Ooginfecties door schimmels: Schimmelinfecties aan ogen

Ooginfecties door schimmels: Schimmelinfecties aan ogen De unieke structuur van het menselijk oog en de directe blootstelling aan de omgeving maken het kwetsbaar voor een aantal ongewone infectieziekten. Ooginfecties kunnen veroorzaakt worden door bacteriën, virussen, parasieten en, hoewel zeldzaam, ook schimmels. Er zijn verschillende soorten schimmels die ooginfecties kunnen veroorzaken. De symptomen van schimmelinfecties lijken vaak op die van infecties door andere micro-organismen, maar ze zijn meestal ernstiger. Veelvoorkomende symptomen van schimmelinfecties aan de ogen zijn onder andere oogpijn, rode ogen en wazig zicht. Schimmelinfecties kunnen leiden tot ernstige oogproblemen, waardoor het cruciaal is om bij de eerste tekenen van een ooginfectie onmiddellijk medische hulp te zoeken. Alleen een medische behandeling kan verdere schade aan het oog voorkomen.

Epidemiologie van schimmelinfecties in het oog

Algemene trends
De epidemiologie van schimmelinfecties in het oog, zoals schimmelkeratitis, toont belangrijke trends aan die van invloed zijn op de diagnose en behandeling van deze aandoeningen. Jaarlijks worden wereldwijd meer dan een miljoen gevallen van schimmelkeratitis gerapporteerd, wat deze infecties tot een aanzienlijke oorzaak van visuele handicaps maakt. De incidentie is vooral hoog in tropische en subtropische gebieden, waaronder Azië en Afrika, waar klimatologische factoren zoals vochtigheid en temperatuur een rol spelen in de verspreiding van deze infecties. Studies suggereren dat de opwarming van de aarde de verspreiding van schimmelinfecties kan verergeren, wat leidt tot een toenemend aantal gevallen.

Soorten schimmels
Verschillende schimmels, waaronder Aspergillus, Candida en Fusarium, zijn verantwoordelijk voor ooginfecties. Aspergillus, een veelvoorkomende schimmel in zowel binnen- als buitenomgevingen, kan ernstige ooginfecties veroorzaken, vooral bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem. Candida, dat normaal op de huid en slijmvliezen voorkomt, kan opportunistische infecties veroorzaken, terwijl Fusarium, dat voornamelijk in de bodem en op planten leeft, ook bekend staat om zijn virulentie. De variabiliteit in hun virulentie en gevoeligheid voor antischimmelmedicijnen compliceren de diagnose en behandeling, wat vereist dat zorgverleners goed geïnformeerd zijn over deze micro-organismen.

Diagnose en behandeling
Diagnose van schimmelinfecties in het oog kan uitdagend zijn, aangezien de symptomen vaak vaag zijn en specifieke diagnostische tests ontbreken. Een combinatie van klinische evaluatie en laboratoriumtests, zoals het afnemen van een oogslijmvliesmonster, is vaak noodzakelijk voor een nauwkeurige diagnose. Een vroegtijdige en juiste diagnose is cruciaal voor een effectieve behandeling. De behandelmethoden omvatten meestal topische en systemische antischimmelmedicijnen, maar de opkomst van antifungale resistentie maakt het belangrijk om behandelprotocollen regelmatig te evalueren en aan te passen op basis van epidemiologische gegevens. Het ontwikkelen van nieuwe behandelingsopties is ook essentieel om de effectiviteit van de huidige therapieën te waarborgen.

Impact op gezondheidszorg
Het is van groot belang dat zorgprofessionals goed geïnformeerd zijn over de epidemiologische gegevens van schimmelinfecties in het oog om effectief te kunnen reageren op uitbraken. Dit omvat ook het opleiden van gezondheidswerkers in de detectie en behandeling van deze infecties. Vroege opsporing kan visusverlies voorkomen en de algehele prognose verbeteren. Het is ook belangrijk om bewustzijn te creëren over de risico's en symptomen van schimmelinfecties, vooral in gebieden waar deze infecties prevalenter zijn.

