Verbrande lippen door zon of eten: behandeling en zelfzorg

Verbrande lippen door zon of eten: behandeling en zelfzorg Verbrande lippen is een veel voorkomend verschijnsel, hoewel het minder wordt besproken dan het verbranden van de huid op andere delen van het lichaam. Verbrande lippen kan om verschillende redenen voorkomen. Te warm voedsel, hete thee, chemicaliën, zonnebrand of roken zijn mogelijke oorzaken. Omdat de huid van de lippen dun en kwetsbaar is, kunnen zich snel brandwonden vormen op de lippen, variërend van klein tot groot. Symptomen van verbrande lippen zijn pijn, irritatie, roodheid en het ontstaan van blaasjes op de lippen. Wat te doen bij verbrande lippen? Allereerst is het belangrijk om je lippen te koelen. Dit kun je doen door de verbrande plek te deppen met een koele, vochtige doek. Houdt dit 20 tot 30 minuutjes op de verbrande plek.
Gezonde lippen / Bron: Gilberto Santa Rosa, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Gezonde lippen / Bron: Gilberto Santa Rosa, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Symptomen van verbrande lippen

Symptomen van een verbrande lip zijn onder andere:

Bij ernstige brandwonden kunnen ook blaren, zwellingen en flinke roodheid van de huid voorkomen.

Ernst van de brandwonden

De beste behandeling voor verbrande lippen hangt af van de mate van letsel. Eerste, tweede en derdegraads brandwonden zijn mogelijk.
  • Eerstegraads brandwonden. Dit zijn oppervlakkige brandwonden op het huidoppervlak.
  • Tweedegraads brandwonden. Deze kunnen ernstig zijn en voorkomen wanneer meerdere lagen huid worden verbrand.
  • Derdegraads brandwonden. Dit zijn de ernstigste en vereisen onmiddellijke medische hulp. Alle huidlagen zijn samen met dieper onderhuids vetweefsel verbrand.

De meeste brandwonden van de lippen zijn thermische brandwonden. Deze worden veroorzaakt door contact met extreme hitte of vuur. Je kunt je niet alleen verbranden aan hete bronnen maar ook aan koude.

Behandeling en zelfzorg van oppervlakkige brandwonden

Milde eerstegraads brandwonden op de lippen zijn de meest voorkomende. Deze kunnen worden veroorzaakt door normale omstandigheden, zoals voedsel, gebruiksvoorwerpen of vloeistoffen die te heet zijn tijdens het eten of drinken en die de lippen raken. Zelfs te gekruid voedsel kan lichte lipbrandwonden veroorzaken.

Oppervlakkige brandwonden op de lippen kunnen thuis worden behandeld met de volgende methoden.

Koude kompressen

Koel bij verbranding direct 10 tot 20 minuten met lauw zacht stromend kraanwater je lip. Doe dit niet met ijskoud water, want dat geeft kans op onderkoeling en pijn. Breng dus geen ijs of ijskoud water aan. Je kunt ook een koele, vochtige doek op de brandwond aanbrengen. Zorg ervoor dat het water en de doek schoon zijn.

Reinigen

Zachte reinigingsmethoden zoals zachte zeep of zoutoplossing worden onmiddellijk na de lipverbranding aanbevolen om te reinigen en infecties te voorkomen.

Blad van de Aloë vera met de losgesneden gel / Bron: Ellywa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Blad van de Aloë vera met de losgesneden gel / Bron: Ellywa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Aloë vera

Het binnenste gel van het aloë vera-blad kan de pijn en klachten van brandwonden verlichten en het genezingsproces versnellen. Het kan ook helpen hydrateren en droogheid en barsten voorkomen.

Vette zalf

Een vette zalf op basis van medicinale honing kan de klachten van een verbrande lip verlichten. Zo'n zalf is antibacterieel, ontstekingsremmend en wondhelend.

Tweedegraads brandwonden op de lip behandelen

Koel een brandwond direct onder lauw stromend kraanwater of leg een vochtige doek tegen op de brandwond. Tweedegraads brandwonden leiden meestal tot de vorming van een blaar. Deze blaar moet je met rust laten. Het is het beste om de huid intact te laten om te voorkomen dat het gebied geïnfecteerd raakt.

Zelfzorg

Koude kompressen, reinigingsproducten en aloë vera-gel kunnen ook worden gebruikt om ernstigere brandwonden te behandelen.

Topische antibiotische zalven

Antibiotische zalven kunnen infecties helpen voorkomen, hoewel ze niet nodig zijn bij lichte brandwonden. Ze mogen niet onmiddellijk na een verbranding worden aangebracht. De zalf mag alleen worden gebruikt als de huid of het blaasje niet kapot is en de brandwond al is begonnen met helen. Dit is meestal één tot twee dagen na het incident. Neosporin of Polysporin zijn voorbeelden van antibiotische zalven die je kunt gebruiken.

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin SulmanParacetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin Sulman

Paracetamol

Je kunt tegen de pijn paracetamol gebruiken.

Antibiotica

Als de brandwond geïnfecteerd raakt en de infectie niet verbetert of zelfs verergert, schakel dan de huisarts in. Mogelijk krijg je orale antibiotica of een sterker topisch antibioticum voorgeschreven. De arts kan ook andere behandelingen voorstellen.

