Kinkhoest: Bacteriële infectie met hoesten en ademnood

Kinkhoest: Bacteriële infectie met hoesten en ademnood Kinkhoest is een uiterst besmettelijke bacteriële kinderziekte die wordt gekenmerkt door oncontroleerbare en hevige hoestbuien. Door het felle hoesten kan de patiënt ademhalingsproblemen ondervinden. Een gierend ademhalingsgeluid is een typisch symptoom van pertussis, de medische benaming voor kinkhoest. Deze ernstige infectie verspreidt zich via druppels in de lucht die vrijkomen bij niezen of hoesten. De behandeling van kinkhoest vereist antibiotica en andere ondersteunende medicijnen en hulpmiddelen. De prognose is meestal goed, vooral bij oudere kinderen. Kinkhoest kan effectief worden voorkomen met een vaccin.

Epidemiologie kinkhoest

De jaarlijkse wereldwijde incidentie van kinkhoest bedraagt naar schatting 48,5 miljoen gevallen, met een sterftecijfer van bijna 295.000 sterfgevallen per jaar. Kinkhoest kan mensen van alle leeftijden treffen, maar is vooral een belangrijk gezondheidsprobleem bij kinderen in ontwikkelingslanden. In ontwikkelde landen is de incidentie van pertussis veel lager door de beschikbaarheid van vaccinaties. Het is ook vastgesteld dat kinkhoest vaker voorkomt bij mensen met een lichte huidskleur dan bij mensen met een donkere huidskleur.

Oorzaken bacteriële infectie

Kinkhoest is een infectie van de bovenste luchtwegen veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Deze bacterie beschadigt de trilhaartjes van de cellen in de bovenste luchtwegen door het produceren van toxines die de functie van deze cellen verstoren. De infectie verspreidt zich via luchtbellen die vrijkomen bij het niezen (niezen) of hoesten, waardoor de ziekte gemakkelijk van persoon tot persoon kan worden overgedragen.

Symptomen kinderziekte: Fel hoesten en ademnood

De eerste symptomen van kinkhoest lijken vaak op die van een verkoudheid, met milde symptomen aan neus en keel. Deze symptomen verschijnen meestal één tot twee weken na blootstelling aan de bacterie. Kenmerkend voor kinkhoest is de hevige hoest die vaak 's nachts erger is en gepaard gaat met veel slijmproductie. Door het intense hoesten kan de patiënt een rood of blauw gezicht krijgen door een tekort aan zuurstof in het bloed. Na de hoestbuien kan er een gierend geluid optreden wanneer de patiënt probeert adem te halen. Dit geluid is minder vaak aanwezig bij jonge zuigelingen en oudere kinderen of volwassenen. Hoestbuien kunnen leiden tot braken of kortdurend bewustzijnsverlies.

Andere symptomen van kinkhoest kunnen zijn:

De duur van de infectie bedraagt meestal zes tot tien weken.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De diagnose van kinkhoest wordt vaak gesteld op basis van de karakteristieke symptomen, vooral de gierende hoest. Bij zeer jonge patiënten kunnen de symptomen van kinkhoest soms worden verward met die van een longontsteking. Verdere diagnostische onderzoeken zijn daarom noodzakelijk om een definitieve diagnose te stellen.

Diagnostisch onderzoek

Een arts kan een monster van slijm (sputum) uit de neusafscheidingen nemen voor laboratoriumonderzoek om te controleren op de aanwezigheid van Bordetella pertussis. De resultaten van dit onderzoek kunnen enige tijd op zich laten wachten, daarom wordt vaak al eerder met de behandeling begonnen. In sommige gevallen kan een bloedonderzoek nuttige informatie bieden door het verhogen van het aantal lymfocyten.

