Verbrande tong: symptomen, oorzaken & behandeling/zelfzorg

Verbrande tong: symptomen, oorzaken & behandeling/zelfzorg Je kunt je tong flink verbranden aan hete thee, hete soep of bepaalde gerechten, zoals hete pizza-toppings of lasagne. Geen wonder, de tong is erg gevoelig. De gevolgen van een verbrande tong zijn geen pretje en je raakt geïrriteerd dat je niet eerst de pizzapunt hebt laten afkoelen. Heet of gekruid voedsel of dranken hebben het weefsel van de tong beschadigd. Pijnreceptoren zenden de prikkel door naar het centrale zenuwstelsel en je voelt de pijn. Dit is ter bescherming, daarom stop je met het eten van de hete of pittige substantie. Als gevolg hiervan kunnen zelfs de smaakpapillen opzwellen. Er kunnen zich ook blaasjes of blaren op de tong vormen. Je tong kan er tevens rood of rauw uitzien. Het gevoel in de tong kan tijdelijk verminderd zijn. Als je je tong verbrand hebt, is het meestal niet gevaarlijk. Eerste hulpmaatregelen zijn echter wel nodig en je kunt daardoor snel verlichting van de klachten krijgen. Je kunt bijvoorbeeld je tong koelen met koud water of met een ijsklontje.

Een verbrande tong

Even snel een hap van de lasagne of je neemt ​​onnadenkend een slokje van je vers gemaakte koffie of warme chocolademelk, en je wordt afgestraft. Je loopt relatief snel brandwonden op op je tong of gehemelte. Dit is niet alleen pijnlijk, maar ook vervelend. Een verbrande tong geeft niet alleen een naar gevoel, maar is ook simpelweg vervelend omdat eten en drinken de komende dagen onaangenaam kan zijn.

Symptomen van een verbrande tong

Een verbrande tong ziet er anders uit en voelt anders aan, afhankelijk van de mate en ernst van de verbranding.

GraadKenmerken
Graad 1Deze oppervlakkige verbranding betreft de buitenste laag van de tong. Je hebt een pijnlijk tong en en je tong kan rood worden en opgezwollen raken.
Graad 2Een tweedegraads brandwond is pijnlijker omdat zowel de buitenste laag als de onderlaag van de tong zijn getroffen. Er kunnen zich blaren op de tong vormen en de tong is rood en opgezwollen.
Graad 3Een derdegraads verbranding tast het diepste weefsel van de tong aan, met als gevolg een witte of zwartgeblakerde, verbrande huid. Je kunt ook gevoelloosheid of ernstige pijn ervaren.

De papillen kunnen verdwijnen als je je tong verbrandt. Een verbrande tong kan ook je smaakvermogen (tijdelijk) verminderen.

Een verbrande tong door het eten van een te hete pizza / Bron: Free Photos, PixabayEen verbrande tong door het eten van een te hete pizza / Bron: Free Photos, Pixabay

Oorzaken

Iedereen heeft zijn tong of gehemelte wel eens verbrand en weet hoe gemakkelijk het gebeurt. De oorzaak is meestal het gebruik van te warm voedsel of warme dranken. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen slechts om kleine brandwonden. Vooral bij gerechten met gesmolten kaas (zoals pizza of lasagne) kan dit snel gebeuren. Terwijl andere warme gerechten of dranken gewoonlijk dampen, ontbreekt dit zichtbare waarschuwingssignaal bij hete kaas. Als de te hete pizza-topping aan het gehemelte kleeft, kan het snel tot de typische 'pizzabrandwond' komen.

Behandeling en zelfzorg

Eerste hulp

Als je je tong of gehemelte hebt verbrand, is het meestal voldoende om de gebieden ​​te koelen, bijvoorbeeld:
 • Spoel de mond een paar minuten met koud water. Gebruik wel steeds vers water en spuug het oude water uit.
 • Zuigen op een waterijsje of ijsklontje.
 • Houd koel voedsel (zoals yoghurt) een tijdje in je mond.
 • Gorgelen met zout en water is ook een aanrader.

