Stinkende tand: oorzaak en behandeling van vieze tandgeur
Een stinkende tand of verstandskies of een vieze tandgeur is een klacht die je niet moet negeren. Tandbederf of tandcariës, verwijst naar de bacteriële vernietiging van tandglazuur. Dit gebeurt wanneer de mond niet goed wordt gereinigd na het eten en residuen van voedseldeeltjes zich op de tong, het tandvlees en tussen de tanden ophopen, waarmee bacteriën zich voeden en zich kunnen vermenigvuldigen. men om te groeien. De hoofdschuldige is een bacterie genaamd Streptococcus mutans of mutans streptokokken (S. mutans), die dol is op suiker. De eerste fase van het spijsverteringsproces vindt plaats in de mond wanneer het speeksel koolhydraten afbreekt tot suikers. Terwijl S. mutans deze suikers verteert, produceert het zuren die tandglazuur aantasten. In de loop van de tijd slagen deze zuren erin het tandglazuur af te breken, een proces dat bekend staat als tandbederf en dat geassocieerd is met een vieze geur. Bij een stinkende tand of stinkende kies, is een tandartsbezoek geboden.
Oorzaak van een stinkende tand
Een tand of verstandskies kan om verschillende redenen slecht beginnen te ruiken of gaan stinken. De meest voorkomende oorzaak van een tand die stinkt, is tandbederf of een rotte tand of kies. Wanneer bacteriën (mutans streptokokken) in de mond zich op de tand beginnen te voeden, kunnen ze een geur afgeven en ruikt de tand slecht. Na verloop van tijd vermenigvuldigen ze zich door zich te voeden met de plaque, voedseldeeltjes in de mond en etensresten tussen de tanden. De mutans streptokokken houden van
suikers en terwijl ze deze afbreken ontstaat er een zuur dat schadelijk is voor het gebit.
Calcium en fosfaten in
speeksel en tandplak neutraliseren weliswaar het zuur, doch deze bufferwerking kent haar grenzen. Als er veel zuur vrijkomt, wordt het tandglazuur aangetast en dienen de gaatjes zich aan. Naarmate een tand verrot raakt, begint deze erg slecht te ruiken. Wanneer de tand onbehandeld blijft, zal deze broos worden en mogelijk barsten, schilferen of zelfs breken.
Tandplak
S. mutans en voedselresten hechten zich aan de tanden in een dunne substantie die plaque wordt genoemd. Als plaque na verloop van tijd niet wordt verwijderd, verkalkt het tot een hard residu en wordt het steeds moeilijker te verwijderen. Plaque irriteert het tandvlees en kan uiteindelijk leiden tot
tandvleesontsteking, een belangrijke oorzaak van een
slechte adem. Tandvleesaandoeningen leiden tot andere ernstige gevolgen, zoals tandvleesverlies, chronische mondinfecties, en indien onbehandeld, uiteindelijk tandverlies.
Symptomen vieze tandgeur
Kunnen er symptomen vooraf gaan aan een vieze tandgeur? Voordat je last krijgt van een stinkende tand als gevolg van een tandinfectie, hebben zich waarschijnlijk al andere symptomen aangediend waar je last van hebt gehad, al dan niet tijdelijk. Het is niet ongewoon om een latente of zeurende
pijn te voelen in de buurt van de aangetaste tand. Soms is de pijn meer scherp en stekend van aard. Je kunt ook gevoeligheid in het gezicht of zwelling ervaren, evenals
koorts, als er sprake is van een abces.
Oorsprong van de vieze geur
De vieze geur wordt niet veroorzaakt door het verval zelf. Het is een bijproduct van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het verval. Bacteriën geven zwavelverbindingen af die verantwoordelijk zijn voor de geur. Een vieze geur gaat meestal gepaard met een
slechte of
bittere smaak in de mond.
Waar komt de geur vandaan?
