Zure smaak in de mond: oorzaken van een vieze zure mondsmaak

Zure smaak in de mond: oorzaken van een vieze zure mondsmaak Een zure smaak in de mond is een nare klacht. Een zure smaak in de mond kent meerdere mogelijke oorzaken, variërend van het eten van bepaald voedsel, parodontitis (een tandvleesontsteking), een onderliggende ziekte, vitaminetekorten, neurologische aandoeningen, medicijnen, droge mond en zelfs zwangerschap. Veel medicijnen hebben milde tot ernstige bijwerkingen, waaronder een zure smaak in de mond. Soms kan een onderliggende ziekte een zure smaak in de mond veroorzaken. Als je last hebt van maagproblemen, problemen met je sinussen of bijholten, diabetes, ademhalingsproblemen of iets anders wat de zure smaak veroorzaakt, raadpleeg dan je huisarts om te proberen vast te stellen of dit de oorzaak is. Het is sowieso verstandig je huisarts te raadplegen bij aanhoudende klachten van zuur speeksel in de mond of een zure smaak op de tong of in de mond, of je dit nu constant hebt (de hele dag door) of na het eten of in de ochtend (als je 's ochtends opstaat).

Een zure smaak in de mond

Een zure smaak in je mond kan een zeer onaangename ervaring zijn. Dit is vooral het geval wanneer geen van de standaard remedies of zelfzorgmaatregelen lijkt te helpen en het probleem langdurig aanhoudt. Er zijn veel mogelijke oorzaken van een zure smaak in de mond. Als niets helpt en de klachten blijven aanhouden, raadpleeg dan je huisarts.

Oorzaken van een zure smaak in je mond

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van een zure smaak in de mond, waaronder aanzienlijke veranderingen in je dieet of voedingspatroon, schommelingen in hormoonspiegels of het gebruik van sommige medicijnen (chemotherapiepatiënten ervaren bijvoorbeeld vaak na de behandeling een bittere of metaalachtige smaak in de mond). Van alle mogelijke oorzaken zijn er echter twee die het meeste voorkomen: GORZ en slechte mondhygiëne.

Zure reflux of GORZ

Gastro-oesofageale refluxziekte (of GORZ), ook bekend als zure reflux, is een veel voorkomende oorzaak van een zure smaak in je mond. Reflux duidt op het terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm. Dit heeft een aantal domino-effecten. Ten eerste heeft het zuur zelf de neiging een bittere of zure smaak in de mond te produceren, wat zich soms kot na het eten voordoet. Bovendien kunnen de maagsappen de pH van de mondholte veranderen, waardoor zwavelproducerende bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Omdat de bacteriën overtollige voedseldeeltjes en dode cellen in de mond verteren, produceren ze vluchtige zwavelverbindingen die niet alleen tot een vieze smaak in de mond maar ook tot een slechte adem kunnen leiden.

Tandbederf / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Tandbederf / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Mondhygiëne

Een slechte mondhygiëne kan ook leiden tot een zure smaak in de mond. Wanneer zwavelproducerende bacteriën zich vermenigvuldigen, zoals in het geval van tandbederf of GORZ, hebben de zwavelgassen die zij produceren de neiging om zuur van aard te zijn. Deze verandering van de orale pH kan van invloed zijn op zowel je ademhaling als smaakbeleving, wat leidt tot een onaangename smaak en/of halitose (een stinkende adem).

Neurologische aandoening

Een neurologische aandoening is een andere mogelijkheid van een zure smaak in de mond. Omdat het brein geuren en smaken interpreteert op basis van informatie die wordt verzonden vanuit je sensorische organen, kan een beschadigd brein de informatie verkeerd interpreteren en een zure smaak in de mond creëren die er in feite niet is. Epileptische aanvallen worden soms voorafgegaan door een vieze smaak in de mond of de gewaarwording dat je iets vreemds ruikt.

