Verbrande lip door de zon: symptomen, behandeling & zelfzorg

Verbrande lip door de zon: symptomen, behandeling & zelfzorg Droge, verbrande lippen door de zon is een veel voorkomend verschijnsel in de zomer als je veel in de zon vertoeft, vooral als je lippen niet goed tegen de zon beschermt. Afhankelijk van hoe sterk de zonnebrand is, gaat het gepaard met verschillende symptomen. Rood geworden en broze lippen zijn een teken van een lichte zonnebrand. Sterkere brandwonden manifesteren zich onder meer door blaren op de lippen. Als je blaren of blaasjes op je lip hebt, zijn het meestal koortslippen. Maar blaren op de lippen kunnen ook worden veroorzaakt door zonnebrand. Er kan tevens sprake zijn van gezwollen lippen. Een andere indicatie van verbrande lippen door de zon zijn gescheurde mondhoeken. Normaal gesproken zijn de klachten als gevolg van verbrande lippen na enkele dagen weer over. Raadpleeg bij aanhoudende of verergerende klachten je huisarts.
Een overdaad aan zon is slecht voor de huid / Bron: Istock.com/LiudmylaSupynskaEen overdaad aan zon is slecht voor de huid / Bron: Istock.com/LiudmylaSupynska

Verbrande lip door de zon

Je kunt een zonnebrand op je lippen ontwikkelen. Vooral de huid van de lippen is erg gevoelig omdat er in de huid van de lippen nagenoeg geen melanine zit. Daarom zijn je lippen ook heel kwetsbaar ten opzichte van zonlicht. Het is daarom ook niet mogelijk om je lippen te bruinen in de zon. Hoe voller je lippen zijn, des te sneller ze kunnen verbranden. Vooral op de onderlip schijnt de zon in elke positie. Omdat verbrande lippen er niet alleen lelijk uitzien, maar ook extreem pijnlijk zijn, is het belangrijk om zonnebrand op de lippen te voorkomen. Zoals elke vorm van zonnebrand, is ook een verbrande lip door de zon de lip geen onschuldige huidirritatie waar je geen acht op hoeft te slaan. Teneinde huidkanker te voorkomen, is het belangrijk dat de huid niet verbrandt.

Symptomen van zonnebrand op de lippen

Afhankelijk van de ernst van de huidverbranding op de lip, zijn er verschillende symptomen:
 • Bij een milde zonnebrand worden de lippen alleen maar rood en droog.
 • Gezwollen lippen en gevoeligheid en pijn bij aanraking.
 • Als het erger wordt, is het ook buitengewoon pijnlijk.
 • In zeer zeldzame gevallen ontstaan ​​er (met vocht gevulde) blaasjes en blaren op de lippen.

De klachten houden vaak zo'n drie tot vijf dagen aan. Als deze symptomen niet verdwijnen, maar chronisch worden, moet je zeker een arts raadplegen.

Water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comWater drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Zelfzorg: wat te doen bij verbrande lippen?

Water drinken en koude aanbrengen

Net als bij de rest van de huid zijn vooral deze twee maatregelen belangrijk in geval van zonnebrand op de lippen. Je moet nu veel (water) drinken om de vochtbalans van de huid van binnenuit in evenwicht te brengen. En je moet de verbrande huid afkoelen. Als je het moeilijk vindt om te drinken, omdat elke opening van de lippen pijn doet, kun je het doen met een rietje. Het is belangrijk om vooral water en thee te drinken.

Lippen koelen

Het afkoelen van de lippen gebeurt niet met ijsblokjes. IJsblokjes kunnen voor bevriezing van de huid zorgen en irriteren bovendien de reeds gestreste huid en kunnen de klachten verergeren. Je kunt een kleine, schone handdoek of washandje in ijskoud water drenken, het overtollige water eruit wringen en deze vervolgens tegen de lippen houden. Zodra de handdoek begint op te warmen, kun je het procedé herhalen.

Kwark of aloë vera

Om de verbrande lippen af ​​te koelen, kun je huismiddeltjes zoals kwark of aloë vera gebruiken. Neem een ​​theelepel kwark en meng het met wat honing. Breng de zelfgemaakte, verkoelende lippenbalsem meerdere keren per dag aan op de lippen. Zodra de kwark niet langer afkoelt, verwijder je deze voorzichtig met een doek en breng je een nieuwe laag aan op je lippen.

Vochtinbrengende crèmes

Vochtinbrengende crèmes die bijenwas, vitamine E, kokosolie of amandelolie bevatten, kunnen de door de zon verbrande lippen kalmeren en de genezing bespoedigen.

Niet aan je lippen likken

Wanneer je je lippen verbrandt in de zon, heb je de neiging om steeds meer aan je lippen te likken omdat ze droog aanvoelen. Maar kijk daar mee uit. Likken aan je lippen helpt niet om ze te verlichten. Dit bevochtigen geeft droge lippen biedt eventjes een fijn gevoel, maar uiteindelijk worden je lippen er droger van. Dit wordt veroorzaakt door de enzymen die in speeksel zitten.

