Vitamine B3-tekort: symptomen, oorzaak en behandeling
Een vitamine B3-tekort komt in de westerse wereld nauwelijks voor. Vitamine B3-tekort symptomen zijn huiduitslag en huidontstekingen. Ook kunnen vermoeidheidsklachten ontstaan en kunnen er effecten op het slijmvlies van de mond, tong en darmen optreden. De belangrijkste bronnen van vitamine B3 zijn vlees, vis, groenten, aardappelen, noten en volkorengraanproducten.

Vermoeidheid door vitamine B3-tekort /
Bron: Istock.com/dolgachovWat is de functie van vitamine B3?
Vitamine B3 of niacine is een in water oplosbare vitamine en maakt deel uit van het
vitamine B-complex. Vitamine B3 is belangrijk voor de energievoorziening, de aanmaak van vetzuren, de spijsvertering, het stimuleren van de bloedsomloop en verlaging van het
cholesterolgehalte in het bloed. In voeding kan niacine aanwezig zijn als nicotinezuur of nicotinamide. Er zijn dus twee vormen vitamine B3.
Vitamine B3 in voeding
Belangrijke bronnen
Vitamine B3 is aanwezig in vlees, vis, noten, volkoren graanproducten, groente en aardappelen. Een aantal belangrijke bronnen van vitamine B3 zijn de volgende:
Voeding | Hoeveelheid vit. B3 per 100 gr. |
Vis (gekookte geelvintonijn) | 22,1 mg |
Kip en kalkoen | 14,8 mg |
Lever (gekookte lamslever) | 16,7 mg |
Pinda's | 13,8 mg |
Rundvlees | 9,0 mg |
Groene erwten | 2,1 mg |
Zonnebloempitten | 8,3 mg |
Avocado | 1,7 mg |

Pinda's /
Bron: Istock.com/etiennevossLichaam kan zelf niacine aanmaken
Daarnaast kan het lichaam zelf niacine aanmaken uit tryptofaan, een essentieel aminozuur dat een bestanddeel is van alle eiwitten in de voeding. Uit ongeveer 60 mg van het essentiële aminozuur tryptofaan, kan je lichaam onder normale omstandigheden ongeveer 1 mg niacine produceren.
Bereiding
Aangezien vitamine B3 oplosbaar is in water, is het verstandig om groente met deze vitamine in slechts weinig water te koken en de stukken niet te klein te snijden. Wel blijft vitamine B3 redelijk stabiel bij verhitting, wat wil zeggen dat vitamine B3 redelijk goed bestand is tegen verhitten boven de 100°C. Deze vitamine gaat tijdens het koken, bakken en braden bijna niet verloren.

Avocado's /
Bron: Istock.com/NataliaBulatovaVitamine B3-tekort symptomen en gevolgen
Verschijnselen
Symptomen van een matig vitamine B3-tekort zijn:
Ernstig vitamine B3-tekort
Een ernstig tekort vitamine B3-tekort wordt 'pellagra' genoemd, een ziekte die gepaard gaat met huidaandoeningen, diarree en
dementie:
Oorzaak vitamine B3-tekort
De kans op een vitamine D3-tekort is in de westerse samenleving uiterst klein, aangezien het eten hier een ruime hoeveelheid niacine bevat. Bovendien levert een eiwitrijke voeding al voldoende vitamine B3. Vitamine B3-deficiëntie wordt waarschijnlijk veroorzaakt door problemen die de absorptie van niacine of tryptofaan beïnvloeden. De meest voorkomende oorzaak is
alcoholisme. Naast alcohol, kan
antibiotica, orale contraceptiva en isoniazide (een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij
tuberculose) de vitamine B3-status negatief beïnvloeden. Inname van extra vitamine B3 kan dan gewenst zijn. Andere mogelijke oorzaken zijn aandoeningen van het
spijsverteringsstelsel.
Vitamine B3 teveel
Bij
overdosering met (hoog gedoseerde) supplementen met nicotinezuur, maar niet met nicotinamide, kan volgens het Voedingscentrum bloedvatverwijding ontstaan, oftewel flushing of
opvliegers. Bij extreem hoge dosering nicotinamide kan schade aan
lever en ogen ontstaan.
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine B3
Voor vitamine B3 gelden de volgende Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH) in milligrammen per dag (mg/dag):
Leeftijd | Man | Vrouw |
0 – 12 maanden | 2 | 2 |
1 t/m 3 jaar | 4 | 4 |
4 t/m 8 jaar | 7 | 7 |
9 t/m 13 jaar | 11 | 11 |
14 t/m 18 jaar | 17 | 13 |
19 t/m 50 jaar | 17 | 13 |
51 t/m 64 jaar | 17 | 13 |
65 jaar e.o. | 17 | 13 |
Lees verder