Parinaud oculoglandulair syndroom: Ooginfectie met rood oog

Parinaud oculoglandulair syndroom: Ooginfectie met rood oog Het Parinaud oculoglandulair syndroom (POS) is een zeldzame ooginfectie veroorzaakt door mogelijk diverse ziekteverwekkers, waaronder bacteriën, schimmels en virussen. De patiënt vertoont een klinisch beeld dat vergelijkbaar is met conjunctivitis (oogbindvliesontsteking). Hierbij ontstaan diverse oogproblemen aan één oog. Ook andere tekenen komen voor, zoals koorts en gezwollen lymfeklieren. Dankzij een snelle diagnose en behandeling is de prognose meestal uitstekend.

Parinaud oculoglandulair syndroom versus Parinaud-syndroom

Het Parinaud-syndroom is niet hetzelfde als het Parinaud oculoglandulair syndroom. Bij het Parinaud-syndroom heeft een patiënt moeite om omhoog te kijken. Dit is het gevolg van een hersentumor en vereist een onmiddellijk uitgebreid onderzoek door de arts en oogarts.

Epidemiologie

Het Parinaud oculoglandulair syndroom komt wereldwijd voor, maar is zeldzaam. De aandoening is vaker te vinden in regio's waar de betrokken ziekteverwekkers endemisch zijn. De incidentie kan variëren afhankelijk van de prevalentie van de veroorzakende pathogenen in een bepaald gebied. De ziekte wordt vaak gezien in gebieden waar mensen veel contact hebben met katten of wilde dieren, of waar de infectieziekten die het syndroom kunnen veroorzaken vaker voorkomen.

Oorzaken

Bacteriën

Het Parinaud oculoglandulair syndroom is in verband gebracht met verschillende infectieziekten, en dan vooral met de kattenkrabziekte (veroorzaakt door Bartonella henselae) en tularemie (aandoening met symptomen aan huid en longen) (veroorzaakt door Francisella tularensis). Soms komt de aandoening ook voor bij tuberculose (bacteriële infectie met longproblemen), atypische mycobacteriën en syfilis.

Schimmels

Schimmelinfecties zijn ook in verband gebracht met dit syndroom, en dan vooral sporotrichose (S. schenckii), blastomycose (Blastomyces dermatitidis) en coccidioidomycose (Coccidioides immitis).

Virussen

Ook sommige virussen veroorzaken de ooginfectie (herpes simplex-virus).

Verspreiding

De ziekteverwekkers komen rechtstreeks in het oog terecht (via een vinger of ander voorwerp). Soms gebeurt de overdracht van de infectie echter ook via druppelinfectie. Door te niezen of hoesten komen mogelijk besmette luchtdruppeltjes in het oog terecht. Een verspreiding van het organisme via de bloedbaan naar het oog is tot slot ook mogelijk.

Risicofactoren

De belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van het Parinaud oculoglandulair syndroom zijn contact met geïnfecteerde dieren of omgevingen, evenals een verminderde afweer. Mensen met een verzwakt immuunsysteem of bestaande chronische aandoeningen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze aandoening. Andere risicofactoren kunnen blootstelling aan specifieke ziekteverwekkers zijn, afhankelijk van de regio en de prevalentie van de pathogenen.

Symptomen

Oog

Meestal is slechts één oog getroffen. Het aangetaste oog lijkt op een oog dat getroffen is door conjunctivitis (ontsteking van het oogbindvlies).

De symptomen van het Parinaud oculoglandulair syndroom zijn onder meer:

Andere tekenen

De aandoening treedt op in combinatie met een zwelling van nabijgelegen gezwollen lymfeklieren (vaak voor het oor aan dezelfde kant als het getroffen oog), een algemeen ziek gevoel en koorts.

Een uitgebreid bloedonderzoek is noodzakelijk / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een uitgebreid bloedonderzoek is noodzakelijk / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen die op een ernstigere aandoening kunnen wijzen zijn onder andere:

Diagnose en onderzoeken

Een arts bemerkt de aanwezige tekenen van koorts met een ziekte. Verder is een oogonderzoek door de oogarts nodig. Hij identificeert zwellingen (conjunctivale knobbeltjes) aan de binnenkant van het ooglid of het wit van het oog. Een bloedonderzoek onthult de aanwezigheid van een infectie. Het aantal witte bloedcellen is hoog of laag, afhankelijk van de oorzaak van de infectie. Een bloedtest controleert de antilichaamspiegels. Dit is de belangrijkste methode om veel van de infecties te diagnosticeren die het Parinaud oculoglandulair syndroom veroorzaken. Andere testen zijn een biopsie van de lymfeklier en een laboratoriumcultuur van oogvocht, lymfeklierweefsel of bloed.

Behandeling

Afhankelijk van de oorzaak van de infectie, zet de arts antibiotica in (wanneer sprake is van een bacteriële infectie). Antimycotica (schimmeldodende medicijnen) bestrijden een schimmelinfectie, terwijl antivirale geneesmiddelen gebruikt worden voor het behandelen van virale infecties. In zeldzame gevallen is chirurgie nodig om de geïnfecteerde weefsels te verwijderen en het gebied te reinigen.

