Zure smaak in mond: Oorzaken van zuur smaakgevoel
Een zure smaak in de mond is een heel vervelend symptoom dat diverse milde tot ernstige oorzaken kent. Enkele eenvoudige tips verhelpen tijdelijk een zure smaak in de mond zoals op kauwgom kauwen, mondwater gebruiken, op pepermuntjes zuigen of water drinken. In de meeste gevallen is de zure smaak slechts een tijdelijk probleem dat definitief verholpen is wanneer de onderliggende oorzaak aangepakt of verdwenen is. Bij een aanhoudende en/of terugkerende zure smaak in de mond en/of bijkomende symptomen is een advies van de arts nodig omdat dan mogelijk een medische behandeling vereist is.
Brandend maagzuur en zure smaak in de mond
De bekendste oorzaak een zuur gevoel in de mond is
gastro-oesofageale reflux. Deze aandoening, die beter bekend staat als ‘zuurbranden’ of ‘brandend maagzuur', brengt een zuur smaakgevoel in de mond met zich mee. Voedsel gaat van de keel naar de maag via de slokdarm. In het onderste gedeelte van de slokdarm bevindt zich een speciale sluitspier (sfincter). De sluitspier werkt niet zo goed bij gastro-oesofageale reflux, waardoor de maaginhoud terugstroomt naar de slokdarm en de mond bereikt, met een zure smaak tot gevolg.
Diabetes mellitus en zuur smaakgevoel
Suikerziekte (diabetes mellitus) verzwakt mogelijk de smaak, met een zure smaak in de mond als gevolg.
Dysgeusie
Dysgeusie is een aandoening waarbij een verminderd smaakgevoel aanwezig is. Patiënten met deze
smaakstoornis proeven bijvoorbeeld nog wel een
metaalachtige smaak in de mond of een
zoute smaak in de mond, maar andere smaken proeven ze niet. In de meeste gevallen is dysgeusie een tijdelijke aandoening die resulteert uit een andere situatie, zoals bijvoorbeeld het eerste trimester van de zwangerschap.
Kankerbehandelingen
Patiënten die
radiotherapie of
chemotherapie krijgen in het kader van een
behandeling voor kanker, ervaren mogelijk een smaakverandering, met een zure smaak in de mond tot gevolg.

Een zuur smaakgevoel ontstaat mogelijk door medicatiegebruik /
Bron: Stevepb, PixabayMedicatie
Bepaalde medicijnen leiden soms tot een metaalachtige, bittere of zure smaak in de mond. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal als de patiënt stopt met het innemen van het geneesmiddel. De patiënt mag evenwel niet zelf bepalen om het geneesmiddel niet meer te nemen maar bespreekt dit steeds met de arts, zodat hij mogelijk een ander medicijn inzet.
Mondproblemen
Aandoeningen aan mond
Parodontitis (bacteriële infectie die ontstaat in de mond door een slechte
mondhygiëne) of een andere mondaandoening leidt bij een aantal patiënten tot een zure smaak in de mond.
Droge mond
Een
droge mond (xerostomie) is een aandoening die ook resulteert in een zure of
bittere smaak in de mond.
Mondademhaling
Door de
mond ademen, vooral tijdens de nacht, brengt een zure smaak met zich mee bij het ontwaken.

Een goede mondhygiëne is noodzakelijk /
Bron: Photo Mix, PixabaySlechte mondhygiëne
De mond zit vol met bacteriën, maar zonder de tanden te poetsen en te flossen, hopen de bacteriën zich op wat leidt tot gezondheidsproblemen. De bacteriën die zorgen voor een zure smaak in de mond leven aan de achterkant van de tong. Des te langer een persoon wacht met het poetsen van de tanden of het zuiveren van de mond met
mondwater, des te meer de bacteriepopulatie groeit en toeneemt, waardoor een vreemde smaak ontstaat en soms ook een
vieze adem (halitose) tot stand komt. Het is belangrijk om een goede mondhygiëne te hanteren door minimaal twee keer per dag de tanden te poetsen en regelmatig te flossen.
Neurologische problemen
Door een ziekte of schade aan de sensorische zenuwen in de
hersenen, zoals bijvoorbeeld bij
epileptische aanvallen, ontstaat af en toe een probleem met het reuk- en smaakvermogen dat patiënten dan fout interpreteren.
Postnasale drip
Postnasale drip (
overmatig veel slijm in de achterkant van de keel) is een andere belangrijke oorzaak van een zure smaak in de mond. Het neusslijmvlies is rijk aan eiwitten en biedt een goede voedselbron voor de bacteriën. Hierdoor vermenigvuldigen de bacteriën en hopen ze zich op aan de achterkant van de tong, wat leidt tot een zure smaak in de mond. Dit verklaart waarom patiënten met
sinusitis vaak vatbaar zijn voor een zure smaak in zijn mond.
Roken
Roken is een zeer bekende oorzaak van een tijdelijke onaangename smaak in de mond.
Stress
Wanneer patiënten meer
stress,
angst of paniek dan normaal ervaren, veroorzaakt dit een
slechte smaak in de mond.

Pijn op de borst treedt soms op bij een zure smaak in de mond /
Bron: Pexels, PixabayGeassocieerde symptomen
Naast de aanwezigheid van de zure smaak in de mond komen andere symptomen mogelijk tot uiting zoals:
Diagnose en onderzoeken
Vraaggesprek
Wanneer na enkele dagen de zure smaak in de mond nog steeds aanwezig is en de patiënt zelf de oorzaak hiervan niet kent, alsook wanneer bijkomende symptomen aanwezig zijn, is een afspraak bij de arts aangewezen. Het is belangrijk voor de arts dat hij de exacte symptomen te weten komt die een patiënt ervaart. Dit levert namelijk informatie over de mogelijke oorzaak van het zure smaakgevoel in de mond. De arts bevraagt de volledige persoonlijke en familiale
medische geschiedenis en wenst een lijst van de huidige medicijnen en supplementen die de patiënt neemt. Daarna voert de arts een lichamelijk onderzoek uit. Soms krijgt de patiënt een doorverwijzing naar een specialist zoals een tandarts of een otolaryngoloog (een keel-neus-oorspecialist) voor verder lichamelijk en diagnostisch onderzoek.
Diagnostisch onderzoek
Daar erg veel mogelijke oorzaken bekend zijn voor de smaakverandering in de mond, voert de arts verdere onderzoeken uit op basis van de andere bekomen informatie zoals de bijkomende symptomen. Volgende onderzoeken zijn mogelijk:
- gastroscopie: Een gastroscopie zet de arts in om de slokdarm en maag te onderzoeken alsook om een maagzweer te diagnosticeren.
- röntgenfoto’s: De arts maakt röntgenfoto’s van het spijsverteringskanaal om oorzaken van de zure smaak in de mond op te sporen.
- slokdarmonderzoeken: Deze testen kijken naar de hoeveelheid maagzuur in de slokdarm en de werking van de spieren in de slokdarmkanalen die voedsel naar de maag brengen voor de spijsvertering.
Lees verder