Lip verbrand door roken

Een veelvoorkomende oorzaak van brandwonden zijn het roken van sigaretten. Vaak gaat het om shaggie, een zelfgerolde sigaret (zonder filter). Als je deze tot het uiterste oprookt, zou je je lippen kunnen verbranden. Dit kan leiden tot eerste- en soms zelfs tweedegraads brandwonden, afhankelijk van de ernst. In dit geval kun je dezelfde behandeling toepassen als bij andere brandwonden.

Verbrande lippen door kokend water

Brandwonden aan de lippen door kokend of zeer heet water komt relatief vaak voor. Dit type verwonding kan optreden door te drinken uit een kraan waar nog zeer heet water in zit omdat iemand kort daarvoor heet water heeft gebruikt, of door een kokendwaterkraan.

Verbrande lippen door eten of voeding

Je lippen kunnen makkelijk branden door zeer heet voedsel of dranken. Zeer hete soep, een loempia die net uit de frituur komt of een heet stuk pizza zijn veel voorkomende boosdoeners. Warme dranken zijn een andere veel voorkomende oorzaak van verbrande lippen. Vetten, oliën en vloeistoffen kunnen lange tijd warmte vasthouden. Als je ze consumeert voordat ze de tijd hebben gehad om af te koelen, kan dit brandwonden veroorzaken.

Verbrande lippen door de zon

Een zonnebrand op de lippen of een verbrande lip door de zon komt ook veel voor. Dit kan erg lijken op het ervaren van verbranding door hitte of vuur. In andere gevallen kan het meer lijken op pijnlijke, gesprongen lippen. Het gebruik van zalven, balsems, moisturizers of aloë vera op de door de zon verbrande lippen kan helpen om ze te genezen en ze te verlichten van pijn of uitdroging.

Vergeet niet dat als de zonnebrand een kapotte huid of een infectie veroorzaakt, het gebruik van op olie gebaseerde remedies, waaronder antibiotische zalven of crèmes, moet worden vermeden totdat de huid niet meer open is. Aloë vera-gel en koele kompressen zijn een goede start tot de huid heelt. Daarna kunnen olieachtige middelen worden gebruikt.

Chemische verbranding van de lip

Je kunt ook chemische brandwonden op je lippen krijgen, hoewel dit zeldzaam is. Ammoniak, jodium, alcohol of andere chemicaliën kunnen onder bepaalde omstandigheden brandwonden veroorzaken wanneer ze in contact komen met de lippen. Deze veroorzaken meestal eerstegraads brandwonden, alhoewel tweedegraads brandwonden en blaarvorming ook mogelijk zijn. Behandel deze brandwonden zoals andere eerste en tweedegraads brandwonden op je lippen.

Arts raadplegen

Een infectie is de meest voorkomende complicatie van een brandwond. Let op de volgende tekenen van infectie:
  • zwelling van de lip
  • nattend
  • verkleurde huid (paars, zwart of blauw)
  • pusvorming
  • blaren
  • koorts

Als een infectie verergert, raadpleeg dan je huisarts, vooral als je koorts krijgt. Als je brandwond ernstig is, dan kan er sprake zijn van een derdegraads brandwond. Raadpleeg dan direct de huisarts.

Prognose

Verbrande lippen kunnen zeer pijnlijk en onaangenaam zijn door de gevoelige huid op de lippen. Je kunt de verwonding vaak zelf behandelen als het eerste- of tweedegraads brandwonden zijn. Maar als ze geïnfecteerd raken, ga dan naar de dokter. Raadpleeg onmiddellijk een arts als je denkt dat je een derdegraads brandwond hebt.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kom je af van droge schrale lippen?Iedereen heeft er weleens last van: Schrale en droge lippen. Hoe kom je eraan en hoe kom je er van af?
Verzorging van je lippenOok het verzorgen van je lippen is erg belangrijk. Toch vergeten we dit vaak. Raar eigenlijk want je lippen gebruik je a…
Last van gebarsten lippen?Last van gebarsten lippen?Veel mensen hebben wel eens last gehad van gebarsten of gesprongen lippen. Meestal komt dit voor in de herfst of winter.…
Verbrande lippen door blootstelling zon: Tips voor genezingVerbrande lippen door blootstelling zon: Tips voor genezingHet is belangrijk om zich te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon. Zonnebrand veroorzaakt namelijk niet a…

Bronchodilatoren: Luchtwegverwijders voor longaandoeningenBronchodilatoren: Luchtwegverwijders voor longaandoeningenBronchodilatoren (luchtwegverwijders) zijn enkel op doktersvoorschrift verkrijgbare geneesmiddelen die zorgen voor ontsp…
Oogproblemen in zomer: Soorten oogziekten in zomerperiodeOogproblemen in zomer: Soorten oogziekten in zomerperiodeDe zomer is het seizoen van vakantie, reizen, leuke indoor games, mango’s enzovoort. In dit warme seizoen komen echter o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anuj.Lamichhane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://brandwondenstichting.nl/brandwonden/
  • https://www.thuisarts.nl/brandwonden/ik-heb-me-verbrand
  • https://www.healthline.com/health/burn-on-lip
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320147.php
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/319004.php
  • Afbeelding bron 1: Gilberto Santa Rosa, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Ellywa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 25-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.