Pijnlijke lippen: oorzaken en behandeling brandende lippijn

Pijnlijke lippen: oorzaken en behandeling brandende lippijn Brandende en pijnlijke lippen kenmerken zich door een onaangename brandende pijn en soms gaat lippijn gepaard met andere klachten. Pijnlijke, brandende lippen zijn een onaangenaam en permanent aanwezig symptoom. Veel mensen worden geplaagd door brandende, rode, gespannen en volledig droge lippen. De huid van de lippen is heel anders dan de rest van de gezichtshuid. Het vormt geen huidpigment en heeft geen talgklieren en zweetklieren, waardoor het gemakkelijker uitdroogt. De lippen zijn vergeleken met andere huidgebieden zeer goed doorbloed en gevoelig vanwege de vele zenuwuiteinden. Dit alles zorgt samen voor een verhoogde gevoeligheid van de lippen en een hoge kwetsbaarheid voor letsel als gevolg van externe invloeden.

Brandende, pijnlijke lippen

De inherent zachte en soepele lippen zijn een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam voor de opname van voedsel, de vorming van geluiden en ook als een erogene zone. Ze worden goed voorzien van bloed en worden doorkruist door zenuwbanen. In tegenstelling tot normale huid hebben je lippen echter geen talg- of zweetklieren. De zeer gevoelige lippen hebben dus bijna geen beschermende laag die hen kan beschermen tegen uitdroging bij bepaalde omgevingsvoorwaarden. Het eerste teken van beginnende droge lippen is een duidelijk gevoel van strakheid van de lippen, gevolgd door het typische branderige gevoel en meestal een diepere rode kleur. In veel gevallen heb je ook last van pijn en jeuk.

Symptomen brandende lippijn

Pijnlijke en brandende lippen kunnen gepaard gaan met de volgende symptomen:

Oorzaken van branderige en pijnlijke lippen

Droge, pijnlijke lippen – we hebben er allemaal wel eens last van gehad. Vaak komt het door iets simpels als droge lucht van de airconditioning of een koude winterwind die je lippen uitdroogt. Maar wist je dat er nog veel meer oorzaken zijn? Laten we de mogelijke triggers van pijnlijke of brandende lippen lippen ontdekken!

Droge lucht en weersomstandigheden

De meest voorkomende boosdoener is natuurlijk droge lucht, vooral in de wintermaanden als de verwarming binnen loeit en de ijzige wind buiten je lippen doet scheuren. Koude lucht en een kachel die continu aanstaat, kunnen je lippen snel uitdrogen en doen branden. Een goede lippenbalsem kan wonderen doen, maar soms ligt de oorzaak dieper.

Medicijnen en bijwerkingen

Sommige medicijnen hebben als vervelende bijwerking dat ze je lippen uitdrogen of irriteren. Vooral medicijnen zoals retinoïden, vaak gebruikt tegen acne, kunnen je lippen flink uitdrogen. Ook antibiotica en chemotherapie staan bekend om hun uitdrogende werking op de huid en lippen. Niet prettig, maar gelukkig te verhelpen met de juiste verzorging.

Allergische reacties

Je lippen kunnen ook reageren op bepaalde stoffen in tandpasta, make-up of zelfs voeding. Een allergie voor bijvoorbeeld gefluorideerde tandpasta of bepaalde soorten fruit kan je lippen doen tintelen, branden en opzwellen. Soms weet je niet eens dat je een allergie hebt, totdat je lippen de eerste waarschuwingssignalen afgeven.

Ziektes zoals diabetes mellitus

Bij mensen met diabetes mellitus kunnen de lippen droog en gevoelig worden door de fluctuaties in hun bloedsuikerspiegel. Dit kan leiden tot een verminderde hydratatie van de huid, waardoor de lippen sneller gaan barsten en irriteren. Daarnaast zijn mensen met diabetes ook vatbaarder voor infecties, wat de lipklachten nog kan verergeren.

Auto-immuunziekten

Soms ligt de oorzaak van pijnlijke lippen dieper, zoals bij auto-immuunziekten. Aandoeningen zoals systemische lupus erythematosus of het Sjögren-syndroom kunnen ontstekingen veroorzaken, waardoor de lippen droog, pijnlijk en gezwollen raken. Dit is een signaal van het lichaam dat je immuunsysteem in de war is en je extra zorg nodig hebt.

Schimmelinfecties

Een schimmelinfectie, zoals candida, kan zich soms ook manifesteren op de lippen. Dit gebeurt vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. De infectie kan leiden tot rode, geïrriteerde lippen die pijnlijk aanvoelen. Het behandelen van de infectie met antischimmelcrèmes kan verlichting brengen.