Soorten schimmels die ooginfecties veroorzaken

Verschillende soorten schimmels kunnen ooginfecties veroorzaken. Hieronder worden de meest voorkomende schimmels besproken:

Aspergillus

Aspergillus is een veelvoorkomende schimmel die zowel in binnen- als buitenomgevingen leeft. Deze schimmel is te vinden in compost, op vochtig voedsel en in de lucht.

Infecties door Aspergillus kunnen variëren van milde tot ernstige, afhankelijk van de immuniteit van de gastheer. Bij immuungecompromitteerde personen kan deze schimmel leiden tot ernstige ooginfecties, zoals keratitis of endoftalmitis. De symptomen kunnen onder andere roodheid, pijn en verminderd gezichtsvermogen omvatten. Preventie omvat goede hygiëne en het vermijden van blootstelling aan stof en schimmels.

Candida

Candida is een schimmel die normaal gesproken op de menselijke huid en slijmvliezen voorkomt, maar onder bepaalde omstandigheden kan het leiden tot infecties. Deze schimmel kan zich verspreiden naar het oog, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of diabetes.

Candida-ooginfecties zijn vaak moeilijk te diagnosticeren en kunnen symptomen veroorzaken zoals pijn, gevoeligheid voor licht en visusstoornissen. Behandeling kan antifungale medicijnen vereisen, afhankelijk van de ernst van de infectie. Het handhaven van een goede hygiëne en het beheer van onderliggende aandoeningen zijn cruciaal voor preventie.

Fusarium

Fusarium is een schimmel die voornamelijk in de bodem en op planten voorkomt. Infecties veroorzaakt door Fusarium zijn vaak geassocieerd met contact met besmette materialen, zoals aarde of planten, en zijn bijzonder riskant voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Deze schimmel kan ernstige ooginfecties veroorzaken, waaronder keratitis, wat leidt tot pijn, zwelling, en soms verlies van gezichtsvermogen. De behandeling kan intensief zijn en vereist vaak antifungale therapieën en in sommige gevallen chirurgische interventie. Preventieve maatregelen omvatten het vermijden van blootstelling aan besmette stoffen en het dragen van beschermende oogbedekking bij het werken in de tuin of in stoffige omgevingen.

Door de risico's van deze schimmels te begrijpen en passende preventieve maatregelen te nemen, kunnen individuen hun kans op ooginfecties aanzienlijk verminderen.

Oorzaken van schimmelinfecties aan de ogen

Een oogletsel is de meest voorkomende oorzaak van schimmelinfecties in de ogen. Het is belangrijk op te merken dat schimmelinfecties niet van persoon tot persoon overdraagbaar zijn.

Behandeling aan het oog

Oogchirurgie of andere oogbehandelingen, zoals het injecteren van corticosteroïden in de ogen, kunnen de kans op schimmelinfecties verhogen. Deze behandelingen kunnen de barrières van het oog verzwakken, waardoor schimmels gemakkelijker toegang krijgen tot het weefsel. Bij patiënten die recentelijk een oogoperatie hebben ondergaan, is het van belang om alert te zijn op symptomen van infectie en om medische controle te hebben om eventuele complicaties tijdig te behandelen.

Besmette producten

Sommige schimmelinfecties worden veroorzaakt door besmette producten, zoals contactlensvloeistof, irrigatieoplossingen en kleurstoffen die tijdens oogoperaties worden gebruikt. Onvoldoende sterilisatie of onjuiste opslag van deze producten kan leiden tot infecties, vooral bij gevoelige individuen. Het is cruciaal dat gebruikers van contactlenzen zich houden aan strikte hygiënepraktijken om het risico op infecties te minimaliseren.

