Bittere smaak in de mond: oorzaken vieze smaak in de mond

Bittere smaak in de mond: oorzaken vieze smaak in de mond Een bittere smaak in de mond of een vieze smaak in de mond is een vervelende klacht. Iedereen heeft af en toe een slechte smaak in zijn mond, welke vaak als bitter ervaren wordt. Deze rare smaak of vieze smaak in je mond kan plotseling opduiken en gaat meestal weg na het poetsen van je tanden of het spoelen van je mond. Soms blijft de vieze smaak echter hangen vanwege een onderliggende oorzaak. Ongeacht wat de oorzaak is van deze bittere smaak in je mond ook is, het kan je eetlust bederven, zeker in geval van een bittere smaak tijdens het eten. Dit leidt mogelijk tot voedingstekorten en andere problemen. Als de vieze smaak in je mond na een dag of twee niet verdwijnt, is het verstandig een afspraak te maken met je huisarts. De huisarts kan onderzoeken wat de mogelijke oorzaak is van de bittere smaak in je mond en een behandelplan opstellen. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een vieze smaak in de mond, zoals slechte hygiëne, een droge mond, griep, stress, of een schimmelinfectie.
Bittere smaak in de mond / Bron: Giuliamar, PixabayBittere smaak in de mond / Bron: Giuliamar, Pixabay

Symptomen van een bittere smaak in de mond

Wat als een vieze smaak in de mond wordt beschouwd, verschilt van persoon tot persoon. Voor sommige mensen is de onaangename smaak in hun mond metaalachtig. Voor anderen kan het zuur, chemisch of juist bitter zijn, afhankelijk van de oorzaak. Tijdens de maaltijden kan je een verminderd gevoel van smaak opmerken. Een vieze of bittere smaak in de mond is een vervelende klacht wat van invloed kan zijn op je kwaliteit van even als je er constant of vaak last van hebt.

Orale oorzaken van een vieze smaak in de mond

Slechte hygiëne en gebitsproblemen

De meest voorkomende reden voor een slechte smaak of bittere smaak in je mond heeft te maken met mondhygiëne. Niet flossen en regelmatig poetsen kan ontstoken tandvlees (gingivitis) veroorzaken, wat een slechte smaak in je mond kan veroorzaken.. Problemen in de mondholte, zoals infecties, abcessen en zelfs verstandskiezen die doorkomen, kunnen ook een slechte smaak veroorzaken. Andere symptomen van gebitsproblemen zijn:
 • Stinkende adem;
  Slechte smaak en stinkende adem / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comSlechte smaak en stinkende adem / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Een stinkende tand);
 • Bloedend, rood of gezwollen tandvlees;
 • Gevoelige tanden;
 • loszittende tanden.

De meeste gebitsproblemen kun je voorkomen door regelmatig te flossen en je tanden ten minste tweemaal daags te poetsen. Het is ook belangrijk om regelmatig een afspraak te maken met je tandarts voor controle en gebitsreiniging.

Droge mond

Een droge mond, ook wel xerostomie genoemd, treedt op wanneer je speekselklieren niet genoeg speeksel produceren. Dit kan een droog, plakkerig gevoel in je mond veroorzaken. Speeksel vermindert de groei van bacteriën in je mond en zorgt ervoor dat stukjes voedsel verwijderd worden. Als je niet genoeg speeksel in de mond hebt, kun je een vieze of bittere smaak in je mond hebben door extra bacteriën en overgebleven voedsel. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan een droge mond, waaronder:

Candidainfectie in de mond / Bron: Adam J/Shutterstock.comCandidainfectie in de mond / Bron: Adam J/Shutterstock.com

Mondschimmel (candida)

Candida albicans is een relatief onschuldige gistachtige schimmel die groeit in warme, vochtige gebieden, waaronder je mond. Iedereen kan mondschimmel ontwikkelen, maar baby's, ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Mondschimmel kan de volgende klachten veroorzaken:

Een candidainfectie van de mond wordt behandeld met antischimmelmedicijnen.

