Bloedsmaak in de mond: oorzaken van smaak van bloed in mond

Bloedsmaak in de mond: oorzaken van smaak van bloed in mond Een bloedsmaak in de mond is een vervelende klacht. Een bloedsmaak in de mond lijkt vaak op een metaalsmaak. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een bloedsmaak in de mond. De meest voor de hand liggende oorzaak is bloedend tandvlees of een bloedend wondje in je mond, bijvoorbeeld doordat je op je tong of wang hebt gebeten. Sommige medicijnen kunnen als bijwerking een ijzerachtige smaak hebben, waardoor het lijkt alsof je een bloedsmaak in de mond hebt. Daarnaast kan een extreem droge mond leiden tot smaakveranderingen, wat nog eens versterkt kan worden door te roken. Ook kan stress en angst zorgen voor een bloedsmaak in de mond. Veel sporters hebben ook wel eens ervaren dat ze door fanatiek te sporten een bloedsmaak in de mond krijgen. Bij aanhoudende klachten is het verstandig om je huisarts te raadplegen. de arts kan een diagnose stellen en een behandeling aanbevelen. Er zijn een aantal maatregelen die jezelf kunt nemen om een bloedsmaak te verhelpen.
Smaakorgaan Onder de smaakpore in de mondholte ligt de smaakknop met smaakreceptorcellen, basale cellen en afferente zenuw (sensorische zenuw). / Bron: NEUROtiker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Smaakorgaan Onder de smaakpore in de mondholte ligt de smaakknop met smaakreceptorcellen, basale cellen en afferente zenuw (sensorische zenuw). / Bron: NEUROtiker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Smaak van bloed in de mond

Iedereen heeft wel eens de smaak van bloed in de mond opgemerkt door per ongeluk op de tong of wang te bijten. Het smaakt meer naar een metaal vanwege het ijzer dat in het bloed aanwezig is als bestanddeel van hemoglobine. De smaak van bloed in de mond wordt veroorzaakt door dit soort lichte verwondingen die vaak verdwijnen zodra het wondje geneest. Er zijn echter mensen die constant een bloedsmaak in de mond hebben. Als gevolg hiervan kunnen ze de smaak van het voedsel dat ze eten niet goed proeven. Als het lang doorgaat, verliezen ze hun eetlust, gaan ze minder eten en dat eist uiteindelijk zijn tol. Dit is een indicatie dat er een onderliggend probleem is. Raadpleeg daarom altijd bij aanhoudende problemen je huisarts, zeker als het ook nog eens gepaard gaat met andere symptomen.

Oorzaken van een bloedsmaak in de mond

Er zijn verschillende factoren die een bloedsmaak in de mond kunnen veroorzaken. Sommige factoren duiden op een serieus probleem, terwijl andere factoren relatief onschuldig zijn.

Wondje op de tong of wang

Elke beschadiging van de tong of wang kan leiden tot een bloeding, wat de bloedsmaak in je mond kan verklaren. Bijten op je lip, tong of wang komt vaak voor, maar ook een afte die kapot wordt geschuurd, kan gaan bloeden en een bloedsmaak geven.

Verstopte neus door neuspoliepen / Bron: Michael Hawke MD, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)Verstopte neus door neuspoliepen / Bron: Michael Hawke MD, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)

Verstopte neus

Het reukvermogen en de perceptie van smaak zijn nauw met elkaar verbonden. Je kunt geen goede smaak van voedsel krijgen tenzij je het voedsel ook ruikt. Wanneer je reukvermogen is aangetast als gevolg van een verstopte neus, ervaar je misschien een vreemde smaak in je mond; een zoute smaak in de mond en soms een bloedsmaak in de mond. Het gebeurt vaak bij verkoudheid en griep, keelontsteking, bijholteontsteking of wanneer je neuspoliepen hebt.

