Verstandskiezen: trekken of laten zitten

Verstandskiezen: trekken of laten zitten De naam verstandskies wordt gebruikt voor een kies die niet kan doorbreken en weggedrukt wordt. Meestal is het een derde molaar (achterste kies), die naar boven groeit aan het einde van de puberteit of wat later, en die beklemd raakt omdat er niet genoeg ruimte in de kaak is. Vaak groeit deze kies ook horizontaal, waardoor de buurtand kan worden beschadigd. Verwijderen van de verstandskiezen is dan belangrijk.

Verstandskies verwijderen


Verstandskiezen trekken

De verstandskies kan ook scheef komen te staan voor hij doorbreekt en zijdelings doorkomen in plaats van rechtuit. Tenslotte kan een andere tand of kies in de weg staan en ervoor zorgen dat een nieuwe tand scheef doorbreekt of niet kan doorbreken. In het eerste geval is het belangrijk om de verstandskies snel te trekken voordat hij (horizontaal) tegen de buurtand aangroeit. Want dan kan het namelijk gebeuren dat de buurtand wordt aangetast (resorptie: wordt opgelost). In het ergste geval moeten dan de twee tanden worden verwijderd!

Tanden en tandvleesontsteking

Meestal gaat het om verstandskiezen, maar ook andere tanden en kiezen kunnen beklemd raken. Meestal zijn er geen symptomen en is geen behandeling nodig. Maar in sommige gevallen ontstaat pijn of druk op de andere tanden, met als gevolg scheefgegroeide tanden. In andere gevallen kunnen de scheefstaande tanden en kiezen voedselresten vasthouden en zorgt voor tandvleesontsteking. Als zich dergelijke symptomen voordoen wordt meestal geadviseerd de tand of kies te laten trekken.

Symptomen (pijnlijke) verstandskiezen

Wat voor een klachten kun je hebben van je verstandskiezen:
  • Pijn in kiezen of tandvlees.
  • Herhaalde ontsteking ter plekke van de niet doorgebroken tand of kies.
  • Vieze smaak in de mond en slechte adem door voedselresten of tandvleesontsteking.
  • Hoofdpijn.

Vaak merk je niet dat de verstandskies aan het groeien is of naar buiten wil komen. Daarom is het belangrijk om regelmatig de tandarts te bezoeken. Deze houdt je hele gebit in de gaten en maakt in de pubertijd geregeld röntgenfoto's om de groei in de gaten te houden.

Oorzaken problemen verstandskiezen

Door scheefstand van de verstandskiezen kunnen elementen beklemd en misplaatst worden of er is weinig ruimte in de kaak om volledig door te komen. Ook kan zich plaque en etensresten ophopen, wat voor ontsteking zorgt. Zeker als je het zelf niet goed schoonhoudt.

Preventie problemen verstandskies

Goede mondhygiëne is essentieel ter voorkoming van problemen. Lees het artikel mondhygiëne instructie, om een goede mondhygiëne te krijgen. Controles tijdens de jeugd en adolescentie, met zo nodig toepassing van beugels om scheefstand te voorkomen en jaarlijks een bezoek aan de tandarts en/of de mondhygiënist(e).

Onderzoek voor diagnose verstandskies

Gebitsonderzoek en röntgenfoto's van het gebit bij de tandarts is de eerste stap om tot juiste herkenning van het probleem te komen. Bij de kaakchirurg (tegenwoordig MKA-chirurg) wordt meestal ook een panorama-foto gemaakt (OPT, orthopantogram).

Behandeling verstandskiezen: trekken of laten zitten

Wat kun je doen tegen klachten:
  • Gebruik zo nodig eenvoudige pijnstillers tot je bij de tandarts terecht kunt.
  • Ook spoelen met mondwater of warm zout water kan helpen. Middelen zijn verkrijgbaar bij de gangbare drogisten.
  • Tegen bacterie-infectie ter plekke van de beklemde kies wordt waterstofperoxide voorgeschreven of bij ergere infecties antibiotica.
  • Trekken is een voorspelbare behandeling bij klachten.

Ga zeker naar de tandarts met tand(vlees)- of kiespijn! En laat je goed adviseren of het verstandig is ze te laten zitten.

Verdoving trekken verstandskiezen

Afhankelijk van de stand van de tand of kies, kan de tandarts de behandeling onder plaatselijke verdoving uitvoeren. Men kan ook verwezen worden naar een kaakchirurg (of MKA-chirurg) en soms is algehele verdoving nodig. Als er verstandskiezen worden getrokken gebeurt dit in de meeste gevallen per tand. Per bezoek worden er dan 1 of 2 kiezen getrokken aan dezelfde zijde, want het is immers best een inspannende behandeling, die voor veel (eet) ongemak zorgt.