Mondbranden

Mondbranden staat ook bekend als brandende mond syndroom, wat uit het Engels komt: Burning Mouth Syndrome (BMS). Mondbranden veroorzaakt een ​​brandend gevoel in de mond dat zeer pijnlijk kan zijn. Deze symptomen kunnen voorkomen in een deel van de mond of in de hele mond. Het kan ook een gevoel van droge mond en een bittere of metaalachtige smaak geven. Mondbranden komt voor bij zowel vrouwen als mannen, vooral bij vrouwen die in de overgang zitten. Soms heeft een brandende mond geen herkenbare oorzaak. Artsen vermoeden dat dit te wijten is aan schade aan de zenuwen in de mond. Het kan ook worden geassocieerd met onderliggende aandoeningen of behandelingen voor aandoeningen zoals diabetes mellitus, kankerbehandeling en hormonale veranderingen tijdens de overgang.

Bittere smaak in de mond door infecties

Luchtweginfecties (griep en verkoudheid)

Vooral virale luchtweginfecties kunnen van invloed zijn op de smaak in je mond. Men spreekt van bovenste luchtweginfecties bij verkoudheid aan de neus, griep of keel of bijholteontsteking. Virale infecties verdwijnen meestal binnen een tot twee weken vanzelf. De vieze smaak in de mond verdwijnt zodra de infectie opklaart.

Amandelontsteking

Een amandelontsteking of tonsillitis wordt veroorzaakt door een virus- of een bacteriële infectie. De belangrijkste symptomen van tonsillitis zijn ontsteking en zwelling van de amandelen, soms ernstig genoeg om de luchtwegen te blokkeren. Andere symptomen zijn onder meer:

Kinderen kunnen daarnaast ook last krijgen van misselijkheid, braken en buikpijn.

Hepatitis (ontsteking van de lever)

Hepatitis B is een virale infectie van de lever. Een van de eerste symptomen is een bittere smaak in je mond. Andere vroege symptomen van hepatitis B zijn:
 • Vieze adem;
 • Verlies van eetlust;
 • Lichte koorts;
 • Misselijkheid en braken;
 • Diarree.

Acute hepatitis B verdwijnt vaak binnen een half jaar vanzelf en vereist geen medische behandeling.

Bittere smaak in de mond door hormonale veranderingen

Zwangerschap

De hormonale schommelingen in het begin van de zwangerschap kunnen veel sensorische veranderingen teweegbrengen. Je kunt naar voedsel snakken waar je niet eerder naar verlangde of plotseling bepaalde geuren walgelijk vinden. Veel vrouwen melden ook dat ze een slechte smaak in de mond hebben, meestal een metaalachtige smeek, tijdens het eerste trimester.

Overgang

Vrouwen in de overgang hebben soms last van een bittere smaak in hun mond. Dit wordt meestal veroorzaakt door een droge mond, een veel voorkomende klacht tijdens de overgang. Een andere mogelijke oorzaak van een bittere smaak in je mond tijdens de overgang, is het brandende mond syndroom of mondbranden. Het risico om mondbranden te ontwikkelen neemt toe na de overgang als gevolg van lagere oestrogeenspiegels. Naast een bittere smaak in je mond, kun je ook een brandend gevoel ervaren, vooral in de buurt van het puntje van je tong.

Spijsverteringsproblemen en een slechte smaak in de mond

Reflux

Door reflux kun je last krijgen van een bittere of zure smaak in de keel. Veel voorkomende symptomen van zure reflux zijn:
 • Zuurbranden of brandend maagzuur: een brandende pijn dat zich van de maag naar je buik of borstkas of zelfs naar je keel kan verplaatsen;
 • Regurgitatie ofwel het terugvloeien van maaginhoud naar de slokdarm, waardoor een zure of bitter smakend zuur in je keel of mond terechtkomt.

Andere symptomen van zure reflux zijn onder meer:

Zelfzorgtips bestaan uit het vermijden van voedingsmiddelen die brandend maagzuur veroorzaken, kleinere maaltijden eten en een gezond gewicht handhaven.

