Zoute smaak in de mond: oorzaken van een zoutige mondsmaak

Zoute smaak in de mond: oorzaken van een zoutige mondsmaak Een zoute smaak in de mond is een vervelende klacht. Een zoute smaak in de mond (en keel) kent meerdere mogelijke oorzaken en kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals dorst, een verstopte neus of een loopneus. Een zoute smaak in de mond kan optreden na het eten, na het trekken van een kies of nadat je de griep of sinusitis (bijholteontsteking) hebt gehad. Je kunt ook last krijgen van een zoutige smaak in de mond door te huilen. Sommige mensen hebben een constante zoute smaak in de mond. Niet iedereen heeft er zo extreem last van. Zoute smaak in de mond kan worden geclassificeerd onder een aandoening die bekend staat als dysgeusie (een smaakstoornis). Dysgeusie is een stoornis waarbij het smaakgevoel is veranderd ten opzichte van de normale, gebruikelijke toestand. In dit geval smaakt alles ineens zout: zout speeksel, zoute tong, zoute lippen. Er zijn verschillende manieren om een zoute smaak in de mond te verhelpen; dit hangt af van de oorzaak en bijkomende klachten.

Symptomen van zoute smaak in de mond

Er zijn mensen die last hebben van een behoorlijk vreemde sensatie. Ze hebben namelijk een zoute smaak in de mond. Ze proeven iets zoutigs in hun mond en op hun lippen, hoewel er niets is en ze ook geen zout voedsel hebben gegeten. Soms ervaren ze de zoute smaak ook achter in hun keel. Deze aandoening kan aanhoudend (continu) optreden, waardoor je constant last hebt van een zoute smaak in de mond, waardoor je ook niet kunt genieten van maaltijden en soms kun je er ook niet goed door in slaap komen. Er zijn verschillende oorzaken van een zoute smaak in de mond en daarom zijn er ook diverse verschillende behandelingen om dit probleem te verhelpen. Het probleem is lang niet altijd gerelateerd aan de mond of de neus, maar ligt er een ander probleem aan ten grondslag, zoals een neurologisch probleem of een probleem met je schildklier. Hoewel een zoute smaak in de mond meestal geen reden tot zorg is, moet je je huisarts raadplegen als je last krijgt van andere symptomen.

Orale oorzaken van zoutige smaak

Wat veroorzaakt een zoute smaak in de mond? Vaak wordt een zoutige mondsmaak veroorzaakt door slechte mondhygiëne of door problemen in de mond.

Slechte hygiëne en gebitsproblemen

Een slechte mondhygiëne en het verstoken blijven van goede tandheelkundige zorg, kan leiden tot de vorming van tandplak. Dit vormt een perfecte voedingsbodem voor bacteriën om te gedijen. Deze boosdoeners kunnen het tandvlees en je tanden aantasten en een bacteriële infectie in de mond veroorzaken, wat kan leiden tot een vieze smaak in de mond of een zoute smaak in de mond veroorzaken. Je tandvlees kan gaan bloeden, opzwellen en pijn gaan doen (pijnlijk tandvlees).

Voldoende water drinken bij een zoute smaak in de mond door een droge mond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVoldoende water drinken bij een zoute smaak in de mond door een droge mond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Droge mond (gevoel van dorst)

Samen met een zoute smaak, kun je ook het gevoel hebben dat je katoenen ballen in je mond hebt. Dit staat bekend als droge mond (xerostomie). Het kan worden veroorzaakt door allerlei factoren, van roken tot bijwerkingen van medicijnen. Dit kan gepaard gaan met onder meer de volgende klachten:

Zorg ervoor dat je veel water drinkt en vermijd pittig en gekruid voedsel totdat je symptomen verdwijnen. Je kunt ook op suikervrije kauwgom kauwen of een mondspray of -gel gebruiken om de speekselproductie te stimuleren.

