Verkleurde tanden

Verkleurde tanden Verkleurde tanden kunnen diverse oorzaken hebben. Het is verstandig de oorzaak van de verkleurde tand of kies te kennen, om zo de meest geschikte behandeling te kiezen. In het geval van een verkleuring door roken is tanden bleken bijvoorbeeld een efficiënte oplossing, terwijl in het geval van een verkleuring door een amalgaamvulling het vervangen van de vulling door een ander materiaal een goede oplossing is.

Oorzaak verkleuringen van tanden en kiezen

Verkleuringen van de tanden en kiezen kunnen diverse oorzaken hebben. Het is belangrijk de oorzaak van de verkleurde tand te kennen, omdat je alleen op die manier de beste behandeling bepalen kunt. Veelvoorkomende oorzaken van verkleurde tanden en kiezen zijn:
  • Plaats van de tand in het gebit
  • Dode tand
  • Verkleuring door een amalgaamvulling
  • Tandsteen
  • Verkleuring door roken en/of voedingsmiddelen

Plaats van de tand in het gebit

Soms staat een tand niet netjes in de rij van de andere tanden en kiezen, maar staat hij iets naar achteren. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je verstandskiezen je tanden en kiezen iets verplaatst hebben. Wanneer de tand deels achter andere tanden en kiezen staat, kan je er met de tandenborstel vaak niet goed bij. Hierdoor wordt deze tand of kies minder goed gereinigd waardoor verkleuringen kunnen ontstaan.

Dode tand

Een dode tand wordt dikwijls veroorzaakt door een harde klap tegen de tand, bijvoorbeeld met een voorwerp of door een val. Een dode tand is te herkennen aan de ietwat grijsbruine kleur. De tand hoeft niet direct na de harde klap te verkleuren, daar kan soms jaren overheen gaan.

Verkleuring door een amalgaamvulling

Vroeger werd er voor het vullen van gaatjes in de tanden en kiezen dikwijls voor een amalgaamvulling gekozen. Amalgaam is een donker vulmateriaal, wat voor verkleuringen kan zorgen wanneer de tanden en kiezen dunner worden zodat het amalgaam door de tand heen schemert. Ook kan het materiaal zelf de tand verkleuren.

Tandsteen

Wanneer de tanden en kiezen simpelweg niet schoon zijn kunnen de tanden ook verkleuren. Tandsteen is een veelvoorkomende oorzaak van verkleurde tanden. Tandsteen is een harde laag op de tanden, dat ontstaat wanneer de tanden niet goed gepoetst worden en de kalk in je speeksel zich op de tanden kan vestigen.

Verkleuring door roken en/of voedingsmiddelen Veel rokers hebben een viezige, bruine aanslag op de tanden. Dit komt door de nicotine in de tabak. Ook voedingsmiddelen kunnen verkleurde tanden veroorzaken. Met name koffie, drop en thee zijn grote boosdoeners.

Behandeling van verkleurde tanden en kiezen

Een verkleurde tand of kies kan op diverse manieren behandeld worden. De voorkeursbehandeling is met name afhankelijk van de oorzaak van de verkleuring.

Plaats van de tand in het gebit

Wanneer de tand niet netjes in de tandboog staat en daardoor minder gemakkelijk te reinigen is, is polijsten een oplossing. Deze eenvoudige behandeling kan door de tandarts of mondhygiënist uitgevoerd worden. Tanden poetsen met een elektrische tandenborstel is dikwijks efficiënter dan tanden poetsen met een handtandenborstel, waardoor je moeilijk bereikbare plekjes dikwijls wel kunt bereiken. Wanneer enkel de randjes van de tand verkleurd zijn kan flossen een oplossing zijn.

Dode tand

In het geval van een dode tand is inwendig bleken een goede behandelvorm. Andere geschikte behandelingen van een dode tand zijn facings en kronen.

Verkleuring door een amalgaamvulling

De beste oplossing is het vervangen van de amalgaamvulling door een ander soort vulling, bijvoorbeeld een composiet vulling. Wanneer de tanden en kiezen door het materiaal verkleurd zijn, is dit echter geen afdoende oplossing. In dat geval is het verstandig de tanden en kiezen eveneens uitwendig te bleken.

Tandsteen

Tandsteen is niet zomaar weer weg te krijgen door goed te poetsen, tandsteen moet verwijderd worden door de tandarts.

Verkleuring door roken en/of voedingsmiddelen

Wanneer je tanden en kiezen verkleurd zijn door je eetgewoonten of door roken, is de tanden bleken een goede oplossing. Je kan de tanden thuis bleken, of kiezen voor een bleekbehandeling bij de tandarts of een speciaal bleekcentrum. Uiteraard is het beperken van de veroorzakers van de verkleuring de beste oplossing, omdat de gebleekte tanden later opnieuw zullen verkleuren wanneer men de werkelijke oorzaak niet aanpakt.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende methodes van tanden blekenVerschillende methodes van tanden blekenNaarmate de mens ouder wordt veranderd de kleur van zijn gebit. Dit hoeft geen probleem meer te zijn want tegenwoordig k…
Verkleuring op tanden en kiezenVerkleuring op tanden en kiezenVerkleuringen op tanden of kiezen hebben vaak verschillende oorzaken. Voedsel, drank, roken, een val, gaatjes en nog vee…
Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Wanneer je kijkt naar Amerikaanse advertenties, lachen prachtige mensen je toe met de meest witte tanden die je ooit heb…
Bleken van verkleurde tandenBleken van verkleurde tandenEen mooie glimlach en stralende tanden. Het is een belangrijk element om ons goed te voelen in ons vel. Toch, velen hebb…

Acne behandelenAcne behandelenOndanks dat er geen behandeling is die acne volledig kan verhelpen, zijn er meer dan genoeg behandelingen beschikbaar di…
Facings voor de tandenFacings voor de tandenIedereen wil wel een mooi en stralend gebit. Sommigen hebben dit echter niet van nature. Facings voor de tanden kunnen h…
Bronnen en referenties
  • Beeftink, A. (2007) Een stralende lach: cosmetische tandheelkunde
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.