Oculair hypertelorisme: Wijd uit elkaar staande ogen

Oculair hypertelorisme: Wijd uit elkaar staande ogen Hypertelorisme is geen aandoening maar een symptoom van mogelijk een ziekte of syndroom. Het kenmerkt zich doordat de patiënt breed uit elkaar staande ogen heeft, met overtollig bot tussen de ogen. Hypertelorisme vindt plaats tijdens de prenatale ontwikkeling bij de foetale gezichtsvorming. Bij de normale ontwikkeling ontwikkelen de oogkassen zich zijwaarts en draaien ze naar hun normale middellijnpositie. Bij hypertelorisme draaien de oogkassen niet in hun normale positie, wat resulteert in een abnormale grote afstand tussen de ogen.

Oorzaken hypertelorisme

Hypertelorisme komt voor bij een resem van aangeboren afwijkingen, syndromen of dysplasieën. Enkele voorbeelden van veel voorkomende oorzaken van hypertelorisme zijn onder andere:

Diagnose wijd uit elkaar staande ogen

Meestal stelt de arts deze diagnose reeds bij de geboorte. De oogarts stelt de diagnose aan de hand van een grondig oogonderzoek. Hij meet hierbij de afstand tussen de ogen en de breedte van het oog. Bij de geboorte bedraagt deze afstand 15 mm en dit neemt toe naarmate de leeftijd vordert. Bij volwassenen bedraagt de afstand tussen de ogen ongeveer 25 mm. Wanneer de afstand tussen de ogen meer dan 25 tot 30 mm bedraagt, is dit abnormaal en volgt veelal de diagnose "hypertelorisme". Daarnaast zijn door beeldvormende technieken aangewezen zoals een CT-scan of MRI-scan om de diagnose te bevestigen. Vaak is een genetische test nodig om meer te weten over de onderliggende oorzaak van de afwijking. De onderliggende aandoening heeft namelijk misschien symptomen die schadelijk of levensbedreigend zijn, wat eveneens goed is te weten voor een mogelijke behandeling.

Behandeling ver uit elkaar staande ogen

Onderliggende oorzaak

Het is voor de arts belangrijk om de onderliggende oorzaak van hypertelorisme te kennen alvorens een mogelijke behandeling voor te stellen. Hij kijkt namelijk naar de huidige maar ook toekomstige medische situatie van het kind. Veelal is een multidisciplinaire behandeling nodig bij een onderliggende oorzaak van hypertelorisme.

Chirurgie

Hypertelorisme op zich geeft geen klachten, maar omwille van cosmetische redenen, is een chirurgische ingreep door een ervaren en gespecialiseerd chirurgisch team aanbevolen. Soms verhelpt de chirurg tijdens de operatie naast de hypertelorisme, ook nog gezichtsafwijkingen, zoals bijvoorbeeld schedelafwijkingen of neusafwijkingen.

De chirurgische correctie van hypertelorisme gebeurt veelal als de patiënt tussen de drie en acht jaar oud is. Zo voorkomt de ingreep mogelijke schade aan de tanden en tandstructuren en verloopt de gebitsontwikkeling normaal. Soms is een eerdere oogoperatie nodig als er problemen zijn inzake de traanafvoer, bij ooglidafwijkingen, bij strabisme (dit is de medische term voor "scheelzien") of bij andere oogproblemen die zonder operatie leiden tot een verminderd gezichtsvermogen.

Een extracraniële correctie is mogelijk bij minder ernstige vormen van hypertelorisme waarbij de chirurg de botten van de binnenste delen van de neus en oogkas dichter bij elkaar brengt zonder in de schedel te opereren. Een combinatie van een intracraniële en extracraniële operatie is vereist bij meer ernstige gevallen van hypertelorisme. De plastisch chirurg werkt hiervoor samen met de neurochirurg. Bij deze ingreep maakt de chirurg wel insnijdingen in de schedel. Soms is op latere leeftijd een tweede ingreep nodig voor het herstellen van hypertelorisme.

Complicaties

Keratitis, epileptische aanvallen, hersenoedeem (hersenzwelling), meningitis (hersenvliesontsteking met hoofdpijn, koorts en een stijve nek), blindheid en ptosis (hangende oogleden) zijn enkele mogelijke complicaties van correctieve craniofaciale chirurgie bij hypertelorisme.

Prognose na de operatie

Zeker jonge kinderen herstellen snel na een operatie. Na een chirurgische ingreep is de afstand tussen de ogen veel al goed tot zelfs uitstekend. Af en toe krijgt een patiënt een tweede operatie, vooral na de groei en ontwikkeling van de botstructuren.
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baraitser-Winter-syndroom: Afwijkingen gezicht en hersenenBaraitser-Winter-syndroom: Afwijkingen gezicht en hersenenIn 1988 beschreven Baraitser en Winter voor het eerst het Baraitser-Winter-syndroom. Dit is een aangeboren genetische aa…
Syndroom van HornerHet syndroom van Horner, ook wel het syndroom van Claude Bernard of oculopupillair syndroom genoemd, is een neurologisch…
Barber Say-syndroom: Afwijkingen aan beharing, mond en ogenBarber Say-syndroom: Afwijkingen aan beharing, mond en ogenIn 1982 beschreef N. Barber et al een nieuw syndroom dat hij voor het eerst zag bij een 3,5-jarig meisje. Het Barber-Say…
Donnai Barrow-syndroom: Aangeboren hersenaandoeningDonnai Barrow-syndroom: Aangeboren hersenaandoeningHet Donnai Barrow-syndroom is een erfelijke aangeboren aandoening die vele delen van het lichaam beïnvloedt. Diverse afw…

Het gevaar van een eetstoornis: de stille sluipmoordenaarHet gevaar van een eetstoornis: de stille sluipmoordenaarNiemand die een eetstoornis ontwikkelt, heeft daarbij het plan daaraan te overlijden. Toch is Anorexia Nervosa de ziekte…
Goltz-Gorlin-syndroom: Craniofaciale afwijkingGoltz-Gorlin-syndroom: Craniofaciale afwijkingHet Goltz-Gorlin-syndroom is een zeldzame erfelijke aandoening gekenmerkt door een scala van afwijkingen aan de huid, ha…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • http://en.diagnosispro.com/differential_diagnosis-for/hypertelorism-wide-spaced-eyes-causes/10904-154.html
 • http://radiopaedia.org/articles/hypertelorism
 • http://www.acrocallosal.com/hypertelorism_nl.html
 • http://www.chop.edu/conditions-diseases/orbital-hypertelorism#.VeMIJPntmko
 • http://www.craniofacial.net/hypertelorism-dallas/
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8404275
 • http://www.rightdiagnosis.com/symptoms/ocular_hypertelorism_in_children/causes.htm
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Hypertelorism
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hypertelorisme
 • https://shortnotesinplasticsurgery.wordpress.com/2012/08/31/28-hypertelorism/
 • https://www.childrens.com/specialties-services/specialty-centers-and-programs/plastic-craniofacial-surgery/programs-and-services/craniofacial-program/conditions-and-treatments/hypertelorism
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.