Candida-infectie in de mond / Bron: Adam J/Shutterstock.comCandida-infectie in de mond / Bron: Adam J/Shutterstock.com

Mondschimmel (candida)

Een candida-infectie van de mond staat ook bekend als mondschimmel. Het gaat hierbij om een niet-besmettelijke schimmelinfectie in de mond, veroorzaakt door Candida albicans-schimmels. Dit gaat vaak gepaard met de volgende symptomen;

Bloeding in de mond

Een zoute of metaalachtige smaak in de mond kan een teken zijn van een bloeding in de mond. Dit kan om een ​​aantal redenen gebeuren, zoals het eten van scherp voedsel, zoals chips, of het agressief borstelen van je tandvlees. Als je tandvlees regelmatig bloedt na het flossen of poetsen van je tanden, kun je last hebben van tandvleesontsteking (gingivitis). Dit is een veel voorkomende aandoening die er ook voor kan zorgen dat je tandvlees na verloop van tijd pijnlijk en opgezwollen raakt en kan gaan bloeden. Bloed heeft een metaalachtige of zoute smaak. Zonder behandeling kan tandvleesontsteking leiden tot een infectie. Raadpleeg je tandarts als je onverklaarbare bloedingen of pijn in de mond ervaart.

Tandvleesontsteking en parodontitis

Zonder behandeling kan ontstoken tandvlees (gingivitis) leiden tot een infectie die parodontitis, een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Als parodontitis vroeg wordt behandeld, heeft dit meestal geen blijvende gevolgen. Maar in ernstige gevallen kan het je botten en tanden beschadigen. Als een tandvleesontsteking is gevorderd tot parodontitis, kun je last krijgen van:

Na kies trekken

Als je na het trekken van een kies last krijgt van toenemende of aanhoudende pijn, terwijl je ook een vieze smaak in je mond hebt, bijvoorbeeld een zoute smaak in de mond. Dan kan er sprake zijn van een ontsteking van de wond op de plek waar de kies is getrokken. Het is in dat geval verstandig contact op te nemen met je tandarts of kaakchirurg.

Zoute smaak in de mond door infecties

Verkoudheid en griep

Het hebben van een verkoudheid of griep zal in veel gevallen een overmatige productie van slijm in de neus veroorzaken. Het slijm kan gemakkelijk via de achterkant van de neus naar de keel sijpelen en zich op je tong en verhemelte vestigen. Dit kan een zoutige smaak geven. Je zult vaak ook zout speeksel hebben, waardoor alles een zoutige smaak heeft.

Amandelontsteking

Een zoutige smaak in de mond kan ook komen door aan amandelontsteking. Een amandelontsteking of tonsillitis is een ontsteking van de amandelen, veelal veroorzaakt door een virus, maar bacteriële infecties kunnen ook tonsillitis veroorzaken. Veel voorkomende symptomen zijn:

Jonge kinderen kunnen gaan kwijlen of ze weigeren om te eten.

Zoute smaak in de mond tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayZoute smaak in de mond tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Hormonale veranderingen

Zwangerschap

Zwangere vrouwen ervaren vaak refluxklachten als gevolg zwangerschapshormonen en druk die wordt veroorzaakt door het groeiende kindje in de moederschoot. Dit verklaart een zoute smaak in de mond en zuurbranden wat na de bevalling veelal is verdwenen. Moeders die borstvoeding geven, kunnen ook een zoute mondsmaak ervaren.

Overgang

Hormonale veranderingen vinden plaats tijdens de overgang. Hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen worden beschouwd als een veel voorkomende oorzaak van een zoute smaak in de mond.

Menstruatie

De tandvleesweefsels hebben veel oestrogeenreceptoren die reageren op hormonale fluctuaties. Als gevolg hiervan, kunnen er smaakveranderingen optreden tijdens de menstruatiecyclus. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van een zoute smaak in de mond, die vaak prominenter aanwezig is vlak voor en tijdens de eisprong.