Immunosuppressieve therapieën

Patiënten die immunosuppressieve therapieën ondergaan, zoals bij de behandeling van kanker of auto-immuunziekten, lopen een hoger risico op schimmelinfecties aan de ogen. Dit komt doordat hun immuunsysteem minder in staat is om infecties te bestrijden. Regelmatige oogcontroles en een goede samenwerking met zorgverleners zijn cruciaal voor deze patiënten om vroegtijdig symptomen van infecties op te sporen.

Oogletsel

Oogletsels, vaak veroorzaakt door takken, doornen of ander plantaardig materiaal, zijn een veelvoorkomende oorzaak van schimmelinfecties. Deze verwondingen creëren een toegangspunt voor schimmels om het oog binnen te dringen en kunnen leiden tot ernstige infecties als ze niet tijdig worden behandeld. Het is belangrijk om bescherming te dragen bij activiteiten waarbij de ogen aan risico's worden blootgesteld, zoals tuinieren of sporten.

Overmatige blootstelling aan vocht

Blootstelling aan vochtige omgevingen kan ook het risico op schimmelinfecties verhogen. Activiteiten zoals zwemmen zonder beschermende maatregelen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van infecties bij gevoelige individuen. Het gebruik van waterdichte beschermers of het vermijden van contactlenzen tijdens het zwemmen kan nuttig zijn.

Schimmelinfectie via de bloedbaan

In zeldzame gevallen ontstaan schimmelinfecties aan de ogen als gevolg van een schimmelinfectie die via de bloedbaan het oog bereikt, zoals candidemie. Deze aandoening kan leiden tot het verspreiden van schimmels naar verschillende organen, inclusief de ogen, en vereist vaak intensieve medische behandeling. Het is van belang dat patiënten met een geschiedenis van schimmelinfecties regelmatig worden gecontroleerd op systemische betrokkenheid.

Verlies van het hoornvlies

Letsels of aandoeningen die leiden tot verlies van het hoornvlies kunnen ook de kans op schimmelinfecties verhogen. Het hoornvlies is essentieel voor de bescherming van het oog, en wanneer deze barrière is aangetast, kunnen schimmels makkelijker binnendringen. Patiënten met corneale aandoeningen moeten extra voorzichtig zijn en zich laten begeleiden door een oogarts.

Deze factoren benadrukken de noodzaak voor een zorgvuldige behandeling van de ogen en het voorkomen van verwondingen om het risico op schimmelinfecties te minimaliseren.

Risicofactoren voor schimmelinfecties aan de ogen

Schimmelinfecties aan de ogen kunnen voortkomen uit verschillende risicofactoren. Het is belangrijk om deze factoren te begrijpen en te beheersen om het risico op infecties te minimaliseren.

Contactlenzen dragen
Het dragen van contactlenzen is een bekende risicofactor voor schimmelinfecties. Onjuiste hygiëne, onvoldoende zorg en het langdurig dragen van lenzen zonder deze te reinigen kunnen leiden tot infecties. Het is essentieel om de aanbevolen richtlijnen voor lensverzorging te volgen.

Blootstelling aan besmette medische producten
Contact met besmette medische producten die in aanraking komen met het oog kan ook het risico op infecties verhogen. Het gebruik van niet-steriele of besmette producten tijdens oogbehandelingen of -operaties kan leiden tot schimmelinfecties. Het is van cruciaal belang dat medische instellingen strikte hygiënemaatregelen handhaven.

Chronische oogziekten
Mensen met chronische oogziekten, zoals droge ogen of ontstekingen van het oogoppervlak, lopen een verhoogd risico op schimmelinfecties. Deze aandoeningen kunnen de normale beschermende barrières van het oog verzwakken, waardoor schimmels makkelijker binnen kunnen dringen. Regelmatige controles bij de oogarts zijn aanbevolen voor deze patiënten.