Pijn of napijn van getrokken verstandskiezen

De napijn is bij ieder persoon anders. Bij sommigen trekt de zwelling na enkele dagen weg, bij anderen duurt het wat langer. Vaak zijn er ook hechtingen geplaatst. De kaakchirurg zal je vertellen of deze moeten worden verwijderd of zelf oplossen. Het gebied waar de kies is getrokken is vaak niet goed te reinigen en kwetsbaar voor infecties. Het is daarom belangrijk om ook te spoelen. Chloorhexidine (0,2%) is een goed antibacterieel mondspoelmiddel en wordt daarom geregeld voorgeschreven. Dit is ook eenvoudig met een klein spuitje vlak bij de wond toe te passen. De meeste kaakchirurgen schrijven tegen de pijn ibuprofen voor in oplosbare zakjes (de zogenaamde Brufen bruis 600mg sachets).
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe wordt een verstandskies verwijderd?Hoe wordt een verstandskies verwijderd?Als er ruimtetekort is in je mond, als je verstandskiezen scheef groeien of als ze ontstekingsgevoelig zijn zal je tanda…
Verstandskiezen trekkenVerstandskiezen trekkenVerstandskiezen trekken is soms nodig. Verstandskiezen kunnen getrokken worden, maar ook eruit gesneden worden. Een vers…
Verstandskies bij kaakchirurg laten trekkenVerstandskies bij kaakchirurg laten trekkenSommige mensen hebben geen verstandskiezen. Sommige mensen krijgen wel verstandskiezen, maar hoeven ze niet te laten ver…
Verstandskies, pijn en verwijderenVerstandskies, pijn en verwijderenDe verstandskies of wijsheidstand komt op latere leeftijd door: gemiddeld met 18 jaar. Soms komt deze zelfs nog later do…

Sterven: ontkenningSterven: ontkenningIemand die te horen heeft gekregen te gaan sterven, gaat psychisch door vijf fasen. Die fasen zijn: ontkenning, woede, m…
Last van voetschimmel?Last van voetschimmel?Voetschimmel is een vervelende kwaal die je snel kan oplopen in bijvoorbeeld zwembaden etc. Gelukkig is deze kwaal goed…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lesion, Wikimedia Commons (CC0)
  • Geneeswijzer, druk 2000.
  • Eigen ervaringen in de tandartsenpraktijk en polikliniek kaakchirurgie.
Reacties

Riki Creemers, 26-07-2017
Verstandskies eruit terwijl ik geen klachten heb. Niet doen? Reactie infoteur, 01-08-2017
Ter preventie van (grote) klachten is het vaak verstandig ze te verwijderen. Vertrouw de tandarts, die heeft er 6 jaar voor gestudeerd en stelt niet zomaar de indicatie.
Met groet,
Victor

Faye, 26-03-2013
Beste Victor,

Vanaf het weekend voel ik flink wat irritatie rechtsonderin mijn mond, mijn verstandskies komt daar door. Hoewel er ruimte lijkt te zijn voor mijn verstandkies, is mijn tandvlees rondom de opkomende kies ontzettend rood en opgezwollen. Bij hoeveel dagen pijn/irritatie zou je contact op moeten nemen met de tandarts en is er een mogelijkheid dat de zwelling van mijn tandvlees nog afneemt in de loop van de dagen? De pijn is namelijk niet verergert naar mijn idee, maar de zwelling neemt niet af.
Ik hoop dat je me wat advies zou kunnen geven hierover.

Alvast bedankt!
Groeten,

Faye Reactie infoteur, 26-03-2013
Beste Faye,
Het doorbreken van een tand of kies kan gepaard gaan met pijn en ongemak. Echter, hevige ontstekingsverschijnselen hierbij zoals je beschrijft horen er niet bij. Dit is een kwestie van het gebied goed schoon te houden. Niet alleen poetsen, maar bijvoorbeeld ook met gaas/veter achter de laatste kies te reinigen. Bij langdurige aanhoudende klachten bij trage eruptie/doorbraak kan de tandarts nog een mondspoelmiddel (chloorhexidine) of tamponkuur (waterstofperioxide) voorschrijven/adviseren om het gebied tot rust te brengen.
Groet en sterkte ermee,
Victor

Phoebe, 03-03-2013
Hallo ik ben 19 jaar en mijn onderste verstandskiezen zijn scheef doorgekomen sinds ongeveer 1 of 2 jaar
Ik heb geen pijn of moeite met kauwen moeten ze dan toch getrokken worden?
Ik snap als je er last van hebt dat je ze eruit wilt hebben maar ik voel helemaal niks
En ik kan al wel huilen als ik hoor hoe zoietsbij een kaakchirurg verloopt
online lees ik gemixte artikles over dat als ze scheef staan je ze kan laten zitten als ze geen pijn doen omdat als er geen ruimte is ze niet doorgaan groeien, bij andere lees ik weer haal ze eruit zo snel mogelijk :/ bedankt Reactie infoteur, 03-03-2013
Beste Phoebe,
Zonder klinisch onderzoek en röntgenfoto is een dergelijke beoordeling niet te maken. Vertrouw op het advies van je tandarts.
Op internet doen inderdaad de wildste verhalen de ronde over (vermeende) complicaties na het trekken van verstandskiezen bij een kaakchirurg. Bij het opvolgen van de juiste instructies, kun je er zo minimaal mogelijk last van krijgen.
Groet,
Victor

Maarten, 16-01-2013
Beste Victor, ik ben via het internet op informatie gestuit waar ik antwoord op hoop te kunnen vinden. Wellicht dat jij hier iets over kan zeggen?

