Lipontsteking: symptomen en behandeling van ontstoken lippen

Lipontsteking: symptomen en behandeling van ontstoken lippen Een lipontsteking of ontstoken lippen komt vaker voor dan je denkt. Lipontsteking kan ontstaan ten gevoelge van wondjes zoals aften en koortslippen, en ze kunnen het gevolg zijn van talloze oorzaken, waaronder virussen en schimmelinfecties. Ontstoken lippen kunnen ook worden veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen, en zelfs koud weer kan een ontsteking veroorzaken. Er zijn diverse interne en externe factoren die leiden tot een ontsteking van de lippen. Bijkomende symptomen zijn jeukende, rode of gezwollen lippen. Soms volstaat zelfzorg en huismiddeltjes en soms is medische behandeling nodig. Je huisarts kan een diagnose stellen en een behandeling inzetten.
Koortslip: blaasjes op de lip / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.comKoortslip: blaasjes op de lip / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com

Oorzaken van een lipontsteking

Koortslip

Je kunt een ontsteking oplopen door een virus. Het meest voorkomende en bekende virus dat je lippen kan infecteren is het herpes simplex-virus type 1, welke een koortslip veroorzaakt rond de mond. Het virus zit in het vocht van de koortsblaasjes en via de handen, knuffelen en kussen verspreidt deze lastpak zich. Tussen de uitbraken door verbergt HSV-1 zich in zenuwcellen, dus het is nooit volledig genezen. Een koortslip kenmerkt zich door blaasjes, vaak op of rond de lippen, die jeuken, branden, tintelen of pijn doen.

Voedingstekorten

Hoewel voedingstekorten geen directe oorzaak zijn van lipontsteking, kunnen ze wel een poredisponerende factor zijn. Een vitaminetekort of mineralengebrek, zoals ijzertekort, zinktekort of een vitamine B2-tekort, kan het immuunsysteem van het lichaam verzwakken, waardoor het veel gemakkelijker wordt om een bacteriële of schimmelinfectie op te lopen, bijvoorbeeld bij een mondhoekzeem (zie onder).

Mondhoekeczeem bij een ouder persoon met ijzergebreksanemie en een droge mond / Bron: Matthew Ferguson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mondhoekeczeem bij een ouder persoon met ijzergebreksanemie en een droge mond / Bron: Matthew Ferguson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Mondhoekeczeem

Mondhoekeczeem duidt op een ontsteking van de mondhoeken en het ontstaat door irritatie van de mondhoeken door speeksel, waar (verterings)enzymen in aanwezig zijn die je huid kunnen aantasten.

Schimmelinfectie

Mondhoekeczeem (perlèche) ontstaat door een ontstekingsreactie van de huid als gevolg van irritatie door ophoping van speeksel in de mondhoeken. Dit kan gecompliceerd worden door een infectie of besmetting met een schimmel; een gist die vaak bij de mens wordt aangetroffen is de Candida albicans.

Koud en guur weer

Door extreem koude temperaturen, droge lucht en harde, gure wind in de winterperiode, kun je sneller last krijgen van ontstoken lippen en koortsblaasjes. Bij schraal weer of strenge vrieskou steekt de koortslip graag de kop op en is het dus oppassen geblazen. De strenge en gure winterwind kan ook leiden tot droge, schrale en gebarsten lippen, waardoor je lippen kwetsbaarder worden voor ontsteking. Gebarsten lippen vormen een ideale omgeving ​​voor herpes- of schimmelinfecties om voet aan de grond te krijgen.

Oraal allergie syndroom

Bepaalde soorten vers fruit, noten en groenten kunnen de oorzaak zijn van het oraal allergie syndroom. Na het eten van het voedingsmiddel waar je allergisch voor bent treden klachten op als tintelen, branderig gevoel en zwelling. De klachten ontstaan op lippen, tong, mondslijmvlies of keel. Na enkele minuten trekken de klachten vaak weer weg.

