Zoete smaak in de mond: oorzaken van een zoete mondsmaak

Zoete smaak in de mond: oorzaken van een zoete mondsmaak Sommige mensen ervaren een zoete smaak in de mond. Normaal gesproken proef je alleen maar zoetheid na het eten van iets dat suiker bevat. Dit kan iets natuurlijks zijn, zoals honing of fruit, of suiker wat verwerkt is in voedsel zoals snoep of ijs. Sommige medische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je een zoete smaak in je mond ervaart, zelfs als je niet iets zoets hebt gegeten. Zo kan bijvoorbeeld diabetes of een infectie voor een zoete smaak in de mond zorgen. Een zoete mondsmaak, zoet smakend slijm of zoete lippen is niet altijd een teken van een onderliggend gezondheidsprobleem. Bij aanhoudende klachten van een zoetige smaak in de mond, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen.
Zoete smaak in de mond door frisdrank / Bron: Leemonton/Shutterstock.comZoete smaak in de mond door frisdrank / Bron: Leemonton/Shutterstock.com

Zoete smaak in de mond

Het eten van suikerachtig of zoet voedsel kan een tijdelijke zoete nasmaak in de mond veroorzaken. Een aanhoudende zoete smaak in de mond kan echter een teken zijn van een (ernstiger) aandoening. Een zoete smaak in de mond kan een signaal zijn van het lichaam dat het problemen heeft met het reguleren van de bloedsuikerspiegel, mogelijk veroorzaakt door diabetes. Maar een zoete smaak in de mond kan ook door andere factoren worden veroorzaakt.

Symptomen

Afhankelijk van de oorzaak van een zoete smaak in de mond, kan het gepaard gaan met onder meer de volgende symptomen:

Oorzaken van een zoete smaak in de mond

De mogelijke oorzaken van een zoete smaak in de mond zijn onder meer:
  • Metabolische problemen, zoals diabetes, ketose of een schildklieraandoening. Stofwisselingsstoornissen kunnen het vermogen van het lichaam om te proeven beïnvloeden, waardoor een zoete smaak in de mond ontstaat en een grote voorkeur voor zeer zoet smakende voedingsmiddelen.
    Longkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.comLongkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.com
  • Neurologische problemen, zoals een beroerte of epilepsie. Een zoete smaak in de mond kan een vroeg symptoom zijn van neurologische problemen.
  • Virussen die het vermogen van het lichaam om te ruiken beïnvloeden. Verstoringen in de reukzin kan resulteren in een zoete smaak in de mond.
  • Infectie van de bijholten, neus en keel. Bepaalde bacteriën, vooral pseudomonas, kunnen een zoete smaak in de mond veroorzaken.
  • Gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ). Maagzuur komt in de keel en mond terecht en veroorzaakt een zoete smaak.
  • Kleincellige longkanker. Een zoete smaak is een vroeg symptoom van deze ziekte.
  • Zwangerschap. Veel vrouwen ervaren een vreemde smaak in hun mond in de vroege stadia van de zwangerschap. Sommige vrouwen beschrijven het als zoet of metaalachtig.

Meest voorkomende oorzaken zoete mondsmaak

De meest voorkomende medische aandoeningen die een zoete smaak in de mond kunnen veroorzaken, zijn de volgende.

Diabetes

Diabetes is een van de oorzaken van een constante zoete smaak in je mond. Het belemmert het metabolisme van insuline en beïnvloedt de bloedsuikerspiegel in het lichaam. De hoge niveaus van suiker in het bloed resulteren in een onophoudelijke zoete smaak in de mond.

Infecties

Verschillende soorten infecties kunnen bijdragen aan een constante zoete smaak in de mond. Bepaalde virussen en bacteriën kunnen van invloed zijn op de zenuwen, wat kan leiden in smaakverlies of smaakverandering. Een bacterie genaamd Pseudomonas veroorzaakt bijvoorbeeld een Pseudomonas-infectie die sinusitis of bijholteontsteking wat gepaard kan gaan met smaakveranderingen, waaronder een zoete smaak in de mond. Een verkoudheid of griep kunnen soms ook leiden tot een zoete smaak in de mond.

