Pijn aan de verstandskiezen. Wat nu?

Pijn aan de verstandskiezen. Wat nu? Verstandskiezen kunnen pas op latere leeftijd doorbreken waardoor het de andere tanden kan gaan bemoeilijken door het gebrek aan plaats in de kaken. Bij het scheefgroeien of pijn aan deze verstandskiezen is het raadzaam om deze bij een tandarts te laten onderzoeken om ze eventueel te laten trekken.

Verstandskiezen

Het woord verstandskies wordt gebruikt voor een kies die niet kan doorbreken en weggedrukt wordt. Meestal zijn het de achterste kiezen die naar boven groeien aan het einde van de puberteit of wat later. Deze raken beklemd omdat er niet genoeg ruimte in de kaak meer is. De tanden kunnen ook scheef komen te staan, voor hij doorbreekt en zijdelings doorkomt in plaats van rechtuit. Ook kan het zijn dat deze tanden helemaal niet doorbreken doordat een andere tand of kies in de weg staan.
Meestal gaat het om verstandskiezen, maar ook andere tanden en kiezen kunnen beklemd raken. Vaak zijn er geen symptomen en is geen behandeling nodig. Maar in sommige gevallen ontstaat pijn of druk op de andere tanden, met als gevolg scheefstan. In andere gevallen kunnen de scheefstaande tanden voedselresten vasthouden die ontstekingen kunnen veroorzaken. Als zich dergelijke symptomen voordoen wordt het meestal geadviseerd de tand of kies te laten trekken.

Symptomen:
  • Pijn aan de kiezen of aan het tandvlees rondom
  • Herhaalde ontsteking van de niet doorgebroken tand of kies
  • Vieze smaak in de mond
  • Gevoeligheid of pijn bij het eten van koud of warm voedsel

Behandeling

Een jaarlijks bezoek van de tandarts is een verplichting die je jezelf moet verwezenlijken. De tandarts kan opvolgen hoe het met je tanden zit en wat er aan gedaan kan worden. De tandarts zal een foto laten nemen van je tanden om te zien waar de tandpijn vandaan komt en of hij er iets kan aan doen of niet. Verstandskiezen kunnen namelijk niet in een tandartspraktijk getrokken worden maar zal op een chirurgische manier moeten gebeuren bij een kaakchirurg. Bij het volledig verwijderen van al de verstandskiezen kan je kiezen om onder narcose gebracht te worden of om eerst twee tanden te laten doen om daarna terug te gaan voor de twee andere. Na deze ingreep zullen de verstandskiezen verwijderd zijn en openingen gehecht zijn met draadjes die hierna vanzelf oplossen. Je zult hierna enkele dagen wat last hebben van deze ingreep en zult pijnstillers moeten nemen om de pijn te verlichten.

Wat te verwachten na de operatie?

  • Rook de eerste dagen zeker niet na de operatie. Dit kan de genezing alleen maar bemoeilijken en vergroot de kans op infecties.
  • Blijf met je vingers en tong af van de hechtingen in je mond.
  • Eet zacht voedsel waar je niet teveel op moet kauwen. Pudding is zacht en verkoeld ook de mond en hiermee ook wat de pijn.
  • Probeer met de hulp van ijszakjes op de buitenkant van de wang te pijn en zwelling te verlichten de eerste 24 uur.
  • Meestal krijg je ook een mondspoeling mee die je na 24 uur pas mag gebruiken. Spoel de mond goed meerdere keren per dag om bacteriën geen kans te geven tot infecties.
© 2012 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstandskiezen trekkenVerstandskiezen trekkenVerstandskiezen trekken is soms nodig. Verstandskiezen kunnen getrokken worden, maar ook eruit gesneden worden. Een vers…
Verstandskiezen: trekken of laten zittenVerstandskiezen: trekken of laten zittenDe naam verstandskies wordt gebruikt voor een kies die niet kan doorbreken en weggedrukt wordt. Meestal is het een derde…
Hoe wordt een verstandskies verwijderd?Hoe wordt een verstandskies verwijderd?Als er ruimtetekort is in je mond, als je verstandskiezen scheef groeien of als ze ontstekingsgevoelig zijn zal je tanda…
Verstandskies, pijn en verwijderenVerstandskies, pijn en verwijderenDe verstandskies of wijsheidstand komt op latere leeftijd door: gemiddeld met 18 jaar. Soms komt deze zelfs nog later do…

Slaaptips voor vrouwen in de overgangSlaaptips voor vrouwen in de overgangDe overgang: lastig genoeg, dus verdienen deze vrouwen des te meer een goede nachtrust. Helaas gaat de overgang vaak gep…
Hoe wordt prolactinoom (tumor aan de hypofyse) behandeld?Hoe wordt prolactinoom (tumor aan de hypofyse) behandeld?Door prolactinoom is de hormoon huishouding in de war, waardoor de vrouw verminderd vruchtbaar en de man minder seksueel…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.