Tranen: samenstelling van een traan, functie en anatomie

Tranen: samenstelling van een traan, functie en anatomie Tranen zijn een vloeistof die de hele dag door wordt geproduceerd. Een traan is een zoute druppel oogvocht. De vloeistof waaruit tranen bestaan wordt traanvocht genoemd. Hoewel je tranen meestal alleen maar opmerkt als je huilt of tranende ogen hebt door guur weer, hebben tranen een belangrijke functie. Tranen dienen allereerst ter bevochtiging van het oog. Ogen worden permanent vochtig gehouden door dit traanvocht. Droge ogen zijn niet alleen onaangenaam. Ze kunnen ook een negatief effect hebben op je gezondheid. Daarnaast drijven tranen stofdeeltjes af die langs de wimpers weten te komen en in het oog terechtkomen. Ook bevatten tranen stoffen als lysozym, een enzym dat de celwanden afbreekt van bacteriën die daarvoor gevoelig zijn.
Oog met traanklier en traanzakje. Glandula lacrimalis = traanklier Ductus nasolacrimalis = traanbuis. / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Oog met traanklier en traanzakje. Glandula lacrimalis = traanklier Ductus nasolacrimalis = traanbuis. / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Samenstelling van een traan

Traanvocht

Tranen bestaan voornamelijk uit water. Andere componenten zijn:
  • verschillende eiwitten, zoals lysozym dat de celwanden van bacteriën afbreekt
  • slijmhoudende componenten
  • immunoglobulinen, ook antistoffen of antilichamen genoemd
  • glucose
  • elektrolyten als natrium, kalium, calcium en magnesium

Traanvocht beschermt onder meer tegen binnendringende bacteriën en is een soort glijmiddel voor het openen en sluiten van het ooglid. Droge ogen leiden tot allerlei klachten, zoals een branderig, moe, zanderig, jeukend of geïrriteerd gevoel in de ogen.

Anatomie

Eiwitten

Naast water bevatten tranen ook eiwitten. Op het gebied van eiwitten kunnen onder andere lysozyme en immunoglobulinen worden aangetroffen. Beide spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem en de afweer. De pH van tranen is ongeveer 7,35.

Traanfilm bestaat uit drie lagen / Bron: BlackNL, Wikimedia Commons (Publiek domein)Traanfilm bestaat uit drie lagen / Bron: BlackNL, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Traanfilm

Op het oog rust een traanlaagje, het laagje vocht dat op de oogbol ligt. Dat laagje wordt de traanfilm genoemd, Een traanfilm is opgebouwd uit verschillende lagen, die elk een andere taak hebben: een vettige laag, een waterige laag, en een mucus-/mucinelaag. De slijmlaag staat in contact met het hoornvlies. Deze bestaat uit mucine, een bestanddeel van slijm, en glycoproteïnen, een eiwit met daaraan gekoppeld een of meer suikereenheden. Door zijn consistentie zorgt het voor de gelijkmatige verdeling van tranen in het oog. Bovendien zorgt het ervoor dat de traan zich goed aan het oog vasthecht. De tweede laag kan als waterig worden waargenomen en vertegenwoordigt in feite de daadwerkelijke traan. Deze middelste laag zorgt voor de afvoer van vuil en stof. Aan de buitenkant is er de vetlaag. Zijn olieachtige aard helpt het hoornvlies en dus het hele oog te beschermen. Deze laag wordt geproduceerd door de klieren van Meibom in de tarsus (een bindweefselplaat achter de spier van het bovenooglid). Deze laag heeft als taak om te voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt.

a: traanklier / Bron: FML, edited by Erin Silversmith , Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)a: traanklier / Bron: FML, edited by Erin Silversmith , Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Traanklieren

Tranen worden gemaakt in traanklieren. Het grootste deel wordt geproduceerd in de klier, die zich boven het ooglid bevindt. Over het algemeen leiden ongeveer 6 tot 12 traankanaaltjes de vloeistof in het oog. De ooglidslag zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de tranen. Per ooglidslag wordt grofweg 10 microliter (0,01 ml) traanvocht weggespoeld.