Citrusvruchten / Bron: Istock.com/SVETLANA KOLPAKOVACitrusvruchten / Bron: Istock.com/SVETLANA KOLPAKOVA

Vitamine C en E

In een studie gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology, werd waargenomen dat consumptie van een combinatie van vitamine C en E de zonnebrandreactie en de geïnduceerde schade vermindert.[1] Voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitamines zijn citrusvruchten, groene bladgroenten, noten en zonnebloempitten.

Honing

Je kunt ook honing op je door de zon verbrande lippen smeren. Je hebt daarvoor 1 theelepel (rauwe) honing nodig:
 • Breng rauwe honing aan op de lippen.
 • Laat het 20-30 minuten intrekken en spoel het af.
 • Je kunt dit 2-3 keer per dag doen voor een goed resultaat.

De antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van honing dragen bij aan de wondgenezing van (oppervlakkige) brandwonden.[2] Deze werking van honing kan ook helpen bij het sneller genezen van je verbrande lippen.

Tea tree olie bij verbrande lippen / Bron: OptimaTea tree olie bij verbrande lippen / Bron: Optima

Tea tree olie

Je kunt ook tea tree olie toepassen op je lippen die door zon verbrand zijn. Je hebt daarvoor 2-3 druppels tea tree olie en 1-2 theelepels kokosolie nodig:
 • Voeg twee tot drie druppels tea tree olie toe aan één tot twee theelepels kokosolie.
 • Meng goed en breng het aan op je lippen.
 • Laat het 20-30 minuten intrekken voordat je het afspoelt.
 • Je kunt dit 2-3 keer per dag doen.

Breng nooit onvermengde tea tree olie aan op je lippen of huid!

Tea tree olie wordt veel gebruikt in zonnebrandformules.[3] Het kan helpen zonnebrand te verlichten door de bloedcirculatie naar je huid te verhogen.

Hoe lang duurt het herstel?

De genezing van elke wond kost tijd en verbrande lippen door de zon vormen daarop geen uitzondering. Wees geduldig, neem bovenstaande maatregelen in acht en je zult zien dat je lippen op het juiste moment genezen. Vaak zijn de klachten binnen 3- 5 dagen verdwenen.

Wanneer huisarts raadplegen?

De meeste gevallen van door de zon verbrande lippen zullen vanzelf genezen en de meeste blaren als gevolg van zonnebrand zullen herstellen zonder verdere complicaties. Bij vermoeden van zonneallergie is het raadzaam je huisarts te raadplegen. Hierbij krijg je rode, jeukende blaasjes, bultjes of vlekjes. Schakel direct medische hulp in als je lippen of tong ernstig opgezwollen zijn.

Preventie

Je kunt verbrande lippen ook voorkomen met een geschikte lippenbalsem met UV-filter. Neme hierbij de volgende tips in acht:

Je lippen beschermen in de zon

Omdat de lippen erg gevoelig zijn, doe je er verstandig aan om een zonnebrandcrème met een hoge SPF kiezen.

Vermijd bepaalde stoffen in lippenstift

Zorg er ook voor dat je lippenstift geen paraffine bevat, een dunne, transparante synthetische olie die wordt gewonnen uit aardolie.
Aangezien alle ingrediënten van de lippenstift het lichaam binnendringen door het bevochtigen van de lippen met de tong, moet je stoffen vermijden die schadelijks zijn voor de lippen, zoals MOAH (mineral oil aromatic hydrocarbon) en MOSH (mineral oil saturated hydrocarbon). Voor veganisten zijn er producten verkrijgbaar die vegan zijn.

Lippen beschermen met zonnebrandcrème

Er is geen veilige manier om bruin te worden. Een kleurtje is het antwoord van het lichaam op de schade die het door de zon oploopt. De beste manier om de huid te beschermen is om tussen 10.00 en 16.00 uur uit direct zonlicht te blijven, dat is wanneer de zonnestraling het sterkst is. Wanneer je in de zon bent, moet je een zonnebrandcrème (SPF) gebruiken.

Sunblock dat fysieke barrières voor de zon bevat, zoals zinkoxide of titaniumoxide, kan ook op de lippen worden aangebracht. Hiermee wordt voorkomen dat alle schadelijke stralen van de zon de huid bereiken. Deskundigen raden aan om ten minste 30 minuten voordat je de zon ingaat een beschermende balsem op de lippen aan te brengen en deze gedurende de dag opnieuw aan te brengen, vooral na eten of drinken. Je moet een lippenbalsem gebruiken met een SPF van ten minste 15, vooral als je buiten werkt of veel tijd buitenshuis doorbrengt. Uiteraard moet je ook de rest van je huid goed beschermen tegen de zon.