1: Ik las dat bij het trekken van tanden en kiezen het slinken van het kaakbot optreed. Ook zou dit je gezicht er ingevallen uit kunnen laten zien. Mijn vraag is of dit kloppende informatie is. Wordt je gezicht van de buitenkant daadwerkelijk smaller en meer ingevallen bij het trekken van al je verstandskiezen?

2: Merk je bij het kauwen van voedsel dat je de kauwvlakken mist van de getrokken verstandskiezen of is hier geen sprake van?

3: Wanneer verstandskiezen getrokken worden, kunnen de overige tanden en kiezen dan met de tijd gaan schuiven door de vrijgekomen ruimte?

4: Mijn verstandskiezen (onderkaak) worden gedeeltelijk overlapt door tandvlees. Volgens mijn tandarts kunnen ze beter getrokken worden i.v.m. voedselresten maar is het tandvlees niet aan te passen op de kies?

Bedankt voor de eventuele reactie.

Groet,
Maarten Reactie infoteur, 20-01-2013
Beste Maarten,
Over je vragen:
1. Extreme voorbeelden met 'ingevallen gezichten' zijn typische spookverhalen op internet.
2. Nee, dit merk je niet tot nauwelijks. Onderzoeken bij mensen die zelfs alle grote kiezen zijn verloren (dus buiten de verstandskiezen om), laten slechts een subjectieve afname van kauwvermogen van 20% zien.
3. Een zogenaamde distal-drift wordt amper waargenomen als een eindstandige kies wordt getrokken. Wat wel vaak wordt gezien is dat als een kies of tand in de tegenovergestelde kaak niet meer in contact komt met zijn antagonist, deze gaat uitzakken/uitgroeien. Daarom worden verstandskiezen vaak per tegenoverliggende paar verwijderd. Ze hebben immers geen functie.
4. Als er geen symptomen van ontsteking zijn bij verdere normale doorbraak en ruimte, zogenaamde peri-coronitis, hoeft een verstandskies niet direct verwijderd te worden.
Groet,
Victor

Luuk, 17-07-2012
Hey allemaal!

Ik heb vanochtend om 8.30uur mijn verstandskiezen aan de linkerkant eruit laten halen. Daarom had ik gister hier nog wat gelezen op het forum over ervaringen. De rechterkant was er al twee jaar geleden uit gehaald. Hiervoor was ik erg angstig, maar uiteindelijk viel het reuze mee. Toch duurde het blijkbaar twee jaar voor ik weer de stap durfde te zeggen. Graag wilde ik voor de tweede keer natuurlijk dezelfde kaakchirurg aangezien de eerste keer erg was meegevallen. Helaas werkte deze kaakchirurg niet meer in het JBZ Ziekenhuis in Den Bosch. Dus krijg ik een ander toegewezen. Weer angstig dus!

Toen ik vanochtend, van de zenuwen, wakker werd om 5 uur zag ik er erg tegenop. Eenmaal in de auto op weg naar het ziekenhuis viel het wel mee, op zich raar. Uiteindelijk werd ik geroepen voor de foto's. Hierop bleek dat ik onder een ontsteking had zitten en dat er hierdoor een stuk kaak was weggevreten. Lekker dus! Ook was er te weinig ruimte om hem in één geheel te kunnen trekken (eerst snijden, lag nog grotendeels onder het tandvlees). Boven was hij al half doorgekomen en had het genoeg ruimte. Hierna de verdovingen gekregen, volgens mij drie a vier spuitjes in mijn tandvlees en eentje in mijn gehemelte. Die in de gehemelte doet veruit het meest pijn, maar is, als je realistisch bent, eigenlijk niet zo erg. Het duurt maar twee seconde, het is meer de angst voor de spuit zelf. Gelukkig viel dit dus mee.

Hierna op de 'operatie' stoel. Ik werd 'afgedekt'; een groen 'vel' over je hoofd heen waardoor je ook praktisch niets meer kan zien. De kaakchirurg vertelde elke keer wat hij ging doen en vertelde mij dat ik moest aangeven als ik nog pijn voelde tijdens de behandeling etc. Dat vond ik erg fijn, zo weet je wat er gebeurd en heb je inspraak op de gebeurtenissen. Hij begon onder, het bleek al snel dat hij de verstandskies moest opbreken om hem te verwijderen. Hij begon met het tandvlees te snijden om bij de kies te komen, hierna keek hij of er beweging zat in de verstandskies. Niet dus! Daarom moest hij boren in mijn kaak om ruimte te maken. Dat deed 'pijn' en dat gaf ik ook aan, hierop kreeg ik een extra verdoving en ging hij door. Uiteindelijk nog twee keer aangegeven dat het pijn deed, nog twee verdovingen gekregen. Hierop besloot hij dit even te laten rusten en met boven door te gaan. Deze was er binnen 20 seconden uit! Geen pijn, alleen kort gewrik waar je eigenlijk niets van merkt. Weer terug naar onder; hij legde uit dat hier een zenuw loopt die boven niet loopt, vandaar dat deze vaak 'pijnlijker' is om te verwijderen. Uiteindelijk was het met drie extra spuiten toch goed verdoofd en heeft hij eerst nog liggen boren om vervolgens de 'kroon' van de verstandskies te verwijderen. Dit is de bovenkant van je verstandskies. Hierna heeft hij de wortels in twee delen eruit gehaald. Dit is nagenoeg pijnloos verlopen. Toen dit gedaan was, heeft hij de ontsteking weggehaald (de vorige keer had ik aan de andere kant ook een ontsteking, praktisch hetzelfde, op de foto's bleek dat de kaak zichzelf prima had hersteld en je er niets meer van zag!). Tot slot heeft hij gehecht; volgens mij alleen de onderkant. Die was er ook zo uit en bloedde waarschijnlijk niet erg. Ik heb inmiddels in de spiegel met een lamp gekeken in mijn mond maar zie nergens hechtingen, op zich vreemd, maar het zit wel 'dicht' (tegen elkaar aan). Dus dat zal wel zitten. Hierna nog op een gaasje moeten bijten, 30 minuten lang, om deze vervolgens in de prullenbak te gooien (buiten, aanrader!). Dit om het bloeden van de wond te stoppen.

