Droge neus: oorzaken en droog neusslijmvlies verhelpen

Droge neus: oorzaken en droog neusslijmvlies verhelpen Een droge neus of droog neusslijmvlies kan erg ongemakkelijk zijn en soms zelfs pijnlijk en gênant. Bij een droge neus is je neusslijmvlies uitgedroogd, wat kan zorgen voor nare wondjes en korsten. Wanneer je neus droog is, is er een algemeen gebrek aan vocht in je neusgangen. Dat kan worden veroorzaakt door omgevingsomstandigheden, neusverkoudheid, allergieën (voor stof, kat, hond of pollen), bepaalde medicijnen of een medische aandoening. Je kunt een droge neus verlichten met huismiddeltjes, maar raadpleeg je huisarts als de klachten niet overgaan of zelfs verergeren. Een droge neus kan gepaard gaan met andere klachten, zoals een droge mond of droge keel, hoesten, etc. Je kunt zowel overdag als 's nachts last hebben van een droge neus. Voldoende drinken en een luchtbevochtiger kunnen uitkomst bieden en de klachten van een droge neus verhelpen. Je kan ook een paar druppeltjes olijfolie in de neus druppen; dat is beter dan vaseline in de neus smeren bij een droge neus.
Een droge neus kent meerdere mogelijke oorzaken / Bron: TheNoseKnows2Much, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Een droge neus kent meerdere mogelijke oorzaken / Bron: TheNoseKnows2Much, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Een droge neus

Een droge neus niet direct een reden tot bezorgdheid, maar kan wel voor flink wat ongemak zorgen en ook potentiële gezondheidsrisico's met zich meebrengen als het niet wordt behandeld. Een droge neus beschermd immers minder effectief tegen bacteriën en virussen en daardoor ben je vatbaarder voor ziekten. De neus is de eerste verdedigingslinie en het is absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het neusslijmvlies vochtig en gezond blijft.

Symptomen

Een droge neus kan gepaard gaan met de volgende symptomen:

Er zijn verschillende symptomen die gepaard kunnen gaan met een (extreem) droge neus. De functies van de neus, zoals ruiken en en het reinigen, bevochtigen en verwarmen van ingeademde lucht, kunnen erdoor verstoord raken. De droge huid in de neusholte kan geplaagd worden door pijnlijke kloofjes die bloeden. Korstvorming aan de binnenkant van de neus kan ook voorkomen. Deze korstvorming is vatbaar voor bacteriële infecties die de symptomen nog erger kunnen maken.

Mogelijke oorzaken droge neus

Er zijn meerdere mogelijk oorzaken van een droge neus.

Neusverkoudheid

Verkoudheid is een infectie van de bovenste luchtwegen veroorzaakt door veel verschillende virussen.
Verkoudheid wordt overgedragen door geïnfecteerde druppels in de lucht of door direct contact met geïnfecteerde secreties. De virussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel en door praten, hoesten of niezen worden ze verspreid. Symptomen van verkoudheid zijn onder meer hoesten, keelpijn, niezen en een loopneus.

Droge neus en hoofdpijn door een allergie / Bron: Andresr/Shutterstock.comDroge neus en hoofdpijn door een allergie / Bron: Andresr/Shutterstock.com

Allergieën

Allergieën kunnen een waaier aan symptomen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, netelroos, postnasale drip (slijm dat aan de achterkant van je neus je keel inloop), een loopneus en een droge of verstopte neus. Je kunt verder last krijgen van jeukende ogen een een jeukend, maar ook je neus kan gaan jeuken en je verhemelte. Je kunt ook hoesten.

Atrofische rhinitis

Atrofische rhinitis is een vorm van chronische rhinitis (een chronische allergische reactie ter hoogte van de neus) waarbij het slijmvlies dunner wordt, waardoor de neusgangen wijder worden en uitdrogen. Je krijgt hierbij last van dikke, droge korsten in de neus. Complicaties kunnen bestaan uit een verlies van geur (anosmie), neusbloedingen en infecties.