Tandvleesontsteking

Parodontitis of tandvleesontsteking leidt vaak tot een vieze smaak in de mond, wat soms ervaren wordt als een zure smaak in de mond. Als parodontitis geassocieerd wordt met een droge mond – wat vaak komt vanwege een gebrek aan speeksel wat het risico op tandvleesaandoeningen en tandbederf kan verhogen – kan de smaak worden aangetast. Dit komt simpelweg omdat er niet genoeg speeksel is om de smaakpapillen gezond en vochtig te houden. Door de droge mond goed te behandelen, zal de slechte smaak verdwijnen.

Zure mondsmaak door stress

Aanhoudende stress en spanning (alsook angst en paniek) kan zowel je smaak als geur beïnvloeden. Daarnaast blijkt dat stress bepaalde hormonen in je smaakpapillen kan activeren, die zoete etenswaar opmerken. Dit verklaart waarom mensen meer zoetigheid en etenswaren met veel suiker eten als zij veel stress ervaren.

Roken

Behalve dat roken invloed heeft op je reukvermogen, veroorzaakt roken ook een verminderde smaak. Daarnaast kan roken voor een onaangename smaak in de mond zorgen.

Droge mond

Een droge mond (xerostomie) is een aandoening die veel mogelijke oorzaken kent en wat kan leiden tot een zure of bittere smaak in de mond.

Door de mond ademen

Het door de mond ademen, vooral tijdens de nacht, kan een zure smaak veroorzaken wat je merkt bij het ontwaken. Hierbij kun je dus wakker worden met een zure smaak in de mond.

Zure smaak in mond door diabetes

Er zijn aanwijzingen dat insuline-afwijkingen indirecte en directe effecten hebben op de functie en structuur van speekselklieren. Dit kan worden toegeschreven aan de ongezonde invloed die onstabiele bloedglucosewaarden hebben op het vermogen van de speekselklieren om voldoende speeksel in de mond af te geven. Mensen met diabetes krijgen vooral last van mondaandoeningen vanwege een droge mond. De kleine hoeveelheid speeksel afgescheiden door de Oorspeekselklieren bevatten bovendien bovenmatige hoeveelheden niet-geabsorbeerde glucose, wat verder bijdraagt ​​aan de achteruitgang van tanden, tandvlees en algemene mondgezondheid. Tandbederf en droge mond beginnen wanneer verschillende soorten anaerobe bacteriën zich hechten aan het tandglazuur, de tong of de achterkant van de keel, plaatsen waar weinig zuurstof aanwezig is. Door deze bacteriën worden zeer grote hoeveelheden op suiker gebaseerde zuren geproduceerd, wat leidt tot versneld tandbederf- en tandvleesaandoeningen. Bovendien klagen mensen met diabetes vaak over slechte adem en bittere, metaalachtige of zure smaak in de mond. De bacteriën die een slechte adem, smaakstoornissen en een droge mond veroorzaken, produceren sulfidemoleculen, vooral aan de achterkant van de tong, een zure, suikerrijke, droge, anaerobe omgeving waarin bacteriën goed gedijen.

Hoge niveaus van suiker in het bloed bij ongecontroleerde diabetes kunnen ook resulteren in een onophoudelijke zoete smaak in de mond.

Zure smaak in de mond tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayZure smaak in de mond tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap

Een veel voorkomend verschijnsel tijdens de zwangerschap is het hebben van een metaalachtige of zure smaak in de mond. Dit treedt op als gevolg van veranderingen en schommelingen in je hormoonspiegel tijdens de zwangerschap. Vooral oestrogeen lijkt daarin een belangrijke rol te spelen. Daarnaast kan reflux voor een zure smaak in de mond. Te veel druk op je buik door zwangerschap kan de inhoud van je maag omhoog duwen en refluxklachten veroorzaken.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van een zure smaak in de mond is uiteraard de zure smaak zelf. Maar er kunnen ook andere symptomen optreden, zoals:

Het kennen van de exacte symptomen die je ervaart, kan zeer nuttig zijn voor de huisarts om de oorzaak van de zure smaak in je mond nauwkeurig te diagnosticeren. Het bijhouden van een symptomendagboek kan je helpen om de specifieke symptomen op te sporen.

