Zure smaak in de mond: oorzaken van een vieze zure mondsmaak
Een zure smaak in de mond is een nare klacht. Een zure smaak in de mond kent meerdere mogelijke oorzaken, variërend van het eten van bepaald voedsel, parodontitis (een tandvleesontsteking), een onderliggende ziekte, vitaminetekorten, neurologische aandoeningen, medicijnen, droge mond en zelfs zwangerschap. Veel medicijnen hebben milde tot ernstige bijwerkingen, waaronder een zure smaak in de mond. Soms kan een onderliggende ziekte een zure smaak in de mond veroorzaken. Als je last hebt van maagproblemen, problemen met je sinussen of bijholten, diabetes, ademhalingsproblemen of iets anders wat de zure smaak veroorzaakt, raadpleeg dan je huisarts om te proberen vast te stellen of dit de oorzaak is. Het is sowieso verstandig je huisarts te raadplegen bij aanhoudende klachten van zuur speeksel in de mond of een zure smaak op de tong of in de mond, of je dit nu constant hebt (de hele dag door) of na het eten of in de ochtend (als je 's ochtends opstaat).
Een zure smaak in de mond
Een zure smaak in je mond kan een zeer onaangename ervaring zijn. Dit is vooral het geval wanneer geen van de standaard remedies of zelfzorgmaatregelen lijkt te helpen en het probleem langdurig aanhoudt. Er zijn veel mogelijke oorzaken van een zure smaak in de mond. Als niets helpt en de klachten blijven aanhouden, raadpleeg dan je huisarts.
Oorzaken van een zure smaak in je mond
Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van een zure smaak in de mond, waaronder aanzienlijke veranderingen in je dieet of voedingspatroon, schommelingen in hormoonspiegels of het gebruik van sommige medicijnen (chemotherapiepatiënten ervaren bijvoorbeeld vaak na de behandeling een bittere of metaalachtige smaak in de mond). Van alle mogelijke oorzaken zijn er echter twee die het meeste voorkomen: GORZ en slechte mondhygiëne.
Zure reflux of GORZ
Gastro-oesofageale refluxziekte (of GORZ), ook bekend als zure
reflux, is een veel voorkomende oorzaak van een zure smaak in je mond. Reflux duidt op het terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm. Dit heeft een aantal domino-effecten. Ten eerste heeft het zuur zelf de neiging een bittere of zure smaak in de mond te produceren, wat zich soms kot na het eten voordoet. Bovendien kunnen de maagsappen de pH van de mondholte veranderen, waardoor zwavelproducerende bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Omdat de bacteriën overtollige voedseldeeltjes en dode cellen in de mond verteren, produceren ze vluchtige zwavelverbindingen die niet alleen tot een
vieze smaak in de mond maar ook tot een
slechte adem kunnen leiden.
Mondhygiëne
Een slechte mondhygiëne kan ook leiden tot een zure smaak in de mond. Wanneer zwavelproducerende bacteriën zich vermenigvuldigen, zoals in het geval van tandbederf of GORZ, hebben de zwavelgassen die zij produceren de neiging om zuur van aard te zijn. Deze verandering van de orale pH kan van invloed zijn op zowel je ademhaling als smaakbeleving, wat leidt tot een onaangename smaak en/of halitose (een stinkende adem).
Neurologische aandoening
Een neurologische aandoening is een andere mogelijkheid van een zure smaak in de mond. Omdat het brein geuren en smaken interpreteert op basis van informatie die wordt verzonden vanuit je sensorische organen, kan een beschadigd brein de informatie verkeerd interpreteren en een zure smaak in de mond creëren die er in feite niet is.
Epileptische aanvallen worden soms voorafgegaan door een
vieze smaak in de mond of de gewaarwording dat je iets vreemds ruikt.
Tandvleesontsteking
Parodontitis of
tandvleesontsteking leidt vaak tot een vieze smaak in de mond, wat soms ervaren wordt als een zure smaak in de mond. Als parodontitis geassocieerd wordt met een droge mond – wat vaak komt vanwege een gebrek aan
speeksel wat het risico op tandvleesaandoeningen en tandbederf kan verhogen – kan de smaak worden aangetast. Dit komt simpelweg omdat er niet genoeg speeksel is om de smaakpapillen gezond en vochtig te houden. Door de droge mond goed te behandelen, zal de slechte smaak verdwijnen.