Syndroom van Sjögren

Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte, die in verband wordt gebracht met een droge neus, ogen en mond. Bij deze aandoening raken vochtafscheidende klieren ontstoken, waardoor onder meer de speekselklieren en de traanklieren uitdrogen. Gezwollen klieren en stijve gewrichten zijn andere symptomen van deze ziekte.

Overleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Bijwerkingen van medicijnen

Een droge neus kan soms herleid worden tot het gebruik van voorgeschreven of vrij verkrijgbare medicijnen zoals een antihistaminicum, bedoeld om allergieën te bestrijden. Hoewel ze effectief zijn voor een loopneus, bevatten antihistaminesprays en medicijnen vaak atropine, wat de neusholte kan uitdrogen. Er zijn daarnaast ook andere medicijnen die een droge neus kunnen veroorzaken. Als je vermoedt dat je klachten voorkomen uit medicijngebruik, overleg dit dan met je huisarts.

Medicinale neussprays

Neussprays die zijn ontworpen om je neusgangen te openen doordat ze het neusslijmvlies doen slinken. Deze sprays kunnen echter je neus uitdrogen, vooral wanneer ze langer dan een paar dagen tot een week worden gebruik. Droogheid van de neus kan ook direct als bijwerking optreden. Het middel xylometazoline voor de neus dat gebruikt wordt voor vermindering van de zwelling van slijmvliezen in de neus, kent als bijwerkingen direct na gebruik: lichte irritatie in neus en keel, niezen of een droge neus. Dit trekt vanzelf snel weg.[1]

Droge lucht

Het gebied waar je woont kan bijdragen aan klachten van een droge neus. Gebrek aan vochtigheid kan voorkomen in zowel warme als koude omstandigheden, waardoor je neusgangen opdrogen. Mensen die in deze omstandigheden leven, kunnen zich aanpassen aan de droge omgeving, maar toch last krijgen van een droge neus bij extreem droog weer. Een andere mogelijke oorzaak is airconditioning of centrale verwarming waardoor de luchtvochtigheid in huis te laag kan worden.

CPAP-therapie bij slaapapneu

Mensen die lijden aan obstructief slaapapneu syndroom kunnen gebruikmaken van CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), als een manier om de ademhaling te ondersteunen. Dit apparaat verhoogt de luchtdruk in de neus- en keelholte. Er kunnen echter bijwerkingen optreden, zoals een droge neus en/of mond. Dit kan verholpen worden door gebruik te maken van de luchtbevochtiging die normaal gesproken bij het apparaat geleverd wordt.

Hormonale veranderingen

Een droge neus ontstaat kan bij vrouwen optreden die in de overgang zitten vanwege hormonale veranderingen in het lichaam tijdens deze fase van het leven. Deze hormonale veranderingen kunnen voor uitgedroogde slijmvliezen zorgen in gebieden zoals de mond en neus.

Andere oorzaken

Andere oorzaken van een droge neus zijn:
 • een afwijkend neustussenschot
 • een trauma aan de neus
 • neuspoliepen

Huisarts raadplegen

Is de neus ernstig of aanhoudend droog, dan is het raadzaam je huisarts te raadplegen. Het is ook een goed idee om medische hulp in te schakelen als een droge neus gepaard gaat met symptomen zoals een pijnlijke neus, frequente bloedneuzen of tekenen van een infectie.

Behandeling

Om extreem droge neusholtes te behandelen, moet je meer vocht drinken dan normaal. Veel mensen beseffen niet goed wat het belang van goede hydratatie is. Het gebruik van een luchtbevochtiger of een stoomverdamper kan ook helpen de neusholtes te bevochtigen. Als je regelmatig een antihistaminicum gebruikt, neem dan contact op met je arts om te kijken of het hier aan ligt en of er wat aan te doen is.