Differentiële diagnose

Enkele aandoeningen vertonen symptomen die lijken op die van kinkhoest, wat de arts kan verwarren:

Behandeling via medicatie

Bij een vroege diagnose verdwijnen de symptomen doorgaans snel door het gebruik van antibiotica. Vaak wordt de diagnose echter pas laat gesteld, waardoor de effectiviteit van antibiotica vermindert, hoewel ze nog steeds nuttig kunnen zijn om de verspreiding van de ziekte te beperken. Baby's jonger dan achttien maanden worden vaak in het ziekenhuis opgenomen voor voortdurende ademhalingsmonitoring en intraveneuze vochttoediening, indien nodig, om uitdroging te voorkomen. Voor jonge kinderen kan de arts sedativa voorschrijven om de hoestbuien te verlichten. Hoestdrank, expectorantia (middelen die het ophoesten bevorderen) en immunosuppressiva (middelen die het immuunsysteem onderdrukken) zijn doorgaans niet effectief.

Prognose kinderziekte is meestal goed

De vooruitzichten voor een volledig herstel van kinkhoest zijn doorgaans uitstekend bij kinderen ouder dan drie maanden. Bij baby's jonger dan drie maanden bedraagt het sterftecijfer 1-3%, waardoor deze jonge patiënten een aanzienlijk hoger risico lopen op overlijden. Daarom is nauwkeurige opvolging door een arts essentieel voor deze kwetsbare groep.

Complicaties pertussis

Complicaties van kinkhoest kunnen omvatten:

Preventie via vaccin

Kinkhoest kan effectief worden voorkomen met een vaccin. Dit vaccin wordt toegediend in vijf doses, namelijk op 2, 3, 4 en 11 maanden en op 4 tot 6-jarige leeftijd. Deze vaccinatie helpt niet alleen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen, maar beschermt ook individuen tegen ernstige complicaties die kunnen voortvloeien uit kinkhoest.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinkhoest of pertussis, symptomen en behandelingDe kinkhoest of pertussis is een ziekte die zeer ernstig dient genomen te worden. De bacterie die de luchtwegen besmet b…
Kinkhoest: baby en volwassenenKinkhoest: baby en volwassenenKinkhoest is een infectie van de ademhalingswegen, en wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest komt zowel bij kind…
Kinkhoest (pertussis): oorzaak, symptomen en behandelingKinkhoest (pertussis): oorzaak, symptomen en behandelingKinkhoest is een zeer besmettelijke, soms ernstige bacteriële infectie van de luchtwegen. De verschijnselen treden in dr…
Kinkhoest bij baby's en kinderenKinkhoest bij baby's en kinderenKinkhoest is gevaarlijk voor baby´s. Als het kind jonger is dan 9 maanden loopt het extra risico´s. Bij zeer jonge kinde…

Longembolie: Afsluiting van slagader in longenLongembolie: Afsluiting van slagader in longenEen longembolie ontstaat wanneer een slagader in de longen wordt afgesloten. De meest voorkomende oorzaak van deze afslu…
Longoedeem: Vocht in de longen door linkerhartfalenLongoedeem: Vocht in de longen door linkerhartfalenLongoedeem is een aandoening waarbij vocht zich ophoopt in de longblaasjes (alveoli), wat de zuurstofopname verstoort en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • Background, http://emedicine.medscape.com/article/967268-overview#showall, geraadpleegd op 27 augustus 2016
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/967268-differential-diagnoses#showall, geraadpleegd op 27 augustus 2016
  • Kinkhoest, https://nl.wikipedia.org/wiki/Kinkhoest#Vaccinatie, geraadpleegd op 27 augustus 2016
  • Longen En Ademhalingsstelsel, Auteur: Digest Readers, Uitgever: The Readers Digest, Overige betrokkenen :Elly van der Meijden, Saul Berkowitz, ISBN: 9789064077890, uitgave: september 2010, blz. 146, geraadpleegd op 27 augustus 2016
  • Pertussis, http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/pert.html, geraadpleegd op 27 augustus 2016
  • Pertussis, https://medlineplus.gov/ency/article/001561.htm, geraadpleegd op 27 augustus 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.