Bloedend tandvlees

Bloedend en pijnlijk tandvlees is een teken van gebrek aan goede mondhygiëne. Als gevolg hiervan beginnen de bacteriën in de mond ongecontroleerd te groeien en het tandvlees te irriteren. Deze aandoening wordt gingivitis genoemd en duidt op een ontsteking die in de rand van het tandvlees zit. Dit leidt tot ontsteking van het tandvlees en bloedend tandvlees. Een geïnfecteerde tand kan ook verantwoordelijk zijn voor bloedend tandvlees. Andere symptomen van dit soort orale infecties zijn slechte adem, stinkende tand, tandvleespijn, kiespijn, een bloedsmaak in de mond, etc. Raadpleeg bij dergelijke problemen je tandarts en neem een goede mondhygiëne in acht.

Bloedsmaak in de mond door medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayBloedsmaak in de mond door medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Bijwerkingen van geneesmiddelen

Er zijn een aantal medicijnen en voedingssupplementen die een metaalachtige of bloederige smaak in de mond veroorzaken. als je ze een tijdje gebruikt. Hierbij kan het gaan om ijzersupplementen, prenatale vitaminen, bepaalde antibiotica, medicatie ter behandeling van hoge bloeddruk, etc. De bloedsmaak in de mond verdwijnt zodra je stopt met het gebruik van dergelijke medicijnen. Evenzo ervaren veel patiënten die een operatie hebben ondergaan kort na de ingreep een bloedachtige smaak in de mond. Dit is het effect van de anesthesie, die vóór de operatie werd gebruikt.

Droge mond

Een droge mond kan leiden tot een bloedsmaak in de mond. Speeksel in de mond helpt om smaak te ervaren. Wanneer de mond vanwege een of andere reden droog wordt, zal je smaakgevoel afnemen. Uitdroging is een van de oorzaken van een droge, plakkerige mond en tong. Ademen door de mond (overdag en/of 's nachts) kan ook het speeksel doen opdrogen, waardoor je een eigenaardige smaak in de mond kan krijgen. Astmapatiënten hebben om deze reden de neiging om bloed in de mond te proeven.

Spijsverteringsproblemen

Problemen met de spijsvertering en maagzweren kunnen leiden tot een slechte adem en vieze smaak in de mond, inclusief de smaak van bloed.

Luchtweginfecties

Bovenste luchtweginfecties zoals verkoudheid aan de neus of keel of bijholteontsteking, kunnen op verschillende manieren een bloedachtige smaak in de mond veroorzaken. Net als een droge mond, kan het ervoor zorgen dat je smaakpapillen niet goed werken, wat leidt tot de bloedsmaak. Een voorhoofdsholteontsteking kan ook bloed in het slijm veroorzaken, wat kan leiden tot de bloedsmaak. Als je ervaart dat je een bloedsmaak in de mond krijgt na het hoesten, dan kan er sprake zijn van een luchtweginfectie. Als je bloed ophoest, is het verstandig je huisarts te raadplegen.

Migraine

Migraine is een vorm van hoofdpijn die aanvalsgewijs optreedt. Sommige migrainepatiënten ervaren een ongewone geur of smaak als voortekenen van een migraineaanval (prodromen). Migraineaanvallen treden meestal in fasen op en de beginfase staat ook wel bekend als waarschuwingsfase of prodromale fase. Deze fase kan enkele uren tot dagen voor een migraineaanval aanvangen. Deze voorfase wordt gekenmerkt door een vrij plotseling optredende verandering in stemming of smaak. Je kunt ook vocht gaan vasthouden, veelvuldig geeuwen of vermoeid raken. Deze voorfase kan dienen als een waarschuwing dat er een migraineaanval op komst is en biedt een kans om preventief op te treden.

Alcoholisme kan een bloedsmaak in de mond veroorzaken / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comAlcoholisme kan een bloedsmaak in de mond veroorzaken / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Andere oorzaken

Mensen met nierstenen, diabetes, kanker en hartaandoeningen klagen vaak over een bloedachtige smaak in hun mond. Andere problemen die een bloedsmaak in de mond kunnen veroorzaken, zijn:

Bloedsmaak in de mond door stress

Chronische of aanhoudende stress heeft een nadelig effect op het zenuwstelsel. Wanneer het zenuwstelsel nadelig wordt beïnvloed door te frequente en/of dramatische stressreacties, kan het een aantal zenuw- en zenuwstelselanomalieën veroorzaken, waaronder de smaakpapillen in de mond. Bovendien kan een hypergestimuleerd zenuwreactiesysteem met stressrespons zich onregelmatig gedragen, wat kan leiden tot het 'verkeerd melden' van sensorische informatie, zoals smaak. Veel angstige mensen ervaren een slechte smaak in de mond als gevolg van hyperstimulatie van de stress-respons.