Bij ernstige brandwonden aan de tong of het verhemelte (dat wil zeggen tweede- of derdegraads), ernstige pijn of open delen van de huid in de mond, dien je een arts te raadplegen. Dit geldt ook als de verbranding niet lijkt te genezen of als de klachten erger worden.

Herstel

Als je je tong of gehemelte hebt verbrand, moet je je de eerste paar dagen onthouden van warme dranken en eten evenals pittige gerechten, aangezien deze de verbranding kunnen irriteren. Krokante gerechten of snacks kun je ook het beste niet eten, omdat ze tijdens het eten pijn kunnen veroorzaken en het slijmvlies kunnen beschadigen. Eet liever zacht en gekoeld voedsel.

Huisarts raadplegen

Als je tong niet goed geneest of opzwelt of je krijg last van koorts, dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. De gevolgen van een ernstige ontsteking kunnen anders gevaarlijk zijn en tot sepsis (bloedvergiftiging) leiden.

Zelf je verbrande tong verhelpen

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om een verbrande tong te verhelpen. Wat te doen bij een verbrande tong? Wat zijn de belangrijkste tips?

Met koud water spoelen

Als je je tong heb verbrand, is het belangrijk je tong zo snel als mogelijk af te koelen. Spoel je mond een paar minuten met koud water en spuug tussentijds het water uit om weer opnieuw koud water in je mond te doen. Je kunt ook op een ijslolly of op ijssnippers zuigen, hoewel het geen goed idee is om een gigantisch ijsblokje in je mond te stoppen, omdat je tong er aan kan blijven plakken en meer schade kan veroorzaken als gevolg van de vrieskou.

Blijven koelen gedurende da dag

Na het incident kun je het beste gedurende de dag zachte en koude voedingsmiddelen consumeren om het stekende gevoel op natuurlijke wijze te verdoven. Kies voedsel dat gemakkelijk te eten is, zoals een fruitbeker, yoghurt of koude appelmoes, die allemaal kunnen helpen het brandende gevoel te kalmeren.

Spoelen met zout water

Zodra je mond is afgekoeld, is het raadzaam om je mond te spoelen met een mengsel van water met zout (of zuiveringszout). Spoel je mond ermee gedurende 30 seconden en spuug het dan uit. Zout is een natuurlijk antisepticum dat zwelling en pijn kan verminderen en uiteindelijk je brandwonden kan verlichten.

Suiker op een verbrande tong aanbrengen / Bron: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Suiker op een verbrande tong aanbrengen / Bron: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Suiker op de verbrande tong aanbrengen

Suiker is een weinig bekende pijnstiller die bijna iedereen wel in de voorraadkast heeft staan. Een lepeltje suiker over de aangedane tong strooien kan de pijn verzachten als je je tong hebt verbrand. Besprenkel wat suiker over je tong, laat het oplossen en ervaar de werking ervan. Het toepassen van honing op de tong is ook te overwegen vanwege de antibacteriële eigenschappen van honing en het versnelt het genezingsproces.

Pijnstillers nemen

Neem de aanbevolen dosering paracetamol om pijn aan je tong te verlichten.

Prognose

Hoe lang heb je last van een verbrande tong? De klachten van oppervlakkige brandwonden gaan meestal na een paar dagen over zonder behandeling en genezen meestal binnen ongeveer een week. Een grotere verbranding geneest vaak binnen twee weken. Je kunt nog enige tijd last hebben van een verminderde smaakbeleving totdat de smaakpapillen hersteld zijn.

