Bittere smaak in mond: Oorzaken van bitter smaakgevoel
Een bittere smaak in de mond resulteert mogelijk uit een aantal tijdelijke of chronische aandoeningen zoals een infectie of een beroerte. Maar ook omgevingsfactoren zoals medicatiegebruik en roken leiden mogelijk tot de bittere smaak in de mond. Door een langdurige vieze smaak in de mond eten patiënten niet meer graag of voldoende, wat resulteert in diverse vitamine- en mineraaltekorten. Daarnaast is de kwaliteit van leven aangetast wanneer de smaakstoornis chronisch is. In de meeste gevallen verdwijnt de smaakstoornis als de patiënt of arts de onderliggende oorzaak behandelt. Een goede mondhygiëne vermindert het risico op het ontwikkelen van het bitter smaakgevoel in de mond. Bij aanhoudende problemen en bijkomende symptomen bezoekt de patiënt tot slot best de (tand)arts.
Aandoeningen en bittere smaak in de mond
Beroerte
Een
beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de
hersenen met mentale en fysieke symptomen) beschadigt mogelijk de smaakpapillen waardoor het gevoel voor de smaak van de patiënt verandert.

Pijn op de borst komt af en toe voor bij brandend maagzuur /
Bron: Pexels, PixabayBrandend maagzuur
Een bittere smaak in de mond is soms te wijten aan maagzuur dat terugvloeit in de slokdarm en brandend maagzuur veroorzaakt. De bekendste symptomen van
zuurbranden zijn een
brokgevoel in de keel, een koud gevoel in de keel,
keelpijn, een chronische droge
hoest,
pijn op de borst,
misselijkheid en
kwijlen. Een zure of bittere smaak in de mond is een ander symptoom.
Droge mond
Xerostomie (droge mond) resulteert uit een verminderde speekselproductie of een gewijzigde samenstelling van het
speeksel. De droge mond ontstaat door bijvoorbeeld:
Indien de patiënt te weinig speeksel produceert, wijzigt de smaak. Hierdoor smaakt voeding meer bitter of minder zout.
Infectie
Wanneer een patiënt lijdt aan een infectie zoals een
verkoudheid, de
griep of
sinusitis, reageren de smaakpapillen anders waardoor de patiënt soms een bitter smaakgevoel in de mond of een
zure smaak in de mond ervaart. Dit is het gevolg van een immuunreactie in het lichaam die de gevoeligheid voor een bittere smaak aantast.
Letsel
Door een
traumatisch hersenletsel zijn bij een aantal patiënten de sensorische zenuwen waardoor ze een aanhoudende
slechte smaak in de mond hebben.
Schimmelinfectie
Mondspruw (orale
candidiasis) is een schimmelinfectie aan de mond veroorzaakt door de schimmel Candida. Hierbij krijgt de patiënt witte plekken en vlekken op de keel en tong. Een onaangename smaak in de mond is één van de symptomen van de schimmelinfectie.
Tanden
Gingivitis (tandvleesontsteking)
Een goede
mondhygiëne voorkomt ook tandvleesaandoeningen. Een aanhoudende slechte smaak in de mond wijst soms op een
tandvleesontsteking (gingivitis). Bacteriën in de mond stapelen zich op en vormen dan een plaque. Onbehandeld tasten de bacteriën het tandvlees en kaakbot aan. Het eerste teken van een tandvleesontsteking is ontstoken tandvlees dat gemakkelijk bloedt (
bloedend tandvlees).
Tandabces
Bacteriën dringen mogelijk een wondje aan de binnenkant van de mond binnen en veroorzaken dan een infectie. Bij een
tandabces hoopt pus zich op in een tand als gevolg van de bacteriële infectie.
Pijn en zwelling rond het aangetaste gebied, een
vieze adem (halitose) en een bittere smaak in de mond zijn enkele symptomen van deze ziekte. De behandeling bestaat uit antibiotica en/of een drainage (
pus afvoeren) van het
abces.
Vitaminetekort
Het lichaam heeft
vitaminen en voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. Ernstige
vitaminetekorten leiden mogelijk tot de bittere smaak in de mond. Dit geldt vooral voor een
tekort aan zink (nodig voor zintuigen van smaak en geur) en een
vitamine B12-tekort.