Hierna een recept meegekregen voor pijnstillers, dezelfde als vorige keer. Deze helpen erg goed! Het zijn 600mg IbuProfen poederzakjes die je moet oplossen in water. Ik gebruik hiervoor water op kamertemperatuur (gevoeligheid wond) en drink het door het rietje. Voor ik was gegaan had ik ook al een finimal (soort paracetemol op). Ook heb ik mondspoeling op recept gekregen; hier mag je pas de dag na de behandeling mee beginnen.

Het is nu bijna 12 uur na de behandeling en ik moet zeggen dat het weer reuze mee is gevallen. Dus voor de mensen die erg bang zijn en veel 'horror' verhalen hebben gelezen: het hoeft echt niet zo erg te zijn, het valt in principe reuze mee! Ook welke kaakchirurg je hebt maakt denk ik niet erg veel uit. Zij zijn allen zeer capabel. Ik zou persoonlijk wel een kaakchirurg boven een tandarts verkiezen, maar dat is persoonlijk.

Ik heb om de drie uur zo'n zakje 600mg op en heb nog geen pijn gehad en ik praat ook redelijk normaal. Ik heb nog geen vast voedsel op omdat ik dat zelf gewoon even nog niet wil doen. Ik zit dus aan de drink ontbijt en goedemorgen! Dat soort 'ontbijt' drankjes door een rietje en af en toe een bouillon. Straks even vla met een lepeltje proberen; voor de calorieën! Ook heb ik de gehele dag met ijs gekoeld! Klinkt overdreven om te doen, maar ik heb 0, 0% zwelling aan de buitenkant en dat was de vorige keer ook zo! Een aanrader dus!

Ik hoop een aantal mensen hiermee in ieder geval wat informatie mee te hebben gegeven en een deel van de angst te hebben weggenomen. Iedereen die dit leest en nog moet gaan: erg veel succes en niet te bang zijn!

Luuk van W. (25 jaar) Reactie infoteur, 17-07-2012
Beste Luuk,
Bedankt voor je verhaal!
Groet,
Victor

Tanisha, 22-06-2012
Ik heb 2 dagen geleden mijn verstandskiezen eruit laten halen bij de kaakchirurg. Rechts onder en boven. Het is nu heel erg dik me wang, en me kaak zit scheef. Mijn. Vraag is, blijft je kaak zo zitten, of wordt het weer normaal als de zwelling weg is? Reactie infoteur, 17-07-2012
Beste Tanisha,
Dit wordt weer normaal als de zwelling weg is.
Met groet,
Victor

Samantha, 11-06-2012
Hoi!
morgen moet ik voor mijn 2e verstandskies, rechts onder.
rechtsboven is anderhalve week terug al gedaan, hier had ik weinig last van(de operatie)
nu het volgende. die van morgen is alleen een puntje te zien. hij moet eruit i.v.m. kans op ontsteking eronder, ik houd gewoon niet van ingrepen dus ben bang. maar doet het meer pijn omdat hij nog niet goed door is? of geen verschil? Reactie infoteur, 12-06-2012
Beste Samantha,
Ik zie in de praktijk dat onder verstandskiezen vaker na klachten geven dan boven. Vaak moet er toch wat meer worden gesneden en geboord, dit is wel compleet afhankelijk van de positie van de kies! Dit hoeft echter geen probleem te zijn, als je pijnstillers gebruikt die de kaakchirurg voorschrijft en de wond goed schoon houdt na afloop. Dan heb je minder na klachten en geneest de wond beter.
Groet,
Victor

Els, 25-05-2012
Hai,

Ik heb sinds gisteren heel veel pijn in mijn kaak omdat ik scheefgroeiende verstandskiezen heb. Ik heb meteen de tandarts gebeld en een afspraak gemaakt om ze er uit te halen. Dit kan jammer genoeg pas maandag 4 juni. Wat kan ik doen tegen de pijn (naast het slikken van ibuprofen of paracetamol).

Groetjes Els Reactie infoteur, 12-06-2012
Beste Els,
Om de ontsteking te verminderen en ook een betere uitgangspositie te hebben voor de operatie, wordt er vaak een tamponkuur uitgeschreven met waterstofperoxide. Vraag de tandarts wat zijn opties zijn om de pijn te verlichten.
Groet,
Victor

Thanja, 22-05-2012
Beste Victor,

Ik kom net bij de tandarts vandaan die mij verteld heeft dat alle vier mijn verstandskiezen eruit moeten. De twee kiezen aan de onderkant groeien scheef en daar blijven ook vrij vaak etensresten in zitten, tot een aantal uur na de maaltijd. Hiervan begrijp ik dat ze er eventueel uitgehaald moeten worden, temeer omdat ik snel gaatjes ontwikkel. De twee kiezen boven, echter, groeien recht naar beneden en vormen nooit een probleem. Waarom zouden deze eruit moeten?