Symptomen van ontstoken lippen

Ontstoken lippen kunnen de volgende symptomen veroorzaken:

Huisarts raadplegen bij ontstoken lippen / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comHuisarts raadplegen bij ontstoken lippen / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Behandeling van ontstoken lippen

Je huisarts kan een diagnose stellen op basis van je klachten en lichamelijk onderzoek, met daarbij speciale aandacht voor je lippen en mond. In geval van een bacteriële infectie kan de arts aan antibioticum voorschrijven die je plaatselijk aanbrengt of een antischimmelzalf in geval van een schimmelinfectie. Ook kan de arts zo nodig corticosteroïden (ontstekingsremmers) voorschrijven.

Zelfzorg en huismiddeltjes

Lipontsteking of ontstoken lippen kunnen behoorlijk pijnlijk en vervelend zijn en bijzonder aangenaam om naar te kijken. Gelukkig zijn er een aantal huismiddeltjes die kunnen helpen om de symptomen te verlichten.

Ricinusolie of castorolie

Ricinusolie of castorolie wordt vaak gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende en helende eigenschappen, gedeeltelijk als gevolg van de grote hoeveelheden ricinolzuur in de olie. De olie kan worden gebruikt door de substantie voorzichtig in de besmette gebieden te masseren.

Kokosolie / Bron: Phu Thinh Co, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Kokosolie / Bron: Phu Thinh Co, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Tea tree olie

Tea tree olie is antibacterieel en schimmelwerend als gevolg van een chemische samenstelling die het vergelijkbaar maakt met peroxide. Het bevat ook terpenen, waarvan wordt verondersteld dat ze goed zijn voor het bestrijden van bacteriën en schimmels. Tea tree olie is erg sterk, dus het is het beste om het te verdunnen met kokosolie of water. Breng het mengsel aan op het besmette gebied en masseer het voorzichtig in. Doe dit vlak voor het slapengaan en laat het een nacht intrekken.

Yoghurt

Yoghurt kan mogelijk helpen bij het verwijderen van een schimmellipinfectie. Het bevat probiotica zoals Lactobacillus acidophilus, die kunnen helpen de lippen te genezen en schimmelinfecties te elimineren. Het is zo simpel als het masseren van natuurlijke yoghurt in de ontstoken lippen, vervolgens even laten intrekken en daarna afspoelen met koud water en een doek.

Melk

Het melkzuur in melk kan zwelling helpen verminderen en de genezing van ontstoken lippen bevorderen. Masseer melk in de ontstoken lippen en laat het daar minstens 45 minuten intrekken. Spoel de melk na die tijd af met koud water en een handdoek.

Zuiveringszout of baking soda / Bron: Tszrkx, Wikimedia Commons (Publiek domein)Zuiveringszout of baking soda / Bron: Tszrkx, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Gorgelen met zout water

Zout is antiseptisch en kan helpen bij het wegnemen van infecties en ontstekingen. De gemakkelijkste manier om zout te gebruiken is door te gorgelen met zout water. Je kunt daarvoor ook zuiveringszout (ook bekend als baking soda) gebruiken. Meng een halve theelepel zout met een kopje water. Daarna halve minuut gorgelen met et mengsel. Doe dit vier tot vijf keer per dag. Gorgelen met het water kan helpen bij het opruimen van bacteriën in de mond en keel.

Zwarte thee

Zwarte thee wordt door veel mensen gebruikt om zwelling te verminderen. De thee krijgt zijn samentrekkende vermogens van een verbinding genaamd tannine. Tannines binden aan bepaalde eiwitten en chemicaliën en kunnen in dit geval helpen om de zwelling van een ontstoken lip te verminderen. Maak een kopje thee en verwijder het theezakje. Wrijf de thee op je lippen en laat deze drogen; spoel de thee dan af met koud water en een handdoek. Je kunt ook het vochtige theezakje gebruiken en het rechtstreeks op de besmette gebieden aanbrengen.

Vermijd gekruid voedsel

Als je regelmatig pittig en gekruid eten eet, weet je dat het je lippen kan laten tintelen. Pittig eten kan de bestaande pijn van een lipontsteking verergeren, dus het is het beste om het te vermijden totdat je lippen zijn genezen.