Hoeveelheid geproduceerde tranen

De hoeveelheid dagelijks geproduceerde tranen kan niet worden gegeneraliseerd omdat deze afhankelijk is van vele factoren, zoals de leeftijd en factoren die de traansecretie stimuleren, zoals:
  • droogheid van bindvlies of hoornvlies
  • mechanische prikkels (zandkorreltjes, vliegje of vuiltje in het oog)
  • chemische prikkels (uien snijden, traangas, rook)
  • allergische prikkels (hooikoorts)
    Huilen / Bron: Photographee.eu/Shutterstock.comHuilen / Bron: Photographee.eu/Shutterstock.com
  • psychische prikkels (huilen door vreugde of verdriet)

Daardoor kun je dagelijks tussen 1 en 500 milliliter aan traanvocht produceren. 's Nachts wordt in principe minder traanvocht aangemaakt.

Functie van tranen

Bescherming van het oog

Tranen hebben verschillende functies. Eerst en vooral dienen ze om het oog te beschermen. Traanvocht beschermt het oog tegen uitdroging, maar het is ook belangrijk voor de afweer van een vuiltje of zandkorreltje. Samen met de oogleden verwijdert het kleinere deeltjes.

Sommige ingrediënten van een traan, zoals lysozym, voorkomen de binnenkomst van pathogenen. Op deze manier kunnen tranen gezien worden als een verdediging tegen ziekteverwekkers van biologische oorsprong. Bovendien laten ze een glad ooglid toe. Zonder tranen zou het ooglid direct rusten op het hoornvlies en dit zou niet alleen leiden tot een onaangenaam gevoel, maar veroorzaakt dan ook permanente irritatie en letsel.

Een huilende jongen / Bron: Miika Silfverberg (MiikaS) from Vantaa, Finland, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Een huilende jongen / Bron: Miika Silfverberg (MiikaS) from Vantaa, Finland, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Voeding en zuurstof

Het hoornvlies staat niet in contact met bloedvaten. Dienovereenkomstig worden ze niet door het bloed voorzien van voedingsstoffen en andere belangrijke elementen, zoals zuurstof. Deze taak neemt het traanvocht op zich. Ze dragen aanzienlijk bij aan de voeding van de cellen van het hoornvlies en houden ze in leven.

Huilen

De mens huilt met tranen. Dit is een zichtbare expressie van je emoties. Het kan hierbij gaan om zowel verdriet als vreugde.

Aandoeningen

Het belang van tranen in het dagelijks leven van de mens wordt meestal alleen duidelijk wanneer bepaalde omstandigheden droge ogen veroorzaken. De oorzaken zijn veelvoudig. Sommige ziekten en aandoeningen kunnen leiden tot een verminderde traanproductie. Hierbij gaat het vooral om reumatische aandoeningen, schildklieraandoeningen en diabetes.

Het is daarbij belangrijk dat je goed ingesteld bent op medicijnen en eventueel leefstijlaanpassingen doet als de arts dat aanbeveelt. Anders moeten andere maatregelen, zoals het gebruik van kunsttranen, worden genomen. Tijdens de overgang wordt het hormonale evenwicht soms verstoord. Een hormonale disbalans veroorzaakt bij sommige vrouwen droge ogen. Soms worden droge ogen veroorzaakt door bepaalde medicijnen. In dat geval moet in overleg met de behandelende arts een alternatief worden overwogen. Soms kunnen omgevingsfactoren zoals droge verwarmingslucht, airconditioners en sigarettenrook zorgen ervoor dat je last krijgt van droge ogen.

