Behandelen van blaren op de voeten

Behandelen van blaren op de voeten Blaren kunnen pijnlijk zijn. Het is meestal het gevolg van een fysieke inspanning die te lang aanhoudt, en op een bepaalde plek wrijving veroorzaakt. Dit kan door allerlei komen. Bijvoorbeeld bij het schaatsen komt het veel voor. Bij het inlopen van nieuwe schoenen krijgen sommige mensen blaren. Dit kun je ook krijgen op de handen. Als je aan het werken bent, kun je blaren op je handen krijgen van het gereedschap. Je kunt dit op allerlei manieren voorkomen en behandelen als het al zover is.

Een blaar, wat nu?

Je kunt een blaar op allerlei manieren behandelen. Je kunt het ook laten voor wat het is. Een blaar kan namelijk vanzelf opzwellen en barsten. Het is aan jezelf om hier een beslissing over te nemen. Als het een kleine blaar is, kun je deze het beste met rust laten. De blaar springt dan meestal na een paar dagen vanzelf kapot. Een grote blaar kun je beter behandelen, als je de herstelperiode wilt verkorten. Dit kun je doen door de blaar te doorprikken. Soms is dit zelfs noodzakelijk als je een grote blaar onder de voet hebt.

De blaar doorprikken

je kunt dit op verschillende manieren doen. Je kunt het gemakkelijk en zonder schrik doorprikken met een naald. Dit kan een gewone naald zijn of een injecteernaald. Deze zijn meestal vlijmscherp. Je kunt er ook een snede in maken met een scherp mes, met voorkeur een scalpel. Het voorwerp dat je gebruik moet je altijd steriliseren.

Het belangrijkste hierbij is dat je zoveel mogelijk vel laat zitten, en zoveel mogelijk vocht eruit haalt. Het vel vormt een natuurlijke beschermingsbarrière tegen infecties van buitenaf, zoals vuil en stof. Hierbij is de beste optie een naald. Je kunt ermee een klein, onzichtbaar gatje maken. Vervolgens kun je het vocht in de spuit laten ontrekken. Hierbij laat je zoveel mogelijk vel over. Je moet er wel op letten dat je de spuit niet hergebruikt.

Steriliseren van het voorwerp

Je moet het voorwerp dat je gebruik eerst steriliseren. Dit is noodzakelijk om infecties te voorkomen. Je kunt dit op verschillende manieren doen. De beste manier is alcohol. Hiermee kun je het voorwerp zeer goed desinfecteren. Een andere methode die de meeste mensen gebruiken is sterilisatie door de vlam. Hierbij houdt je het puntje van de vlam onder het voorwerp, zorg wel dat dit ijzer is. Het nadeel hiervan is dat de naald gesteriliseerd is, maar de kans op een infectie is groter dan bij alcohol. In een aansteker zit meestal petroleum, wat chemische bestandsdelen bevat, en in andere woorden giftig is. Het is natuurlijk nog altijd beter dan geen van beide methodes toe te passen.

Bedek de blaar

Nadat je hiermee klaar bent, kun je de blaar afdekken. Met wat je het afdekt, hangt af van hoe groot de blaar is. Soms kunnen hiervoor pleisters gebruikt worden. Bij grotere blaren doe je er het beste een verband rond. Je hebt ook speciaal verband dat je eraan kunt plakken en dat tijdelijke als nieuwe huid moet optreden. Wanneer de huid terug dichtgegroeid is, aangespannen en hard genoeg, dan mag het middeltje eraf gehaald worden. Normale blaren hebben een week nodig om te genezen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van één of meerdere blaren. Je kunt blaren krijgen als je bijvoorbeeld nieuwe s…
Tweedegraads brandwondenTweedegraads brandwonden kunnen op verschillende manier ontstaan. Bijvoorbeeld doordat de huid in aanraking komt met het…
Blaar: oorzaak en doorprikkenBlaar: oorzaak en doorprikkenEen blaar is een huidafwijking waarbij helder vocht zich onder een dun laagje huid bevindt. Blaren komen vaak voor bij s…

Puistjes: het behandelen van acne op natuurlijke wijzePuistjes: het behandelen van acne op natuurlijke wijzeHet overkomt veel mensen dat ze 's morgens in de spiegel staan en opeens een aantal enorme roze pukkels op hun gezicht z…
Hoe kun je cellulitis verminderen?Cellulitis is eigenlijk niet meer dan een ophoping van vet. Iedereen kan last hebben van cellulitis niet alleen op ouder…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TaniaVdB, Pixabay
  • http://chestofbooks.com/health/wounds/Infected-Wound-Treatment/Chapter-VII-The-Results-Of-The-Sterilisation-Of-Wounds.html
Reactie

Joyce, 01-11-2016
Ik heb, sinds juli, een vervelende blaar, onder de voet, die dán weer een paar dagen dicht is, en dán weer openspringt. Het doet erg veel pijn, en afwikkelen van de voet gaat daardoor niet. Wat kan ik er aan doen om hem definitief te sluiten? Ik heb er destijds compeed op gedaan, maar dit is er niet afgegaan, maar dit is verhard. Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 21-01-2017
Hallo,

Je kan best proberen om er voor te zorgen dat je blaar niet opent. dit zorgt er namelijk voor dat er een vervelling ontstaat en later je blaar opnieuw zal openen. Prik in dit geval je blaar dus ook niet open. Probeer om je huid onder je voet te kalmeren. Dit kan je doen me flamazine. Dit wordt ook gebruikt bij brandwonden, maar is ook heel goed tegen infecties. Zo is je blaar ook extra beschermd tegen infecties. Probeer je blaar toch af te dekken. Compeed zal inderdaad snel lossen. Het is beter om je blaar af te dekken met een kompres en hier heel losjes een windel rond te wikkelen. Ververs dit om de dag gedurende een week. Je zal merken dat je blaar minder pijnlijk wordt en het vocht uit de blaar gaat. Na een paar dagen ontwikkel je nieuwe huid en zal de oude huid uitdrogen en vervellen.
Veel succes met de behandeling.

Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 19-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.