Olijfolie toepassen bij een droge neus / Bron: Pau Noia0, PixabayOlijfolie toepassen bij een droge neus / Bron: Pau Noia0, Pixabay

Droge neus zelf verhelpen

Olijfolie

Neem virgin olijfolie en giet met de druppelaar enkele druppels olijfolie in de neusgaten. Herhaal dit tweemaal daags. Olijfolie hydrateert, net als kokosolie (zie onder), de huid in de neusgangen, waardoor de droogte wordt verlicht. Het verlicht ook irritatie en zwelling.

Kokosolie

Giet een druppel of twee virgin kokosolie in elk neusgat. Doe één keer per dag om klachten van een droge neus te verlichten. Kokosolie in de neusgaten voorkomt uitdroging van de neus en vermindert de pijn omdat het de openingen tussen de droge cellen vult. Zorg dat je deze remedie niet overdrijft.

Droog neusslijmvlies en korstjes neusspray

Er zijn allerlei sprays verkrijgbaar bij apotheek en drogist om toe te passen bij droog neusslijmvlies en korstjes. Een goede spray bevochtigt langdurig bij droog neusslijmvlies en korstjes. Naar behoefte meerdere keren per dag één tot twee keer sprayen per neusgat.

Zoutoplossing neusspray

Als je last hebt van (chronische) verkoudheid, chronische of acute bijholteontsteking of nasale allergie, dan werkt mogelijk het spoelen van de neus met een zoutoplossing. Het bevochtigen de neusholtes met een zoutspray verbetert de doorstroming van slijm en ruimt irriterende stoffen op, zoals stof, vuil en pollen. Neussprays op basis van zoutoplossing zijn over het algemeen mild en zijn verkrijgbaar bij apotheken. Je kunt het ook zelf samenstellen. Doe 1 afgestreken theelepel keukenzout in een mok (200 ml) lauwwarm kraanwater. Het water hoeft niet gekookt te worden, aangezien Nederlands kraanwater schoon is. Daarna via een neusbadje of een spray in je neus aanbrengen.

Vitamine E-olie

Neem een vitamine E-capsule. Prik er een gaatje in en kantel je hoofd naar boven en giet twee of drie druppels olie in de neusgaten. Herhaal dit twee keer per dag. Vitamine E-olie voedt de huid. Het hydrateert het neusslijmvlies en verlicht de droogte effectief. De ontstekingsremmende eigenschappen en antioxidanten bevorderen het genezingsproces van de neusholtes.

Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Luchtbevochtiger

Vertoeven in een droge omgeving kan een droge neus verergeren en congestie veroorzaken. Het zorgen voor een goede vochtigheid in de kamer waar je het grootste deel van de dag verblijft, is belangrijk in de herfst en winter wanneer de centrale verwarming de hele dag aanstaat. Luchtbevochtigers of verdampers worden gebruikt om vocht aan de omgeving toe te voegen en verminderen symptomen zoals irritatie van de neus en uitdroging. Bij afwezigheid van luchtbevochtigers kunnen met water gevulde elementen in de buurt van verwarmingssystemen worden geplaatst om de luchtvochtigheid te verbeteren. Als je vooral 's nachts een droge neus hebt, kun je een luchtbevochtiger in je slaapkamer plaatsen.

Vaseline

Vaseline is een goede manier om een droge neus te verhelpen. Het kan helpen bij het losmaken van slijm in je neus en het verlichten van algemene droogheid. Doe een beetje vaseline op je vingers en wrijf hiermee de binnenwand van je neus in. Smeer echter niet te veel vaseline in je neusgat en herhaal deze behandeling niet te vaak. En smeer de vaseline niet te diep in je neus.

Dagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com

Voldoende drinken

Voldoende drinken is belangrijk. Te weinig water drinken doet de neusholtes verder uitdrogen. Je kunt het beste acht glazen water per dag drinken en meer bij intensieve lichamelijke inspanning of warm weer.

Sauna

Stoom inademen van de dampen van warm water of het nemen van een warme douche, een warm bad of een sauna, kan tijdelijk verlichting geven van de klachten van een droge neus.