Prognose

De vooruitzichten van de aandoening hangen af van de oorzaak van de infectie. Als de arts de diagnose vroegtijdig stelt en de behandeling meteen begint, is de uitkomst van het Parinaud oculoglandulair syndroom in het algemeen zeer goed.

Complicaties

Ernstige complicaties van het Parinaud oculoglandulair syndroom zijn zeldzaam. De oogbindvliesknobbeltjes gaan soms verzweren tijdens het genezingsproces. De ooginfectie verspreidt zich soms ook naar nabijgelegen weefsels of in de bloedbaan.

Regelmatig de handen wassen is noodzakelijk / Bron: Gentle07, PixabayRegelmatig de handen wassen is noodzakelijk / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie

Regelmatig de handen wassen vermindert de kans op het krijgen van Parinaud oculoglandulair syndroom. De kattenkrabziekte voorkomen is mogelijk door een krab van een (gezonde) kat te vermijden (indien mogelijk). Tularemie vermijden is mogelijk door geen contact te hebben met wilde konijnen, eekhoorns of teken.

Praktische tips voor het leven / omgaan met Parinaud oculoglandulair syndroom

Oogzorg en hygiëne

Het Parinaud oculoglandulair syndroom veroorzaakt ooginfecties die kunnen leiden tot roodheid, pijn en zwelling van de lymfeklieren in de nabijheid van het oog. Het is van groot belang om goede ooghygiëne te handhaven en het oog schoon te houden om verdere infectie te voorkomen. Het vermijden van wrijven in de ogen is essentieel om de infectie niet verder te verspreiden. Regelmatige bezoeken aan de oogarts kunnen helpen om de conditie van het oog te monitoren en complicaties zoals blijvende schade aan het oog te voorkomen. Bij ontsteking of pijn kunnen oogdruppels of antibiotica worden voorgeschreven.

Preventie van infecties en contact met besmette bronnen

Parinaud oculoglandulair syndroom wordt vaak veroorzaakt door bacteriële infecties, zoals die van de kattenkrabziekte. Het vermijden van contact met besmette dieren of het beperken van blootstelling aan mogelijke bronnen van infectie, zoals het aanraken van dieren en vervolgens het aanraken van de ogen, kan helpen de ziekte te voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig de handen te wassen en goede hygiënepraktijken te volgen om verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Misvattingen rond Parinaud oculoglandulair syndroom

Parinaud oculoglandulair syndroom is een zeldzaam syndroom dat wordt gekarakteriseerd door ooginfecties, vaak gepaard met gezwollen lymfeklieren en soms koorts. De aandoening kan worden veroorzaakt door een infectie, meestal door de bacterie Chlamydia trachomatis, maar ook door andere infecties zoals de bacterie Bartonella henselae (kattenkrabziekte). Er bestaan echter verschillende misvattingen over de oorzaken, symptomen en behandeling van deze aandoening die belangrijk zijn om te verduidelijken.

Parinaud oculoglandulair syndroom komt alleen voor bij mensen die katten bezitten

Hoewel het syndroom vaak wordt geassocieerd met kattenkrabziekte, veroorzaakt door Bartonella henselae, komt het niet uitsluitend voor bij mensen die katten bezitten. De bacterie kan worden overgedragen via een kattenkrab of -beet, maar er zijn ook andere infecties, zoals de Chlamydia trachomatis infectie, die Parinaud oculoglandulair syndroom kunnen veroorzaken. Het risico op infectie is dus niet beperkt tot kattenbezitters. Deze verwarring leidt soms tot de misvatting dat alleen mensen die in direct contact komen met katten, de aandoening kunnen krijgen.

De symptomen van Parinaud oculoglandulair syndroom zijn altijd ernstig en levensbedreigend

Veel mensen denken dat Parinaud oculoglandulair syndroom altijd ernstige gevolgen heeft, maar dit is meestal niet het geval. Hoewel de symptomen zoals oogontsteking, gezwollen lymfeklieren en koorts ongemak kunnen veroorzaken, is het syndroom over het algemeen goed te behandelen met antibiotica. Het is zeldzaam dat de aandoening levensbedreigend is, en de meeste mensen herstellen volledig na een behandeling met antibiotica. Het is dus niet altijd zo ernstig als vaak wordt gedacht, en met de juiste zorg kunnen de meeste patiënten goed herstellen.

Parinaud oculoglandulair syndroom wordt altijd veroorzaakt door een infectie met Chlamydia trachomatis

Een andere misvatting is dat Chlamydia trachomatis altijd de oorzaak is van Parinaud oculoglandulair syndroom. Hoewel dit inderdaad een veelvoorkomende oorzaak is, kunnen andere infecties, zoals Bartonella henselae, ook het syndroom veroorzaken. De aanwezigheid van gezwollen lymfeklieren en oogontsteking kan dus niet alleen worden toegeschreven aan Chlamydia trachomatis, wat leidt tot verwarring bij de diagnose. Het is daarom belangrijk om, indien nodig, aanvullende beeldvormende onderzoeken en tests uit te voeren om de specifieke oorzaak vast te stellen.

