Vitamine B2 (riboflavine): functie en vitamine B2 in voeding
Vitamine B2, ook bekend als riboflavine, is een van de acht B-complex-vitaminen. Net als andere B-vitaminen speelt het een rol bij de energieproductie in het lichaam, maar het heeft ook vele andere belangrijke toepassingen. Vitamine B2 is een in water oplosbare vitamine die dagelijks uit het lichaam wordt gespoeld, dus je moet het iedere dag aanvullen. De beste manier om deze vitamine binnen te krijgen, is door voedsel te eten dat rijk is aan riboflavine. Riboflavine wordt aangetroffen in eieren, noten, zuivelproducten, vlees, broccoli, biergist, spruitjes, tarwekiemen, wilde rijst, paddenstoelen, sojabonen, groene bladgroenten en volkoren producten.
Wat is riboflavine en wat is de functie?
Riboflavine, ook wel vitamine B2 genoemd, is belangrijk voor de groei, ontwikkeling en functie van de cellen in je lichaam. Het helpt ook om het voedsel dat je eet om te zetten in energie die je nodig hebt om te functioneren.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
De hoeveelheid vitamine B2 of riboflavine die je nodig hebt, is afhankelijk van je leeftijd en geslacht. De aanbevolen dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor mannen en vrouwen vanaf 18 jaar is 1,6 mg per dag.
Vitamine B2 komt o.a. voor in asperges /
Bron: PublicDomainPictures, PixabayVitamine B2 in voeding
Riboflavine wordt van nature in sommige voedingsmiddelen aangetroffen en wordt daarnaast aan bepaalde voedingsmiddelen toegevoegd. Je kunt de aanbevolen hoeveelheid vitamine B2 binnenkrijgen door een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te eten, waaronder de volgende:
- Eieren, orgaanvlees (zoals nieren en lever), mager vlees en magere melk.
- Groene groenten (zoals asperges, broccoli en spinazie)
- Volkoren brood en graanproducten.
Voedingssupplementen met riboflavine
Riboflavine komt voor in multivitaminen, in
vitamine B-complex supplementen en in supplementen die alleen riboflavine bevatten. Sommige supplementen bevatten veel meer dan de aanbevolen hoeveelheid riboflavine, maar je lichaam kan niet meer dan ongeveer 27 mg per keer opnemen. Indien je meer riboflavine binnenkrijgt dan je nodig hebt, plas je het teveel gewoon weer uit.
Zwangere vrouwen lopen meer kans op een vitamine B2-tekort /
Bron: Zerocool, PixabayKrijg je genoeg riboflavine?
De meeste mensen in Nederland en België krijgen genoeg vitamine B2 uit het voedsel dat ze eten en tekorten zijn zeer zeldzaam. Bepaalde groepen mensen lopen echter risico op een vitamine B2-gebrek dan anderen, zoals:
- Sporters die vegetariërs zijn (vooral strikte vegetariërs of veganisten die zuivelproducten en eieren vermijden).
- Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
- Mensen die vegetariër of veganist zijn.
- Mensen die geen zuivelproducten eten
- Mensen met een genetische aandoening die riboflavinedeficiëntie veroorzaakt (zoals het Brown-Vialetto-Van Laere syndroom 2).
Gevolgen van een vitamine B2-tekort
Je kan een
vitamine B2-tekort ontwikkelen als je niet genoeg riboflavine binnenkrijgt via het voedsel dat je eet, of als je bepaalde ziekten of hormoonaandoeningen hebt. Riboflavinedeficiëntie kan huidafwijkingen bij de mond en
tong veroorzaken, evenals ontstekingen bij de neus,
gezwollen en
gebarsten lippen, haaruitval,
keelpijn,
leveraandoeningen en problemen met je voortplantingssysteem en zenuwstelsel.
Ernstige, langdurige riboflavinedeficiëntie veroorzaakt een tekort aan rode bloedcellen (
anemie), waardoor je je zwak en
moe voelt. Het veroorzaakt ook vertroebeling van de ooglens (
cataract), wat je zicht beïnvloedt.
Effecten van vitamine B2 op de gezondheid
Vitamine B2 heeft de volgende gezondheidsvoordelen.
Vitamine B2-supplementen tegen migraine /
Bron: Andresr/Shutterstock.comMigraine
Rboflavinesupplementen kunnen in sommige gevallen
migraine helpen voorkomen. Het kan het aantal keren dat je migraine krijgt verminderen.
Anti-inflammatoire eigenschappen
Vitamine B2 vermindert de expressie van HMGB1 ('high mobility group box 1'), dat één van de factoren is die verantwoordelijk is voor ontsteking bij het 'systemisch ontstekingsreactiesyndroom' ('systemic inflammatory response syndrome' (SIRS) of sepsis) bij muizen. Onder verschillende omstandigheden vertoont het anti-inflammatoire eigenschappen.
Staar voorkomen
Verhoogde consumptie van riboflavine via de voeding leidt tot een significante afname van leeftijdsgerelateerde staar.
Cardiovasculaire ziekten
Ouderen die orale riboflavine-suppletie krijgen, hebben verminderde homocysteïne (een in hoge doseringen giftig stofwisselingsproduct) die
hartaandoeningen veroorzaakt. Riboflavine en folaat of
foliumzuur werken samen om het homocysteïnegehalte (R) te verlagen.
Kanker
Vitamine B2-consumptie vermindert het risico op
darmkanker bij vrouwen. Er is weinig verband tussen B2-inname en het voorkomen van
prostaatkanker,
borstkanker en
longkanker.
Gezonde botten
Vitamine B2 en andere B-vitaminen spelen een beschermende rol bij de gezondheid van botten.
Gezonde lever
Riboflavine kan worden gebruikt als een leverbeschermend middel met betrekking tot gifstoffen.
Kuitkrampen voorkomen met vitamine B /
Bron: Melodia plus photos/Shutterstock.comNachtelijke kuitkrampen
Vitamine B2 (samen met andere B-vitaminen) helpt de lengte, pijnintensiteit en frequentie van
nachtelijke krampen in de kuiten of
benen bij ouderen te verminderen.
Kan riboflavine schadelijk zijn?
Van riboflavine is geen schade aangetoond. Een overschot aan vitamine B2 plas je uit.
Interacties met riboflavine
Van riboflavine is niet bekend dat het inwerkt op medicijnen. Maar het is altijd belangrijk om je huisarts of apotheker te informeren over eventuele voedingssupplementen en geneesmiddelen op recept of zonder recept die je gebruikt. Zij kunnen je vertellen of de voedingssupplementen kunnen reageren met de geneesmiddelen die je krijgt of dat de geneesmiddelen kunnen interfereren met hoe je lichaam voedingsstoffen absorbeert, gebruikt of afbreekt.
Lees verder