Aspiratiepneumonie: Longontsteking door vreemde stoffen

Aspiratiepneumonie: Longontsteking door vreemde stoffen Aspiratiepneumonie is een type longontsteking die optreedt nadat een patiënt vreemde stoffen zoals braaksel, voedsel of vloeistoffen inademt. Dit kan leiden tot een bacteriële infectie in de longen. Veel voorkomende symptomen zijn onder andere (bloederig) slijm ophoesten, kortademigheid, koorts en een piepende ademhaling. Behandelmethoden voor aspiratiepneumonie variëren en de prognose hangt af van verschillende factoren.

Synoniemen van aspiratiepneumonie

Aspiratiepneumonie staat ook bekend onder de volgende synoniemen:
  • anaërobe longontsteking - Inademing van braaksel
  • aspiratielongontsteking
  • necrotiserende longontsteking

Epidemiologie van aspiratiepneumonie

Aspiratiepneumonie komt voor bij ongeveer 15% van de patiënten met een verworven longontsteking (pneumonie: ontsteking van de onderste luchtwegen). De aandoening komt vaak voor in het ziekenhuis en wordt meestal veroorzaakt door een infectie met verschillende bacteriën, waaronder anaerobe bacteriën. Mannen, jonge kinderen en ouderen zijn vaker getroffen. Er zijn geen significante gegevens over geografische voorkeuren voor deze aandoening.

Oorzaken: Inademen van vreemde stoffen in de longen

Aspiratiepneumonie ontstaat wanneer voedsel, speeksel, vloeistoffen (drank) of braaksel in de longen terechtkomen in plaats van in de slokdarm en maag. Deze vreemde stoffen kunnen bacteriën en andere ziekteverwekkers bevatten die een infectie veroorzaken.

Het type bacteriën dat betrokken is bij de longontsteking hangt af van meerdere factoren, zoals de gezondheidstoestand van de patiënt, de woonomgeving (thuis of in een verzorgingshuis), recent ziekenhuisverblijf, een verzwakt immuunsysteem en het gebruik van antibiotica.

De meeste mensen kunnen aspiratie vermijden door goed te hoesten, maar bij sommige patiënten is dit niet mogelijk. Risicofactoren voor aspiratie zijn onder andere algemene anesthesie, coma, kwijlen, bepaalde slokdarmaandoeningen, verminderde alertheid door medicijnen of neurologische aandoeningen, overmatig alcoholgebruik en drugs, oudere leeftijd, en slikproblemen door bijvoorbeeld tandheelkundige problemen. Ook patiënten met een beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen) of hersenletsel hebben een verhoogd risico. Bovendien kunnen patiënten met brandend maagzuur of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) ook een verhoogd risico lopen.

Pijn op de borst komt voor bij aspiratiepneumonie / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt voor bij aspiratiepneumonie / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen: Voedsel, speeksel, vloeistoffen of braaksel inademen in de longen

De symptomen van aspiratiepneumonie kunnen sterk variëren en omvatten onder andere:

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Tijdens een lichamelijk onderzoek kan de arts symptomen zoals blauwe verkleuring van de huid (cyanose) door zuurstoftekort opmerken. Bij auscultatie (onderzoek met behulp van een stethoscoop) kunnen krakende geluiden in de longen (reutels) worden gehoord. Andere bevindingen kunnen een snelle pols (tachycardie) en verminderd bewustzijn omvatten.

