Stinkende tand: oorzaak en behandeling van vieze tandgeur

Stinkende tand: oorzaak en behandeling van vieze tandgeur Een stinkende tand of verstandskies of een vieze tandgeur is een klacht die je niet moet negeren. Tandbederf of tandcariës, verwijst naar de bacteriële vernietiging van tandglazuur. Dit gebeurt wanneer de mond niet goed wordt gereinigd na het eten en residuen van voedseldeeltjes zich op de tong, het tandvlees en tussen de tanden ophopen, waarmee bacteriën zich voeden en zich kunnen vermenigvuldigen. men om te groeien. De hoofdschuldige is een bacterie genaamd Streptococcus mutans of mutans streptokokken (S. mutans), die dol is op suiker. De eerste fase van het spijsverteringsproces vindt plaats in de mond wanneer het speeksel koolhydraten afbreekt tot suikers. Terwijl S. mutans deze suikers verteert, produceert het zuren die tandglazuur aantasten. In de loop van de tijd slagen deze zuren erin het tandglazuur af te breken, een proces dat bekend staat als tandbederf en dat geassocieerd is met een vieze geur. Bij een stinkende tand of stinkende kies, is een tandartsbezoek geboden.
Menselijke tand / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Menselijke tand / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oorzaak van een stinkende tand

Een tand of verstandskies kan om verschillende redenen slecht beginnen te ruiken of gaan stinken. De meest voorkomende oorzaak van een tand die stinkt, is tandbederf of een rotte tand of kies. Wanneer bacteriën (mutans streptokokken) in de mond zich op de tand beginnen te voeden, kunnen ze een geur afgeven en ruikt de tand slecht. Na verloop van tijd vermenigvuldigen ze zich door zich te voeden met de plaque, voedseldeeltjes in de mond en etensresten tussen de tanden. De mutans streptokokken houden van suikers en terwijl ze deze afbreken ontstaat er een zuur dat schadelijk is voor het gebit. Calcium en fosfaten in speeksel en tandplak neutraliseren weliswaar het zuur, doch deze bufferwerking kent haar grenzen. Als er veel zuur vrijkomt, wordt het tandglazuur aangetast en dienen de gaatjes zich aan. Naarmate een tand verrot raakt, begint deze erg slecht te ruiken. Wanneer de tand onbehandeld blijft, zal deze broos worden en mogelijk barsten, schilferen of zelfs breken.

Tandplak

S. mutans en voedselresten hechten zich aan de tanden in een dunne substantie die plaque wordt genoemd. Als plaque na verloop van tijd niet wordt verwijderd, verkalkt het tot een hard residu en wordt het steeds moeilijker te verwijderen. Plaque irriteert het tandvlees en kan uiteindelijk leiden tot tandvleesontsteking, een belangrijke oorzaak van een slechte adem. Tandvleesaandoeningen leiden tot andere ernstige gevolgen, zoals tandvleesverlies, chronische mondinfecties, en indien onbehandeld, uiteindelijk tandverlies.

Symptomen vieze tandgeur

Kunnen er symptomen vooraf gaan aan een vieze tandgeur? Voordat je last krijgt van een stinkende tand als gevolg van een tandinfectie, hebben zich waarschijnlijk al andere symptomen aangediend waar je last van hebt gehad, al dan niet tijdelijk. Het is niet ongewoon om een latente of zeurende pijn te voelen in de buurt van de aangetaste tand. Soms is de pijn meer scherp en stekend van aard. Je kunt ook gevoeligheid in het gezicht of zwelling ervaren, evenals koorts, als er sprake is van een abces.

Oorsprong van de vieze geur

De vieze geur wordt niet veroorzaakt door het verval zelf. Het is een bijproduct van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het verval. Bacteriën geven zwavelverbindingen af die verantwoordelijk zijn voor de geur. Een vieze geur gaat meestal gepaard met een slechte of bittere smaak in de mond.

Ga naar de tandarts met een stinkende tand / Bron: Erik Christensen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ga naar de tandarts met een stinkende tand / Bron: Erik Christensen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Waar komt de geur vandaan?

Tandbederf en parodontitis

In sommige gevallen komt de geur niet van de tand zelf, maar van het tandvlees. Als de opbouw van tandplak en tandsteen niet wordt verwijderd, kunnen ze onder de tandvleesrand beginnen te duwen en diepe pockets vormen. Deze pockets raken geïnfecteerd, waardoor een sterke geur ontstaat. Deze aandoening staat bekend als parodontitis en als deze tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees niet wordt behandeld, kunnen de tanden uiteindelijk losraken en uitvallen.

Tandabces of kaakabces

Naast tandbederf en parodontitis, kan een infectie een tandabces, een met pus gevulde zwelling, veroorzaken. De tand waar het tandabces of kaakabces in de buurt ligt, is veelal dood en derhalve gevoelloos. Je kunt soms jaren rondlopen met een tandabces zonder dat je dit in de gaten hebt. Dit abces is gevuld met een vloeistof die een ongewoon vieze geur heeft als het abces openbarst. Als dit gebeurt, ervaar je meestal ook behoorlijk wat pijn, omdat het abces de tandwortel onder druk zet. Soms kan een abces een cyste, zwelling of laesie op het tandvlees veroorzaken. Als je dit opmerkt, is het belangrijk dat je onmiddellijk contact opneemt met je tandarts.

Tandbederf / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Tandbederf / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Behandeling van een stinkende tand

De behandeling die je krijgt voor een stinkende tand hangt af van de oorzaak van de geur. In sommige gevallen kan het voldoende zijn om de tand en het gebied onder de tandvleesrand schoon te maken. In het geval van tandbederf is het vullen van het gaatje meestal genoeg om de geur kwijt te raken. In het geval van een tandabces/kaaabces, geïnfecteerde tand of parodontitis kunnen er een aantal verschillende behandelingen zijn.

