Pijnlijke lippen: oorzaken en behandeling brandende lippijn

Pijnlijke lippen: oorzaken en behandeling brandende lippijn Brandende en pijnlijke lippen kenmerken zich door een onaangename brandende pijn en soms gaat lippijn gepaard met andere klachten. Pijnlijke, brandende lippen zijn een onaangenaam en permanent aanwezig symptoom. Veel mensen worden geplaagd door brandende, rode, gespannen en volledig droge lippen. De huid van de lippen is heel anders dan de rest van de gezichtshuid. Het vormt geen huidpigment en heeft geen talgklieren en zweetklieren, waardoor het gemakkelijker uitdroogt. De lippen zijn vergeleken met andere huidgebieden zeer goed doorbloed en gevoelig vanwege de vele zenuwuiteinden. Dit alles zorgt samen voor een verhoogde gevoeligheid van de lippen en een hoge kwetsbaarheid voor letsel als gevolg van externe invloeden.

Brandende, pijnlijke lippen

De inherent zachte en soepele lippen zijn een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam voor de opname van voedsel, de vorming van geluiden en ook als een erogene zone. Ze worden goed voorzien van bloed en worden doorkruist door zenuwbanen. In tegenstelling tot normale huid hebben je lippen echter geen talg- of zweetklieren. De zeer gevoelige lippen hebben dus bijna geen beschermende laag die hen kan beschermen tegen uitdroging bij bepaalde omgevingsvoorwaarden. Het eerste teken van beginnende droge lippen is een duidelijk gevoel van strakheid van de lippen, gevolgd door het typische branderige gevoel en meestal een diepere rode kleur. In veel gevallen heb je ook last van pijn en jeuk.

Symptomen brandende lippijn

Pijnlijke en brandende lippen kunnen gepaard gaan met de volgende symptomen:

Oorzaken van branderige en pijnlijke lippen

De meest voorkomende oorzaak van pijnlijke of brandende lippen is droge lucht, die wordt veroorzaakt door airconditioning of centrale verwarming. Ook zorgen bepaalde weersomstandigheden in de koude maanden voor droge lucht buitenshuis. Een ijzige wind kan de situatie van de lippen nog eens verergeren. Het aantal triggers is echter veel groter en kan dus ook bestaan uit de bijwerkingen van medicijnen, allergische reacties en bepaalde ziekten, zoals diabetes mellitus. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een allergie voor gefluorideerde tandpasta of bepaalde soorten fruit.

Koortslip: blaasjes op de lip / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.comKoortslip: blaasjes op de lip / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com
Zelfs een mogelijke vitamine- of nutriëntentekort kan voor lipklachten zorgen. Zelfs externe stimuli kunnen leiden tot brandende lippen, zoals bepaalde voedingsmiddelen of stimuli zoals sigarettenrook. Ook fysieke prikkels zoals sterke wrijving of (frequent) lipbijten kunnen de huid van de lip beschadigen. Ook zonnebrand van de lippen kan pijnlijke lippen veroorzaken. Voorts kan een koortslip pijn veroorzaken. Een koortslip kenmerkt zich door blaasjes, die jeuken, branden, tintelen of pijn doen. Tevens kan mondhoekeczeem pijn en irritatie veroorzaken, in dit geval van de mondhoeken.

Ook ervaren sommige mensen pijn aan de lippen na een filler behandeling. Het inspuiten van fillers in de lippen, of het nu om de permanente als de oplosbare fillers (hyaluronzuurfillers) gaat, kunnen complicaties geven. Complicaties door een filler zijn: roodheid, zwelling, pijn, abcesvorming en bulten. Mogelijke oorzaken zijn:
 • een verkeerde injectietechniek
 • een gevolg van injectie bij reeds aanwezige permanente fillers
 • productgerelateerde complicaties

Droge lippen

Droge lippen kondigen zichzelf aan met trekkerige lippen die meestal binnen een zeer korte tijd merkbaar rood worden en begin te branden. Als de uitdroging van de lippen doorgaat, gaat de elasticiteit van de huid steeds verder achteruit en treden er scheurtjes en kloofjes op. De scheuren die genezen zonder littekens worden in de geneeskunde rhagades genoemd en kunnen zich ook ontwikkelen op andere delen van het lichaam als gevolg van uitdroging en een gebrek aan elasticiteit op de huid.

De gescheurde liphuid is extreem ruw en kan een cosmetisch probleem vormen voor de getroffene. De uitstekende schilfers kunnen ook erg scherp zijn. Het is echter duidelijk niet aan te raden om de schilferende huid er af te trekken. Aan de ene kant bieden deze stukjes huid nog steeds bescherming voor de gevoelige lippen, aan de andere kant worden meer ernstige verwondingen aan de lippen geriskeerd als je de velletjes eraf trekt. Naarmate er meer (ernstige) kloofjes optreden, treedt ook meestal bloeding op. Deze diepe wonden moeten uiterst voorzichtig worden behandeld. Het grootste gevaar is de penetratie van bacteriën of andere ziekteverwekkers. Een infectie in de lipzone moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Dit zorgt voor branderige en pijnlijke lippen.