Spijsverteringsproblemen en zoute mondsmaak

Reflux

Zure reflux kan ook een zoute mondsmaak veroorzaken. Reflux is een veel voorkomende oorzaak van zoute smaak in de mond. Zure reflux treedt vaak op als je bukt, op je rug ligt, een voorwerp optilt, zwaar tafelt of vette maaltijden eet. Refluxklachten treden meestal 's nachts op. Bij refluxklachten heb je last van opboeren, brandend maagzuur (zuurbranden) of pijn achter het borstbeen. Om reflux te verhelpen is het belangrijk om voedsel en maaltijden te vermijden die de situatie verergeren. Wat je moet vermijden, is onder meer:
 • chocolade
  Tomaten / Bron: Vlad Teodor/Shutterstock.comTomaten / Bron: Vlad Teodor/Shutterstock.com
 • alcohol
 • te veel specerijen
 • uien
 • tomaten
 • citrusvruchten
 • knoflook

Verder is het belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Zo nodig kunnen medicijnen helpen de klachten te verminderen

Zoutige smaak in de mond door huilen / Bron: Photographee.eu/Shutterstock.comZoutige smaak in de mond door huilen / Bron: Photographee.eu/Shutterstock.com

Zoutige smaak in de mond door huilen

Iedereen heeft wel eens zijn of haar tranen geproefd. Tranen zijn zout en in sommige gevallen kunnen ze die zoute smaak in je mond veroorzaken na veel huilen. Via je de wangen kunnen de tranen in je mond terechtkomen, waardoor je een zoute smaak in je mond krijgt.

Uitdroging

Uitdroging is een andere veel voorkomende oorzaak van een droge mond en een zoute smaak in de mond en dit kan zich plotseling of in de loop van de tijd ontwikkelen. Sommige mensen kunnen uitdrogen na een periode van diarree of braken. Anderen kunnen uitgedroogd raken nadat ze hebben gesport met warm weer zonder voldoende te drinken. Je kunt daarbij last krijgen van:

Zonder behandeling kan uitdroging tot ernstige complicaties leiden, zoals epileptische aanvallen, hitte-uitputting, nierproblemen of zelfs een levensbedreigende aandoening genaamd hypovolemische shock, een vorm van shock die word veroorzaakt door een verminderd circulerend bloedvolume. Ernstige gevallen van uitdroging moeten behandeld worden in het ziekenhuis waar je vloeistoffen en elektrolyten intraveneus toegediend krijgt.

Veranderde smaak en reuk door kanker

Deze veranderingen in smaak en reuk kunnen het gevolg zijn van de ziekte of veroorzaakt worden door de medische behandelingen.

Borstkanker en eierstokkanker

Borstkanker of eierstokkanker kan de reden zijn dat alles zout smaakt. Bij kanker kunnen smaakdrempels waardoor je een bepaalde smaak zoals zout, zuur en bitter proeft verhoogd of verlaagd zijn, als gevolg waarvan je reuk- en smaakbeleving verandert. Je proeft bijvoorbeeld minder of smaken zijn juist extra sterk, zoals een zoute of een zoete smaak. Eten en drinken smaken in dat geval anders dan wat je je herinnert.

Radiotherapie (bestraling) / Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.comRadiotherapie (bestraling) / Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.com

Chemotherapie en bestraling

Smaakveranderingen zijn een veel voorkomende bijwerking van chemotherapie en bestraling van het hoofd-halsgebied, vanwege schade aan de smaakpapillen en speekselklieren. Door chemotherapie kan het eten naar metaal gaan smaken, een kartonsmaak krijgen, of juist een bittere smaak krijgen, of in het geheel geen smaak meer hebben. Bestraling van het hoofd-halsgebied kan tijdelijk of permanent een vermindering van de normale smaak geven (hypogeusie).

Zoute smaak door diabetes

Diabetespatiënten kunnen ook een zoute smaak in de mond ervaren. Mensen met diabetes kunnen last hebben van een droge mond, afhankelijk van het type diabetes waaraan zij lijden. Diabetes wordt ook beschouwd als een oorzaak van een zoute smaak in de mond.