Medicijnen en supplementen

Vitaminen en voedingssupplementen

Veel vitamines en supplementen kunnen een metaalachtige smaak in je mond veroorzaken, vooral als je ze in grote hoeveelheden gebruikt. Enkele van de meest voorkomende vitaminen en supplementen die een metaalachtige smaak kunnen veroorzaken zijn:

Sommige medicijnen geven een vieze smaak in de mond / Bron: Stevepb, PixabaySommige medicijnen geven een vieze smaak in de mond / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

Er zijn veel medicijnen die een bittere of metaalachtige smaak in je mond kunnen veroorzaken. Vrij verkrijgbare medicijnen die de smaakzin kunnen beïnvloeden zijn ontstekingsremmers en antihistaminica. Geneesmiddelen op recept die een ongewone smaak in je mond kunnen veroorzaken, zijn:
 • Hartmedicatie;
 • Diabetesmedicijnen;
 • Hiv-proteaseremmers;
 • Orale anticonceptiva;
 • Middelen tegen epilepsie;
 • Antibiotica
 • Antidepressiva (middelen tegen een depressie).

Antibiotica

Veel antibiotica veroorzaken een vieze smaak in de mond, veelal een metaalachtige smaak. Penicilline, amoxicilline en cefalosporinen worden vaak voorgeschreven voor acute keelpijn en oorontstekingen en voorhoofdsholteontstekingen, en ze kunnen leiden tot een metaalachtige smaak in de mond. Dit komt doordat de hierboven genoemde antibiotica de absorptie van zink beïnvloeden, en zinkgebrek leidt tot een metaalachtige slechte smaak in de mond. Claritromycine, metronidazol en tetracycline zijn andere antibiotica die ook de hele dag een vieze smaak in de mond kunnen veroorzaken.

Vieze smaak door chemotherapie of bestraling

Er zijn veel chemotherapiemedicijnen die worden gebruikt om kanker te behandelen. Behandeling met chemotherapie omvat meestal een combinatie van verschillende medicijnen en veel van deze kunnen een metaalachtige of zure smaak veroorzaken. Radiotherapie of bestraling kan ook een metaalachtige smaak veroorzaken, vooral wanneer het wordt gebruikt voor de behandeling van hoofd-halskanker. Elke ongewone smaak veroorzaakt door chemotherapie of bestraling verdwijnt meestal zodra de behandeling volledig achter de rug is.

Neurologische aandoeningen

Je smaakpapillen zijn verbonden met zenuwen in de hersenen. Alles wat deze zenuwen aantast, kan een slechte smaak in je mond veroorzaken. Aandoeningen die van invloed kunnen zijn op de zenuwen in je hersenen zijn:
 • Hersentumoren;
 • Epilepsie;
 • Alzheimer;
 • Beroerte; en
 • Een hoofdtrauma.

Sommige medicijnen die worden gebruikt om deze neurologische aandoeningen te behandelen, kunnen ook een ongewone smaak in je mond veroorzaken.

Beroerte

Bij veel neurologische aandoeningen komen reuk- en smaakstoornissen voor. Ook bij een beroerte kunnen de reukzenuwen beschadigd zijn, wat kan leiden tot smaakstoornissen. Een beroerte kan je smaak op verschillende manieren beïnvloeden. Je kunt:
 • niet in staat zijn om voedsel net zo goed te proeven als voorheen (een vermindert smaakvermogen);
 • een zoute, vieze, bittere of metaalachtige smaak in je mond krijgen;
 • je smaakzin volledig verliezen.

Ziekte van Alzheimer

Bij de ziekte van Alzheimer werken de zintuigen in de neus en op de tong slechter. Bovendien sterven de hersengebieden die je smaak-en reukervaring geven in toenemende mate af. Het gevolg hiervan is dat mensen met Alzheimer niet alleen meer slecht kunnen proeven en ruiken, maar ook dat hun herinneringen aan smaak en reuk verloren gaan. ook kunnen ze een andere smaak- en reukervaringen hebben.

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Vieze smaak door roken

Een van de manieren waarop roken je gezondheid schaadt, is dat het je smaakzin schaadt. Dit kan de reden zijn dat je constant een bittere smaak in je mond hebt. De reden dat roken een slechte smaak veroorzaakt, is dat sigaretten giftige chemicaliën bevatten die de smaakpapillen beschadigen. Stoppen met roken is de beste manier om hiervan af te komen. Sommige mensen die stoppen met roken melden dat ze in eerste instantie een vreselijke smaak in hun mond hebben. Maar dit zal mettertijd verbeteren.