Koortslip symptomen bestaan uit pijn en blaasjes / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Koortslip symptomen bestaan uit pijn en blaasjes / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Risico's en complicaties

Koortslip

Een persoon die vaak een koortslip krijgt, kan een uitbraak ervaren als de lippen verbrand zijn. Daarom wordt een effectieve bescherming tegen de zon aanbevolen om dit te voorkomen.

Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De meest voorkomende oorzaak van huidkanker is zonlicht. De lippen zijn veel voorkomende locaties voor twee van de meest voorkomende niet-melanoom huidkankers. Deze kankers staan bekend als basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Lipkanker komt evenwel niet vaak voor. Jaarlijks krijgen pakweg 200 mensen in Nederland te horen dat ze de ziekte hebben. Lipkanker komt het meest voor bij mannen met een lichte huid van 50 jaar en ouder. Mannen hebben tussen de drie en dertien keer meer kans om lipkanker te ontwikkelen dan vrouwen. Een reden hiervoor kan zijn dat ze vaker buiten werken.

Noten:
 1. Eberlein-König B, Placzek M, Przybilla B. Protective effect against sunburn of combined systemic ascorbic acid (vitamin C) and d-alpha-tocopherol (vitamin E). J Am Acad Dermatol. 1998 Jan;38(1):45-8.
 2. M. Subrahmanyam. Topical Application of Honey for Burn Wound Treatment - an Overview. Ann Burns Fire Disasters. 2007 Sep 30; 20(3): 137–139. Published online 2007 Sep 30.
 3. Radava R. Korać and Kapil M. Khambholja. Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation. Pharmacogn Rev. 2011 Jul-Dec; 5(10): 164–173. doi: 10.4103/0973-7847.91114

Lees verder

© 2019 - 2023 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandwonden verzorgenBrandwonden verzorgenBrandwonden worden in vier verschillende gradaties verdeeld. Een eerstegraads verbranding kan voorkomen bij gewoon in de…
Verbrande ogen (zonnebrand) door blootstelling aan zonVerbrande ogen (zonnebrand) door blootstelling aan zonDe zon is voor iedereen een belangrijke bron van vitamine D. Hoewel de zon veel essentiële vitaminen geeft, ontstaat ook…
Kilocalorieën verbrandenKilocalorieën verbrandenVele mensen vragen zich wel eens na het sporten of bewegen af hoeveel kilocalorieën ze nou eigenlijk verbrand hebben. Is…
Verbrande keel: Symptomen en behandelingenVerbrande keel: Symptomen en behandelingenTe veel warme drank inslikken of warm voedsel eten, resulteert snel in een verbrande keel. Ook enkele keren na elkaar br…

Cutis marmorata telangiectatica congenita: VaataandoeningCutis marmorata telangiectatica congenita: VaataandoeningCutis marmorata telangiectatica congenita (CMTC, syndroom van Lohuizen) is een zeldzame aangeboren ziekte waarbij een bl…
Vaginale pijn: Oorzaken van pijnlijke vagina (vaginapijn)Vaginale pijn: Oorzaken van pijnlijke vagina (vaginapijn)Sommige vrouwen kampen met een pijnlijke vagina. Dit treedt vooral op bij hormonale schommelingen en door medicatiegebru…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Luis Molinero/Shutterstock.com
 • Eberlein-König B, Placzek M, Przybilla B. Protective effect against sunburn of combined systemic ascorbic acid (vitamin C) and d-alpha-tocopherol (vitamin E). J Am Acad Dermatol. 1998 Jan;38(1):45-8.
 • https://www.kwf.nl/over-kwf/pages/standpunt-kwf-uv-werende-kleding.aspx
 • https://www.drleenarts.com/advies/droge-lippen/
 • https://www.healthline.com/health/sunburned-lips
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/319004.php
 • https://www.parents.com/health/sun-safety/sunburned-lips-symptoms-treatment-and-prevention-methods/
 • M. Subrahmanyam. Topical Application of Honey for Burn Wound Treatment - an Overview. Ann Burns Fire Disasters. 2007 Sep 30; 20(3): 137–139. Published online 2007 Sep 30.
 • Radava R. Korać and Kapil M. Khambholja. Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation. Pharmacogn Rev. 2011 Jul-Dec; 5(10): 164–173. doi: 10.4103/0973-7847.91114
 • Stylecraze. 7 Natural Treatments For Sunburned Lips At Home. https://www.stylecraze.com/articles/sunburned-lips-natural-treatment/ (ingezien op 5-8-2019)
 • Thuisarts. Ik heb zonneallergie. https://www.thuisarts.nl/zonneallergie-0/ik-heb-zonneallergie (ingezien op 28-7-2019)
 • UMCG. Lipkanker. https://www.umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen/zob2/lipkanker/Paginas/default.aspx |(ingezien op 5-8-2019)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/LiudmylaSupynska
 • Afbeelding bron 2: Mimagephotography/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/SVETLANA KOLPAKOVA
 • Afbeelding bron 4: Optima
 • Afbeelding bron 5: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Tartuffel (2.973 artikelen)
Laatste update: 15-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.