Tandbederf en parodontitis
In sommige gevallen komt de geur niet van de tand zelf, maar van het tandvlees. Als de opbouw van tandplak en tandsteen niet wordt verwijderd, kunnen ze onder de tandvleesrand beginnen te duwen en diepe pockets vormen. Deze pockets raken geïnfecteerd, waardoor een sterke geur ontstaat. Deze aandoening staat bekend als parodontitis en als deze tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees niet wordt behandeld, kunnen de tanden uiteindelijk losraken en uitvallen.
Tandabces of kaakabces
Naast tandbederf en parodontitis, kan een infectie een tandabces, een met pus gevulde zwelling, veroorzaken. De tand waar het tandabces of
kaakabces in de buurt ligt, is veelal dood en derhalve gevoelloos. Je kunt soms jaren rondlopen met een tandabces zonder dat je dit in de gaten hebt. Dit
abces is gevuld met een vloeistof die een ongewoon vieze geur heeft als het abces openbarst. Als dit gebeurt, ervaar je meestal ook behoorlijk wat pijn, omdat het abces de tandwortel onder druk zet. Soms kan een abces een cyste, zwelling of laesie op het tandvlees veroorzaken. Als je dit opmerkt, is het belangrijk dat je onmiddellijk contact opneemt met je tandarts.
Oorzaak van stank na tanden flossen
De meest voorkomende reden voor slechte geur na het flossen is een tandvleesaandoening of parodontitis. De anaerobe bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandvleesontsteking bevinden zich onder het tandvlees en deze produceren vluchtige zwavelverbindingen. Deze zwavelverbindingen die door anaerobe bacteriën worden geproduceerd, zijn dezelfde als die worden geproduceerd door de anaerobe bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van
halitose (stinkende adem) en de geuren zijn vrijwel gelijk. Het is niet ongewoon, vooral bij mensen die niet voldoende flossen, dat anaërobe bacteriën zich onder het tandvlees kunnen ophopen. De accumulatie is mogelijk niet voldoende om een aandoening van parodontitis te produceren, maar er kunnen wel vieze geurtjes onder het tandvlees ophopen. Wanneer de floss tijdens het flossen onder het tandvlees wordt geplaatst, kunnen de geuren op de floss terechtkomen en dit kan merkbaar zijn als je de floss ruikt. Het hebben van geurtjes op de floss is geen goede zaak, omdat dit betekent dat de bacteriële activiteit onder de tandvleesweefsels toeneemt, en dit kan natuurlijk leiden tot tandvleesontsteking. Regelmatig flossen, zo'n twee keer per dag, is hierbij aanbevolen. Een uniek apparaat met de naam
Hydro Floss Oral Irrigator kan de geurtjes van het tandvlees verwijderen en de bacteriële belasting binnen enkele dagen drastisch verminderen. Mensen die last hebben van halitose kunnen er baat bij hebben, maar het wordt ook vaak aangeprezen als een manier om parodontitis te behandelen.
Behandeling van een stinkende tand
De behandeling die je krijgt voor een stinkende tand hangt af van de oorzaak van de geur. In sommige gevallen kan het voldoende zijn om de tand en het gebied onder de tandvleesrand schoon te maken. In het geval van tandbederf is het vullen van het gaatje meestal genoeg om de geur kwijt te raken. In het geval van een tandabces/kaaabces, geïnfecteerde tand of parodontitis kunnen er een aantal verschillende behandelingen zijn.
Abces leegmaken
Het abces leegmaken (
abcesdrainage) houdt in dat er in het tandvlees moet worden gesneden waar het abces zich bevindt om de infectie weg te spoelen. Het gebied wordt dan gespoeld met warm zout water en je zult een antibioticakuur voorgeschreven krijgen.