Diabetes mellitus
Diabetes mellitus kan de weerstand tegen infecties verzwakken en de kans op oogcomplicaties verhogen. Mensen met diabetes moeten hun bloedglucosewaarden goed beheren om hun risico op schimmelinfecties te minimaliseren.

Immuunsysteem verzwakt
Een verzwakt immuunsysteem, veroorzaakt door aandoeningen zoals HIV/AIDS, kanker of langdurig gebruik van corticosteroïden, verhoogt de kwetsbaarheid voor schimmelinfecties. Degenen met een verlaagd immuunsysteem hebben vaak meer kans op ernstige infecties en moeten extra voorzorgsmaatregelen nemen.

Oogbeschadiging
Oogletsel, vooral veroorzaakt door plantaardig materiaal zoals takken of doornen, kan een toegangspunt bieden voor schimmels. Het is belangrijk om deze verwondingen snel en adequaat te behandelen om infecties te voorkomen. Regelmatige oogbescherming tijdens risicovolle activiteiten kan ook nuttig zijn.

Oogchirurgie
Oogchirurgie, zoals staaroperaties of andere ingrepen, kan het risico op schimmelinfecties verhogen. Tijdens de operatie kunnen de normale barrières van het oog worden verstoord, waardoor schimmels de kans krijgen om binnen te dringen. Het volgen van postoperatieve instructies is essentieel om infecties te voorkomen.

Overmatige blootstelling aan vocht
Mensen die vaak worden blootgesteld aan vochtige omgevingen, zoals zwemmers, lopen ook een verhoogd risico op schimmelinfecties aan de ogen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het dragen van contactlenzen in deze situaties en ervoor te zorgen dat de ogen goed worden beschermd.

Gebruik van corticosteroïden
Langdurig gebruik van corticosteroïden kan de immuniteit verlagen en het risico op schimmelinfecties verhogen. Patiënten die corticosteroïden gebruiken, moeten zich bewust zijn van deze verhoogde kans en regelmatig hun arts raadplegen voor controles.

Verlies van het hoornvlies
Letsels of aandoeningen die leiden tot verlies van het hoornvlies kunnen ook het risico op schimmelinfecties verhogen. Het hoornvlies speelt een cruciale rol in de bescherming van het oog tegen infecties.

Het is cruciaal om deze risicofactoren te begrijpen en te beheren om de kans op schimmelinfecties aan de ogen te minimaliseren. Regelmatige medische controle en het volgen van gezondheidsadviezen kunnen helpen bij het behoud van de ooggezondheid.

Symptomen

Locatie
Schimmelinfecties kunnen verschillende delen van het oog aantasten.

Conjunctivitis
Soms veroorzaken schimmels een ontsteking van het oogbindvlies. Deze aandoening kan leiden tot symptomen zoals roodheid, jeuk en afscheiding. Het is cruciaal om deze infectie tijdig te herkennen en te behandelen om verdere complicaties te voorkomen.

Endoftalmitis
Bij endoftalmitis is de binnenkant van het oog geïnfecteerd. Exogene endoftalmitis, veroorzaakt door schimmels, treedt op nadat schimmelsporen via een externe bron in het oog komen. Endogene endoftalmitis ontstaat wanneer een bloedbaaninfectie (zoals candidemie) zich naar één of beide ogen verspreidt. Deze ernstige aandoening kan leiden tot verlies van gezichtsvermogen als er niet snel actie wordt ondernomen.

Keratitis
Keratitis, waaronder Fusarium-keratitis of fungale keratitis, is een infectie van de heldere voorste laag van het oog (het hoornvlies) en wordt meestal veroorzaakt door Fusarium-schimmels. Dit kan leiden tot ernstige symptomen, waaronder pijn en verminderd gezichtsvermogen.