Exfoliatieve cheilitis

Een meer zeldzame, maar vervelende oorzaak van pijnlijke lippen is exfoliatieve cheilitis, waarbij de huid van de lippen continu schilfert en afbladdert. Dit kan ervoor zorgen dat je lippen altijd droog en pijnlijk aanvoelen. Het vraagt vaak om speciale zorg en behandeling om de lippen te beschermen en het herstelproces te bevorderen.

Neurologische aandoeningen

Ook zenuwpijn kan soms de oorzaak zijn van pijnlijke lippen. Bij aandoeningen zoals trigeminusneuralgie, waarbij de zenuwen in het gezicht geïrriteerd raken, kunnen je lippen pijn doen of tintelen zonder duidelijke oorzaak. Dit soort pijn vraagt vaak om een meer gerichte behandeling, zoals medicatie om de zenuwen te kalmeren.

Koortslip: blaasjes op de lip / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.comKoortslip: blaasjes op de lip / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com

Koortslip

Voorts kan een koortslip pijn veroorzaken. Een koortslip kenmerkt zich door blaasjes, die jeuken, branden, tintelen of pijn doen. Tevens kan mondhoekeczeem pijn en irritatie veroorzaken, in dit geval van de mondhoeken.

Vitamine- of nutriëntentekort

Je lichaam vertelt je soms via je lippen dat het bepaalde essentiële voedingsstoffen mist. Een tekort aan vitamines , vooral vitamine B of ijzer, kan ervoor zorgen dat je lippen droog, gebarsten en pijnlijk worden. Je lippen zijn een barometer voor je algehele gezondheid, en als je niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, kunnen ze de eerste zijn die protesteren.

Externe stimuli: Voedsel, rook en wrijving

Ook externe factoren kunnen je lippen irriteren. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een brandend of jeukend gevoel veroorzaken, vooral als je gevoelig bent voor kruiden of zuren. Sigarettenrook kan je lippen bovendien uitdrogen en irriteren, niet alleen door de hitte, maar ook door de schadelijke stoffen. En dan hebben we het nog niet gehad over wrijving. Frequent lipbijten of sterke wrijving, bijvoorbeeld door het eten van harde voeding, kan je lippen beschadigen en pijn veroorzaken. Het lijkt onschuldig, maar je lippen zijn er gevoelig voor!

Zonnebrand op je lippen

Je lippen vergeten te beschermen tegen de zon? Het kan zomaar gebeuren, en helaas zijn je lippen net zo vatbaar voor zonnebrand als de rest van je huid. Als je je lippen blootstelt aan fel zonlicht zonder bescherming, kunnen ze verbranden, wat resulteert in roodheid, pijn en uiteindelijk vervellen. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van pijnlijke lippen in de zomermaanden.

Complicaties na fillers

Voor wie zijn lippen wat voller wil laten maken, kunnen fillers een uitkomst bieden. Maar dit komt soms met een prijs. Zowel permanente als oplosbare fillers kunnen complicaties veroorzaken. Na de injectie kunnen roodheid, zwelling, en zelfs abcesvorming optreden. Dit kan te maken hebben met:
  • Een verkeerde injectietechniek, waarbij de filler niet op de juiste manier wordt ingebracht.
  • Injecties bij reeds aanwezige permanente fillers, wat het risico op ontsteking en pijn verhoogt.
  • Productgerelateerde complicaties, waarbij de filler zelf niet goed wordt verdragen door het lichaam.

Hoewel fillers vaak een veilige behandeling zijn, kunnen ze in sommige gevallen leiden tot pijn en ongemak in de lippen. Goed om in de gaten te houden als je nadenkt over zo’n behandeling!

Medicijnen

Naast de bijwerkingen van medicijnen zoals chemotherapie, kunnen ook retinoïden (gebruikt voor acne) of bepaalde antibiotica droge en pijnlijke lippen veroorzaken.

Droge lippen

Droge lippen kondigen zichzelf aan met trekkerige lippen die meestal binnen een zeer korte tijd merkbaar rood worden en begin te branden. Als de uitdroging van de lippen doorgaat, gaat de elasticiteit van de huid steeds verder achteruit en treden er scheurtjes en kloofjes op. De scheuren die genezen zonder littekens worden in de geneeskunde rhagades genoemd en kunnen zich ook ontwikkelen op andere delen van het lichaam als gevolg van uitdroging en een gebrek aan elasticiteit op de huid.