Behandeling

De behandeling van brandende, pijnlijke lippen of brandende lippijn hangt af van de onderliggende oorzaak. Vaak is de toepassing van een huismiddeltje al voldoende om voor verlichting van de klachten te zorgen. Slechts in enkele gevallen moet men zijn toevlucht nemen tot een bezoekje aan de huisarts die een behandeling voorschrijft. Indien een pijnlijke lip wordt veroorzaakt door een onderliggende ziekte, dan is een medische behandeling noodzakelijk.

Vochtinbrengende crème voor de lippen

Vochtinbrengende en herstellende crème kunnen gedurende een aantal dagen op de lippen worden aangebracht om een ​​snelle genezing van droge lippen te bevorderen.

Allergie behandelen

Allergische klachten kunnen het meest effectief worden behandeld alleen door de allergenen te vermijden. De huisarts kan ook medicijnen voorschrijven die de klachten verminderen.

Infecties behandelen

Infectieuze oorzaken vereisen vaak antibacteriële of antivirale therapie met antibiotica of antivirale geneesmiddelen in zalfvorm.

Ontstekingen

Voor ontstekingen veroorzaakt door hyperreactiviteit van het immuunsysteem, zoals allergieën of eczeem, kunnen zalven die milde immunosuppressieve stoffen bevatten op de huid worden aangebracht. Ze kunnen het ontstekingsproces stoppen en de huid de tijd geven zichzelf te regenereren en te helen. De huisarts kan een dergelijk middel voorschrijven.

Voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVoldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Zonnebrand van de lippen

Voldoende (water) drinken en vochtinbrengende lippencrème gebruiken helpt bij door de zon verbrande lippen.

Fillers

Complicaties met hyaluronzuur kunnen worden opgelost door een arts die het enzym hyaluronidase precies inspuit op de juiste plek inspuiten, terwijl er een echo gemaakt wordt om te kijken waar het naaldje terechtkomt.

Preventie

Brandende of pijnlijke lippen kunnen worden voorkomen door voldoende te drinken en uitdroging te voorkomen. Voor dit doel zijn speciale lipverzorgingsproducten geschikt. Ze hoeven niet permanent te worden toegepast, maar je moet ze wel op tijd gebruiken. Verder is ver het algemeen bekend dat het belangrijk is de huid tegen de zon te beschermen met zonnebrandcrème met een hoge SPF, maar vergeet de lippen niet. Een lippenbalsem met SPF beschermt de gevoelige lippen tegen intens zonlicht. Een gevarieerd en gezond dieet zorgt echter voor voldoende vitaminen en mineralen. Af en toe is een lipmassage met een suiker-olijfolie-mengsel (scrub) zinvol. Het bevordert de bloedcirculatie en stimuleert de vorming van nieuwe cellen in de lippen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kom je af van droge schrale lippen?Iedereen heeft er weleens last van: Schrale en droge lippen. Hoe kom je eraan en hoe kom je er van af?
Verzorging van je lippenOok het verzorgen van je lippen is erg belangrijk. Toch vergeten we dit vaak. Raar eigenlijk want je lippen gebruik je a…
Last van gebarsten lippen?Last van gebarsten lippen?Veel mensen hebben wel eens last gehad van gebarsten of gesprongen lippen. Meestal komt dit voor in de herfst of winter.…
Make-up tips: je lippen maquillerenHoe ga je best te werk bij het aanbrengen van lippenstift? En welke soorten lippenstift zijn er zoal te vinden?

Vaginale pijn: Oorzaken van pijnlijke vagina (vaginapijn)Vaginale pijn: Oorzaken van pijnlijke vagina (vaginapijn)Sommige vrouwen kampen met een pijnlijke vagina. Dit treedt vooral op bij hormonale schommelingen en door medicatiegebru…
Decompressieziekte (duikersziekte): Oorzaken en behandelingDecompressieziekte (duikersziekte): Oorzaken en behandelingDecompressieziekte (aerobullose, caissonziekte, duikersziekte) verwijst naar letsels veroorzaakt door een snelle afname…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://www.singlessite.nl/lippen-zijn-de-meest-erogene-zone/
 • https://www.thuisarts.nl/allergie
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/322995.php
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/323502.php
 • https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/burning-pain-outside-lips/
 • https://what-when-how.com/treatment-of-pain-with-chinese-herbs-and-acupuncture/lip-pain-treatment-of-pain-with-chinese-herbs-and-acupuncture-part-1/
 • http://www.healtheo360.com/stories/common-lip-problems-symptoms-causes-treatments/
 • Wie mooi wil zijn. Complicaties bij fillers. https://wiemooiwilzijn.nl/complicaties-bij-fillers/ (ingezien op 8-7-2019)
 • Afbeelding bron 1: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 08-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.