Tweedegraads brandwonden

Tweedegraads brandwonden kunnen op verschillende manier ontstaan. Bijvoorbeeld doordat de huid in aanraking komt met hete gassen of vloeistoffen, maar ook door sterk bijtende chemicaliën. Veel voorkomende oorzaken zijn verbranding door heet water en frituurvet. Als er na het verbranden een blaar ontstaat spreekt men van een tweedegraads brandwond. Deze brandwonden kunnen extreem pijnlijk zijn.

Eerste hulp

Belangrijk is om de huid onmiddellijk te koelen met (lauw) water. Door het gebruik van te koud water kan het slachtoffer onderkoeld raken. De huid moet minimaal 10 minuten gekoeld worden, maar liever nog 15 minuten. Hoe beter de huid gekoeld is, hoe minder pijn het slachtoffer zal voelen. Dit wil overigens niet zeggen dat de brandwond pijnvrij zal zijn als er genoeg gekoeld is, maar het scheelt wel. Wanneer een groot oppervlak van het lichaam verbrand is, moet je altijd een dokter raadplegen. Ook bij kleinere brandwonden kan het verstandig zijn om naar de dokter te gaan voor advies, maar meestal zal de dokter de wonden met rust laten, omdat ze tijd nodig hebben om te helen.

Blaren

Het is belangrijk om de blaren die ontstaan niet open te prikken. De blaren die ontstaan door brandwonden zijn anders dan blaren die ontstaan door wrijving. Bij een blaar door wrijving is de huid onder de blaar nog intact, waardoor deze zich ook goed herstelt als de blaar stuk is.

Bij een blaar door verbranding is de onderliggende huid echter beschadigd, waardoor de wond zich niet goed kan beschermen tegen bacteriën en daardoor een grote kans heeft op ontsteking. De blaar biedt een steriele omgeving waar de wond zichzelf kan herstellen. Om te voorkomen dat de blaar stuk gaat kun je ervoor kiezen om de blaren te verbinden met verband. Zorg ervoor dat het materiaal dat je gebruikt niet gaat plakken aan de blaar, wanneer dat gebeurd heb je een grote kans dat je de blaar per ongeluk opentrekt.

Behandeling

Als de blaar toch open is gegaan, is het verstandig om deze te beschermen tegen bacteriën. Het beste is om de blaar te verbinden. Pas hierbij wel op met normale pleisters en verband. Door het vocht dat uit de blaar komt blijven deze snel plakken waardoor je blaar steeds verder open trekt. Beter is om een vettig gaasje te gebruiken voor onder het verband of zelfklevende pleisters die gemaakt zijn voor brandwonden. De laatste is te verkrijgen op voorschrift van de dokter. Hansaplast verkoopt ook speciale pleisters voor brandwonden, deze zijn verkrijgbaar bij de drogist. Als de huid rondom de open blaar rood wordt en/of er komt pus uit is het belangrijk om meteen de dokter te raadplegen.

Tot slot

Het kan een aantal weken duren tot tweedegraads brandwonden geheeld zijn. In de tussentijd is het van belang om zo voorzichtig en hygiënisch mogelijk met de blaren om te gaan om het helingsproces te bevorderen.
© 2011 - 2024 Merellientje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Brandwonden: soorten, oorzaken en behandelingBrandwonden: soorten, oorzaken en behandelingIn huis ontstaan brandwonden vaak door contact met heet water of vet. Enkele voorbeelden hiervan zijn te heet badwater,…
Een brandblaar, wat is het en wat moet ik doen?Brandblaren zijn pijnlijke blaasjes die doorgaans ontstaan door contact met hitte. Ook koude, elektriciteit en chemische…
Brandwonden verzorgenBrandwonden verzorgenBrandwonden worden in vier verschillende gradaties verdeeld. Een eerstegraads verbranding kan voorkomen bij gewoon in de…

Bekkentherapie: Cecile RöstBekkentherapie: Cecile RöstHelaas ervaart ongeveer de helft van de zwangere vrouwen rond en na hun zwangerschap pijn in de omgeving van het bekken.…
Tips voor en na het trekken van verstandskiezenTips voor en na het trekken van verstandskiezenHet laten trekken van verstandskiezen is geen prettige gebeurtenis, maar moet vaak gebeuren omdat de kies niet goed door…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandwond
Merellientje (5 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.