De gescheurde liphuid is extreem ruw en kan een cosmetisch probleem vormen voor de getroffene. De uitstekende schilfers kunnen ook erg scherp zijn. Het is echter duidelijk niet aan te raden om de schilferende huid er af te trekken. Aan de ene kant bieden deze stukjes huid nog steeds bescherming voor de gevoelige lippen, aan de andere kant worden meer ernstige verwondingen aan de lippen geriskeerd als je de velletjes eraf trekt. Naarmate er meer (ernstige) kloofjes optreden, treedt ook meestal bloeding op. Deze diepe wonden moeten uiterst voorzichtig worden behandeld. Het grootste gevaar is de penetratie van bacteriën of andere ziekteverwekkers. Een infectie in de lipzone moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Dit zorgt voor branderige en pijnlijke lippen.

Onderzoek en diagnose

Je lippen voelen branderig aan, ze zijn pijnlijk, en je vraagt je af wat er aan de hand is. Gelukkig kan een arts snel helpen om de oorzaak te achterhalen. Van een eenvoudige allergische reactie tot iets complexers zoals een vitaminetekort – het onderzoek naar brandende lippen begint met een paar simpele stappen!

Het gesprek: Wanneer begon het?

De eerste stap is een goed gesprek met je arts. Hoe lang heb je al last van brandende lippen? Kwam het plotseling op, of bouwde het gevoel zich langzaam op? Heb je recent nieuwe producten gebruikt, zoals tandpasta, lippenbalsem of lippenstift? Ook kan de arts vragen of je bepaalde voedingsmiddelen hebt gegeten die de reactie kunnen veroorzaken. Hoe meer details je geeft, hoe sneller de arts de puzzel kan oplossen.

Lichamelijk onderzoek: Wat vertelt je huid?

Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de arts je lippen nauwkeurig bekijken. Is er sprake van roodheid, schilfering of zelfs kleine scheurtjes? De arts kijkt of er zichtbare tekenen van irritatie of infectie zijn, zoals blaasjes (bij een koortslip) of zwelling. Ook de mondhoeken worden goed onderzocht, omdat daar vaak problemen beginnen bij bijvoorbeeld mondhoekeczeem.

Allergietesten: Zijn er verborgen boosdoeners?

Als de arts vermoedt dat een allergische reactie de oorzaak is van je pijnlijke lippen, kan een allergietest helpen om dit te bevestigen. Je lippen kunnen reageren op allerlei stoffen, van tandpasta tot cosmetica en voedingsmiddelen. Met een allergietest kan worden vastgesteld of er sprake is van een allergie voor bijvoorbeeld fluoride, nikkel of bepaalde ingrediënten in huidverzorgingsproducten.

Bloedonderzoek: Zijn je vitaminen in balans?

Soms kunnen pijnlijke lippen het gevolg zijn van een tekort aan vitamines of andere voedingsstoffen, zoals vitamine B, ijzer, of zink. Met een bloedonderzoek kan de arts je voedingsstatus controleren en kijken of er tekorten zijn die de klachten kunnen veroorzaken. Een vitaminetekort is vaak snel te verhelpen met de juiste supplementen of aanpassingen in je dieet.

Swabtest: Is er een infectie?

Als er een vermoeden is van een infectie, zoals een schimmelinfectie of een koortslip, kan de arts een swabtest doen. Hierbij wordt een monster van je lippen afgenomen en naar het laboratorium gestuurd om te controleren op bacteriën, schimmels of virussen. Dit helpt om de juiste behandeling te kiezen, zoals een antischimmelcrème of antivirale medicatie.

Beeldvorming: Bij vermoeden van een onderliggend probleem

Ofschoon dit zelden nodig is, kan in sommige gevallen een arts besluiten om verdere onderzoeken, zoals een MRI-scan of echografie, aan te bevelen als er een vermoeden is van een onderliggende aandoening die de lippen beïnvloedt. Dit komt vooral voor bij complexe auto-immuunziekten zoals lupus of Sjögren-syndroom.

Behandeling van pijnlijke en brandende lippen

De behandeling van brandende, pijnlijke lippen of brandende lippijn hangt af van de onderliggende oorzaak. Vaak is de toepassing van een huismiddeltje al voldoende om voor verlichting van de klachten te zorgen. Slechts in enkele gevallen moet men zijn toevlucht nemen tot een bezoekje aan de huisarts die een behandeling voorschrijft. Indien een pijnlijke lip wordt veroorzaakt door een onderliggende ziekte, dan is een medische behandeling noodzakelijk.