Zure mondsmaak door stress
Aanhoudende stress en spanning (alsook
angst en
paniek) kan zowel je smaak als geur beïnvloeden. Daarnaast blijkt dat stress bepaalde hormonen in je smaakpapillen kan activeren, die zoete etenswaar opmerken. Dit verklaart waarom mensen meer zoetigheid en etenswaren met veel
suiker eten als zij veel stress ervaren.
Roken
Behalve dat roken invloed heeft op je reukvermogen, veroorzaakt roken ook een verminderde smaak. Daarnaast kan roken voor een onaangename smaak in de mond zorgen.
Droge mond
Een
droge mond (xerostomie) is een aandoening die veel mogelijke oorzaken kent en wat kan leiden tot een zure of bittere smaak in de mond.
Door de mond ademen
Het door de mond ademen, vooral tijdens de nacht, kan een zure smaak veroorzaken wat je merkt bij het ontwaken. Hierbij kun je dus wakker worden met een zure smaak in de mond.
Zure smaak in mond door diabetes
Er zijn aanwijzingen dat insuline-afwijkingen indirecte en directe effecten hebben op de functie en structuur van speekselklieren. Dit kan worden toegeschreven aan de ongezonde invloed die onstabiele
bloedglucosewaarden hebben op het vermogen van de speekselklieren om voldoende speeksel in de mond af te geven. Mensen met
diabetes krijgen vooral last van
mondaandoeningen vanwege een droge mond. De kleine hoeveelheid speeksel afgescheiden door de Oorspeekselklieren bevatten bovendien bovenmatige hoeveelheden niet-geabsorbeerde glucose, wat verder bijdraagt aan de achteruitgang van tanden, tandvlees en algemene mondgezondheid. Tandbederf en droge mond beginnen wanneer verschillende soorten anaerobe bacteriën zich hechten aan het tandglazuur, de
tong of de achterkant van de keel, plaatsen waar weinig zuurstof aanwezig is. Door deze bacteriën worden zeer grote hoeveelheden op suiker gebaseerde zuren geproduceerd, wat leidt tot versneld tandbederf- en tandvleesaandoeningen. Bovendien klagen mensen met diabetes vaak over slechte adem en bittere, metaalachtige of zure smaak in de mond. De bacteriën die een slechte adem, smaakstoornissen en een droge mond veroorzaken, produceren sulfidemoleculen, vooral aan de achterkant van de tong, een zure, suikerrijke, droge, anaerobe omgeving waarin bacteriën goed gedijen.
Hoge niveaus van suiker in het bloed bij ongecontroleerde diabetes kunnen ook resulteren in een onophoudelijke
zoete smaak in de mond.

Zure smaak in de mond tijdens de zwangerschap /
Bron: Zerocool, PixabayZwangerschap
Een veel voorkomend verschijnsel tijdens de zwangerschap is het hebben van een metaalachtige of zure smaak in de mond. Dit treedt op als gevolg van veranderingen en schommelingen in je hormoonspiegel tijdens de zwangerschap. Vooral oestrogeen lijkt daarin een belangrijke rol te spelen. Daarnaast kan reflux voor een zure smaak in de mond. Te veel druk op je buik door zwangerschap kan de inhoud van je maag omhoog duwen en refluxklachten veroorzaken.
Symptomen
Het belangrijkste symptoom van een zure smaak in de mond is uiteraard de zure smaak zelf. Maar er kunnen ook andere symptomen optreden, zoals:
Het kennen van de exacte symptomen die je ervaart, kan zeer nuttig zijn voor de huisarts om de oorzaak van de zure smaak in je mond nauwkeurig te diagnosticeren. Het bijhouden van een symptomendagboek kan je helpen om de specifieke symptomen op te sporen.
Behandeling van een vieze mondsmaak
Het is geen verrassing dat de oplossing voor een bittere of zure smaak grotendeels afhangt van de onderliggende oorzaak. Allereerst is een goede mondverzorging belangrijk.

Regelmatig tanden poetsen, zeker bij zure smaak in de mond /
Bron: WDnetStudio, PixabayRegelmatig poetsen en flossen
Regelmatig je tanden poetsen en flossen is de basis van een goede en effectieve mondverzorging. Daarnaast is het verstandig om twee keer per jaar een afspraak te maken met je tandarts voor controle.
