Branderige lippen: oorzaken, symptomen en behandeling

Branderige lippen: oorzaken, symptomen en behandeling Branderige lippen zijn een vervelden klacht, waarbij de lippen branderig, schraal en droog aanvoelen. Branderige lippen kunnen komen door zonnig weer, waardoor je lippen schraal en droog kunnen worden als je ze niet goed beschermt tegen de zon. Schrale, branderige lippen kunnen ook komen door guur winters weer. Je lippen kunnen dan ook gesprongen zijn en kloofjes krijgen. Bepaalde soorten neuropathie (zenuwproblemen) kunnen resulteren in een branderig gevoel van de lippen. De omgeving waar je in verkeert en je dagelijkse gewoonten hebben een enorme impact op de dagelijkse conditie van je lippen. Wanneer je lippen er schilferig en droog uitzien en branderig aanvoelen, kunnen verschillende soorten behandelingen verlichting bieden, maar er zijn ook preventieve stappen die je kunt nemen om je lippen gezond en gehydrateerd te houden.

Wat zijn branderige lippen?

Branderige lippen verwijst naar een brandende sensatie van de lippen. Dit is een vervelende klacht die verschillende oorzaken kan hebben, van weersomstandigheden, een vorm van eczeem, een infectie of een insectenbeet.

Symptomen branderige lippen

Een branderig gevoel van de lippen kan gepaard gaan met andere symptomen, die variëren afhankelijk van de onderliggende ziekte of aandoening. Het kan hierbij gaan om onder meer de volgende symptomen:

Oorzaken van branderige lippen

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van branderige lippen.

Weersomstandigheden

Voor veel mensen betekent een koude temperatuur als de 'r' in de maand komt, het begin van een lang herfst- en winterseizoen met klachten van droge, gebarsten lippen. Dit is niet verrassend: de huid is in dit gebied een van de dunste in het lichaam en je lippen hebben geen natuurlijke beschermlaag met huidvetten en talgkliertjes. Dit betekent dat koud en guur winterweer je lippen kunnen beschadigen. Verschillende andere weersomstandigheden kunnen ook schrale lippen veroorzaken, zoals blootstelling aan zon of droge lucht, ademhalen met een open mond, het frequent likken van je lippen, uitdroging en irriterende cosmetica aanbrengen op je huid. Maar er zijn maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen. Ten eerste, stop met het likken aan je lippen. Hoewel het een moeilijke gewoonte kan zijn om te doorbreken, kan het likken van je lippen aanzienlijk bijdragen aan de droge, gebarsten huid. Het speeksel verdampt snel, neemt vocht op dat al op je lippen lag waardoor het nog droger wordt, vooral in de winterlucht.

Angio oedeem gezicht: zwelling van de oogleden / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Angio oedeem gezicht: zwelling van de oogleden / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Allergieën

Soms leidt de consumptie van een bepaald soort voedsel of chemische verbindingen tot angio-oedeem, waarbij zwellingen aan oogleden, bovenlip en/of onderlip, en soms ook de tong optreden. Vaak wordt angio-oedeem veroorzaakt door een allergische reactie op bepaald voedsel, zoals pinda’s, noten of aardbeien. Soms is medicijnenallergie de oorzaak. Het kan echter ook optreden na een insectenbeet.

Infecties

De ziekte van Kawasaki is een vrij zeldzame ziekte die vooral jonge kinderen treft. Bij de Ziekte van Kawasaki kunnen verschillende afwijkingen in de mond optreden, evenals rode gebarsten lippen, rode tong en roodheid van de keel.

Herpetische stomatitis komt veel voor bij zuigelingen en jonge kinderen en hierbij treden zweren, irritatie en zwelling in de mond op. De aandoening wordt veroorzaakt door een vorm van het herpes simplex virus.

Als je een tintelend, jeukend of branderig gevoel op de grens tussen je lip en de omliggende huid ervaart, dan kan dit wijzen op een koortslip die in aantocht is. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus blijft altijd in het lichaam aanwezig.

Insectenbeet

Een branderige gevoel in de lip of irritatie en jeuk, kan ook veroorzaakt worden door een insectenbeet. Dit kan gepaard gaan met andere klachten zoals lipzwelling en een bultje.

Verbrande lippen door de zon

Blootstelling aan de zon kan ervoor zorgen dat je lippen verbranden en dat is pijnlijk. Als je lippen echt goed verbrand zijn kun je zelfs blaasjes op je lippen krijgen. Het is daarom raadzaam om je lippen goed te beschermen tegen de zon.

Mineralen- en vitaminetekort

Een vitaminetekort kan ook jeukende en branderige lippen lippen veroorzaken. Merk je scheurtjes in de mondhoeken op als je in de spiegel kijkt, dan kan er sprake zijn van een te laag gehalte van vitamine B in je voeding. Scheurtjes in de mondhoeken wijzen vooral op een gebrek aan vitamine B2, B3 en B12 en eveneens de mineralen ijzer en zink.

Mondhoekeczeem

Mondhoekeczeem duidt op een vaak chronische ontsteking van de mondhoeken. De oorzaak van deze vorm van eczeem ligt bij het overmatig speeksel aanbrengen in de mondhoeken. Het wordt tevens geassocieerd met diverse voedingstekorten, zoals:

Te veel vitamine A

Een overdosis vitamine A of chronische vitamine A-toxiciteit leidt ook tot jeukende, ruwe en schrale lippen met kloofjes.