Met vriendelijke groet, Thanja Reactie infoteur, 12-06-2012
Beste Thanja,
Dat zou ik niet weten, vraag dat aan uw tandarts welke overweging(en) hij heeft.
Groet,
Victor

Priscilla, 15-05-2012
Mijn verstandskies links onder is 11 dagen geleden getrokken. ik heb nog steeds erg veel pijn in mijn kaak. De pijn trekt door naar mijn oor. Gisteren ben ik nog terug geweest bij de kaakchirurg. Hij gaf aan dat ik het goed schoon moet houden dmv spuitje. Dit doe ik trouw maar de pijn blijft. Ik ga van pijnstiller naar pijnstiller. Vooral s nachts baal ik omdat ik maar drie uur achter elkaar slaap en dan word ik weer wakker van de pijn. Hoe lang gaat dit nog duren? Reactie infoteur, 12-06-2012
Best Priscilla,
Dat is moeilijk te zeggen. De duur van de na klachten hangt sterk af van de grootte van de operatie, de toestand (ernst) van de kies voor de operatie en de nabijheid van belangrijke zenuwen.
Groet,
Victor

Pino, 07-05-2012
Ik heb nu al 5 dagen last van mijn vestandkies rechtsboven die ook nog scheef staat. Hij groeit denk ik nog, maar prikt in mijn wang en veroorzaakt daar heel veel pijn. Mijn wang aan de rechterkant is helemaal opgezet en heb ook hoofdpijn. Zou het nu verstandiger zijn om het te laten trekken of moet ik wachten tot het wondje wat het heeft veroorzaakt in mijn wang geneest en misschien nog moet wennen aan de kies?

Ik hoor graag uw mening… Reactie infoteur, 07-05-2012
Beste Pino,
Zolang de kies uw wang blijft irriteren, verwacht ik niet dat de symptomen afnemen.
Bij dergelijke acute symptomen als wangirritatie en wondvorming, kiespijn, zwelling van de wang en hoofdpijn (vermoedelijk uitstralende pijn) snelle verwijzing naar een MKA chirurg aan te bevelen! Bezoek uw tandarts voor beoordeling ernst en eventuele (spoed) verwijzing kaakchirurgie.
Groet en succes,
Victor

Claudia, 06-03-2012
Beste mensen,

Ongeveer 3 maandjes geleden heb ik (19) tehoren gekregen van mijn tandarts dat mijn linker- bovenste verstandskies begint door te komen. 'T zou nog wel een tijdje duren eerdat hij helemaal door is. Ik ben bang voor mijn tandarts, ze is niet geruststellend en zegt altijd dat ik mij niet zo moet aanstellen. Ik heb een obsessie voor naalden, als ik er eentje zie word ik misselijk en duizelig. Ook kan ik niet goed door mijn neus ademen. Je begrijpt het al; ik ben behoorlijk angstig voor de operatie die op mij te wachten staat. Nu was ik van plan om mij onder narcose te laten behandelen. Heeft iemand hier goede ervaringen mee? Of heeft iemand advies voor mijn situatie?

Heel erg bedankt alvast.

Groetjes,

Claudia Reactie infoteur, 07-05-2012
Beste Claudia,
Ik zou een afwachtende houding aannemen totdat ze meer zijn doorgebroken. Er zijn tegenwoordig maar weinig redenen/indicaties om de verstandskiezen te trekken, zoals vroeger vaker het geval was. Vraag je tandarts om de reden en de eventuele complicaties/risico's als je ze laat zitten.
Narcose zou ik je niet aanraden, want het neemt het probleem niet weg. Bezoek eventueel een angst-tandarts die je kan begeleiden om je angst(en) weg te nemen.
Groet en succes,
Victor

Guus, 03-02-2012
Gister ben ik (32 jr.) voor het eerst, na mijn verhuizing, bij mijn nieuwe tandarts geweest. Deze nieuwe tandarts heeft mij geadviseerd om mijn verstandskiezen (alle 4) te laten verwijderen. Toen ik er later nog eens over nadacht vroeg ik mij af of dit wel nodig is. Ik heb geen last van de kiezen en ook nooit last ervan gehad, volgens de (nieuwe) tandarts is er ook genoeg plaats in mijn mond voor de kiezen en mijn vorige tandarts heeft hier ook nooit iets over gezegd. Is er misschien een risico in de toekomst waardoor deze ingreep nuttig kan zijn? Zo niet dan zou ik graag mijn, gezonde, tanden willen behouden.
Kan iemand mij hiermee helpen? Reactie infoteur, 04-02-2012
Beste Guus,
De opvatting dat alle verstandskiezen er uit moeten worden gehaald is inmiddels achterhaald.
Bij geen klachten, geen pathologie (caries, parodontitis, e.d.) en voldoende ruimte om ze volledig te laten occluderen met elkaar (dus geen verkeerde ligging en/of positie in de tandbogen) is er inderdaad geen reden om ze te laten verwijderen. Dat brengt immers ook risico's en bovendien ongemak met zich mee.
Groet,
Victor