Mond spoelen met zuiveringszout
Mondwater van
zuiveringszout kun je zelf samenstellen. Goede mondverzorging is belangrijk omdat het infecties, pijn, gaatjes en andere tandproblemen helpt voorkomen. Volg deze vijf stappen om je eigen mondwater op basis van zuiveringszout te maken:
- Vul een maatbeker met 1 kopje (250 ml) water uit de kraan.
- Meet 1/4 theelepel (1 ml) zuiveringszout af met een maatlepel.
- Doe de zuiveringszout die je net hebt gemeten in de beker met water uit de kraan.
- Roer het zuiveringszout door het water totdat het is opgelost.
- Giet het mondwater uit de maatbeker in een lege fles en sluit het deksel.
- Je mondwater is nu klaar voor gebruik. Dit mondwater kan 24 uur worden gebruikt.
Je kunt deze mondspoeling op basis van zuiveringszout meerdere keren per dag gebruiken, meestal na de maaltijd en voor het slapen gaan.
Tong schrapen
Een van de meest voorkomende bronnen van bacteriën is het deel van de tong dat richting de keel gaat. Dat is tevens het gedeelte dat vaak bijzonder gevoelig is voor bittere en zure smaken. Het is belangrijk om je tong goed schoon te houden. Het gebruik van tongschrapers is ongeveer 50% effectiever dan alleen borstelen.
Reflux verhelpen
GORZ is een verrassend veel voorkomende ziekte, waar grofweg tussen de tien en twintig procent van de bevolking last van heeft. Aanpassingen in de leefstijl kunnen de klachten doen verminderen.

Stoppen met roken /
Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken
Roken leidt niet alleen tot een slechte ademhaling, maar kan ook de slokdarmkringspier verslappen.
Stoppen met roken kan daarom meerdere voordelen hebben; het kan je adem verbeteren, maar ook de smaak in je mond, om nog maar te zwijgen van de andere meer voor de hand liggende voordelen.
Gewicht verliezen
Mensen met
overgewicht of obesitas hebben meer kans op GORZ te ontwikkelen. Daarom kan het kwijtraken van overtollige kilo's een positieve invloed hebben refluxklachten. Meer
bewegen kan daarbij ook helpen.
Hoofdeinde van het bed hoger leggen
Als je aan GORZ lijdt, is het verstandig om het hoofdeinde van je bed wat hoger te leggen. Dit vermindert de kans dat er maagzuur in de slokdarm stroomt.
Kleinere maaltijden eten
Wanneer je een grote maaltijd verorbert, produceert de maag extra zuur om dit verteren. Om voor de hand liggende redenen verhoogt een hoger volume maagzuur de impact van GORZ. Het vaker eten van kleinere maaltijden helpt daarom om de zuurgraad in de magen te reguleren en vermindert zo de kans op reflux.
Niet te laat warm eten
Het is raadzaam om niets te eten een aantal uur voordat je naar bed gaat. Als je eerder in de avond de warme maaltijd eet, krijg je voldoende tijd om het maagzuurvolume te verlagen voordat je naar bed gaat.
Vermijd zure voedingsmiddelen
Ten slotte is bekend dat sommige voedingsmiddelen de impact van GORZ verhogen Dit zijn zure voedingsmiddelen, zoals
tomaten en citrusvruchten. Houd een 'voedseldagboek' bij om erachter te komen welke voedingsmiddelen bij jou klachten uitlokken en verwijder deze vervolgens uit je dieet.

Medicatie bij refluxklachten /
Bron: Stevepb, PixabayMedicatie
Het is aangetoond dat een aantal verschillende medicijnen effectief zijn voor het bestrijden van de effecten van GORZ. Mogelijk is de meest effectieve oplossing de groep geneesmiddelen die bekend staat als protonpompremmers (PPI's). Deze medicijnen werken door de hoeveelheid zuur die door de maag wordt geproduceerd te verminderen. Als gevolg van het kleinere vloeistofvolume is er veel minder kans dat de maagsappen in de slokdarm of mond terechtkomen en de bijbehorende klachten veroorzaken. In het algemeen moeten deze op een lege maag worden ingenomen en worden ze door de huisarts voorgeschreven.
Lees verder