Diagnostisch onderzoek

De diagnose van aspiratiepneumonie kan worden bevestigd door verschillende onderzoeken:

Differentiële diagnoses

Het is belangrijk om aspiratiepneumonie te onderscheiden van andere aandoeningen die vergelijkbare symptomen kunnen vertonen, zoals:

Behandeling: Ademhalingsondersteuning en medicatie

De behandeling van aspiratiepneumonie hangt af van de ernst van de infectie en de algehele gezondheidstoestand van de patiënt. Behandelopties kunnen zijn:
  • Ziekenhuisopname voor ernstige gevallen
  • Gebruik van een ventilator (ademhalingsmachine) voor ademhalingsondersteuning indien nodig
  • Zuurstoftherapie
  • Antibiotica om de bacteriële infectie te bestrijden
  • Steroids om de ontsteking te verminderen
  • Alternatieve voedingsmethoden zoals sondevoeding voor patiënten met slikproblemen
  • Aanbevolen stoppen met roken om verdere longschade te voorkomen

Prognose van aspiratiepneumonie

De prognose van aspiratiepneumonie varieert op basis van verschillende factoren, waaronder het type bacteriën dat de infectie veroorzaakt, de gezondheid van de patiënt voorafgaand aan de infectie, de omvang van de longschade, de aanwezigheid van complicaties, en de snelheid van diagnose en behandeling. Ernstige gevallen kunnen leiden tot langdurige schade aan de longen en een verhoogd risico op andere gezondheidsproblemen.

Complicaties van aspiratiepneumonie

Mogelijke complicaties van aspiratiepneumonie omvatten:
  • Ademhalingsfalen (ernstige aandoening gekenmerkt door onvoldoende ademhaling)
  • Longabces
  • Schok
  • Verspreiding van de infectie naar de bloedbaan (bacteriëmie) of andere delen van het lichaam
  • Overlijden door ernstige complicaties

Preventie van aspiratiepneumonie

Preventieve maatregelen kunnen het risico op aspiratiepneumonie verminderen. Deze omvatten:
  • Regelmatige tandcontroles om orale infecties te voorkomen
  • Beperking van alcohol- en druggebruik
  • Vermijden van orale voeding en geneesmiddelen bij patiënten met een verminderd bewustzijn
  • Het verhogen van de rugleuning van bedden tot meer dan 30 graden voor patiënten met een verminderd bewustzijn
  • Eten en drinken terwijl zittend indien mogelijk
  • Toepassen van sondevoeding indien nodig voor sommige patiënten

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chemische longontsteking: oorzaken, symptomen en behandelingChemische longontsteking: oorzaken, symptomen en behandelingEen chemische longontsteking is een longontsteking die ontstaat door externe factoren, specifiek de inademing van chemis…
Slokdarmdivertikels: symptomen, oorzaak, en behandelingSlokdarmdivertikels: symptomen, oorzaak, en behandelingWat zijn slokdarmdivertikels? Een slokdarmdivertikel is een zakvormige uitstulping die naar buiten steekt in een zwak de…
Borstvliesontsteking: Oorzaken, symptomen en behandelingBij borstvliesontsteking ofwel pleuritis raakt het borstvlies net buiten de longen ontstoken. Dit kan gebeuren door een…
Alcoholintoxicatie: Behandeling van alcoholvergiftigingAlcoholintoxicatie: Behandeling van alcoholvergiftigingAlcoholintoxicatie, ook wel bekend als levensbedreigende dronkenschap of alcoholvergiftiging, ontstaat door het snelle e…

Het verraderlijke syndroom van Adams-StokesHet verraderlijke syndroom van Adams-StokesHet syndroom van Adams-Stokes kenmerkt zich door een plotseling en veelal kortdurend bewustzijnsverlies, waarbij de pols…
Speekselklierontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingSpeekselklierontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEen speekselklierontsteking is een ontsteking van één van de drie speekselklieren: de oorspeekselklier, de onderkaakspee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • Geraadpleegd op 29-02-2016
  • http://emedicine.medscape.com/article/296198-overview#showall
  • http://patient.info/doctor/Aspiration-Pneumonia
  • http://www.drugs.com/cg/aspiration-pneumonia.html
  • http://www.healthline.com/health/aspiration-pneumonia#hetvoorkomen7
  • https://www.merckmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/pneumonia/aspiration-pneumonitis-and-pneumonia
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000121.htm
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.