Zoute smaak door de schildklier

Een zoute smaak in de mond kan ook samenhangen met de schildklier. Je schildklier is een minuscuul kliertje dat de stofwisseling in je lichaam regelt. Medicijnen voor een verminderde schildklierfunctie kunnen de smaak in je mond veranderen. Je kunt last krijgen van een zoute, bittere of een zure smaak in de mond krijgen, afhankelijk van de schildklieraandoening en het medicijn die de arts je heeft voorgeschreven.

Hersentumor

In sommige gevallen heeft een zoute of zure smaak in de mond niets te maken met wat je eet of met een (bacteriële) infectie. Aandoeningen zoals een hersentumor kunnen ervoor zorgen dat je hersenen foutieve signalen verzenden die een zoute smaak in de mond veroorzaken. Raadpleeg je huisarts als de zoute smaak in je mond niet verdwijnt en persistent is.

Zoute smaak en de nieren (nierfalen)

Nierfalen betekent dat de nieren niet goed functioneren. Nierfalen zal in de meeste gevallen je normale smaak in je mond veranderen. Je kan hierdoor het gevoel hebben dat je ijzer in je mond hebt en dat kan erg storend zijn, waardoor je voortdurend spuugt en je een droge mond krijgt. Wanneer er een nierprobleem is, neemt de nieruitscheidingsfunctie af. Onder dergelijke omstandigheden hopen afvalstoffen zich op in het bloed, wat leidt tot het optreden van slechte smaak in de mond. Behalve dit symptoom resulteert nierfalen ook in een slechte adem, misselijkheid, braken en slechte eetlust.

Allergische reacties

Allergische reacties kunnen ook resulteren in een loopneus om het allergeen te bestrijden. Overmatig vocht of slijm loopt langs de achterkant van de neus weg en kan via de neusholte naar je mond en keel gaan (postnasale drip). Dit verklaart een zoute smaak in mond en keel bij een allergische reactie.

Zoute smaak in de mond door medicatie / Bron: Stevepb, PixabayZoute smaak in de mond door medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Sommige medicijnen kunnen een metaalachtige, zoute of bittere smaak in je mond veroorzaken. Geneesmiddelen op recept die een ongewone smaak in je mond kunnen veroorzaken, zijn onder meer:
 • Hartmedicatie;
 • Diabetesmedicijnen;
 • Antipsychotica;
 • Allergiegeneesmiddelen of antihistaminica
 • Hiv-proteaseremmers;
 • Orale anticonceptiva;
 • Middelen tegen epilepsie;
 • Antibiotica;
 • Corticosteroïden die meestal worden gebruikt bij de behandeling van ontstekingen;
 • Antidepressiva (middelen tegen een depressie).

Zoute smaak achter in keel door roken

Roken veroorzaakt een droge mond en dit creëert een goede habitat voor bacteriën en schimmels in je mond. Roken beïnvloedt de productie van speeksel in je mond, terwijl juist het speeksel helpt bij het schoonhouden van je mond. Roken kan een zoutige smaak in de mond en keel veroorzaken.

Vitaminetekort of mineralentekort

Gebrek aan sommige vitaminen en mineralen die essentieel zijn in het lichaam, zoals ijzer, zink, vitamine B12 en vitamine B3, kunnen een zure of zoute smaak in je mond veroorzaken. Een tekort aan vitamine A tast mogelijk het reukvermogen aan, wat ook invloed heeft op hoe voedsel smaakt of beleefd wordt.

Zoute smaak in de mond zelf verhelpen

Wat te doen tegen een zoute smaak in de mond? Sommige zelfzorgmiddelen helpen om voorgoed verlost te worden van een zoute smaak in de mond. Soms is deze smaak simpelweg het gevolg van te veel voedsel dat zout bevat. Enkele maatregelen die je kunt nemen om een zoute smaak in de mond te verhelpen, zijn de volgende.

Dagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com

Voldoende drinken

Uitdroging is een van de oorzaken van een zoute smaak in de mond. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken. Het Voedingscentrum raadt volwassenen aan om elke dag 1,5 tot 2 liter te drinken en water drinken, afgewisseld met thee en koffie zonder suiker, is het gezondst. Probeer verder alcohol te vermijden. Alcohol werkt vochtafdrijvend.

Mond spoelen en tanden poetsen

Gebruik mondspoeling op basis van zuiveringszout om die zoute smaak in de mond te verwijderen. Het meerdere keren per dag reinigen van de mond met een goede mondspoeling helpt vooral bij mensen met bloedende tandvleesproblemen. Overweeg het gebruik van een zachte tandenborstel om te helpen bij het voorkomen van terugtrekkend tandvlees. Ook is het verstandig om zeker twee keer per dag je tanden te poetsen en om je tanden te stoken.

Gezonde voeding / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockGezonde voeding / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Gezonde voeding en voldoende vitaminen

Zorg ervoor dat je gezond en gevarieerd eet. In dat geval krijg je (bijna) automatisch alle benodigde vitaminen, mineralen en bouwstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven en het hoofd te bieden aan infecties.

Citroen eten

Citroenen nemen om die zoute smaak in je mond te verwijderen, is een goede manier om die vervelende smaak te verwijderen. Citroenen helpen ook bij het opruimen van bacteriële- en schimmelinfecties. Het drinken van citroenwater helpt doordat citroenzuur de slechte mondbacteriën elimineert waardoor je frisser gaat ruiken uit je mond. Ook gaat citroenzuur eventuele ontstekingen aan je tanden tegen.

Stoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com

Stop met roken en overmatig alcoholgebruik

Wanneer je worstelt met een metalige of zoute smaak in de mond, is stoppen met roken aanbevolen, evenals het laten staan alcohol. Dit komt een goede speekselproductie uit de speekselklieren ten goede en houdt je mond beter gehydrateerd.

Wanneer huisarts raadplegen bij vieze mondsmaak?

Neem direct contact op met je huisarts als je last hebt van een zoute smaak in de mond wat gepaard gaat met een van deze klachten:
 • Een plotseling en zeer duidelijk gewichtsverlies met een zoute smaak in de mond.
 • Constante diarree met een zurige smaak in de mond.
 • Aanzienlijke veranderingen in je ontlastingspatroon.
 • Braken met bloed.
 • Een ernstig verlies van eetlust en ernstige pijn in de mond;
 • Constante hoge koorts die ook gepaard gaat met ademhalingsmoeilijkheden of kortademigheid.

Behandeling

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak en kan bestaan uit:
 • Antacida kunnen voorgeschreven worden als de zoute smaak in de mond veroorzaakt wordt door zure reflux. Dit zal ook helpen bij het opruimen van de bittere of zure smaak in de mond. Antacida: neutraliseren het maagzuur.
 • Vitamine B12- en zinksupplementen kunnen worden aanbevolen bij een tekort.
 • Antibiotica kan worden voorgeschreven bij een bacteriële infectie is.
 • Een antischimmelmiddel helpt bij mondschimmel.
 • Een oncologie diëtist kan helpen met het omgaan van reuk- en smaakveranderingen als gevolg van (de behandeling van) kanker.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept Ikan TeriTeri zijn kleine zoute visjes, die vaak worden gebruikt als bijgerecht in de Indonesische keuken. Als je liefhebber bent…
Smaakpapillen van de tong: geen specifieke plaatsenSmaakpapillen van de tong: geen specifieke plaatsenNog altijd wordt geloofd dat de vier smaken (zoet, zuur, zout en bitter) die we met de tong kunnen waarnemen vast zitten…
Drop: een typisch Nederlands snoepjeSnoep kent men overal, maar drop niet. Drop is een typisch Nederlands snoepje wat je bijna nergens in de wereld kunt kri…
Zoute smaak in mond: Oorzaken van zoutachtige smaakZoute smaak in mond: Oorzaken van zoutachtige smaakSommige mensen hebben steeds een zoute smaak in de mond wanneer ze iets eten of drinken. Voor een deel van de patiënten…