Behandeling van een vieze mondsmaak

Het is geen verrassing dat de oplossing voor een bittere of zure smaak grotendeels afhangt van de onderliggende oorzaak. Allereerst is een goede mondverzorging belangrijk.

Regelmatig tanden poetsen, zeker bij zure smaak in de mond / Bron: WDnetStudio, PixabayRegelmatig tanden poetsen, zeker bij zure smaak in de mond / Bron: WDnetStudio, Pixabay

Regelmatig poetsen en flossen

Regelmatig je tanden poetsen en flossen is de basis van een goede en effectieve mondverzorging. Daarnaast is het verstandig om twee keer per jaar een afspraak te maken met je tandarts voor controle.

Mond spoelen met zuiveringszout

Mondwater van zuiveringszout kun je zelf samenstellen. Goede mondverzorging is belangrijk omdat het infecties, pijn, gaatjes en andere tandproblemen helpt voorkomen. Volg deze vijf stappen om je eigen mondwater op basis van zuiveringszout te maken:
 • Vul een maatbeker met 1 kopje (250 ml) water uit de kraan.
 • Meet 1/4 theelepel (1 ml) zuiveringszout af met een maatlepel.
 • Doe de zuiveringszout die je net hebt gemeten in de beker met water uit de kraan.
 • Roer het zuiveringszout door het water totdat het is opgelost.
 • Giet het mondwater uit de maatbeker in een lege fles en sluit het deksel.
 • Je mondwater is nu klaar voor gebruik. Dit mondwater kan 24 uur worden gebruikt.

Je kunt deze mondspoeling op basis van zuiveringszout meerdere keren per dag gebruiken, meestal na de maaltijd en voor het slapen gaan.

Tong schrapen

Een van de meest voorkomende bronnen van bacteriën is het deel van de tong dat richting de keel gaat. Dat is tevens het gedeelte dat vaak bijzonder gevoelig is voor bittere en zure smaken. Het is belangrijk om je tong goed schoon te houden. Het gebruik van tongschrapers is ongeveer 50% effectiever dan alleen borstelen.

Reflux verhelpen

GORZ is een verrassend veel voorkomende ziekte, waar grofweg tussen de tien en twintig procent van de bevolking last van heeft. Aanpassingen in de leefstijl kunnen de klachten doen verminderen.

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Stoppen met roken

Roken leidt niet alleen tot een slechte ademhaling, maar kan ook de slokdarmkringspier verslappen. Stoppen met roken kan daarom meerdere voordelen hebben; het kan je adem verbeteren, maar ook de smaak in je mond, om nog maar te zwijgen van de andere meer voor de hand liggende voordelen.

Gewicht verliezen

Mensen met overgewicht of obesitas hebben meer kans op GORZ te ontwikkelen. Daarom kan het kwijtraken van overtollige kilo's een positieve invloed hebben refluxklachten. Meer bewegen kan daarbij ook helpen.

Hoofdeinde van het bed hoger leggen

Als je aan GORZ lijdt, is het verstandig om het hoofdeinde van je bed wat hoger te leggen. Dit vermindert de kans dat er maagzuur in de slokdarm stroomt.

Kleinere maaltijden eten

Wanneer je een grote maaltijd verorbert, produceert de maag extra zuur om dit verteren. Om voor de hand liggende redenen verhoogt een hoger volume maagzuur de impact van GORZ. Het vaker eten van kleinere maaltijden helpt daarom om de zuurgraad in de magen te reguleren en vermindert zo de kans op reflux.