Zoete smaak in de mond tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayZoete smaak in de mond tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap

Veel vrouwen ervaren veranderingen in smaak tijdens hun zwangerschap, waaronder een zoete smaak in de mond. In de vroege zwangerschap treedt dit vreemde fenomeen op als gevolg van gastro-intestinale veranderingen zoals zure reflux. Andere factoren die de oorzaak zijn van een zoete smaak in de mond tijdens de zwangerschap zijn:

Neurologische aandoeningen

Sommige neurologische aandoeningen zoals een beroerte, multiple sclerose (MS), epilepsie, de ziekte van Alzheimer (een vorm van dementie) of een hersentumor kunnen aanleiding geven tot een zoete smaak in de mond. Neurologische stoornissen beïnvloeden de normale functies van de smaakzenuwen bij het verzenden van signalen.

Ketose

Ketose duidt op de toestand waarin je lichaam vet aan het verbranden is in plaats van koolhydraten, bijvoorbeeld doordat je de koolhydraten uit de voeding vermindert en deze vervangt door vetten en eiwitten. Ook produceren ketonen een bijproduct bekend als aceton dat verantwoordelijk is voor een geur of smaak in de mond. Ketose treedt meestal op wanneer de bloedsuikerspiegel en insuline in het lichaam dalen en een zoete smaak in de mond veroorzaakt.

Reflux of GORZ

GORZ (gastro-oesofageale refluxziekte) wordt veroorzaakt door het terugstromen van maagzuur naar de slokdarm. Reflux kan resulteren in smaakveranderingen waaronder een zoete smaak in de mond.

Kanker

Sommige soorten kanker, zoals longkanker, veroorzaakt hyponatriëmie, een tekort aan natrium in het bloed als gevolg van de verstoring van de aanmaak van antidiuretisch hormoon. De aandoening staat bekend als het syndroom van inadequate afscheiding van ADH. SIADH is een syndroom waarbij teveel vocht wordt vastgehouden als gevolg van een te grote afgifte van het hormoon ADH en kan het smaakgevoel van een persoon veranderen, waaronder een constante zoete smaak in de mond.

Een vreemde smaak in de mond na het hardlopen / Bron: Istock.com/MartinanEen vreemde smaak in de mond na het hardlopen / Bron: Istock.com/Martinan

Inspanning en hardlopen

Veel atleten en hardlopers ervaren een vreemde smaak in de mond na een intensieve training. De vreemde smaak kan komen door verschillende factoren. Het optreden van een bloedsmaak in de mond na intensieve training, is het gevolg van de druk op je longen, waardoor bloedcellen in je longblaasjes terecht kunnen komen. Ook kan er een milde vorm van longoedeem optreden, waarbij vloeistof tussen je longblaasjes en haarvaten sijpelt. Dit zorgt voor de vreemde smaak in je mond.

Epileptische aanval

Sommige vormen van epileptische aanvallen, met name de grote of grand mal (een bepaald type epileptische aanval, die in twee fasen verloopt), kennen een waarschuwingsfase (aura-stadium) die wordt gekenmerkt door ongewone geluiden, lichtflitsen en een vreemde of zoete smaak in de mond.

Zoete mondsmaak door voeding en dieet

Voedingstekort of vitaminetekort

Voedingsdeskundigen wijzen erop dat slechte voeding en voedingsdeficiëntie tot een ongewoon onaangename zoete smaak kan leiden. Een voedingstekort kan niet alleen een zoete smaak in de mond veroorzaken, maar soms ook een zure smaak, zoute smaak of vette smaak. Verder kan zinktekort, foliumzuurtekort en vitamine B-tekort vreemde smaakveranderingen veroorzaken, zoals een zoete smaak in de mond maar ook een zoute smaak in de mond en een bittere smaak in de mond.

Voeding

Het soort dieet dat je eet kan verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak in je mond. Als je bijvoorbeeld voedsel binnenkrijgt dat kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine (E954, een kunstmatige zoetstof) bevat, is de kans groot dat je enkele uren na inname een zoete smaak in de mond zult ervaren. Soms krijg je de zoete smaak na het drinken van water. Dus, voordat je je zorgen begint te maken over die vreemde smaak in je mond, is het goed om je dieet onder de loep te nemen om er zeker van te zijn dat de smaak daar niet vandaan komt. Voedsel met een hoge suikerconcentratie kan gedurende een langere periode op de mond aanwezig blijven. Soms merk je deze smaak na hoesten, vooral als je de bovengenoemde soorten voedsel hebt gegeten.

MRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidlMRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidl

Onderzoek en diagnose

Wanneer je je huisarts bezoekt met de klacht van een zoete smaak in je mond, dan zal de arts je allerlei vragen stellen over je klachten en daarna een lichamelijk onderzoek uitvoeren. De huisarts zal ook je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen. De huisarts kan ook vragen stellen over de medische geschiedenis van je familie, die van invloed kan zijn op je kans op het ontwikkelen van bepaalde aandoeningen die een zoete smaak in de mond kunnen veroorzaken. Tijdens je bezoek aan de huisarts zal hij of zij proberen te achterhalen of er sprake is van een onderliggende aandoening die een zoete smaak in je mond veroorzaakt, door verschillende diagnostische tests uit te voeren. Deze kunnen bestaan uit:
  • bloedonderzoek om de hormoon- en bloedsuikerspiegel te controleren
  • bloedtesten om te controleren op bacteriële en virale infecties
  • hersenscans om neurologische activiteit te controleren en op zoek te gaan naar zenuwbeschadiging
  • CT-scan of MRI-scan om de longen te controleren

Behandeling van een zoete smaak in de mond

En zoete smaak in de mond kan komen door bepaalde gezondheidsproblemen. Mogelijke behandelingen zijn de volgende.

Diabetes behandeling

Diabetes kan behandeld worden met medicijnen, De medicijnen bij diabetes bestaan uit insuline en tabletten. Gezond eten, bewegen en niet roken spelen ook een belangrijke rol bij het omgaan met diabetes.

Antibiotica bij een bacteriële infectie

Soms zal de arts een antibioticum voorschrijven ter bestrijding van een bacteriële infectie.

Dieet of aanpassingen in de voeding

Een zoete smaak in de mond kan het gevolg zijn van verkeerde voeding; bijvoorbeeld veel suikerrijk of zuur voedsel. Een uitgebalanceerd dieet zonder kunstmatige zoetmiddelen zoals frisdrank of suikergoed is aan te raden om van een zoete smaak af te komen die wordt veroorzaakt door voeding. Consumeer meer magere eiwitten, verse groenten en fruit. Verminder de inname van suiker, verwerkt voedsel en ongezonde vetten.

Poets je tanden minstens twee keer per dag / Bron: WDnetStudio, PixabayPoets je tanden minstens twee keer per dag / Bron: WDnetStudio, Pixabay

Mondhygiëne

Een zoete smaak in de mond kan komen door een slechte mondhygiëne. Wanneer kleine hoeveelheden voedsel in je mond achterblijven, zal het enkele zuren produceren die ervoor zorgen dat je speeksel de volgende dag zoet smaakt. Daarom moet je je tanden regelmatig en adequaat poetsen, vooral na het eten van voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte om dit te voorkomen.

Prognose

Dus, je hebt ineens een aanhoudende zoete smaak in je mond en je vraagt je af: wat nu? Het goede nieuws? De prognose is vaak positief! Natuurlijk hangt alles af van de oorzaak, maar laten we samen even vooruitblikken.

Een tijdelijke smaakverandering

In veel gevallen is die zoete smaak gewoon een tijdelijke glitch. Misschien heb je iets gegeten, een nieuwe medicatie geprobeerd of je hebt last van een lichte infectie zoals een verkoudheid. In zulke gevallen is de prognose simpel: die zoete smaak verdwijnt net zo plotseling als hij is gekomen. Denk aan een paar dagen of weken, en je proeft weer zoals vanouds!

Bij diabetes of bloedsuikerproblemen

Als de zoete smaak het gevolg is van diabetes of schommelingen in je bloedsuikerspiegel, hangt de prognose af van hoe goed je je conditie beheert. Het kan even duren om de juiste balans te vinden, maar met aanpassingen in je dieet, medicatie en wat extra aandacht voor je gezondheid, kan de zoete smaak afnemen. En het beste? Met de juiste zorg kun je op de lange termijn volledig genieten van normale smaken.