Minder suiker eten / Bron: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Minder suiker eten / Bron: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Verminder de suikerinname

Minder suiker innemen komt de algehele gezondheid ten goede. Suiker voedt schimmelinfecties; daarom vermindert het verlagen van je suikerinname de hoeveelheid voedsel die de infectie laat groeien en vermenigvuldigen.

Verhoog de ijzerinname

IJzer helpt het lichaam bij het bestrijden van infecties, vooral als het gaat om schimmels. Het verhogen van je ijzerinname kan het immuunsysteem van het lichaam versterken en helpen bij het bestrijden van de infectie. Je kunt je ijzervoorraad vergroten door groene groenten, bonen en erwten te eten. Kijk uit met ijzersupplementen. Overleg dit altijd eerst met je huisarts of apotheker.

Vermijd bijten op de lippen

Bijten op je lippen, zeker als ze geïrriteerd of ontstoken zijn, maakt de klachten vaak alleen maar erger. Het kan ook voor verspreiding van de infectie zorgen, bijvoorbeeld in geval van koortsblaasjes.

Kurkuma / Bron: Ajale, PixabayKurkuma / Bron: Ajale, Pixabay

Kurkuma

Kurkuma wordt al lang gebruikt in de traditionele kruidengeneeskunde vanwege de medicinale eigenschappen. Het kan goed toegepast worden bij een lipontsteking vanwege de ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen van kurkuma. Kurkuma kan helpen bij het remmen van de groei van schimmel en mogelijk zelfs doden, zodat de infectie zal eindigen. Het kan ook helpen de zwelling te verminderen. Kurkuma kan tot een pasta worden verwerkt door twee eetlepels kurkumapoeder te mengen met een beetje water. Masseer de pasta in het aangedane gebied en laat zitten totdat het opdroogt. Veeg de pasta af met koud water en een doek en herhaal het proces één of twee keer per dag.

Dagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com

Voldoende drinken

Jezelf goed gehydrateerd houden is altijd belangrijk, en de toename van vloeistoffen helpt ook om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen, wat een snellere genezing mogelijk maakt.

Aloë vera

Aloë vera is een vetplant die salicylzuur bevat. Salicylzuur is een verbinding die genezing in de huid bevordert, en daarom wordt het vaak gebruikt om zonnebrand, brandwonden en snijwonden te behandelen. Pas aloë vera-gel toe op het aangedane gebied, vooral als het gaat om blaren en zweren.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kom je af van droge schrale lippen?Iedereen heeft er weleens last van: Schrale en droge lippen. Hoe kom je eraan en hoe kom je er van af?
Verzorging van je lippenOok het verzorgen van je lippen is erg belangrijk. Toch vergeten we dit vaak. Raar eigenlijk want je lippen gebruik je a…
Last van gebarsten lippen?Last van gebarsten lippen?Veel mensen hebben wel eens last gehad van gebarsten of gesprongen lippen. Meestal komt dit voor in de herfst of winter.…
Make-up tips: je lippen maquillerenHoe ga je best te werk bij het aanbrengen van lippenstift? En welke soorten lippenstift zijn er zoal te vinden?

Fobie: Soorten fobieën (intense en irrationele angst)Fobie: Soorten fobieën (intense en irrationele angst)Fobieën zijn diagnosticeerbare psychische stoornissen. Een fobie is namelijk een soort angststoornis waarbij een patiënt…
Parinaud oculoglandulair syndroom: Ooginfectie met rood oogParinaud oculoglandulair syndroom: Ooginfectie met rood oogHet Parinaud oculoglandulair syndroom (POS) is een zeldzame ooginfectie veroorzaakt door mogelijk diverse ziekteverwekke…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Beardfiercely, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-cold-sores
 • https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/lip-infection-causes-symptoms-home-remedies/
 • https://www.thuisarts.nl/koortslip/ik-heb-koortslip
 • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/mondhoekeczeem/
 • Afbeelding bron 1: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Matthew Ferguson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Phu Thinh Co, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 5: Tszrkx, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 6: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 7: Ajale, Pixabay
 • Afbeelding bron 8: Luminast/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 15-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.