Bittere smaak in mond: Oorzaken van bitter smaakgevoelBittere smaak in mond: Oorzaken van bitter smaakgevoelEen bittere smaak in de mond resulteert mogelijk uit een aantal tijdelijke of chronische aandoeningen zoals een infectie…
Galwegobstructie: Verstopping van galwegen, door galstenenGalwegobstructie: Verstopping van galwegen, door galstenenEen galwegobstructie duidt op een verstopping in de buizen die gal van de lever naar de galblaas en dunne darm transport…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Luis Molinero/Shutterstock.com
 • Asiaone. Sinusitis the common cause for saltiness in the mouth. http://www.asiaone.com/health/sinusitis-common-cause-saltiness-mouth (ingezien op 24-2-2018)
 • Healthh. Salty Taste in Mouth Causes and Treatment. https://healthh.com/salty-taste-in-mouth/ (ingezien op 24-2-2018)
 • Healthline. Salty Taste in Mouth: Why It Happens and What You Can Do. https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/salty-taste-in-mouth (ingezien op 24-2-2018)
 • Healthguidance. Salty Taste in Mouth Causes. http://www.healthguidance.org/entry/14941/1/Salty-Taste-in-Mouth-Causes.html (ingezien op 24-2-2018)
 • Healthl MD's. Salty Taste in Mouth Causes, Treatment. http://www.healthmds.org/mouth/salty-taste/salty-taste-in-mouth-saliva-metallic-sour-tongue-lips-persistent-causes-everything-tastes-salty-remedies/ (ingezien op 24-2-2018)
 • Mayo Clinic. Tonsillitis: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tonsillitis/symptoms-causes/syc-20378479 (ingezien op 24-2-2018)
 • Oasisdiscussions. What causes a salty mouth taste? http://oasisdiscussions.ca/2014/02/11/st-2/ (ingezien op 24-2-2018)
 • Tegenkanker. Reuk en smaakverandering. https://www.tegenkanker.nl/project/reuk-en-smaakverandering/ (ingezien op 24-2-2018)
 • Thuisarts. Refluxklachten. https://www.thuisarts.nl/refluxklachten (ingezien op 24-2-2018)
 • Voedingscentrum. Hoeveel water of vocht moet ik drinken per dag? http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-water-vocht-moet-ik-per-dag-drinken.aspx (ingezien op 24-2-2018)
 • Voedingenkankerinfo. Is het normaal dat de smaak verandert? http://www.voedingenkankerinfo.nl/is-het-normaal-dat-de-smaak-verandert/ (ingezien op 24-2-2018)
 • Womenshealthmag. How Your Menstrual Cycle Affects Your Mouth. https://www.womenshealthmag.com/health/how-your-menstrual-cycle-affects-your-mouth (ingezien op 24-2-2018)
 • Afbeelding bron 1: Mimagephotography/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Adam J/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Vlad Teodor/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Photographee.eu/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Adriaticfoto/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 7: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 8: Luminast/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 9: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
 • Afbeelding bron 10: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
Reactie

P. M. Lingg, 11-11-2019
Toch heb ik niet kunnen lezen, na radio of chemotherapie, je zoute smaak
te neutraliseren, heeft u misschien een tip. AUB
P.M.Lingg Reactie infoteur, 12-11-2019
In deze folder van het Rijnstate Ziekenhuis staan tips om verandering van je
smaak- en reukvermogen als gevolg van ziekte of behandeling, te verminderen of te verzachten: https://www.rijnstate.nl/media/12580/tips-bij-smaak-en-reukverandering.pdf.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.