Wondzorg: Het TIME-model

Het TIME concept is een classificatiemodel dat binnen de wondzorg wordt gebruikt om te kunnen evalueren op korte en lange termijn. Het voordeel van dit model is dat het een aantal onderdelen van de wondzorg combineert en zo helpt betere en meer concrete doelen te stellen voor de wondheling. Het TIME concept is relatief nieuw binnen de wondzorg en sluit aan op het WCS classificatiemodel.

Doel

Het doel van dit concept is om de chronische wond optimaal te kunnen beoordelen en te kunnen volgen in zijn heling. Elk afzonderlijk deeltje is belangrijk voor de wondheling, maar ook de invloed op elkaar mag niet worden onderschat. Het algemeen gebruik van dit concept verbetert ook de correcte doorstroom van informatie. Als een patiënt getransfereerd wordt naar een ander ziekenhuis of een andere dienst, is het voor de hulpverleners direct duidelijk hoe het precies met de wonde staat.

Time uitgelegd

T van Tissue (weefsel):
Het weefsel van de wonde wordt beoordeeld. Niet vitaal weefsel vermoeilijkt de wondgenezing. Is er bijvoorbeeld necrose aanwezig? Debridement nodig? Beoogd resultaat: Vitale wondbodem.

I van Infection (infectie):
Een te hoog aantal bacteriën zorgt ervoor dat de wonde een infectie heeft. Zijn er tekens van infectie te zien in of bij de wonde? Moet er ontsmet worden? Ontstekingsremmers of antibiotica? Beoogd resultaat: Bacteriële balans en vrij van infectie.

M van Moisture (vochtbalans):
De juiste vochtbalans is belangrijk bij wondzorg. Een juiste omgeving, niet te droog en niet te vochtig, is belangrijk om de heling te stimuleren. Er kan bijvoorbeeld een drain nodig zijn bij overlating exsudaat. Beoogd resultaat: Correcte vochtbalans.

E van Edge (rand):
De huidcellen moeten groeien om de wond te kunnen dichten. Is er sprake van verweking of ondermijning van de huidranden?
Beoogd resultaat: Sluitende wondranden.

Extra factoren om mee rekening te houden

Elke behandeling van een wonde (en keuze van wondzorgmateriaal) moet uiteraard ook individueel benaderd worden. Er zijn heel veel beïnvloedende factoren waar men tevens rekening mee moet houden. Deze factoren kunnen zeer divers zijn, voorbeelden zijn de ziekte diabetes, of het (recent) ontvangen van chemo.

Er is een uitgebreide versie van TIME opkomst, namelijk TIME-H. De H is deze staat voor de 'Healing' of de helingstijd.
© 2011 - 2024 Chuck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wondzorg: Werken met honing en honingzalfWondzorg: Werken met honing en honingzalfHoningzalf is een product die in de wondzorg terug van weggeweest is. In de oudheid gebruikte men al honing om wonden te…
Wondclassificatie: eerste hulp bij wondzorgWondclassificatie: eerste hulp bij wondzorgLeken vinden het moeilijk om de juiste wondzorg toe te passen op hun wonen. Toch kunnen we veel wonden onderscheiden aan…
Wondzorg: de larventherapieWondzorg: de larventherapieEr zijn verschillende therapieën om een wond te doen genezen. Toch als een wond in een stilstaande fase komt en antibiot…
Zilvernitraat in de wondzorgZilvernitraat in de wondzorgIn wondzorg worden verschillende therapieën gebruikt. Er komen vooral therapieën met medicatie aan bod. Ook zijn de natu…

Acetylsalicylzuur: pijnstillerAcetylsalicylzuur: pijnstillerPijnstillende en koortswerende middelen zijn er in tal van variaties. Een ervan is het acetylsalicylzuur, ook wel acetos…
Keelontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieKeelontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieKeelontsteking of faryngitis veroorzaakt vaak flinke keelpijn. Een keelontsteking is een ontsteking van het slijmvlies v…
Bronnen en referenties
  • www.wondverzorging.nl
  • www.smith-nephew.com
  • www.wondzorg.be
Chuck (30 artikelen)
Laatste update: 26-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.