Waarom huilen we, en hoe kunnen we onze tranen bedwingen?

We kennen allemaal wel die situaties waarin we ineens de tranen in de ogen krijgen en beseffen dat we onszelf in verlegenheid gaan brengen door te huilen in het openbaar. Zelfs al gaat het over een enkel traantje dat we gewoon kunnen wegvegen geven we blijk van controleverlies waardoor we ons slecht kunnen voelen. Er zijn tal van redenen waardoor we een traantje wegpinken of opeens in tranen kunnen uitbarsten. Het kan gewoon voorvallen op het werk, door een bepaalde datum, in de bioscoop door een gevoelige scène. Zelfs tranen van vreugde of geluk op een huwelijk of doopfeest kunnen ons verrassen. Wat zijn nu juist tranen en waarom veroorzaken ze dergelijke sociale verwarring? Hoe kunnen we voorkomen dat we door het plotselinge opkomen van tranen in publieke verlegenheid kunnen worden gebracht?

Wat zijn tranen?

Zoals we reeds leerden op de middelbare school worden tranen geproduceerd door de traanklieren. Hoewel deze vaak gezien worden als een zoutoplossing door zijn zoute smaak is het eigenlijk een mix van chemische stoffen in de vorm van slijm, olie en water. De vitaminen en mineralen in deze secretie helpen om de gezondheid van het dunne, doorzichtige membraan te handhaven door bevochtiging. Een van de belangrijkste bestanddelen van tranen is het bacteriedodende enzym lysozym.

Het proces van deze tranensecretie is vrij eenvoudig. De traanvloeistof wordt verspreid over het oog door het knipperen van de oogleden. Via het traanvocht worden vreemde stoffen verwijderd uit het oog, de oogleden en wimpers.

In principe kunnen we drie functies onderscheiden van onze tranen. De eerste is reeds besproken en omvat het transport van irriterende deeltjes uit het oog. Ten tweede zijn onze tranen ook een smeermiddel dat helpt om het oog gezond te houden. Tenslotte spreken we van emotionele tranen die soms optreden wanneer we ze het minst verwachten en ons kwetsbaar doen voelen.

Tips om tranen te voorkomen

Hier volgen enkele manieren om controle te kunnen krijgen over je tranen in situaties waarin je niet wilt dat andere je tranen zien.

Diep ademhalen

Diep ademhalen werkt in een toestand van woede en geeft je extra tijd om na te denken, te kalmeren en brengt je gemoedstoestand tot rust. Het werkt effectief door een vertraging van de hartslag waardoor je ontspant. Dit is ook de reden waarom rokers ervaren dat een diepe trek van een sigaret een kalmerend effect heeft. Adem diep in door de neus en uit door de mond. Bijkomend tellen kan helpen bij het loslaten van de focus op storende elementen.

Als je bang bent steeds hysterisch te worden in een toestand van angst kan ademen in een papieren zak als handig hulpmiddel ervaren worden. Op die manier wordt een verhoogd niveau aan kooldioxide ingenomen wat een kalmerend effect heeft en een slaperige toestand veroorzaakt.

Denk aan positieve zaken

Een andere manier om de ontwikkeling van tranen tegen te gaan is door je te concentreren op een mentaal beeld van geluk en vrede. Dit is een beproefde methode waardoor de geest kalmeert en tranen niet tot uiting zullen komen. Deze techniek vraagt enige tijd eer je ze volledig onder de knie zult hebben. In verder gevorderde vormen wordt deze techniek ook gezien als meditatie maar dit is natuurlijk niet iets dat je zomaar even vlug op kantoor zult uitproberen.

Lichte pijn

Een andere manier is door het toebrengen van een lichte fysieke pijn. Druk met je duimnagel in het topje van je wijsvinger. Dit is een kleine, onmerkbare actie die onzichtbaar is voor anderen maar wel werkt op twee manieren. Het zal je afleiden van wat er je werkelijk dwars zit en daarnaast zal het helpen om een deel van je geest te laten concentreren op de fysieke actie.

Slikken

Probeer hard te slikken. Hierdoor wordt je tong tegen je gehemelte gedrukt waardoor de keel zal vernauwen en tranen zullen worden voorkomen.

Oorzaak van huilen

Eens goed huilen kan helpen bij het loslaten van opgestapelde spanningen. Het inhouden van emoties kan leiden tot meer stress dus indien mogelijk zoek je best een rustig plekje waar je je volledig kunt laten gaan. Thuis is de badkamer een goede optie waar je de kraan kan opendraaien om het gesniffel te verbergen.

Er zijn verschillende redenen waarom je kunt gaan huilen en het is belangrijk te herkennen wat je juist hiertoe aanzet. Het kan een scène uit een film zijn die bepaalde gevoelens oproepen of je doen herinneren aan een bewust of onbewust persoon of gebeurtenis in je leven. Zelfs ervaringen uit je kindertijd kunnen nog altijd emotionele gevolgen hebben.

Als je opeens merkt dat je veel moet huilen kun je dit misschien wel even bespreken met familie, vrienden of partner. Hoe langer je dit uitstelt, hoe moeilijker het zal worden om te doen en hoe meer het kan doorwegen op je eigen leven en de relatie met anderen. Als je echt het gevoel hebt dat je niemand in je omgeving hebt waarmee je kunt praten zijn specialisten en organisaties waarbij je terecht kunt met je problemen.

Een andere oorzaak voor wenen is de hormonale veranderingen in je lichaam waar je anders niets gewaar van wordt. Dit is iets waarvoor je best een arts raadpleegt.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huilen (wenen): Voordelen voor gezondheid van huilbuiHuilen (wenen): Voordelen voor gezondheid van huilbuiOntroerd zijn door een film, een bijzonder zware week achter de rug hebben of een ruzie krijgen met een geliefde zijn en…
Huilen en emoties op je werkHuilen op kantoor, heb jij het wel eens gedaan? Moet het kunnen: huilen op je werk? Je tranen en je emoties tonen op je…
Is huilen ongezond?Is huilen ongezond?Heel wat mensen vinden huilen banaal. Ze doen er dan ook alles aan om hun tranen zo lang mogelijk voor zichzelf te houde…
Hemolacrie: huilen met tranen van bloedHemolacrie: huilen met tranen van bloedIn sommige delen van de wereld wordt het gezien als iets religieus, maar er zijn ook mensen die denken dat het huilen va…

Hoe gezond is McDonald’sDe McDonald’s wie kent deze fastfoodketen niet? McDonald’s heeft in 119 landen meer dan 34.000 restaurants. Meer dan 70%…
Winden laten: oorzaak winden en scheten laten en gezond?Winden laten: oorzaak winden en scheten laten en gezond?Winden laten is de lozing van overtollige darmgassen. Ieder mens laat winden, dagelijks gemiddeld 14 tot 25 winden. Als…
Bronnen en referenties
  • http://www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Waarom-huilen-we-Onderzoek.htm
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Tears
  • http://www.gezondheidsweb.eu/depressie/invloed-van-tranen-groter-dan-over-het-algemeen-wordt-aangenomen
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 30-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.