Bittere smaak in de mond door veroudering

Naarmate je ouder wordt, verlies je veel van je smaakpapillen en dit zorgt ervoor dat veel oudere mensen een bittere smaak in hun mond ervaren. Dit kan veel gevolgen voor de gezondheid hebben voor ouderen omdat ze een gebrek aan voedingsstoffen in hun dieet missen. Smaakstoornissen bij ouderen komen zeer vaak voor. Een aantal factoren draagt ​​ertoe bij dat veel ouderen een bittere smaak in hun mond hebben. Dit zijn verlies van zintuiglijke smaakpapillen, toegenomen medicatiegebruik en een verminderde speekselproductie (droge mond).

Bittere smaak door pijnboompitten

Sommige mensen krijgen na het eten van pijnboompitten een vieze smaak in hun mond, soms zelfs dagenlang. Een of twee dagen na het eten van pijnboompitten komt de metaalsmaak opzetten en alles dat je eet krijgt dan een bittere, 'metalige' smaak. Het kan een tot twee weken duren voordat deze vreemde sensatie weg is. Niet alle pijnboompitten veroorzaken deze klacht.

Vieze smaak in de mond oplossen

Er zijn meerdere zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen om een vieze smaak in de mond tegen te gaan.

Flosdraad / Bron: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Flosdraad / Bron: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Tanden poetsen en flossen

Poets tanden, tong en tandvlees minstens twee keer per dag. Flos ook je tanden dagelijks. Dit helpt om de ophoping van bacteriën tussen de tanden tegen te gaan. Er zijn mensen die ook een tongschraper gebruiken om de bacteriën te verwijderen die op de tong aanwezig zijn.

Voedingsmiddelen die de productie van speeksel stimuleren

Voedingsmiddelen zoals citrusvruchten kunnen helpen bij de productie van speeksel. Grapefruit, citroenen en sinaasappels helpen de bittere smaak die in de mond aanwezig is, te verwijderen.

Poetsen met zuiveringszout

Maak een mengsel van water en zuiveringszout (baking soda) en breng dit aan op de tandenborstel en gebruik deze om de tanden te poetsen. Dit kan helpen bij het wegwerken van plaque en gaat ontstoken tandvlees tegen. Dit kan twee keer per dag worden gedaan.

Kleine porties eten bij zuurbranden

Bij zuurbranden is het aangewezen om meerdere keren per dag kleine porties voedsel te eten om de symptomen te verlichten. Het is het beste om geen gefrituurd en gekruid voedsel te eten.

Drink veel water om een vieze smaak in de mond tegen te gaan / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comDrink veel water om een vieze smaak in de mond tegen te gaan / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Drink veel water

Water helpt eventuele gifstoffen uit de mond weg te spoelen en vermindert de hoeveelheid zuren in de maag. Dit kan helpen om de bittere smaak in de mond kwijt te raken.

Zuigen op pepermuntjes

Pepermunt kan helpen bij het wegwerken van de slechte smaak in de mond, wat kan komen door sterk gearomatiseerde maaltijden. Als er geen pepermuntjes beschikbaar zijn, kunnen snoepjes met citroensmaak ook helpen.

Citrusvruchten eten

Het eten van citrusvruchten kan helpen om een bittere smaak uit je mond te verwijderen. Dit is vooral zinvol als je een slechte smaak in je mond hebt door veroudering, een wondje, zwangerschap of kanker, omdat de scherpe smaak van de citrusvruchten de smaakpapillen stimuleert. Fruit zoals citroenen, sinaasappels en grapefruits helpen ook meer speeksel te krijgen en zo de slechte smaak uit je mond te spoelen.

Kruidnagels / Bron: Brian Arthur, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Kruidnagels / Bron: Brian Arthur, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Kaneel of kruidnagel

Plaats meerdere keren per dag wat kruidnagels of een kaneelstokje in de mond om van de vieze smaak in je mond af te komen.

Behandeling van een bittere smaak in de mond

Behandeling van een chronische bittere smaak in de mond zal afhangen van wat de onderliggende oorzaak is. De (huis)arts zal eerst naar je klachten informeren, je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen en de medicijnen die je inneemt doornemen en vervolgens een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Soms is bloedonderzoek nodig om onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Als zure reflux de vieze of bittere smaak veroorzaakt, kan de arts antacida voorschrijven; deze medicijnen neutraliseren het maagzuur. Als het gaat om diabetes type 2, kan de arts je een medicijn voorschrijven zoals metformine. Metformine verlaagt het bloedglucose. Als bekend is dat bepaalde medicijnen die je neemt een bittere smaak veroorzaken, kan de arts mogelijk een alternatief voorschrijven.