Jonneke, 13-11-2011
Twee weken geleden zijn er bij mij drie verstandskiezen verwijderd door de kaakchirurg. Ik was doodsbang, temeer daar enige jaren geleden mijn tandarts al een kies er zelf uitgehaald heeft, met een gigantische infectie en erg veel pijn tot gevolg. Gelukkig heeft de kaakchirurg zijn uiterste best gedaan, ik kreeg een antibioticakuur (vanwege hartklepproblemen) waarmee ik een dag voor de ingreep moest starten. Het trekken van de bovenste twee kiezen was zo gebeurd, de kies linksonder kostte veel moeite om te verwijderen. De chirurg heeft een half uur geboord en stukjes tand uit mijn kaak gehaald. Pijn deed het niet, de verdoving was super. Na de operatie heb ik me goed aan de instructies van de kaakchirurg gehouden, de eerste 24 uur niet spoelen, spugen etc. en vanaf de dag na de operatie na de maaltijd de mond spoelen met zout water (ik heb geen spuitje). Na een aantal dagen fors pijn ging het steeds een beetje beter. Ik mag nog steeds niet echt klagen, maar sinds vanochtend begint de kaak linksonder toch weer pijnlijker te worden. Slikken voelt erg vervelend en de pijn trekt door naar mijn oor. Een echt diep gat is er niet te zien, de kaakchirurg heeft alles keurig overdekt met tandvlees. Er is slechts een klein gaatje zichtbaar. Ernaast zitten nog twee oplosbare hechtingen. Alle andere hechtingen hebben 3 dagen geleden al losgelaten. Zou de pijn van de hechtingen kunnen komen? Of kun je twee weken na de operatie toch nog een infectie ontwikkelen? Reactie infoteur, 14-11-2011
Beste Jonneke,
De hechtingen die er nog inzitten zou ik er met een tandenborstel langzaam uitborstelen. Blijkbaar hebben ze een duwtje in de rug nodig (horen na 10 dagen uit te vallen).
Ja een ontsteking na de operatie is nog mogelijk. Komt niet vaak voor maar alveolitis is daarvan de meest voorkomende. Een kuur met gaas en waterstofperoxide kan dit snel in de kiem smoren.
Met groet,
Victor

Jippiejee, 02-11-2011
Na een paar weken helse pijn in mijn kaak (en anti-b omdat mijn dokter dacht dat het weer de holten waren) ben ik gister naar de tandarts gegaan. Waar bleek dat mijn verstandkies linksboven al behoorlijk kapot aan het gaan was.
Ik heb nogal een tandarts-angst maar zij stelden mij heel erg gerust en hebben hem er meteen uitgehaald.
Ik had achteraf gezien wel last van de verdoving want een minuut na de verdoving sloeg mijn hart op hol… maar verder ging het goed. Ik heb de tandarts hier overigens niet over ingelicht hoewel ik wel even in paniek was.
De wortels van mijn verstandskies stonden alle kanten op dus deden ze er ongeveer twintig minuten over om hem eruit te trekken/snijden. Daarna hebben ze het gehecht. Ben even 2 minuutjes rustig gaan zitten na de ingreep (was erg duizelig en licht in mijn hoofd? gebeurd dat vaker?). En heb sindsdien maar 1 paracetamol gehad. Het valt echt ongelovelijk mee!
Behalve gekraak/getrek voel je er vrij weinig van. De napijn valt me heel erg mee.
Twee uur later at ik al weer (wel voorzichtig) en daarna viel ik als een blok in slaap.
Nu heb ik een beetje hoofdpijn en kauwen is niet erg fijn maar ben al lang blij dat ik geen zenuwpijn meer heb! Deze pijn is goed te doen. Vandaag het hele huis al weer opgeruimd en morgen weer aan de slag. Reactie infoteur, 02-11-2011
Beste,
Fijn om te horen dat je een goede ervaring bij de tandarts hebt gehad! Jammer dat je een hele tijd met de pijn hebt moeten rondlopen.
Ja, de napijn bij de boven verstandskiezen vallen in de meeste gevallen erg mee.
Indien je toch pijn ervaart, kun je nog een paracetamol nemen (max 6 van 500 gram per dag).
Groet,
Victor

Tamara, 30-10-2011
Vervolg. Dinsdag moet ik terug om het gaas te laten verwijderen. Hoe, wat en verder. Ik zou het niet weten. Heb erg veel schrik voor dinsdag. Moet ook toegeven dat ik ook steeds erge steken in mijn kaak heb. Help. Wanneer houd het nu eens op? Reactie infoteur, 02-11-2011
Ben erg benieuwd hoe dit vervolg is gegaan.
Wat is de geschiedenis van de klachten en om welke tand en kaak gaat het?
Groet,
Victor