Wortelkanaalbehandeling
Als de infectie die het tandabces veroorzaakte uitgebreid is, zal een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd om je tand zo mogelijk te redden. Een klein gaatje wordt in de tand geboord en het aangetaste weefsel wordt verwijderd. De resulterende ruimte zal worden gevuld met een speciale tandheelkundige composiet, en een tandheelkundige kroon zal over de tand worden geplaatst om deze tegen beschadiging te beschermen.
Tand verwijderen
In het ongelukkige geval dat je tand of kies niet gered kan worden, zal de tand worden verwijderd om de gezondheid van de omringende tanden, tandvlees en botten te behouden. Het verwijderen van een tand wordt 'tandextractie' genoemd. De tand zal dan worden vervangen door een tandheelkundig implantaat, een vaste tandbrug of een verwijderbaar deelgebit.
Onderzoek en diagnose
Anamnese
De tandarts zal je vragen naar je symptomen, zoals wanneer je voor het eerst een vieze geur opmerkte, of je pijn hebt, en of je problemen hebt met kauwen of gevoeligheid bij warme of koude dranken. De tandarts zal ook vragen naar je mondhygiënegewoonten, je dieet (vooral suikerconsumptie), en eerdere tandheelkundige behandelingen.
Fysiek onderzoek
De tandarts zal een grondige mondinspectie uitvoeren, waarbij de tanden, kiezen, het tandvlees en de tong worden onderzocht. Ze zullen zoeken naar tekenen van tandbederf, tandplak, tandsteen, of gaatjes. Het tandvlees wordt gecontroleerd op ontstekingen, zwelling of bloeding, wat kan wijzen op gingivitis of parodontitis.
Röntgenfoto's
Röntgenfoto's kunnen worden gemaakt om de ernst van het tandbederf te beoordelen. Dit helpt de tandarts om te zien of de cariës dieper in de tand is doorgedrongen, mogelijk tot het tandbeen of de tandzenuw, en of er abcessen of andere complicaties zijn.
Detectie van tandplak en tandsteen
Met speciale instrumenten wordt de hoeveelheid tandplak en tandsteen op de tanden en kiezen beoordeeld. Deze ophopingen kunnen bacteriën huisvesten die bijdragen aan een slechte geur en verdere tandbederf.
Bacteriële kweek
In sommige gevallen kan de tandarts een bacteriële kweek uitvoeren om de precieze bacteriën te identificeren die de tandinfectie of slechte geur veroorzaken. Dit is vooral nuttig als er een infectie wordt vermoed die verder gaat dan eenvoudig tandbederf.
Pulpitis of abcescontrole
Als er sprake is van ernstige tandpijn of gevoeligheid, zal de tandarts de tandzenuw en wortel onderzoeken om te controleren op pulpitis (ontsteking van de tandzenuw) of de aanwezigheid van een tandabces. Dit kan worden bevestigd door het tikken op de tand of met behulp van koudetests.
Preventie van stinkende tanden of kiezen
Neem de volgende preventieve maatregelen in acht:
- Goede mondhygiëne: Poets je tanden minstens twee keer per dag en flos dagelijks om tandplak en voedselresten te verwijderen.
- Regelmatig tandartsbezoek: Ga minstens twee keer per jaar naar de tandarts voor controle en professionele reiniging.
- Beperk suikerinname: Vermijd suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken die tandbederf en een vieze geur kunnen veroorzaken.
- Hydrateer voldoende: Drink voldoende water om je mond gehydrateerd te houden en speekselproductie te stimuleren, wat helpt om bacteriën weg te spoelen.
- Gebruik antibacteriële mondspoeling: Spoel regelmatig met een antibacteriële mondspoeling om bacteriën te verminderen die een slechte geur veroorzaken.
- Gezond eten: Eet een gebalanceerd dieet met veel groenten en fruit om je mond gezond te houden en bacteriegroei te beperken.
- Vermijd roken en alcohol: Stop met roken en beperk alcoholgebruik, omdat deze gewoonten bijdragen aan een slechte adem en tandproblemen.
Lees verder