Verkleuring op tanden en kiezen

Verkleuring op tanden en kiezen Verkleuringen op tanden of kiezen hebben vaak verschillende oorzaken. Voedsel, drank, roken, een val, gaatjes en nog veel meer. De verkleuringen kunnen van wit tot zwart zijn en alle kleuren daartussen in.

Zwarte vlekjes op kiezen en tanden

Zwarte vlekjes die op kiezen en soms ook op tanden voorkomen, zijn vaak een begin van cariës, zijn al cariës zijn of cariës die gestopt is. In ieder geval betekenen de zwarte vlekjes in de meeste gevallen wel carieus. Vaak is met het blote oog moeilijk te zien of het ook daadwerkelijk om carieus gaat, maar de tandarts kan hier beter naar kijken met een handlasertje, die de hoeveelheid bacteriën onder de vlek meet. Deze plekjes worden niet altijd behandeld. Soms wordt er niets gedaan, een fluorbehandeling gegeven of het gat uitgeboord en gevuld.

Kinderen met bruine kiezen

Soms komen tanden en kiezen bij kinderen met een bruine kleur door. Dit worden ook wel kaaskiezen genoemd, omdat ze op oude brokkelige kaas lijken. De oorzaak ligt in een matig glazuur. Bij de kiezen komt het het meest voor, bij tanden wat minder. Door het zwakke glazuur ontstaan er sneller gaatjes. Ook brokkelen de kiezen sneller af.

Witte vlekken op tanden en kiezen

De witte plekjes die men soms wel eens ziet op tanden en kiezen, is een gevolg van ontkalking. Met een goede mondhygiëne kunnen deze plekjes weer verdwijnen. Wordt er niks aan gedaan, dan kunnen er uiteindelijk gaatjes ontstaan op deze plekken.

Grijs tot zwart randje aan tand

Soms zit er een donkergrijs tot zwart randje net tegen het tandvlees aan. Dit kan cariës zijn, maar vaak is het tandsteen. De tandarts kan dit makkelijk wegschrapen. Daarna goed bijhouden en niet meer laten gebeuren. Tandsteen gaat namelijk onbehandeld wel over in carieus.

Verkleurde tanden en kiezen door voedsel/ drank/ roken

Door aanslag van bijvoorbeeld koffie, thee of wijn kunnen tanden en kiezen verkleuren. Dit is niet mooi om te zien. Het voordeel is vaak wel dat ze allemaal gelijktijdig verkleuren waardoor het minder opvalt. De enigste oplossing hiervoor is om de tanden te laten bleken en dranken en voedsel die aanslag veroorzaken, sterk te beperken en niet meer te roken. Overigens hebben mensen vaak ook verkleurde tanden en kiezen, maar is dit genetisch bepaald. Niet iedereen wordt namelijk van nature met stralend witte tanden en kiezen gezegend.

Geheel bruine tot zwarte tand

Je ziet het vooral bij kinderen nog wel eens aan de voortanden: een geheel bruine tot zwarte tand. Dit is vaak het gevolg van een stoot of val. Hierbij treedt er een bloeding binnen in de tand op en kleurt deze bruin, later zelfs tot zwart. De zenuw kan hierbij afsterven. De tand is dan dood, zoals ze dat noemen. Melktanden worden vervangen door blijvende tanden, dus bij kinderen is het nog niet zo heel erg. Bij een volwassene kan dit wel storend zijn. De tandarts kan dit behandelen op verschillende manieren.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkleurde tandenVerkleurde tandenVerkleurde tanden kunnen diverse oorzaken hebben. Het is verstandig de oorzaak van de verkleurde tand of kies te kennen,…
Tandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenTandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenVeel mensen hebben er een hekel aan om naar de tandarts te gaan. Na een behandeling hebben sommige mensen weken lang las…
Kiespijn, wat kunt u er tegen doen?Kiespijn, wat kunt u er tegen doen?Kiespijn veroorzaakt vaak een zeurende pijn, die meestal plotseling komt opzetten. De meest voorkomende oorzaak van kies…
Tandproblemen: cariësTandproblemen: cariësCariës is een tandprobleem wat ook wel tandbederf wordt genoemd. Hierdoor krijg je gaatjes. Lees in dit artikel meer ove…

Pityriasis rosea: symptomen, oorzaak & behandeling huidgriepPityriasis rosea: symptomen, oorzaak & behandeling huidgriepPityriasis rosea symptomen bestaan uit rozerode schilferende plekjes, die licht kunnen jeuken. Deze plekjes zijn verspre…
Scheelzien of loensenScheelzien of loensenScheelzien is een afwijking aan de ogen, hierbij zijn beiden ogen niet op hetzelfde punt gericht. Er zijn meerdere vorme…
Bronnen en referenties
  • http://www.toothandteeth.com/
Reacties

Lianne, 22-07-2013
Ik heb zelf een aardig zwarte kies en een zwarte lijm bij mijn tanvlees. Ik weet niet precies
wat het is weet iemand wat het is? En of ik ook een behandeling moet ondergaan? Reactie infoteur, 28-07-2013
Een zwarte verkleuring kan duiden op tandsteen (dit kleurt van geel via bruin naar soms zwart), maar ook op een dieper liggend probleem. Laat een verkleuring altijd bekijken en eventueel behandelen.

K. D., 07-09-2012
Goedendag,
Mijn zoon is 3 jaar en heeft cariës op zijn melk tanden. Het is zeer duidelijk te zien de zwarte vlekken op zijn tanden. Ik poets twee keer per dag zijn tanden. Ik ben nog niet naar de tandarts geweest met mijn kind, zelfs vind ik hem nog te jong voor de tandarts. Wat is de beste manier om cariës weg te poetsen? Reactie infoteur, 19-09-2012
Het wegpoetsen van cariës is helaas een onbegonnen zaak. In sommigen gevallen kan het gebruik van Xilitol de gaatjes verkleinen. Een kind van drie jaar is zeker niet te jong om naar de tandarts te gaan. Het beste is om hiermee al te beginnen als het kind twee jaar is. Het kind went zo aan het tandartsbezoek en de tandarts kan in de gaten houden of de tandontwikkeling goed verloopt. Meer dan de helft van de peuters en kleuters heeft gaatjes in het melkgebit. Dit komt enerzijds omdat ouders het niet nodig vinden om met een jong kind naar de tandarts te gaan of goed te poetsen, anderzijds werken tandartsen ook niet echt mee omdat ze een klein kind lastig te behandelen vinden.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.