Antibiotica zijn altijd noodzakelijk voor de behandeling van Parinaud oculoglandulair syndroom

Hoewel antibiotica vaak effectief zijn voor de behandeling van Parinaud oculoglandulair syndroom, zijn ze niet altijd noodzakelijk. De keuze van behandeling hangt af van de oorzaak van de infectie. In sommige gevallen kan de aandoening vanzelf verbeteren zonder de noodzaak van antibiotica, vooral als het syndroom veroorzaakt wordt door een milde infectie of een andere onderliggende aandoening. Het is dus belangrijk om een arts te raadplegen om de juiste behandelingsopties te bepalen, waaronder het mogelijk gebruik van medicatie.

Parinaud oculoglandulair syndroom is een chronische aandoening

Er bestaat de misvatting dat Parinaud oculoglandulair syndroom altijd chronisch is. In werkelijkheid is het een acute aandoening die meestal binnen enkele weken tot maanden verdwijnt, vooral bij de juiste behandeling. De symptomen kunnen tijdelijk zijn, en hoewel er in sommige gevallen langdurige gevolgen kunnen zijn, zoals blijvende schade aan het oog, is dit relatief zeldzaam. De meeste patiënten herstellen volledig zonder blijvende problemen, en de aandoening is niet per definitie chronisch.

Parinaud oculoglandulair syndroom kan alleen worden gediagnosticeerd door een oogarts

Hoewel een oogarts vaak betrokken is bij de diagnose van Parinaud oculoglandulair syndroom, is het niet de enige arts die de aandoening kan diagnosticeren. Huisartsen kunnen ook de symptomen herkennen en de nodige tests aanvragen, zoals bloedonderzoeken of bloedonderzoeken, om te bepalen of een infectie de oorzaak is. Bij twijfel kan een arts doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek en behandeling.

Parinaud oculoglandulair syndroom heeft altijd dezelfde symptomen

Een misvatting is dat Parinaud oculoglandulair syndroom altijd dezelfde symptomen vertoont. Hoewel de kernsymptomen zoals oogontsteking en gezwollen lymfeklieren vaak voorkomen, kunnen de symptomen variëren afhankelijk van de oorzaak van de infectie en de ernst ervan. Sommige patiënten kunnen milde symptomen ervaren, terwijl anderen ernstige oogproblemen of koorts kunnen hebben. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de variabiliteit van de symptomen en om tijdig een arts te raadplegen bij verdachte gevallen van ooginfecties.

Parinaud oculoglandulair syndroom is een erfelijke aandoening

Er wordt vaak gedacht dat Parinaud oculoglandulair syndroom een erfelijke aandoening is, maar dit is niet het geval. Het syndroom wordt meestal veroorzaakt door een infectie, wat betekent dat het niet wordt doorgegeven van ouder op kind. Het risico om de aandoening te ontwikkelen is eerder gerelateerd aan de blootstelling aan specifieke infecties, zoals insectenbeten of contact met besmette dieren, dan aan genetische factoren.

Lees verder

© 2018 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Parinaud, Bartonella henselae bacterieSyndroom van Parinaud, Bartonella henselae bacterieDe Bartonella henselae bacterie is de veroorzaker van de kattenkrabziekte. Hierbij kan het (oculoglandulair) syndroom va…
Interessante informatie over het syndroom van DownHet syndroom van Down komt veel voor in Nederland. Maar wat is het eigenlijk precies voor soort aandoening?
Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies. Het bindvlies is een slijmvlies wat buiten het oog zit. Lees hierond…
Syndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingSyndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingHet syndroom van Reiter is een ontsteking van de gewrichten op plekken waar pezen en banden aan de beenderen vastzitten.…

Lipontsteking: symptomen en behandeling van ontstoken lippenLipontsteking: symptomen en behandeling van ontstoken lippenEen lipontsteking of ontstoken lippen komt vaker voor dan je denkt. Lipontsteking kan ontstaan ten gevoelge van wondjes…
Paarse urinezaksyndroom: symptomen, oorzaak en behandelingPaarse urinezaksyndroom: symptomen, oorzaak en behandelingPaarse urinezaksyndroom (PBS) is een zeldzaam verschijnsel waarbij de plastic urinekatheter en slangetjes paars worden.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Son Of Groucho, Flickr (CC BY-2.0)
  • Geraadpleegd op 23 november 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Parinaud oculoglandicular syndrome, https://medlineplus.gov/ency/article/000736.htm
  • Parinaud Oculoglandular Syndrome, http://eyewiki.aao.org/Parinaud_Oculoglandular_Syndrome
  • Parinaud oculoglandular syndrome, https://www.aao.org/bcscsnippetdetail.aspx?id=43c477c2-ad7d-4bf2-9a3a-025fa137e8c4
  • Parinaud Oculoglandular Syndrome, https://www.dovemed.com/diseases-conditions/parinaud-oculoglandular-syndrome/
  • Parinaud oculoglandular syndrome, https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/parinaud-oculoglandular-syndrome
  • Parinaud's oculoglandular syndrome associated with Sporothrix schenckii, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4762793/
  • Afbeelding bron 1: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 03-03-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.