Vitamine B3-tekort: symptomen, oorzaak en behandeling

Vitamine B3-tekort: symptomen, oorzaak en behandeling Een vitamine B3-tekort komt in de westerse wereld nauwelijks voor. Vitamine B3-tekort symptomen zijn huiduitslag en huidontstekingen. Ook kunnen vermoeidheidsklachten ontstaan en kunnen er effecten op het slijmvlies van de mond, tong en darmen optreden. De belangrijkste bronnen van vitamine B3 zijn vlees, vis, groenten, aardappelen, noten en volkorengraanproducten.

Vitamine B3


Vermoeidheid door vitamine B3-tekort / Bron: Istock.com/dolgachovVermoeidheid door vitamine B3-tekort / Bron: Istock.com/dolgachov

Wat is de functie van vitamine B3?

Vitamine B3 of niacine is een in water oplosbare vitamine en maakt deel uit van het vitamine B-complex. Vitamine B3 is belangrijk voor de energievoorziening, de aanmaak van vetzuren, de spijsvertering, het stimuleren van de bloedsomloop en verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed. In voeding kan niacine aanwezig zijn als nicotinezuur of nicotinamide. Er zijn dus twee vormen vitamine B3.

Vitamine B3 in voeding

Vitamine B3 is aanwezig in vlees, vis, noten, volkoren graanproducten, groente en aardappelen. Een aantal belangrijke bronnen van vitamine B3 zijn de volgende:

VoedingHoeveelheid vit. B3 per 100 gr.
Vis (gekookte geelvintonijn)22,1 mg
Kip en kalkoen14,8 mg
Lever (gekookte lamslever)16,7 mg
Pinda's13,8 mg
Rundvlees9,0 mg
Groene erwten2,1 mg
Zonnebloempitten8,3 mg
Avocado1,7 mg

Pinda's / Bron: Istock.com/etiennevossPinda's / Bron: Istock.com/etiennevoss
Lichaam kan zelf niacine aanmaken
Daarnaast kan het lichaam zelf niacine aanmaken uit tryptofaan, een essentieel aminozuur dat een bestanddeel is van alle eiwitten in de voeding. Uit ongeveer 60 mg van het essentiële aminozuur tryptofaan, kan je lichaam onder normale omstandigheden ongeveer 1 mg niacine produceren.

Bereiding

Aangezien vitamine B3 oplosbaar is in water, is het verstandig om groente met deze vitamine in slechts weinig water te koken en de stukken niet te klein te snijden. Wel blijft vitamine B3 redelijk stabiel bij verhitting, wat wil zeggen dat vitamine B3 redelijk goed bestand is tegen verhitten boven de 100°C. Deze vitamine gaat tijdens het koken, bakken en braden bijna niet verloren.

Avocado's / Bron: Istock.com/NataliaBulatovaAvocado's / Bron: Istock.com/NataliaBulatova

Vitamine B3-tekort symptomen en gevolgen

Symptomen van een matig vitamine B3-tekort zijn:

Ernstig vitamine B3-tekort

Een ernstig tekort vitamine B3-tekort wordt 'pellagra' genoemd, een ziekte die gepaard gaat met huidaandoeningen, diarree en dementie:

Oorzaak vitamine B3-tekort

De kans op een vitamine D3-tekort is in de westerse samenleving uiterst klein, aangezien het eten hier een ruime hoeveelheid niacine bevat. Bovendien levert een eiwitrijke voeding al voldoende vitamine B3. Vitamine B3-deficiëntie wordt waarschijnlijk veroorzaakt door problemen die de absorptie van niacine of tryptofaan beïnvloeden. De meest voorkomende oorzaak is alcoholisme. Naast alcohol, kan antibiotica, orale contraceptiva en isoniazide (een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij tuberculose) de vitamine B3-status negatief beïnvloeden. Inname van extra vitamine B3 kan dan gewenst zijn. Andere mogelijke oorzaken zijn aandoeningen van het spijsverteringsstelsel.

Vitamine B3 teveel

Bij overdosering met (hoog gedoseerde) supplementen met nicotinezuur, maar niet met nicotinamide, kan volgens het Voedingscentrum bloedvatverwijding ontstaan, oftewel flushing of opvliegers. Bij extreem hoge dosering nicotinamide kan schade aan lever en ogen ontstaan.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine B3

Voor vitamine B3 gelden de volgende Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH) in milligrammen per dag (mg/dag):

LeeftijdManVrouw
0 – 12 maanden22
1 t/m 3 jaar44
4 t/m 8 jaar77
9 t/m 13 jaar1111
14 t/m 18 jaar1713
19 t/m 50 jaar1713
51 t/m 64 jaar1713
65 jaar e.o.1713

Lees verder

© 2016 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Vitamines en mineralen; Vitamine KVitamines en mineralen; Vitamine KDe belangrijkste functie van vitamine K is de bloedstolling. Baby’s krijgen de eerste drie maanden vitamine K, daarna is…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…
Symptomen Vitamine B12 tekortSymptomen Vitamine B12 tekortWat zijn de symptomen bij een vitamine B12 tekort? Vitamines spelen een belangrijke rol in onze leven. Welke vitamine pr…

Vitamine B5-tekort: symptomen, oorzaak en behandelingVitamine B5-tekort: symptomen, oorzaak en behandelingVitamine B5-deficiëntie is zeldzaam in het westen, aangezien het in veel voedingsmiddelen voorkomt. Vitamine B5-tekort s…
Het spijsverteringskanaal: de slokdarm (oesofagus)Het spijsverteringskanaal: de slokdarm (oesofagus)De slokdarm, officieel eusofagus genoemd, is een rechte buis van spieren die de mond met de maag verbindt. Het is hierme…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/NatchaS
 • http://www.alleswetenovervitaminen.nl/vitaminen/vitamine-b3/
 • http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-b3/
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/niacine.aspx
 • http://www.webmd.com/diet/niacin-deficiency-symptoms-and-treatments
 • http://www.orthokennis.nl/nutrienten/vitamine%20B3
 • https://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-niacin-vitamin-B3.php
 • http://www.dietitians.ca/Your-Health/Nutrition-A-Z/Vitamins/Food-Sources-of-Niacin.aspx
 • https://www.dietcetera.nl/voedingsstoffen/vitamine-b3-niacine
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/dolgachov
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/etiennevoss
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/NataliaBulatova
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/susabell

Reageer op het artikel "Vitamine B3-tekort: symptomen, oorzaak en behandeling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 13-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Vitaminen & mineralen
Bronnen en referenties: 13
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!