Interessante informatie over het syndroom van Down

Het syndroom van Down komt veel voor in Nederland. Maar wat is het eigenlijk precies voor soort aandoening?

Het syndroom van Down

Je ziet overal ter wereld mensen met het syndroom van Down. Het syndroom van Down is vernoemd naar John Langdon Down, hij was de eerste man die de ziekte beschreef. Het syndroom van Down is een erfelijke aandoening die wordt veroorzaakt doordat er een extra chromosoom aanwezig is. Mensen met het syndroom van Down hebben meestal meer tijd nodig om dingen te leren. Vroeger stierven baby’s vaak aan de aandoening, maar tegenwoordig komt dit nog maar weinig voor. Ze leven wel minder lang dan mensen zonder het syndroom van Down.

Kenmerken van het syndroom van down

  • Vrij plat gezicht met een afgeplatte neusbrug
  • Een kleine mond waardoor de tong groot lijkt, de tong hangt soms ook uit de mond
  • Erg veel ruimte tussen de grote teen en de tweede teen
  • De lengte en het geboortegewicht zitten onder het gemiddelde
  • Brede handen met korte vingers
  • Losse spieren en gewichten
  • Ogen die spleetvormig zijn en een beetje scheef staan

Wie kan het krijgen?

Overal ter wereld komen mensen met het syndroom van Down voor. Jongens hebben een grotere kans om met deze aandoening geboren te worden dan meisjes. Per jaar worden in Nederland ongeveer 200 baby’s met het syndroom van Down geboren. Vrouwen kunnen niet voorkomen dat hun baby het syndroom van Down heeft. De leeftijd van de moeder speelt wel een belangrijke rol bij de kans op een baby met het syndroom van Down. Hoe ouder de moeder is, hoe groter de kans is dat ze een baby met het syndroom van Down krijgt. Als een moeder al een kind heeft met het syndroom van Down, is de kans ook groter dat het volgende kind ook het syndroom van Down krijgt.

Onderwijs

Vroeger werden kinderen met het syndroom van Down naar een speciale school gestuurd voor kinderen met een leerstoornis. Tegenwoordig gaan ze naar gewone scholen. Veel mensen vinden dit beter want zo krijgen kinderen met het syndroom van Down ook de mogelijkheid om deel uit te maken van een gewone schoolgemeenschap. Het is ook goed voor de leerlingen in de klas, omdat ze dan zelf kunnen zien hoe het is om met een beperking te leven. Kinderen met het syndroom van Down hebben een speciaal leerplan dat op hun individuele behoeften is afgestemd.

Volwassenen met het syndroom van Down

Het leven van mensen met het syndroom van Down draait net als bij andere volwassenen om gezondheid, familie en werk. Veel mensen met het syndroom van Down trouwen, vaak wel met iemand die ook een leerstoornis heeft. De meeste vrouwen met het syndroom van Down zijn vruchtbaar, ze kunnen dus kinderen krijgen. Mannen met het syndroom van Down kunnen vaak geen kinderen verwekken. Baby’s die nu met het syndroom van Down geboren worden kunnen wel 60 jaar of ouder worden.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat en hoe van het downsyndroomHet syndroom van Down. Veel mensen kennen wel iemand met het downsyndroom. Maar wat is het precies? Hoe komt het? Hoe zi…
Het syndroom van DownHet syndroom van Down of Downsyndroom is de meestvoorkomende levensvatbare aangeboren chromosoomafwijking in Nederland.…
Syndroom van down kenmerkenSyndroom van down kenmerkenSyndroom van down: symptomen en kenmerken. Het syndroom van down is een aangeboren afwijking, die vooral verstandelijk e…
Het Sotos syndroomHet Sotos syndroom (vroeger ook wel cerebraal gigantisme genoemd) is een zeer zeldzame aandoening. De voornaamste kenmer…

Hersenschudding gaat niet over: Postcommotioneel SyndroomHersenschudding gaat niet over: Postcommotioneel SyndroomEen hersenschudding die maar niet over lijkt te gaan. Nadat je een hoofdtrauma hebt opgelopen en de diagnose hersenschud…
Berenklauw wonden: symptomen, behandeling en voorkomenBerenklauw wonden: symptomen, behandeling en voorkomenIn contact komen met berenklauw kan erg pijnlijke en lelijke wonden opleveren. Steeds meer mensen kennen gelukkig de gev…
Bronnen en referenties
  • http://www.rivm.nl/Onderwerpen/D/Downscreening/Wat_is_downsyndroom
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.