Niet te laat warm eten

Het is raadzaam om niets te eten een aantal uur voordat je naar bed gaat. Als je eerder in de avond de warme maaltijd eet, krijg je voldoende tijd om het maagzuurvolume te verlagen voordat je naar bed gaat.

Vermijd zure voedingsmiddelen

Ten slotte is bekend dat sommige voedingsmiddelen de impact van GORZ verhogen Dit zijn zure voedingsmiddelen, zoals tomaten en citrusvruchten. Houd een 'voedseldagboek' bij om erachter te komen welke voedingsmiddelen bij jou klachten uitlokken en verwijder deze vervolgens uit je dieet.

Medicatie bij refluxklachten / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie bij refluxklachten / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Het is aangetoond dat een aantal verschillende medicijnen effectief zijn voor het bestrijden van de effecten van GORZ. Mogelijk is de meest effectieve oplossing de groep geneesmiddelen die bekend staat als protonpompremmers (PPI's). Deze medicijnen werken door de hoeveelheid zuur die door de maag wordt geproduceerd te verminderen. Als gevolg van het kleinere vloeistofvolume is er veel minder kans dat de maagsappen in de slokdarm of mond terechtkomen en de bijbehorende klachten veroorzaken. In het algemeen moeten deze op een lege maag worden ingenomen en worden ze door de huisarts voorgeschreven.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zure smaak in mond: Oorzaken van zuur smaakgevoelZure smaak in mond: Oorzaken van zuur smaakgevoelEen zure smaak in de mond is een heel vervelend symptoom dat diverse milde tot ernstige oorzaken kent. Enkele eenvoudige…
Eindeloos variëren met komkommerKomkommer is uit de Nederlandse keuken niet meer weg te denken. Je kunt het in de meest uiteenlopende gerechten verwerke…
Smaakpapillen van de tong: geen specifieke plaatsenSmaakpapillen van de tong: geen specifieke plaatsenNog altijd wordt geloofd dat de vier smaken (zoet, zuur, zout en bitter) die we met de tong kunnen waarnemen vast zitten…
De Oostenrijkse keuken: VoorgerechtenVoorgerechten uit Oostenrijk. Een heerlijke haringsalade, aardappelkaas, paprikakaas of een gerecht met kaantjes. De rec…

Galwegobstructie: Verstopping van galwegen, door galstenenGalwegobstructie: Verstopping van galwegen, door galstenenEen galwegobstructie duidt op een verstopping in de buizen die gal van de lever naar de galblaas en dunne darm transport…
Achloorhydrie: Afwezig zoutzuur in maag met vitaminetekortenAchloorhydrie: Afwezig zoutzuur in maag met vitaminetekortenAchloorhydrie is een aandoening waarbij zoutzuur in de maag afwezig is of waarbij dit minder wordt afgescheiden. Zoutzuu…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RyanMcGuire, Pixabay
 • Aboutkidshealth. Baking Soda Mouthwash. http://www.aboutkidshealth.ca/En/HealthAZ/Drugs/Pages/Baking-Soda-Mouthwash.aspx (ingezien op 24-2-2018)
 • Ayurtimes. Sour Taste In Mouth. https://www.ayurtimes.com/sour-taste-in-mouth/ (ingezien op 24-2-2018)
 • Healthguidance. Sour Taste in Mouth. http://www.healthguidance.org/entry/5912/1/Sour-Taste-in-Mouth.html (ingezien op 24-2-2018)
 • Howshealth. Sour taste in mouth. https://howshealth.com/sour-taste-in-mouth/ (ingezien op 24-2-2018)
 • TheraBreath. Dry Mouth from Diabetes. http://www.therabreath.com/dry-mouth-diabetes.html (ingezien op 26-2-2018)
 • Ultradex. Sour Taste in Your Mouth? Causes and Solutions… https://ultradex.co.uk/sour-taste-in-your-mouth-causes-and-solutions/ (ingezien op 24-2-2018)
 • Afbeelding bron 1: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: WDnetStudio, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.