Sesamolie

Aangezien sesamolie een hoge concentratie vitamine E bevat, is het een ideale vochtinbrengende crème voor de droge huid en kun je het ook gebruiken om je droge neus te verhelpen. Plaatst één druppel biologische sesamolie in elk neusgat en vervolgens inademen. Doe dit twee keer per dag.

Noot:
 1. Apotheek.nl. Xylometazoline FNA. http://www.apotheek.nl/medicijnen/xylometazoline-voor-de-neus (ingezien op 16-1-2018)

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Bloedneus stoppen & oorzaken van neusbloedingenBloedneus stoppen & oorzaken van neusbloedingenNeusbloedingen (ook bloedneus genoemd) zijn een zeer vaak voorkomende aandoening, vooral bij peuters, kinderen en tiener…
Korstjes in je neus!Korstjes in je neus!Korstjes in de neus... Je hoort er bijna nooit iemand over, en toch heeft vrijwel iedereen ze weleens. Uit onderzoek bli…
Een bloedneus stelpenEr is geen reden tot paniek wanneer men last heeft van een bloedneus want is vrij onschuldig en stopt na een aantal minu…

Bloedblaren in mond: Oorzaken & behandelingen van bloedblaarBloedblaren in mond: Oorzaken & behandelingen van bloedblaarBloedblaren zijn met bloed en vocht gevulde blaren die zich veelal op de huid bevinden. De slijmvliezen zijn echter ook…
Bloedblaren op huid: Bloed in blaar door kracht of wrijvingBloedblaren op huid: Bloed in blaar door kracht of wrijvingRegelmatig krijgen mensen te maken met bloedblaren. Deze aandoening kenmerkt zich doordat een deel van de huid verhoogd…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Photodjo
 • Apotheek.nl. Xylometazoline FNA. http://www.apotheek.nl/medicijnen/xylometazoline-voor-de-neus (ingezien op 16-1-2018)
 • A. Vogel. Een droge neus? Zo kan je dit verhelpen! https://www.avogel.be/nl/weerstand/Droge-neus.php (ingezien op 16-1-2018)
 • Activebeat. Donít Sniff at These 7 Causes of Dry Nose. http://www.activebeat.com/your-health/dont-sniff-at-these-7-causes-of-dry-nose/ (ingezien op 16-1-2018)
 • Idea hacks. 10 Natural Ways To Help Treat A Dry Nose. https://www.ideahacks.com/dry-nose-remedies/ (ingezien op 17-9-2018)
 • Live Strong. Can Allergies Cause a Dry Nose? https://www.livestrong.com/article/529097-can-allergies-cause-a-dry-nose/ (ingezien op 16-1-2018)
 • Live Strong. Extremely Dry Nose. https://www.livestrong.com/article/299046-extremely-dry-nose/ (ingezien op 16-1-2018)
 • MedicineNet. Common Cold. https://www.medicinenet.com/common_cold/article.htm (ingezien op 16-1-2018)
 • MSD. Rhinitis. https://www.msdmanuals.nl/mmhenl/print/keel_neus_en_oren/aandoeningen_van_de_neus_en_neusbijholten/rhinitis.html (ingezien op 17-9-2018)
 • Stylecraze. 8 Effective Home Remedies To Treat Dry Nose. http://www.stylecraze.com/articles/effective-home-remedies-to-treat-dry-nose/#gref (ingezien op 16-1-2018)
 • Tergooi. CPAP-therapie bij obstructief slaapapneu syndroom. Patiëntenfolder, zj.
 • Afbeelding bron 1: TheNoseKnows2Much, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/ajijchan
 • Afbeelding bron 3: Andresr/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Pau Noia0, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 7: Luminast/Shutterstock.com
Reactie

Marco, 01-03-2020
Dus olijfolie beter dan vaseline? Kan het ook met vocht inbrengende creme? Reactie infoteur, 05-03-2020
Crème bevat vaak allerlei kunstmatige stoffen en vaseline sluit de buitenste laag van de huid af (en daarom niet te vaak gebruikt mag worden), terwijl olijfolie hydrateert.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 07-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.