Drie soorten tranen

De tranen die we in ons leven laten, zijn niet alleen het resultaat van emoties. Er zijn eigenlijk drie soorten tranen die elk hun eigen functie hebben:

Basale tranen

Dit zijn de stille werkers onder de tranen. Ze worden constant geproduceerd door kleine klieren in je oogleden en zorgen ervoor dat je ogen vochtig blijven en beschermd zijn tegen uitdroging. Zonder deze basale tranen zouden je ogen al snel geïrriteerd raken.

Reflex-tranen

Deze tranen springen in actie wanneer je oog iets te verduren krijgt, zoals rook, wind, of de scherpe geur van uien. Reflex-tranen worden geproduceerd door de traanklier onder je bovenooglid, en hun taak is om het irritante goedje zo snel mogelijk weg te spoelen. Ze stromen vaak in grotere hoeveelheden en met meer kracht dan basale tranen.

Emotionele tranen

Dan zijn er nog de tranen die het meest tot de verbeelding spreken: de emotionele tranen. Of je nu huilt van geluk, verdriet of frustratie, deze tranen zijn een uiting van je diepste emoties. Ze worden ook door de traanklier geproduceerd, maar onderzoeken suggereren dat ze chemisch iets anders in elkaar zitten dan de reflex-tranen. Ze bevatten bijvoorbeeld meer stresshormonen en andere stoffen die vrijkomen tijdens emotionele gebeurtenissen.

Hoeveel tranen produceer je in je leven?

Een mens produceert in zijn leven gemiddeld zo'n 60 tot 70 liter tranen. Dit omvat alle soorten tranen: basale tranen die je ogen dagelijks vochtig houden, reflex-tranen die vrijkomen bij irritatie, en emotionele tranen die stromen bij vreugde, verdriet of frustratie. Samen vormen ze een indrukwekkende hoeveelheid vocht, die het belang van tranen in ons leven onderstreept.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tranende ogen (epiphora): oorzaken en behandelingTranende ogen (epiphora): oorzaken en behandelingTraanvocht heeft een belangrijke functie, namelijk het vochtig houden van het oog. Tijdens het knipperen van het oog, ve…
Hemolacrie: huilen met tranen van bloedHemolacrie: huilen met tranen van bloedIn sommige delen van de wereld wordt het gezien als iets religieus, maar er zijn ook mensen die denken dat het huilen va…
Tranen met tuitenWaarom hebben we eigenlijk tranen? Wat is het belang van huilen? Hebben we dat kunnen leren van de vorige generaties of…
Waarom huilen we, en hoe kunnen we onze tranen bedwingen?We kennen allemaal wel die situaties waarin we ineens de tranen in de ogen krijgen en beseffen dat we onszelf in verlege…

Hormoongebruik in de overgang: de voor- en nadelenHormoongebruik in de overgang: de voor- en nadelenDe overgang is een fase in het leven van de vrouw. Deze fase begint soms al als een vrouw rond de veertig jaar is, maar…
Fysiologie van de ademhaling – de longcapaciteitFysiologie van de ademhaling – de longcapaciteitEen volwassene ventileert bij een rustige, normale ademhaling 300-500 ml lucht per ademteug. De ademfrequentie schommelt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: VISHNU KV, Pixabay
  • https://www.verywellhealth.com/artificial-tears-3422086
  • https://medlineplus.gov/tears.html
  • https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/facts-about-tears
  • https://www.mmc.nl/oogheelkunde/aandoening-en-behandeling/tranende-ogen/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Traan_(oog)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Tears
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Immunoglobuline
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Traanfilm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Traanklier
  • https://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=14&page=196&student=752
  • https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/het-menselijk-lichaam/waar-komen-tranen-vandaan
  • https://www.encyclo.nl/begrip/Glycoproteine
  • https://www.oogartsen.nl/oogartsen/oogleden/bouw_anatomie_functie_ooglid/
  • Max Vandaag. Tranen. https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/tranen/ (ingezien op 2-9-2024)
  • Afbeelding bron 1: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: BlackNL, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: FML, edited by Erin Silversmith , Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 4: Photographee.eu/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Miika Silfverberg (MiikaS) from Vantaa, Finland, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 02-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.