Wazig zien is een van de tekenen van schimmelinfecties aan de ogen / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien is een van de tekenen van schimmelinfecties aan de ogen / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Tekenen
De symptomen van een ooginfectie door schimmels verschijnen meestal enkele dagen tot weken nadat de schimmels in het oog zijn gekomen. De symptomen van een schimmelinfectie aan de ogen lijken vaak op die van andere soorten ooginfecties, zoals bacteriële ooginfecties, en omvatten:

Deze symptomen zijn vaak ernstig en vereisen onmiddellijke medische aandacht. Vroege detectie en behandeling zijn essentieel om complicaties te minimaliseren en het gezichtsvermogen te behouden.

Diagnose en onderzoeken

Naar de oogarts
Bij het opmerken van mogelijke tekenen van een ooginfectie is het cruciaal om eventuele contactlenzen uit te doen en zo snel mogelijk een oogarts te raadplegen. Hoewel schimmelinfecties aan de ogen relatief zeldzaam zijn, kunnen ze snel ernstige schade veroorzaken, waaronder permanente blindheid. Het is ook verstandig om de contactlenzen en al het materiaal dat gebruikt wordt voor het reinigen en bewaren van de lenzen mee te nemen naar de oogarts. Dit kan de arts helpen bij het identificeren van de oorzaak van de infectie en bij het bepalen van de juiste behandeling.

Diagnostisch onderzoek
De oogarts zal een grondig oogonderzoek uitvoeren, dat meestal bestaat uit verschillende stappen. Dit kan een visuele beoordeling van het oog, het meten van de oogdruk en een beoordeling van de helderheid van het hoornvlies omvatten. Daarnaast kan de arts een klein monster van weefsel of vocht uit het oog nemen. Dit monster wordt naar een laboratorium gestuurd voor cultuur- of microscopisch onderzoek. Een cultuur is de gouden standaard voor het diagnosticeren van een ooginfectie veroorzaakt door schimmels en helpt bij het identificeren van de specifieke schimmel die de infectie veroorzaakt.

Medicatie en/of chirurgie zijn vaak nodig voor de behandeling van een schimmelinfectie aan het oog / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie en/of chirurgie zijn vaak nodig voor de behandeling van een schimmelinfectie aan het oog / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling door oogarts

De behandeling van een schimmelinfectie aan de ogen hangt af van de ernst van de infectie, de aangetaste delen van het oog en het type schimmel. Hieronder worden de verschillende behandelingsopties in detail besproken.

Antimycotica
De oogarts zal meestal antischimmelmedicijnen voorschrijven, in medische termen bekend als ‘antimycotica’. Deze medicijnen zijn essentieel voor het bestrijden van de schimmelinfectie. Ze kunnen op verschillende manieren worden toegediend:
  • Via oogdruppels
  • In de vorm van tabletten die oraal worden ingenomen
  • Intravenieuze medicatie (toegediend via een ader)
  • Via een ooginjectie

Antimycotica zijn speciaal ontwikkeld om schimmels te doden of hun groei te remmen. De keuze voor een bepaald type antimycoticum hangt af van de soort schimmel die de infectie veroorzaakt.

Oogdruppels
Oogdruppels zijn een gebruikelijke toedieningswijze voor schimmelinfecties aan de ogen. Ze worden rechtstreeks op het oog aangebracht en bieden een gerichte behandeling. De actieve ingrediënten in deze druppels werken lokaal en kunnen snel verlichting bieden van symptomen zoals ontsteking en pijn.

Orale medicatie
In sommige gevallen kan het nodig zijn om antimycotica in tabletvorm te nemen. Dit is vooral het geval bij ernstigere infecties die zich mogelijk hebben verspreid naar andere delen van het lichaam. Orale medicatie kan effectiever zijn in het bestrijden van systemische schimmelinfecties die ook de ogen beïnvloeden.

Intravenieuze medicatie
Intravenieuze toediening van antimycotica is vaak gereserveerd voor ernstige gevallen waarin de infectie niet reageert op andere vormen van behandeling. Deze methode zorgt ervoor dat het medicijn snel en in hoge concentraties in de bloedbaan komt, waardoor het effectiever is in het bestrijden van de schimmel.

