Tips voor en na het trekken van verstandskiezen

Tips voor en na het trekken van verstandskiezen Het laten trekken van verstandskiezen is geen prettige gebeurtenis, maar moet vaak gebeuren omdat de kies niet goed doorkomt of de andere tanden wegdrukt en beschadigd. De kies zit het verste in de mond en heeft geen belangrijke functie. Het laten verwijderen van de kies zelf moet geen problemen geven, maar voor daarna zijn er wel een aantal tips die het iets draaglijker kunnen maken.

Voor het laten verwijderen van de kies

Een half uur voordat de daadwerkelijke behandeling plaats heeft kunt u het beste twee paracetamol tabletten innemen, dat helpt alvast tegen de komende pijn. Eten en drinken mag gewoon nog, maar niet teveel.

Tijdens de behandeling

U krijgt eerst een verdoving, meestal drie, waarna u moet spoelen met water en een spoelmiddel. De tong, wang en lip aan de kant van de te trekken kies moeten gaan tintelen en daarna gevoelloos worden, dan is de verdoving goed ingewerkt. U krijgt meestal goede uitleg van de tandarts en ze proberen u zo gerust mogelijk te stellen. Belangrijk is om goed door te blijven ademen bij zenuwen. Wanneer u bang bent voor het gereedschap kunt u het beste uw ogen sluiten en u concentreren op de ademhaling. Het laten trekken van de bovenkiezen verloopt meestal zeer soepel, het zijn de onderkiezen die problemen kunnen veroorzaken. Wanneer er geboord of gezaagd moet worden moet u niet letten op het geluid, maar weer de ademhaling in de gaten houden. Probeer zo rustig mogelijk in- en uit door de neus te ademen, anders heeft u kans dat u duizelig wordt of flauwvalt. De tandarts zal u goed in de gaten houden en bij pijn moet u dit duidelijk aangeven, dan zullen ze nog wat bij verdoven. Soms moet er gehecht worden en daarna krijgt u een gaasje op de plek tegen het bloeden. Deze moet er zo'n 15 minuten in blijven zitten.

Na de behandeling

Er wordt geadviseerd rustig te blijven liggen terwijl de tandarts de stoel omhoog doet. Wanneer u duizelig wordt moet u dit duidelijk aangeven, dan mag u weer even gaan liggen. U krijgt van de tandarts een papier waarop staat wat u moet doen in bepaalde gevallen en soms geven ze ook briefjes mee voor bepaalde pijnstilling en een mondspoeling. Deze kunt u bij de plaatselijke apotheek ophalen.

Wanneer u thuis bent moet u op de bank gaan liggen met een koelpack tegen uw wang tegen de zwelling. De pijn voelt u nog niet door de verdoving. Aangeraden wordt om na een aantal uur pijnstilling in te nemen, ook als de verdoving nog niet uitgewerkt is. De pijnstilling kan dan alvast inwerken en beschermt u extra tegen de pijn. Eten en drinken kan wel, maar u moet oppassen met hete spijzen en niet kauwen aan de kant waar de kies getrokken is. Wanneer er nabloedingen zijn moet u weer op een gaasje bijten en als het aan houdt moet u contact opnemen met de tandarts.

Tegen de avond werkt de verdoving uit en kunnen er napijnen ontstaan. Deze zeuren en kunnen soms ook hevige steken opleveren. U moet de pijnstilling nemen zoals het voorgeschreven staat en geen andere pillen daarbij gebruiken. Het beste is om te blijven koelen en rustig op de bank te liggen/zitten en afleiding te zoeken bij de tv of een boek, dan verdwijnt de pijn naar de achtergrond. Tijdens het slapen kunt u het beste op de andere kant liggen, dat moet geen problemen opleveren.

Meestal is het eten van vast voedsel een probleem. De eerste avond en de volgende ochtend bent u meestal aangewezen op vloeibaar voedsel als soep, appelmoes, yoghurt en vla.

Na één dag moet de pijn al een stuk minder zijn of zelfs helemaal weg. De wond blijft gevoelig en u moet voorzichtig blijven met eten en aanraken met de tong. De gevoeligheid blijft een aantal dagen, maar de pijn moet dan wel verdwenen zijn.

Tanden poetsen kan meteen, maar pas op bij de wond. De tand ervoor kan wel voorzichtig gepoetst worden en daarna moet u spoelen met het spoelmiddel van de tandarts of water met zout. Dit moet meestal twee keer per dag gedurende anderhalve week, daarna is de wond voldoende geheeld en moet het geen problemen meer geven.

Bij complicaties.

Wanneer de wond pijnlijk blijft, er een vieze smaak/geur uitkomt of het blijft bloeden moet u meteen contact opnemen met uw tandarts. Wanneer een tand doormidden gezaagd moest worden of eruit gesneden moest worden kunt u iets langer pijn houden en de pijn kan ook heviger zijn. Dit kan twee dagen aanhouden, maar daarna moet het wel een stuk minder worden. Als dit niet het geval is, raadpleeg uw tandarts.

Vaak verloopt een behandeling goed en kunt u de volgende dag alweer zonder pijnstilling de dag doorkomen. Na een week of twee heeft u geen last meer van de wond.
© 2011 - 2024 Irisvdpost, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstandskiezen: trekken of laten zittenVerstandskiezen: trekken of laten zittenDe naam verstandskies wordt gebruikt voor een kies die niet kan doorbreken en weggedrukt wordt. Meestal is het een derde…
Verstandskiezen trekkenVerstandskiezen trekkenVerstandskiezen trekken is soms nodig. Verstandskiezen kunnen getrokken worden, maar ook eruit gesneden worden. Een vers…
Pijn aan de verstandskiezen. Wat nu?Pijn aan de verstandskiezen. Wat nu?Verstandskiezen kunnen pas op latere leeftijd doorbreken waardoor het de andere tanden kan gaan bemoeilijken door het ge…
Verstandig je verstandskies laten trekken“Heb jij je verstandskiezen al laten trekken?” Een vraag die studenten en soms scholieren elkaar vaak stellen. Logisch,…

Tweedegraads brandwondenTweedegraads brandwonden kunnen op verschillende manier ontstaan. Bijvoorbeeld doordat de huid in aanraking komt met het…
Het syndroom van Asperger: een vorm van autismeHet syndroom van Asperger is een vorm van autisme. Bij Asperger heeft de persoon in kwestie een normale tot hoge intelli…
Reactie

Marcel, 25-09-2011
Is het écht zo slim om bloedverdunners vóór een trekking in te nemen? Reactie infoteur, 26-09-2011
Mijn tip is om 2 normale paracetamollen in te nemen, zónder codeïne. Als dit niet duidelijk is, kan ik dat nog veranderen in het artikel. Of het echt slim is om bloedverdunners in te nemen weet ik niet, ik ben geen tandarts en deel alleen de tips mede die ik gekregen/ervaren heb tijdens het trekken van mijn eigen verstandskiezen

Irisvdpost (39 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.