Vochtinbrengende crème voor de lippen

Vochtinbrengende en herstellende crème kunnen gedurende een aantal dagen op de lippen worden aangebracht om een ​​snelle genezing van droge lippen te bevorderen.

Allergie behandelen

Allergische klachten kunnen het meest effectief worden behandeld alleen door de allergenen te vermijden. De huisarts kan ook medicijnen voorschrijven die de klachten verminderen.

Infecties behandelen

Infectieuze oorzaken vereisen vaak antibacteriële of antivirale therapie met antibiotica of antivirale geneesmiddelen in zalfvorm.

Ontstekingen

Voor ontstekingen veroorzaakt door hyperreactiviteit van het immuunsysteem, zoals allergieën of eczeem, kunnen zalven die milde immunosuppressieve stoffen bevatten op de huid worden aangebracht. Ze kunnen het ontstekingsproces stoppen en de huid de tijd geven zichzelf te regenereren en te helen. De huisarts kan een dergelijk middel voorschrijven.

Voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVoldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Zonnebrand van de lippen

Voldoende (water) drinken en vochtinbrengende lippencrème gebruiken helpt bij door de zon verbrande lippen.

Fillers

Complicaties met hyaluronzuur kunnen worden opgelost door een arts die het enzym hyaluronidase precies inspuit op de juiste plek inspuiten, terwijl er een echo gemaakt wordt om te kijken waar het naaldje terechtkomt.

Preventie

Brandende of pijnlijke lippen kunnen worden voorkomen door voldoende te drinken en uitdroging te voorkomen. Voor dit doel zijn speciale lipverzorgingsproducten geschikt. Ze hoeven niet permanent te worden toegepast, maar je moet ze wel op tijd gebruiken. Verder is ver het algemeen bekend dat het belangrijk is de huid tegen de zon te beschermen met zonnebrandcrème met een hoge SPF, maar vergeet de lippen niet. Een lippenbalsem met SPF beschermt de gevoelige lippen tegen intens zonlicht. Een gevarieerd en gezond dieet zorgt echter voor voldoende vitaminen en mineralen. Af en toe is een lipmassage met een suiker-olijfolie-mengsel (scrub) zinvol. Het bevordert de bloedcirculatie en stimuleert de vorming van nieuwe cellen in de lippen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kom je af van droge schrale lippen?Iedereen heeft er weleens last van: Schrale en droge lippen. Hoe kom je eraan en hoe kom je er van af?
Verzorging van je lippenOok het verzorgen van je lippen is erg belangrijk. Toch vergeten we dit vaak. Raar eigenlijk want je lippen gebruik je a…
Last van gebarsten lippen?Last van gebarsten lippen?Veel mensen hebben wel eens last gehad van gebarsten of gesprongen lippen. Meestal komt dit voor in de herfst of winter.…
Make-up tips: je lippen maquillerenHoe ga je best te werk bij het aanbrengen van lippenstift? En welke soorten lippenstift zijn er zoal te vinden?

Vaginale pijn: Oorzaken van pijnlijke vagina (vaginapijn)Vaginale pijn: Oorzaken van pijnlijke vagina (vaginapijn)Sommige vrouwen kampen met een pijnlijke vagina. Dit treedt vooral op bij hormonale schommelingen en door medicatiegebru…
Decompressieziekte (duikersziekte): Oorzaken en behandelingDecompressieziekte (duikersziekte): Oorzaken en behandelingDecompressieziekte, ook bekend als caissonziekte of duikersziekte, ontstaat door een snelle afname van de omgevingsdruk,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Drs. Leenarts. Droge lippen. https://www.drleenarts.com/advies/droge-lippen/ (ingezien op 16-9-2024)
  • https://www.singlessite.nl/lippen-zijn-de-meest-erogene-zone/
  • https://www.thuisarts.nl/allergie
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/322995.php
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/323502.php
  • https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/burning-pain-outside-lips/
  • https://what-when-how.com/treatment-of-pain-with-chinese-herbs-and-acupuncture/lip-pain-treatment-of-pain-with-chinese-herbs-and-acupuncture-part-1/
  • http://www.healtheo360.com/stories/common-lip-problems-symptoms-causes-treatments/
  • Wie mooi wil zijn. Complicaties bij fillers. https://wiemooiwilzijn.nl/complicaties-bij-fillers/ (ingezien op 8-7-2019)
  • Afbeelding bron 1: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 16-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.