Cynthia, 19-09-2011
Ik ben vanmorgen naar de kaakchirurg geweest voor het trekken van 2 verstandskiezen recht boven en onder! Er zat een gat in 1 van me verstandskiezen dus had enorme pijn was blij dat ik op de stoel zat en zodra de 1ste verdoving er in ging voelde ik de pijn zo weg trekken wat een heerlijk gevoel toen moest de verdoving even kwartiertje in werken en binnen 3 minuten waren me kiezen eruit zonder hechtingen! En de na pijn valt ook reuze mee gelukkig! Volgende maand voor die andere twee dus verliep helemaal perfect Reactie infoteur, 20-09-2011
Leuk om te horen dat het zo goed is gegaan!
Denk dat het wel aan je is uitgelegd, maar de eerste 24 uur niet spoelen of door een rietje drinken.
Groet,
Victor

Viola, 17-09-2011
Ik was ook doodsbang om mijn verstandskiezen te laten trekken. Ik heb 10 jaar geleden al een keer een verwijsbrief gekregen voor de kaakchirurg maar die is linea recta in de prullenbak verdwenen. Nu begon mijn kaak ineens pijn te doen en bleek er zoveel tandsteen tussen te zitten en mijn bot was weggevaagd waardoor de kies evoor los kwam te zitten. Er was niet genoeg ruimte om het zelf schoon te houden dus die kies moest eruit. Mijn Tandarts heeft me heel erg gerust gesteld. Elke handeling verteld die ze ging doen en uitgelegd wat ik moest voelen. De prikjes leken me het ergst maar ook die vielen zo erg mee… Ik was bang voor het onbekende want die kies duwde ze zo om en je voelt er echt helemaal niks van. Over 2 maanden gaat de 2de eruit. Dit is voor mij een overwinning. Ik ben nu niet bang meer en dit gaat me helpen om voorgoed voor mijn angst voor de tandarts af te komen. Reactie infoteur, 17-09-2011
Beste Viola,
Dit is fantastisch nieuws! Heel erg goed gedaan! Je mag echt trots zijn op jezelf, omdat je zo goed bent omgegaan met je angst. Veel succes met de volgende behandeling, ik hoor hier graag hoe het is gegaan.
Met groet,
Victor

Martijn, 02-03-2010
Twee maanden terug mijn verstandskies linksonder laten trekken door de kaakchirurg. Dit viel erg mee, de kies was er snel uit en de napijn was te verwaarozen. Een hechting was niet nodig en het is nu netjes dichtgegroeid.

Een week terug zijn er twee tegelijk uitgetrokken, rechtsonder en rechtsboven. Aan de bovenkant was de kies er wederom vlot uit. Wel is er toen een zogeheten "kaakperforatie" ontstaan, er is dan een verbinding tussen de neusholte en de mond. Kans op infectie is dan aanwezig, dus direct een anti biotica kuur van een week meegekregen.

De kies aan de onderkant ging helaas veel moeilijker en de kies brak naar mijn idee af. De chirurg moest toen met de boor aan het werk en heeft nadien alles keurig dichtgehecht. De napijn na deze ingreep was fors, enkele dagen niet goed kunnen eten, wang flink op gezwollen etc. Reactie infoteur, 07-03-2010
Beste Martijn,
Bedankt voor je verhaal!

Johan, 26-01-2010
Ik heb een week lang intens veel pijn gehad na het trekken van mijn verstandskiezen. Heb op een gegeven moment zelfs morfine pillen voorgeschreven gekregen. Niks hielp! De pijn werd bijna niet minder. Totdat ik Socketol ontdekte! Dit middel smeer je gewoon op de plek die pijn doet. Het verdoofd de pijn zeer goed, en sluit de wond ook nog eens af als een soort korstje. Bovendien is dit middel ook nog een vrij te koop bij tandartsen winkels! Als ik dit eerder had geweten had ik mezelf een hoop ellende kunnen besparen! Reactie infoteur, 26-01-2010
Beste Johan,
Bedankt voor je bijdrage!

Annelies, 03-09-2009
Mijn verstandkiezen zijn getrokken. Er zijn leukere dingen in het leven, maar zo vreselijk is het allemaal niet. Als je het volgende doet, kom je erdoor met zo min mogelijk pijn.

Vooraf
Maak je voorraadkast?verstandskiesproof?. Je kunt straks een paar dagen niet goed kauwen en je mag geen melkproducten gebruiken. Gelukkig heeft de supermarkt de oplossing. Sla het volgende in:
- Een pak Brinta of havermout.
- Sojamelk, om straks de pap mee te maken. Neem de ongezoete versie, dan kun je zelf suiker toevoegen. Zie hier: je ontbijt en lunch.
- Appelmoes, het liefst zonder toegevoegde suiker. Lekker tussendoortje.
- Soep, met zo min mogelijk melkbestanddelen zoals aspergesoep en kruidige tomatensoep van Unox. Avondeten.
- Soja-toetjes. Gewoon te koop bij de supermarkt, allerlei smaakjes.

Deel twee van je voorbereiding: ijs. Niet om op te eten, maar om je wang straks mee te koelen. Je kunt van die plastic zakjes voor ijsklonten kopen. Vul ze en leg ze in de vriezer. Met één zo?n ding, gewikkeld in een handdoek, doe je anderhalf uur. Maak er een stuk of tien. Is dat echt nodig? Ja.

Houd de dag van de operatie vrij in je agenda, net als de twee dagen erna. Als je eerder opgeknapt bent, heb je nog lekker even vrij.

Tot slot: koop paracetamol, voor als je pillen van de chirurg op zijn. Geen aspirine, chefarine en APC, want dat verdunt het bloed.