Een bloedsmaak in de mond na het hardlopen / Bron: Istock.com/MartinanEen bloedsmaak in de mond na het hardlopen / Bron: Istock.com/Martinan

Bloedsmaak in de mond na inspanning

Een bloedsmaak in de mond na het sporten, bijvoorbeeld hardlopen, treedt vaak op na een intensieve training. Veel topsporters, hardlopers, fietsers en zwemmers hebben last van dit mysterieuze probleem. Klachten van een bloed- of metaalsmaak kunnen vooral voorkomen wanneer je traint bij koud weer wanneer je slijmvliezen geïrriteerd raken. Als de intensiteit van het sporten dit probleem veroorzaakt, kan het handig zijn om je hartslag bij te houden om eventuele correlatie op te merken wanneer dit gebeurt.

Bloedsmaak in de mond als gevolg van intensieve training, komt door de druk op je longen, waardoor bloedcellen in je longblaasjes terecht kunnen komen. Ook kan er een milde vorm van longoedeem optreden, waarbij vloeistof tussen je longblaasjes en haarvaten sijpelt. Dit veroorzaakt de vreemde smaak in je mond.

Symptomen

Zonder eventuele bijkomende symptomen van de onderliggende oorzaak van de smaak van bloed in de mond, zijn de belangrijkste symptomen een metaalachtige smaak of bloedsmaak in de mond. Het kan aanwezig zijn bij het slikken of zonder dat je iets doet. Je kunt er last van hebben na het sporten of intensieve training, of gedurende de gehele dag. De bloedsmaak kan dominant aanwezig zijn of meer subtiel worden ervaren.

Goede mondhygiëne is belangrijk bij een bloedsmaak in de mond / Bron: WDnetStudio, PixabayGoede mondhygiëne is belangrijk bij een bloedsmaak in de mond / Bron: WDnetStudio, Pixabay

Behandeling: bloedsmaak verhelpen

Er zijn een paar zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen om een mond die naar bloed smaakt te verhelpen.

Mondhygiëne

Slechte mondhygiëne kan een grote rol spelen bij het ontstaan ​​van de bloedsmaak in de mond door tandvleesaandoeningen, tandbederf en andere soortgelijke mondproblemen. Veel van deze problemen kunnen worden verholpen met een goede mondhygiëne. Twee keer per dag goed poetsen, flossen, tandenstoken en regelmatige controle door de tandarts, zijn noodzakelijk voor een goede mondgezondheid. Je kunt ook proberen je mond te spoelen met zuiveringszout, want dat kan de zure of metaalachtige smaak in je mond neutraliseren.

Check de bijsluiter van je medicijnen

Als het medicijnen zijn die bijdragen aan de bloedsmaak in je mond, raadpleeg dan de bijlsluiter en check het bij de arts. Er kunnen bepaalde medicijnen zijn die je kunt gebruiken om de smaak van bloed in de mond te verlichten. Mogelijk kan de arts een ander medicijn voorschrijven als de klachten aanhouden.

Kruidnagels / Bron: Brian Arthur, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Kruidnagels / Bron: Brian Arthur, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Kruidnagel en kaneel

Kruidnagel en kaneel helpen je om de bloedsmaak in je mond kwijt te raken. Neem een ​​paar teentjes kruidnagel of kaneelstokjes in je mond wanneer de smaak van het bloed zich voordoet. Je moet echter niet op de kruidnagel of kaneel kauwen; houd ze gewoon in je mond totdat de smaak van het bloed verdwijnt.

