig van houding te veranderen. De huid moet schoon en droog blijven en de patiënt moet voldoende blijven drinken om uitdroging (dehydratie) te voorkomen. Daarnaast helpt het behoud van een gezonde en evenwichtige voeding met voldoende eiwitten, vitamine C en zink. Stoppen met roken en voldoende lichaamsbeweging zijn andere tips voor het voorkomen van eschara.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tinea nigra: Donkere vlek in handpalmen door gist (schimmel)Tinea nigra: Donkere vlek in handpalmen door gist (schimmel)Tinea nigra is een tropische huidaandoening die die veroorzaakt is door een gist (schimmel). De schimmelinfectie tast vo…
Madentherapie: Gebruik van larven voor behandeling wondenMadentherapie: Gebruik van larven voor behandeling wondenMadentherapie (larventherapie) is een soort biologische behandeling waarbij de arts levende, steriele gekweekte maden (v…
Wondzorg: Soorten débridementDébrideren is het verwijderen van necrotisch, dood weefsel (débris) uit de wonde. Dit is een natuurlijk proces van het l…
Debridement: Verwijdering van dood weefsel uit wondeDebridement: Verwijdering van dood weefsel uit wondeEen debridement is een medische procedure waarbij de arts dood, beschadigd of geïnfecteerd weefsel verwijdert. Een schon…

Dreigend hartinfarct – de eerste signalenDreigend hartinfarct – de eerste signalenPijn op de borst, of angina pectoris, is vrijwel altijd het gevolg van inspanning. Zodra deze aanvallen ook in rust voor…
Dysartrie: Spraakstoornis met onduidelijke spraakDysartrie: Spraakstoornis met onduidelijke spraakDysartrie (dysarthria) is de medische term voor een spraakstoornis, die tot stand komt als gevolg van een neurologische…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: José M. Ramos, Isabel Jado, Sergio Padilla, Mar Masiá, Pedro Anda, And Félix Gutiérrez, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
 • Geraadpleegd op 22 oktober 2017:
 • A Brief Overview of Eschar, https://www.advancedtissue.com/brief-overview-eschar/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010)
 • Eschar- A Forgotten Focus of Concern, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2889663/
 • Eschar, https://en.wikipedia.org/wiki/Eschar
 • Eschar, https://medlineplus.gov/ency/article/002355.htm
 • Eschar: an important clue to diagnosis, http://casereports.bmj.com/content/2013/bcr-2013-010105.full
 • Eschar: Definition, Formation & Treatment, http://study.com/academy/lesson/eschar-definition-formation-treatment.html
 • What Causes Eschar?, https://www.healthline.com/symptom/eschar
 • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.