Infecties en herstel

Heb je een luchtweginfectie zoals een sinusprobleem? Dan kan de zoete smaak blijven hangen tot je lichaam de infectie heeft verslagen. Gelukkig is dit vaak tijdelijk, en zodra je weer opknapt, zal die rare smaak ook verdwijnen. Het enige dat je nodig hebt, is wat tijd en misschien een beetje hulp van je huisarts.

Neurologische oorzaken

In zeldzame gevallen kan een zoete smaak te maken hebben met neurologische problemen. Ook hier hangt de prognose af van de oorzaak, maar wees gerust: artsen zijn getraind om dit goed aan te pakken. Vaak is de zoete smaak beheersbaar, en met de juiste behandelingen kun je weer volop van je maaltijden genieten.

Preventie: zoete mondsmaak voorkomen

Als de zoete smaak in je mond niet vaak voorkomt, is de kans groot dat het vanzelf verdwijnt. Door een gezonde leefstijl kan je dit probleem in de toekomst helpen voorkomen. Dat betekent een dieet dat rijk is aan vers voedsel, waaronder fruit, groenten en magere eiwitten. Probeer niet veel suikers te eten. Deze verhogen je risico's op ziekten, met name diabetes, wat gepaard gaat met een zoete smaak in de mond.

Als de zoete smaak in je mond echter wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening, is het belangrijk om het behandelplan van de arts goed op te volgen. Als het probleem niet verdwijnt of terugkomt, zelfs als je de instructies van je arts opvolgt, neem dan contact op met de arts om dit te bespreken.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zoete smaak in mond: Oorzaken van fruitige smaakZoete smaak in mond: Oorzaken van fruitige smaakNa het drinken van een suikerdrankje of het eten van snoep kan tijdelijk een zoete smaak in de mond achterblijven. Sommi…
De zoete aardappel, veelzijdig en gezondDe zoete aardappel, veelzijdig en gezondDe zoete aardappel rukt op, want we zien deze vergeten knol – want dat is het eigenlijk – weer steeds vaker in allerlei…
Wijnen met bubbels - schuimwijnenWijnen met bubbels - schuimwijnenEen goede schuimwijn herken je aan de verfrissende belletjes in je mond en brengt je meteen in een feeststemming. Champa…
De zoete aardappel of bataatDe zoete aardappel is in de verste verte geen familie van de gewone aardappel. Ook smaakt hij heel anders. De verschille…

Biotinetekort: Gebrek aan biotine (biotinedeficiëntie)Biotinetekort: Gebrek aan biotine (biotinedeficiëntie)Biotine is een B-vitamine die verantwoordelijk is voor tal van lichaamsfuncties. Het komt voor in veel voedingsmiddelen…
Zoute smaak in mond: Oorzaken van zoutachtige smaakZoute smaak in mond: Oorzaken van zoutachtige smaakSommige mensen ervaren voortdurend een zoute smaak in de mond bij het eten of drinken. Voor sommige patiënten is dit ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Luis Molinero/Shutterstock.com
  • Healthline. What’s Causing a Sweet Taste in My Mouth? https://www.healthline.com/health/sweet-taste-in-mouth (ingezien op 20-2-2018)
  • Itsmyownway. Sweet Taste In Mouth: Causes and Solutions. http://itsmyownway.com/sweet-taste-mouth-causes-solutions/ (ingezien op 20-2-2018)
  • Margriet. Een zoete smaak in je mond? Dit kan de oorzaak zijn. https://www.margriet.nl/gezondheid/zoete-smaak-mond-oorzaak~bc4d2f77/?referrer=https://www.google.com/ (ingezien op 17-9-2024)
  • Mddk. Sweet Taste in Mouth. https://mddk.com/sweet-taste-in-mouth.html (ingezien op 4-5-2018)
  • Medical News Today. What causes a sweet taste in the mouth? https://www.medicalnewstoday.com/articles/320292.php (ingezien op 20-2-2018)
  • Sharecare. Why do I have a constant sweet taste in my mouth? https://www.sharecare.com/health/dental-oral-health-teeth/why-do-have-a-constant-sweet-taste-in-my-mouth (ingezien op 20-2-2018)
  • Afbeelding bron 1: Leemonton/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Muratart/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Zerocool, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/Martinan
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/© james steidl
  • Afbeelding bron 6: WDnetStudio, Pixabay
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 28-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.