Abces leegmaken

Het abces leegmaken (abcesdrainage) houdt in dat er in het tandvlees moet worden gesneden waar het abces zich bevindt om de infectie weg te spoelen. Het gebied wordt dan gespoeld met warm zout water en je zult een antibioticakuur voorgeschreven krijgen.

Wortelkanaalbehandeling

Als de infectie die het tandabces veroorzaakte uitgebreid is, zal een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd om je tand zo mogelijk te redden. Een klein gaatje wordt in de tand geboord en het aangetaste weefsel wordt verwijderd. De resulterende ruimte zal worden gevuld met een speciale tandheelkundige composiet, en een tandheelkundige kroon zal over de tand worden geplaatst om deze tegen beschadiging te beschermen.

Tand verwijderen

In het ongelukkige geval dat je tand of kies niet gered kan worden, zal de tand worden verwijderd om de gezondheid van de omringende tanden, tandvlees en botten te behouden. Het verwijderen van een tand wordt 'tandextractie' genoemd. De tand zal dan worden vervangen door een tandheelkundig implantaat, een vaste tandbrug of een verwijderbaar deelgebit.

Flosdraad / Bron: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Flosdraad / Bron: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oorzaak van stank na tanden flossen

De meest voorkomende reden voor slechte geur na het flossen is een tandvleesaandoening of parodontitis. De anaerobe bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandvleesontsteking bevinden zich onder het tandvlees en deze produceren vluchtige zwavelverbindingen. Deze zwavelverbindingen die door anaerobe bacteriën worden geproduceerd, zijn dezelfde als die worden geproduceerd door de anaerobe bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van halitose (stinkende adem) en de geuren zijn vrijwel gelijk. Het is niet ongewoon, vooral bij mensen die niet voldoende flossen, dat anaërobe bacteriën zich onder het tandvlees kunnen ophopen. De accumulatie is mogelijk niet voldoende om een ​​aandoening van parodontitis te produceren, maar er kunnen wel vieze geurtjes onder het tandvlees ophopen. Wanneer de floss tijdens het flossen onder het tandvlees wordt geplaatst, kunnen de geuren op de floss terechtkomen en dit kan merkbaar zijn als je de floss ruikt. Het hebben van geurtjes op de floss is geen goede zaak, omdat dit betekent dat de bacteriële activiteit onder de tandvleesweefsels toeneemt, en dit kan natuurlijk leiden tot tandvleesontsteking. Regelmatig flossen, zo'n twee keer per dag, is hierbij aanbevolen. Een uniek apparaat met de naam Hydro Floss Oral Irrigator kan de geurtjes van het tandvlees verwijderen en de bacteriële belasting binnen enkele dagen drastisch verminderen. Mensen die last hebben van halitose kunnen er baat bij hebben, maar het wordt ook vaak aangeprezen als een manier om parodontitis te behandelen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkleurde tandenVerkleurde tandenVerkleurde tanden kunnen diverse oorzaken hebben. Het is verstandig de oorzaak van de verkleurde tand of kies te kennen,…
Adem stinkt naar ontlastingAdem stinkt naar ontlastingHier wordt niemand vrolijk van: een stinkende adem die ook nog eens naar ontlasting of poep ruikt. Vaak ben je jezelf ni…
Slechte adem: een poeplucht in de mondSlechte adem: een poeplucht in de mondEen stinkende geur uit de mond: niets is zo vervelend. Vaak heb je het zelf niet eens in de gaten, totdat iemand zo lief…
Tandcyste: oorzaak en behandelingTandcyste: oorzaak en behandelingEen cyste of tandcyste in de mondholte komt het meest voor aan de rand van een gebitselement: een tand of kies, of bij n…

Neurosarcoïdose: Complicatie van sarcoïdose aan zenuwstelselNeurosarcoïdose: Complicatie van sarcoïdose aan zenuwstelselSarcoïdose is een systemische ontstekingsaandoening waarbij meerdere lichaamsdelen aangetast zijn zoals de longen, de ly…
Stotteren (spraakstoornis in vloeiendheid): OorzakenStotteren (spraakstoornis in vloeiendheid): OorzakenStotteren is een spraakstoornis waarbij de vloeiendheid van spraak aangetast is. De spreker herhaalt hierdoor vaak dwang…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Luis Molinero/Shutterstock.com
 • Breathcure. If My Floss Smells Does That Mean I Have Bad Breath? https://www.breathcure.com/uncategorized/if-my-floss-smells-does-that-mean-i/ (ingezien op 14-12-2017)
 • De Volkskrant. De tandarts wordt bacteriën-teller. https://www.volkskrant.nl/archief/de-tandarts-wordt-bacterien-teller~a432070/ (ingezien op 14-12-2017)
 • Gezondheidsplein. Tandabces. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/tandabces/item38697 (ingezien op 14-12-2017)
 • Livestrong. Bad Breath From Tooth Infection. https://www.livestrong.com/article/132451-bad-breath-from-tooth-infection/ (ingezien op 14-12-2017)
 • Pecan park dental. My tooth smells bad. http://www.pecanparkdental.com/tooth-smells-bad.html (ingezien op 14-12-2017)
 • Tandartspraktijk Rijnaars. Bacteriën. https://www.tandartsrijnaars.nl/mondgezondheid-encyclopedie/bacterien/ (ingezien op 14-12-2017)
 • Therabreath. Bad Breath and Tooth Decay. http://www.therabreath.com/tooth-decay-bad-breath.html (ingezien op 14-12-2017)
 • Afbeelding bron 1: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Erik Christensen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.