Zwangere vrouwen ervaren door hormonale veranderingen een smaakverandering /
Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangerschap
Zwangere vrouwen krijgen omwille van
hormonale veranderingen soms te maken met smaakveranderingen, zoals een bittere smaak in de mond. Meestal is dit symptoom alleen in het eerste trimester aanwezig.
Andere aandoeningen
Enkele andere aandoeningen en medische behandelingen veroorzaken een bitter smaakgevoel in de mond zoals:
Omgevingsfactoren en bitter smaakgevoel in mond
Kankerbehandeling
Een bijwerking van veel
kankerbehandelingen is een gewijzigd smaakgevoel, waardoor de patiënt een bittere of
metaalachtige smaak in de mond krijgt.
Chemotherapie irriteert de smaakpapillen en verstoort de bacteriënbalans in de mond. Patiënten zijn tevens meer vatbaar voor infecties die ook het smaakgevoel verstoren. Ook
radiotherapie aan het mondgebied veroorzaakt mogelijk een
smaakstoornis. Het is belangrijk om de mond regelmatig te spoelen met zuiveringszout om een slechte smaak in de mond te neutraliseren en mondinfecties te voorkomen.
Kunstgebit of beugel
Door een slecht passend
kunstgebit of een slecht passende beugel ontstaat een gat tussen het tandvlees en het kunstgebit. Wanneer bacteriën zich hierin ophopen, ontstaat sneller een bittere smaak in de mond.

Medicatiegebruik leidt mogelijk tot een bitter smaakgevoel in de mond /
Bron: Stevepb, PixabayMedicatie
Een smaakverandering komt mogelijk ook tot stand als bijwerking van medicatiegebruik. Patiënten ervaren bijvoorbeeld niet alleen een bittere smaak in de mond, maar ook een metaalachtige smaak of een
zoute smaak in de mond door het gebruik van bepaalde
medicijnen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij:
Het is belangrijk om smaakwijzigingen met die resultaten uit het gebruik van medicijnen met de arts te bespreken, zodat hij mogelijk andere geneesmiddelen kan inzetten.

Roken leidt mogelijk tot een bitter smaakgevoel in de mond /
Bron: Geralt, PixabayRoken
Roken schaadt tal van lichaamsstructuren, waaronder de smaakzin. Sigaretten bevatten namelijk giftige chemicaliën die de smaakpapillen beschadigen. Bij rokers zijn de smaakpapillen die de bitterste smaken waarnemen het vaakst getroffen. Door te stoppen met roken reageren de smaakpapillen beter op smaken. Patiënten die jarenlang hebben gerookt, merken echter dat hun smaakpapillen nooit meer normaal worden. Sommige patiënten die stoppen met roken melden dat ze in eerste instantie een heel vieze smaak in de mond hebben, maar dit verbetert geleidelijk.
Slechte mondhygiëne
Een slechte mondhygiëne is een mogelijke reden voor een bitter smaakgevoel in de mond. De slechte smaak verergert soms nog door het voedsel dat de patiënt eet of wanneer hij rookt. Mensen moeten regelmatig de tanden poetsen en flossen om bacteriën tussen de tanden en rond het tandvlees te verwijderen.
Veroudering
Bij het verouderen verliezen mensen veel van de smaakpapillen waardoor veel ouderen een bittere smaak in de mond ervaren. Zij gaan hierdoor minder eten wat leidt tot
ondervoeding en een tekort aan vitaminen en mineralen. Patiënten gaan tevens meer zout toevoegen aan het eten om de smaak te verbeteren, maar dit leidt na verloop van tijd tot coronaire problemen. Naast het verlies van zintuiglijke smaakpapillen, leidt ook het toegenomen medicatiegebruik en een verminderde speekselproductie tot een bitter smaakgevoel in de mond.
Lees verder