Behandeling van maagklachten

Als je denkt dat maagproblemen de smaak van het bloed in je mond veroorzaken, zorg er dan voor dat de specifieke aandoening die dit veroorzaakt goed wordt behandeld. Wees therapietrouw en slik de medicijnen die je huisarts voorschrijft.

Huisarts raadplegen

Het is belangrijk om op te merken dat als de smaak van bloed in je mond niet verdwijnt of wanneer je een fysieke verandering in je mond of tong opgemerkt, het raadzaam is om een afspraak met je huisarts te maken. Lichamelijk onderzoek kan uitwijzen wat er aan de hand is en wat de beste behandeling is.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedsmaak en hoesten na het sporten: oorzaak en oplossingBloedsmaak en hoesten na het sporten: oorzaak en oplossingOngeveer één op de zes sporters heeft het wel eens: de smaak van bloed in de mond of hoesten na extreme inspanning. Hoe…
Amandelkanker: symptomen, oorzaken en behandelingAmandelkanker: symptomen, oorzaken en behandelingAchter in de keel bevinden zich de keelamandelen. Hier op of rondom kan zich een tumor ontwikkelen die goedaardig of kwa…
Bloedblaar: een blaasjeBloedblaar: een blaasjeEen bloedblaar kan soms erg pijnlijk zijn. Wanneer de bloedblaar op een plek zit die veel gebruikt wordt, zoals de voet…
Bloed ophoesten: oorzaak en behandelingBloed ophoesten: oorzaak en behandelingBloed ophoesten is het meekomen van bloed wanneer er gehoest wordt, normaal is het bloed vermengd met slijm. Meestal is…

Lactose-intolerantie: Symptomen bij melk en zuivelproductenLactose-intolerantie: Symptomen bij melk en zuivelproductenWereldwijd is lactose-intolerantie de belangrijkste vorm van voedselintolerantie. Patiënten met deze aandoening zijn nie…
Zure smaak in mond: Oorzaken van zuur smaakgevoelZure smaak in mond: Oorzaken van zuur smaakgevoelEen zure smaak in de mond is een heel vervelend symptoom dat diverse milde tot ernstige oorzaken kent. Enkele eenvoudige…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pixabay, Pexels
 • Anxietycentre. Bad Taste In Mouth and Anxiety. http://www.anxietycentre.com/anxiety/symptoms/bad-taste-in-mouth-anxiety.shtml (ingezien op 25-2-2018)
 • Buzzle. Blood Taste in Mouth. https://www.buzzle.com/articles/blood-taste-in-mouth.html (ingezien op 25-2-2018)
 • Doctorshealthpress. Blood Taste in Mouth: What Does It Mean? https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/blood-taste-in-mouth-causes-symptoms/ (ingezien op 25-2-2018)
 • Livestrong. Why Does My Mouth Taste Like Blood After I Exercise? https://www.livestrong.com/article/417325-why-does-my-mouth-taste-like-blood-after-i-exercise/ (ingezien op 25-2-2018)
 • LUMC. Migraine. https://www.lumc.nl/org/hoofdpijn-onderzoek/info-migraine/ (ingezien op 20-2-2022)
 • Menshealth. Bloedsmaak bij extreme inspanning. http://www.menshealth.nl/Fitness/Bloedsmaak-bij-extreme-inspanning (ingezien op 25-2-2018)
 • M.G. Sulman. Bloedsmaak in de mond: oorzaken en behandeling. https://mens-en-gezondheid.nl/bloedsmaak-in-de-mond-oorzaken-en-behandeling/ (ingezien op 10-2-2021)
 • Migraine.com. Expert Answer: Experiencing Unusual Smells or Tastes. https://migraine.com/blog/experiencing-smells-taste-prior-to-migraine (ingezien op 20-2-2022)
 • Wexnermedical. What causes a bloody or metallic taste in your mouth during workouts? https://wexnermedical.osu.edu/blog/metallic-taste-workout (ingezien op 25-2-2018)
 • Afbeelding bron 1: NEUROtiker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Michael Hawke MD, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Marian Weyo/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/Martinan
 • Afbeelding bron 6: WDnetStudio, Pixabay
 • Afbeelding bron 7: Brian Arthur, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.