Liplik eczeem

Liplik eczeem ontstaat door het voortdurend (dwangmatig) likken van de lippen met de tong en wordt vooral gezien bij kinderen. Schilferende, branderige en ontstoken lippen zijn het gevolg.

Allergie / Bron: Mladen Mitrinovic/Shutterstock.comAllergie / Bron: Mladen Mitrinovic/Shutterstock.com

Behandeling van een branderig gevoel

Als er jeukende lippen optreden als gevolg van een infectie, kan de infectie zo nodig worden behandeld met behulp van een antischimmelcrème (bij schimmel) of antibiotica (in het geval van een bacteriële infectie). Jeukende, branderige lippen die worden veroorzaakt door een vitamine B-tekort kunnen worden behandeld door voedingsmiddelen te gebruiken die rijk zijn aan vitamine B en vitamine B-supplementen. Als de reden voor jeukende lippen een allergie is, is het aanbevolen om weg te blijven van de stof die de allergie veroorzaakte. Als de allergie ernstig is, kan antihistaminica en middelen tegen allergie worden gebruikt. Branderige lippen kunnen ook ontstaan ​​door overmatig gebruik van cosmetische producten, waardoor het gebruik van dergelijke producten die jeukende lippen veroorzaken, zoveel mogelijk moet worden vermeden. Bij koud en droog weer is het verstandig om je lippen gehydrateerd houden om te voorkomen dat ze uitdrogen en gaan barsten. Gebruik in de zomer een lippenbalsem met een hoge beschermingsfactor.

Zelf branderige lippen verhelpen

De volgende maatregelen kunnen helpen bij branderige lippen:
 • Consumeer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B en mineralen zoals zink en ijzer. Het is sowieso goed om gezond en gevarieerd te eten.
 • Vermijd het gebruik van stoffen die tot allergische reacties leiden of resulteren in irritatie van de lippen.
 • Vermijd het likken van je lippen omdat het de droge lippen verergert en kloven veroorzaakt.
 • Houd je lippen zo veel mogelijk gehydrateerd met vaseline of ene verzorgende en beschermende lippenbalsem.
 • Drink veel water om gehydrateerd te blijven.
 • Het aanbrengen van lippenbalsem met uit aloë vera-gel kalmeert en hydrateert de huid en daarbij biedt het een uitstekende bescherming voor de droge en gebarsten lippen.
 • Breng olijfolie aan op je lippen om ze gehydrateerd te houden. Dit helpt ook om kloofjes en droogheid van de lippen te genezen, en geeft daardoor verlichting van de jeukende sensatie.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kom je af van droge schrale lippen?Iedereen heeft er weleens last van: Schrale en droge lippen. Hoe kom je eraan en hoe kom je er van af?
Verzorging van je lippenOok het verzorgen van je lippen is erg belangrijk. Toch vergeten we dit vaak. Raar eigenlijk want je lippen gebruik je a…
Last van gebarsten lippen?Last van gebarsten lippen?Veel mensen hebben wel eens last gehad van gebarsten of gesprongen lippen. Meestal komt dit voor in de herfst of winter.…
Make-up tips: je lippen maquillerenHoe ga je best te werk bij het aanbrengen van lippenstift? En welke soorten lippenstift zijn er zoal te vinden?

Jeukende voeten: Oorzaak van jeuk aan de voetJeukende voeten: Oorzaak van jeuk aan de voetDe voeten krijgen overdag heel wat te verduren doordat ze blootgesteld zijn aan de warmte van de schoenen. Ze dragen bov…
Brandende voeten: Oorzaken van branderige, hete voetenBrandende voeten: Oorzaken van branderige, hete voetenRegelmatig krijgen mensen te maken met brandende voeten. Vaak treedt dit mild tot ernstig variërend verschijnsel ’s nach…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Engin Akyurt, Pixabay
 • Consumerhealthdigest. Itchy Burning Lips: Home Remedies To Reduce* Red Burning Itchy Lips. https://www.consumerhealthdigest.com/lip-care-center/itchy-burning-lips.html (ingezien op 19-12-2017)
 • Consumerhealthdigest. Lip Burning Sensation – Symptoms, Causes, Treatments. https://www.consumerhealthdigest.com/lip-care-center/lip-burning-sensation.html (ingezien op 19-12-2017)
 • Healthgrades. Lip Burning Sensation. https://www.healthgrades.com/symptoms/lip-burning-sensation (ingezien op 19-12-2017)
 • Health.howstuffworks.com. Can cold temperatures damage my lips. https://health.howstuffworks.com/skin-care/lip-care/health/cold-temperatures-damage-lips.htm (ingezien op 19-12-2017)
 • Huidziekten.nl. ziekte van Kawasaki. https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/kawasaki.htm (ingezien op 19-12-2017)
 • Livestrong.com. Relief for Burned, Chapped & Swollen Lips. https://www.livestrong.com/article/280679-relief-for-burned-chapped-swollen-lips/ (ingezien op 19-12-2017)
 • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Mladen Mitrinovic/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.