Ingescheurde, droge, kapotte mondhoeken: hoe te behandelen?

Ingescheurde, droge, kapotte mondhoeken: hoe te behandelen? Kapotte mondhoeken kunnen voor veel ellende zorgen aangezien het pijn veroorzaakt en het er minder esthetisch goed uit ziet. Omdat het in het aangezicht voorkomt valt het altijd direct op, waardoor anderen denken dat er iets met je aan de hand moet zijn. De droge ingescheurde huid komt regelmatig bij kinderen en tieners voor (invloed van puberen), maar kan ook op latere leeftijd voorkomen. Wat kunnen de oorzaken zijn en hoe kan zinkzalf daarbij helpen?

Ingescheurde, droge, kapotte mondhoeken


Symptomen

Indien de mondhoeken uitdrogen en inscheuren kan het zeer pijnlijk zijn. De huid ziet er schraal en droog uit, waarbij het diepe groeven kan maken. Het zorgt ervoor dat de onder gelegen huid gaat irriteren en mogelijk verder gaat opspelen. De aandoening kan daarbij aan één zijde voorkomen, maar vaak treedt het simultaan aan beide mondhoeken op. Het lijkt erop dat het eveneens groter wordt en dus wil je snel van deze aandoening afkomen. Waardoor wordt de pijnlijke irriterende huid veroorzaakt en hoe kun je het behandelen?

Slapen met de mond open

Een welbekende reden waarom delen van de mond en lippen uitdrogen is door het slapen met een open mond. Het overkomt veel mensen, waarbij mogelijk kwijl uit de mond langs lippen en wangen loopt. Er komt een laagje over de huid te zitten met stoffen gewoonlijk van toepassing zijnde in de mond. Na een bepaalde tijd zal die huid gaan drogen en mogelijk uitdrogen. Daarnaast kunnen de mondstoffen, -zuurtegraad of –bacteriën lokaal een negatieve invloed uitoefenen op de opperhuid. Structureel met de mond open slapen kan dus een aanslag op de huid zijn, waardoor complicaties met de huid optreden. Daarnaast kan uitdroging worden veroorzaakt door het Syndroom van Sjögren waarbij de klieren ontstoken zijn.

Geïrriteerde huid of infectie

Voorgaand speeksel kan van grote invloed zijn op de huid. Het kan snel een geïrriteerde huid veroorzaken. Indien de aandoening lang aanhoudt kan het zorgen voor diepe kloven, waardoor scheurtjes ontstaan en de huid rood kleurt. Het wordt warm en gaat pijnlijk aanvoelen. Daarnaast lijkt het erop dat de huid verder wordt aangetaste en wondjes ontstaan. Het kan leiden tot kleine korstvorming, doordat die wondjes iets etteren en moeten helen. Het kan worden veroorzaakt puur door uitdroging, maar het kan ook liggen door een binnen dringende infectie zoals van een schimmel.

Vochtigheid in huis

Ook de vochtigheid in huis kan van grote invloed zijn op de gesteldheid van de huid. Zonder dat we het ons realiseren kan thuis of op je werkplek een afwijkende vochtigheid van toepassing zijn, waardoor de conditie kan worden veroorzaakt. De huid droogt uit en dat uit zich in deze aandoening. Een oplossing kan zijn om een vocht regulator te nemen, waarmee de luchtvochtigheid kunstmatig hoog kan worden gehouden.

Invloed van een kunstgebit

Als de tanden worden vervangen krijgt men een kunstgebit. Het heeft tot doel om de oude tanden met kunststof tanden te vervangen, opdat je als vanouds voedsel kan kauwen. Het is daarbij uiteraard noodzakelijk dat het gebit goed past. Een onjuist formaat, scheefstand enzovoorts kunnen snel leiden tot complicaties aan mondweefsel, de lippen en mondhoeken. Het kan dus veel ellende veroorzaken. Zorg er dus altijd voor dat je bij het aanmeten van de tanden het juiste formaat krijgt en dat je klaagt indien de kauwbeweging niet goed verloopt. Daarnaast is hygiëne belangrijk, omdat voedselrestanten een bron van infecties kunnen zijn. Reinig het gebit regelmatig, bij voorkeur iedere dag zodat schimmels en bacteriën geen kans krijgen.

Behandeling van kapotte mondhoeken

Meest gebruikelijk is om voor deze aandoening olie of crème te gebruiken met zinkoxide als basis. Het heeft namelijk een samentrekkend effect, waardoor de kloofjes en wondjes dichttrekken. De huid trekt als het ware weer naar elkaar toe. Daarnaast zorgt de zalf ervoor dat de huid verkoeling krijgt en vocht wordt toegediend. De zalf geeft daarnaast een beschermend laagje voor de invloeden van buitenaf zodat de huid netjes kan herstellen. Maak gebruik van zinkzalf, zodat je de invloed van de aandoening beperkt waarnaast de huid snel heelt. Let wel dat als het wordt veroorzaakt door een schimmel dat je in eerste instantie een anti-schimmelcrème gebruikt of de zinkzalf combineert met anti-fungal pillen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gescheurde mondhoeken: behandeling van een kapotte mondhoekGescheurde mondhoeken: behandeling van een kapotte mondhoekGescheurde mondhoeken zijn een onplezierig en vaak pijnlijk fenomeen dat verschillende oorzaken kan hebben. Afhankelijk…
Rode zwelling mondhoek, kloven, eczeem en wit gele aanslagRode zwelling mondhoek, kloven, eczeem en wit gele aanslagZowel eenzijdig als tweezijdig kunnen de mondhoeken ontstoken raken door toedoen van speeksel. Het zorgt voor een rode z…
Luieruitslag behandelenLuieruitslag behandelenLuieruitslag is iets dat veel bij jonge kinderen voorkomt die luiers dragen, maar kan ook bij mensen voorkomen die incon…
Hoekige cheilitis: Irritatie aan mondhoeken van lippenHoekige cheilitis: Irritatie aan mondhoeken van lippenHoekige cheilitis is een vorm van een lipontsteking waarbij in de mondhoeken (waar de lippen elkaar tegenkomen) pijn en…

Teveel speeksel-aanmaak bij het zien of ruiken van etenTeveel speeksel-aanmaak bij het zien of ruiken van etenNeemt een persoon voedsel in, dan worden kliertjes in de mond geactiveerd om speeksel eraan toe te voegen. Het kan reeds…
Brandend maagzuur: oorzaken en hoe kom je er vanaf?Brandend maagzuur: oorzaken en hoe kom je er vanaf?Een brandende pijn achter het borstbeen of achter in de keel is geen pretje. De pijn ontstaat door maagzuur dat de slokd…
Bronnen en referenties
  • http://www.thuisarts.nl/mondhoeken/ik-heb-last-van-kapotte-mondhoek
Reactie

M. Schilt, 12-08-2018
Heb vaak last van ingescheurde mondhoeken hoe kan ik dat behandelen? Reactie infoteur, 16-08-2018
Behandeling middels bijvoorbeeld zinkzalf helpt in veel gevallen. Welke zalf helpt hangt uiteraard per persoon af.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.