Ooginjectie
Een ooginjectie kan nodig zijn voor directe behandeling van de binnenste delen van het oog. Dit wordt vaak toegepast bij ernstige infecties die het hoornvlies of het netvlies aantasten. De injectie helpt om een hoge concentratie van het medicijn in het oogweefsel te brengen, wat cruciaal is voor een effectieve behandeling.

Chirurgische ingrepen
Als de behandelingen met antimycotica niet effectief zijn, kan een operatie nodig zijn. Mogelijke operaties zijn onder andere:

Hoornvliestransplantatie
Bij een hoornvliestransplantatie wordt het beschadigde hoornvlies vervangen door een gezond donor-hoornvlies. Dit kan noodzakelijk zijn als de schimmelinfectie ernstige schade aan het hoornvlies heeft veroorzaakt, wat kan leiden tot verlies van gezichtsvermogen.

Vitrectomie
Bij vitrectomie wordt het glasvocht uit het binnenste van het oog verwijderd. Dit kan helpen om infectiehaarden te verwijderen en de kans op verdere schade te minimaliseren. Deze procedure is meestal nodig als de infectie zich in het glasvocht heeft verspreid.

Enucleatie
In extreme gevallen kan een enucleatie, oftewel het verwijderen van het oog, nodig zijn. Dit wordt overwogen wanneer de infectie niet kan worden beheerst en er een ernstig risico is voor de gezondheid van de patiënt. Dit is een laatste redmiddel en wordt alleen overwogen als andere behandelingen falen.

Een tijdige diagnose en behandeling zijn van essentieel belang om complicaties te voorkomen en het gezichtsvermogen te behouden. Het is aan te raden om altijd alert te zijn op symptomen en zo snel mogelijk medische hulp te zoeken.

Prognose van problemen aan het oog

Algemene prognose
De prognose voor schimmelinfecties aan de ogen hangt sterk af van het tijdstip waarop medische hulp wordt ingeroepen. Hoe sneller een patiënt medische hulp zoekt, hoe groter de kans op herstel zonder blijvende schade. Wanneer schimmelinfecties vroeg worden gediagnosticeerd en behandeld, zijn de meeste patiënten in staat om hun gezichtsvermogen te behouden en complicaties te voorkomen.

Invloed van tijdigheid van behandeling
Patiënten die binnen de eerste dagen na het optreden van symptomen medische hulp inroepen, hebben doorgaans een betere prognose. Vroegtijdige behandeling kan het risico op ernstige complicaties, zoals blijvende visuele beperkingen of blindheid, aanzienlijk verminderen.

Factoren die de prognose beïnvloeden
Naast de tijdigheid van de behandeling spelen ook andere factoren een rol in de prognose:
  • Algemene gezondheid van de patiënt: Patiënten met een verzwakt immuunsysteem of andere onderliggende gezondheidsproblemen kunnen een slechtere prognose hebben. Hun lichaam kan minder goed reageren op behandelingen en is mogelijk minder in staat om infecties te bestrijden.
  • Soort schimmel: Verschillende soorten schimmels kunnen variëren in hun agressiviteit en het vermogen om schade aan het oog te veroorzaken. Sommige schimmels zijn resistenter tegen behandelingen, wat de prognose kan verslechteren.
  • Aangetaste delen van het oog: De locatie van de infectie binnen het oog speelt ook een cruciale rol. Infecties die dieper in het oog weefsel doordringen of de vitale structuren van het oog aantasten, kunnen leiden tot ernstigere complicaties en een minder gunstige prognose.

Langdurige gevolgen
Wanneer schimmelinfecties onbehandeld blijven of te lang worden genegeerd, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Dit omvat het risico op blijvende visuele beperkingen of zelfs blindheid. Het is daarom van essentieel belang om alert te zijn op symptomen van ooginfecties, zoals wazig zien, oogpijn en roodheid, en zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen.