De operatie
De behandelkamer van de kaakchirurg lijkt op die van de tandarts. Je krijgt een verdoving. Het is geen prettig gevoel, maar troost je: door deze prik ervaar je verder geen centje pijn. Het duurt ongeveer een kwartier voordat de verdoving werkt. Je krijgt waarschijnlijk een blauw laken over je heen. Je bovenste verstandskies is er binnen een minuut uit. De onderste misschien ook, maar het kan wat langer duren. Het kan zijn dat de boor eraan te pas moet komen. Ook hier voel je niets van. Tot slot hecht de chirurg de wond(en) en mag je een gaasje bijten. Hierdoor gaat de wond dicht. Dikke kans dat je binnen een half uur weer buiten staat. Het gaasje moet je uur tussen je kaken houden.

Thuis
De verdoving werkt nog. Ga direct door naar huis en installeer je voor de televisie met een ijspak gewikkeld in een handdoek. Tien minuten op je wang, tien minuten eraf. Dit de hele dag door en het liefst de dag na de operatie ook weer regelmatig koelen. Als je dit doet, zie je bijna geen zwelling! En de pijn wordt er flink minder door.
Neem ongeveer een uur na de operatie je eerste dosis pijnstillers. Ook als de pijn nog dragelijk is. Zo voorkom je erger. Ik kreeg tien pillen van 500 mg paracetamol mee. Max zes per dag, minimaal 3 uur tussen het innemen. Twee tegelijk mag. Neem op tijd je volgende dosis in.
Afleiding is goed: tv, een boek of een spelletje. De pijn voel je ergens op de achtergrond. De wond blijft wel een beetje bloeden. Als je meer bloedt, vouw je een vierkant gaasje op (geen watten) en bijt je hier een uur op. Blijft het bloeden of krijg je koorts, bel je de kaakchirurg.

Eten en drinken: Geen melkproducten. Eet vloeibare dingen (zie hierboven). Niet te warm en niet te koud. Probeer de eerste dag contact van het eten met de wond(en) te voorkomen. Neem hiervoor kleine slokjes.
Tanden poetsen: De kaakchirurg raadde mij aan om dit gewoon te blijven doen. Ik deed het na het nemen van de pijnstiller. Heel voorzichtig en niet over de wond gaan natuurlijk. Niets aan de hand.
Wond verzorgen: Vanaf dag twee moet je spoelen met zout water. Een theelepel keukenzout per liter lauw water. Na elke maaltijd. Als de wond gehecht wordt, is dat meestal met hechtingen die vanzelf oplossen.
Slapen: Voor het slapen gaan de eerste nacht: maximale dosis pijnstillers. Neem ook een ijspak mee. Dikke kans dat gewoon doorslaapt. Reactie infoteur, 03-09-2009
Beste Annelies,

Dankjewel voor je uitgebreide antwoord!
Hieruit zullen veel mensen informatie kunnen halen om hun operatie zo min mogelijk pijnlijk te laten zijn.

Groet,
Victor

Mimi, 18-03-2009
Hallo Rieneke,
Ik ben zelf ook ontzettend bang voor tandartsen en vooral voor verdovingen.
Heb gisteren mijn linker verstandskiezen laten trekken door de kaakchirurg, de hele week niet kunnen eten of slapen… maar het viel echt reuze mee! De verdoving werd in 2x geprikt, dus de tweede prikken voelde ik niet eens meer! En daar was ik juist het meest bang voor, het trekken was zo gedaan, lijkt alsof ze een boomstam er uit trekken maar pijn heb ik zeker niet gehad! De napijn valt ook reuze mee, ik heb meer last van een stijve kaak dan van de wonden in mijn mond. Ik ben echt GEEN held op dit gebied, en ik zeg zelfs dat het mee valt!
Succes, Reactie infoteur, 20-03-2009
Beste Mimi,
Bedankt voor je reactie.
Zelf heb ik vorige week vier verdovingen gehad, de injectie zelf is inderdaad niet pijnlijk. Het is alleen pijnlijk als de verdovingsvloeistof te snel wordt ingespoten of te koud is. Een goede tandarts/kaakchirurg houdt hier rekening mee.
Groet,
Victor

Rieneke, 28-06-2008
Hoi hoi ik vind dat de mensen (patieenten) zelf mogen beslissen op algehele verdoving of niet. Er zijn mensen die doodsbang zijn voor de tandarts of de prikken voor verdoving. Ikzelf zit nu met een verstandskies en ik lees veel over algehele verdoving, maar mijn tandarts zegt doen ze niet. Nou dan maar pijn, ik ga ziekenhuizen bellen die het wel willen doen, even afwachten en ik laat het weten. Reactie infoteur, 17-11-2008
Beste Rieneke,
Er zijn inderdaad mensen die zo doodsbang zijn voor de tandarts of kaakchirurg dat ze alleen maar onder volledige verdoving behandeld willen worden. Voor een verstandskies is lokale verdoving (ter plaatse in de mond dus) ook zeer effectief en minder schadelijk voor de gezondheid. De napijn blijft zowel bij volledige als bij een plaatselijke verdoving hetzelfde, dus daar hoef je het niet voor te doen.
Groet,
Victor

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 09-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.