De huisarts kan je bij een vieze smaak in de mond ook verwijzen naar:
 • een tandarts bij vermoeden dat de bittere smaak verband houdt met een tandheelkundig probleem.
 • een endocrinoloog als het wordt geassocieerd met een ziekte zoals diabetes mellitus.
 • een reumatoloog als blijkt dat je het syndroom van Sjögren hebt.

Prognose vieze smaak in de mond

Een bittere smaak in je mond hebben, zelfs als je niets bitters eet of drinkt, is een veel voorkomend probleem. De meeste oorzaken zijn behandelbaar.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bittere smaak in de mond door pijnboompittenBittere smaak in de mond door pijnboompittenPijnboompitten zijn een lekkere toevoeging aan salades, soepen en andere gerechten. Echter kunnen mensen na het eten van…
Ik heb een rare smaak in mijn mond; wat kan het zijn?Ik heb een rare smaak in mijn mond; wat kan het zijn?Heb je een rare smaak in je mond? Een bittere smaak of gewoon een vieze smaak? De oorzaak kan erg verschillen. Voeding k…
Slechte smaak in mond: Oorzaken van vieze mondsmaakSlechte smaak in mond: Oorzaken van vieze mondsmaakSommige patiënten kampen met een vreemde of vervelende smaak in de mond. Ziekten, medicijnen, supplementen, syndromen en…
Bean Boozled: 'lekker' spel met jelly beansBean Boozled: 'lekker' spel met jelly beansDurf jij het aan? Hoe vies het ook is, je moet het eigenlijk gewoon hebben gespeeld! Bean Boozled is een spel waarbij er…

Gehoorverlies bij kinderen: Symptomen bij slechthorend kindGehoorverlies bij kinderen: Symptomen bij slechthorend kindDankzij een goed gehoorvermogen zijn mensen in staat om te communiceren, te leren en zich te ontwikkelen. Goed kunnen ho…
Verstopte oren: Oorzaken van verstopping van oorVerstopte oren: Oorzaken van verstopping van oorEen aantal mensen krijgt te maken met een verstopt oor of verstopte oren. Dit kent veelal onschuldige, tijdelijke oorzak…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Luis Molinero/Shutterstock.com
 • Gezondheidenco. Dementie. Vergeten mensen wat ze lekker vinden qua eten? https://www.gezondheidenco.nl/138131/dementie-vergeten-mensen-wat-ze-lekker-vinden-qua-eten/ (ingezien op 26-2-2018)
 • Healthline. Why Do I Have a Bad Taste in My Mouth? https://www.healthline.com/health/bad-taste-in-mouth#takeaway (ingezien op 17-12-2017)
 • Healthyandnaturalworld.Bitter Taste in Mouth: Causes and Treatments. http://www.healthyandnaturalworld.com/bitter-taste-in-mouth/ (ingezien op 17-12-2017)
 • Koffiebean. 5 oorzaken waarom koffie bitter smaakt. https://koffiebean.nl/koffie-smaakt-bitter/ (ingezien op 23-2-2018)
 • Mare. Foute pijnboompitten. http://www.mareonline.nl/archive/2012/01/25/foute-pijnboompitten (ingezien op 18-12-2017)
 • Natural News. How to get rid of the bitter taste in your mouth. https://www.naturalnews.com/042481_bitter_taste_mouth_oral_hygeine.html (ingezien op 18-12-2017)
 • Stroke. Sensory problems. https://www.stroke.org.uk/what-is-stroke/effects-of-stroke/physical-effects-of-stroke (ingezien op 26-2-2018)
 • WebMD. Tonsillitis: Symptoms, Causes, and Treatments. https://www.webmd.com/oral-health/guide/tonsillitis-symptoms-causes-and-treatments#1 (ingezien op 17-12-2017)
 • WebMD. What Is Acid Reflux Disease? https://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/what-is-acid-reflux-disease#1 (ingezien op 18-12-2017)
 • Afbeelding bron 1: Giuliamar, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Adam J/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 7: Mimagephotography/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 8: Brian Arthur, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-06-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.