Vroegtijdige detectie en passende behandeling zijn cruciaal voor het behouden van een goed gezichtsvermogen en het minimaliseren van het risico op complicaties.

Complicaties

Blindheid
Een van de ernstigste complicaties van schimmelinfecties aan de ogen is permanent verlies van gezichtsvermogen of blindheid. Dit kan optreden als de infectie zich verspreidt naar de diepere structuren van het oog, zoals het netvlies of de oogzenuw.

Candidemie
In ernstige gevallen kunnen schimmelinfecties zich via de bloedbaan verspreiden, wat kan leiden tot candidemie. Deze aandoening vereist onmiddellijke medische behandeling, aangezien het de kans op infecties in andere organen verhoogt.

Hoornvlieslittekens
Schimmelinfecties kunnen littekens op het hoornvlies veroorzaken, wat leidt tot blijvende visuele beperkingen. Dit kan resulteren in een verminderde gezichtsscherpte en kan ook bijdragen aan andere oogaandoeningen.

Oogperforatie
In zeer ernstige gevallen kunnen schimmelinfecties leiden tot het perforeren van het oog. Dit is een levensbedreigende situatie die onmiddellijke chirurgische interventie vereist om de schade te beperken en de oogfunctie te herstellen.

Herhaling van infecties
Zelfs na behandeling kunnen schimmelinfecties terugkeren, vooral bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem of bij onjuiste naleving van behandelingsregimes. Herhaalde infecties kunnen de algehele gezondheid van het oog verder aantasten.

Het is cruciaal voor patiënten om symptomen van schimmelinfecties aan de ogen serieus te nemen en tijdig medische hulp in te schakelen om deze complicaties te voorkomen.

Regelmatig grondig de handen wassen is essentieel voor de preventie van infecties / Bron: Gentle07, PixabayRegelmatig grondig de handen wassen is essentieel voor de preventie van infecties / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie van schimmelinfectie aan het oog

Preventie van schimmelinfecties aan het oog

Oogbescherming
Bij werkzaamheden met planten, aarde of materialen die schimmels kunnen bevatten, is het dragen van oogbescherming essentieel. Het gebruik van een veiligheidsbril kan helpen om te voorkomen dat schimmelsporen in het oog komen. Dit is vooral belangrijk in agrarische omgevingen of tijdens het tuinieren, waar blootstelling aan schimmelsporen gebruikelijk is.

Correcte contactlenshygiëne
Voor contactlensdragers is het van groot belang om een goede hygiëne te handhaven. Dit omvat:
  • Gebruik van schone lenzen: Draag alleen lenzen die goed zijn gereinigd en bewaard in de aanbevolen oplossingen.
  • Regelmatig vervangen van lenzen: Volg het schema voor het vervangen van lenzen om ophoping van schimmels en bacteriën te voorkomen.
  • Vermijden van watercontact: Vermijd het dragen van lenzen tijdens het zwemmen of douchen om blootstelling aan water, dat schimmels kan bevatten, te minimaliseren.

Handhygiëne
Regelmatig en grondig de handen wassen is cruciaal voor het voorkomen van veel soorten infecties, inclusief schimmelinfecties aan de ogen. Volg deze richtlijnen voor effectieve handhygiëne:
  • Gebruik van zeep en water: Was je handen met voldoende zeep en water gedurende minstens 20 seconden.
  • Handdesinfectiemiddel: Gebruik een handdesinfectiemiddel op basis van alcohol als zeep en water niet beschikbaar zijn.

Beheersing van vochtige omgevingen
Sommige mensen hebben in hun huis vochtige plekken die een ideale omgeving voor schimmels vormen. Hier zijn enkele tips om deze omgevingen te beheersen:
  • Goede ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in keukens en badkamers om vocht te verminderen.
  • Vochtbestrijders: Overweeg het gebruik van een luchtontvochtiger in vochtige ruimtes om de luchtvochtigheid te verlagen.