Een prikkende tong door ananas / Bron: MSPT/Shutterstock.comEen prikkende tong door ananas / Bron: MSPT/Shutterstock.com

Een prikkelende tong door het eten van ananas

Je kunt door het eten van ananas last krijgen van een prikkelende tong, wat wel wat wegheeft van een licht verbrande tong. Hoe komt dit? Ananas is rijk aan bromelaïne, een enzym dat helpt bij het verteren van voedsel en dat in een hoog tempo eiwitten afbreekt. Wanneer je in een stuk ananas bijt, vangt dit proces meteen aan. Door die afbraak van eiwitten voelt het tere vlees van je gehemelte en tong al vrij snel ruw en pijnlijk aan. Deze klachten zijn binnen enkele uren vaak weer verdwenen.

Een continu verbrande tong

Als je continu last hebt van een brandende tong, dan heb je mogelijk last van mondbranden of brandende mond syndroom (BMS), een aandoening die een gevoel van verbranding in de mond veroorzaakt. Mensen met deze aandoening beschrijven het gevoel vaak alsof ze hun tong verbrand hebben aan een hete drank zoals thee.Er zijn verschillende bekende oorzaken van BMS, maar de reden voor het ontstaan ervan is niet altijd duidelijk. De behandeling hangt af van de oorzaak. Het kan de volgende delen van de mond beïnvloeden:
 • tong
 • gehemelte
 • binnenkant van de wangen
 • tandvlees
 • lippen

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verbrande tong, symptomen en behandelingVerbrande tong, symptomen en behandelingEen verbrande tong ontstaat vaak door het eten of drinken van te heet voedsel of drank. Hierdoor verbrandt de tong en vo…
Tong verbrand: eerste hulpTong verbrand: eerste hulpDe tong verbranden is iets dat bijna iedereen overkomt. Een verbrande tong geeft pijn, en soms ook blaasjes op de tong.…
Verbrande tong: Behandelingen van tongverbrandingVerbrande tong: Behandelingen van tongverbrandingLasagne, soepen, koffie en thee zijn allemaal veelvoorkomende boosdoeners van brandwonden aan de tong. Een verbrande ton…
Pijn aan de tongPijn aan de tongIedereen bijt wel eens op de tong: dit veroorzaakt veel pijn en soms een bloeding. Maar de tong kan ook om andere oorzak…

Valongelukken voorkomen: Preventie van valpartijen in huisValongelukken voorkomen: Preventie van valpartijen in huisOmdat het verouderingsproces het gezichtsvermogen, de kracht en het evenwicht kan aantasten, lopen 65-plussers een verho…
Bronchodilatoren: Luchtwegverwijders voor longaandoeningenBronchodilatoren: Luchtwegverwijders voor longaandoeningenBronchodilatoren (luchtwegverwijders) zijn enkel op doktersvoorschrift verkrijgbare geneesmiddelen die zorgen voor ontsp…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Amanda Carden/Istock.com
 • Bustle. What To Do When You Burn Your Tongue To Soothe It & Prevent Further Damage. https://www.bustle.com/p/what-to-do-when-you-burn-your-tongue-to-soothe-it-prevent-further-damage-30721 (ingezien op 27-7-2019)
 • Colgate. Five Burning Tongue Remedies That Soothe And Heal. https://www.colgate.com/en-us/oral-health/life-stages/adult-oral-care/five-burning-tongue-remedies-1115 (ingezien op 27-7-2019)
 • https://www.healthline.com/health/tongue-burn#symptoms
 • https://www.snack-nieuws.nl/dokter-geeft-tips-bij-brandwond-door-pizza/
 • https://www.refinery29.com/en-us/why-pizza-burns-tongue
 • https://www.wikihow.com/Soothe-a-Burnt-Tongue
 • https://www.everydayhealth.com/dental-health/how-to-soothe-painful-mouth-burns.aspx
 • Margriet. Dit is waarom je tong prikt na het eten van ananas. https://www.margriet.nl/in-en-om-het-huis/koken/is-waarom-tong-prikt-eten-ananas/ (ingezien op 27-7-2019)
 • Medical News Today. Why is my tongue burning? https://www.medicalnewstoday.com/articles/323424.php (ingezien op 27-7-2019)
 • Afbeelding bron 1: Free Photos, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: MSPT/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 25-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.