Vermijden van contact met besmette oppervlakken
Probeer contact met oppervlakken of objecten te vermijden die mogelijk besmet zijn met schimmels, zoals gedeelde handdoeken, make-up of oogverzorgingsproducten. Het gebruik van persoonlijke items en het vermijden van het delen ervan kan helpen om de verspreiding van schimmels te voorkomen.

Regelmatige oogcontroles
Het is raadzaam om regelmatig een oogarts te bezoeken voor een controle, vooral als je in een risicovolle omgeving werkt of contactlenzen draagt. Dit kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van mogelijke problemen en het nemen van preventieve maatregelen.

Door deze uitgebreide preventieve maatregelen te volgen, kunnen mensen hun risico op schimmelinfecties aan de ogen aanzienlijk verlagen en hun algehele ooggezondheid beschermen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schimmels en schimmelziektenSchimmels leven op of in de mens en leven daar in harmonie. Soms word het natuurlijk evenwicht verstoord en krijgen schi…
Antimycotica: behandeling van schimmelinfectiesAntimycotica: behandeling van schimmelinfectiesAntimycotica zijn geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van schimmelinfecties. Schimmelinfecties zijn va…
Schimmelinfecties bij paardenSchimmelinfecties bij paardenBij huidproblemen bij paarden is vaak een langdurige en zorgvuldige behandeling nodig. Het herstellen en vervangen van d…
Waarom zijn schimmelinfecties zo hardnekkig?Waarom zijn schimmelinfecties zo hardnekkig?Veel mensen worden door schimmelinfecties getroffen. En hoewel een uiterlijk optredende schimmelinfectie meestal snel on…

Ooginfecties door virussen: Virale infecties aan oog of ogenOoginfecties door virussen: Virale infecties aan oog of ogenDe ogen kunnen worden aangetast door verschillende soorten infecties, waaronder schimmels, bacteriën, parasieten en viru…
Pijn bij het slikken of slikpijn: oorzaken en behandelingPijn bij het slikken of slikpijn: oorzaken en behandelingPijn bij het slikken of slikpijn is een hinderlijke klacht. Slikpijn of pijn bij het slikken komt vaak voor. Meestal is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anemone123, Pixabay (bewerkt)
  • Geraadpleegd op 26 november 2017:
  • 5 Easy Ways to Avoid Fungal Eye Infections, https://fyidoctors.com/en/blog/2016/feb/5-easy-ways-to-avoid-fungal-eye-infections/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010)
  • Definition of Fungal Eye Infections, https://www.cdc.gov/fungal/diseases/fungal-eye-infections/definition.html
  • Fungal and Parasitic Infections of the Eye, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88956/
  • Fungal Eye Infection Diagnosis and Testing, https://www.cdc.gov/fungal/diseases/fungal-eye-infections/diagnosis.html
  • Fungal Eye Infections And Contact Lenses, http://www.allaboutvision.com/contacts/fungal-eye-infections.htm
  • Fungal Eye Infections Risk & Prevention, https://www.cdc.gov/fungal/diseases/fungal-eye-infections/risk-prevention.html
  • Fungal eye infections, https://www.cdc.gov/fungal/diseases/fungal-eye-infections/index.html
  • Should You Be Concerned about Fungal Eye Infections?, http://www.correctvision.com/eye-health/should-you-be-concerned-about-fungal-eye-infections/
  • Sources of Fungal Eye Infections, https://www.cdc.gov/fungal/diseases/fungal-eye-infections/sources.html
  • Symptoms of fungal infections, https://www.cdc.gov/fungal/diseases/fungal-eye-infections/symptoms.html
  • Treatment for Fungal Eye Infections, https://www.cdc.gov/fungal/diseases/fungal-eye-infections/treatment.html
  • Afbeelding bron 1: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.