Zure smaak in mond: Oorzaken van zuur smaakgevoel

Zure smaak in mond: Oorzaken van zuur smaakgevoel Een zure smaak in de mond is een heel vervelend symptoom dat diverse milde tot ernstige oorzaken kent. Enkele eenvoudige tips verhelpen tijdelijk een zure smaak in de mond zoals op kauwgom kauwen, mondwater gebruiken, op pepermuntjes zuigen of water drinken. In de meeste gevallen is de zure smaak slechts een tijdelijk probleem dat definitief verholpen is wanneer de onderliggende oorzaak aangepakt of verdwenen is. Bij een aanhoudende en/of terugkerende zure smaak in de mond en/of bijkomende symptomen is een advies van de arts nodig omdat dan mogelijk een medische behandeling vereist is.

Brandend maagzuur en zure smaak in de mond

De bekendste oorzaak een zuur gevoel in de mond is gastro-oesofageale reflux. Deze aandoening, die beter bekend staat als ‘zuurbranden’ of ‘brandend maagzuur', brengt een zuur smaakgevoel in de mond met zich mee. Voedsel gaat van de keel naar de maag via de slokdarm. In het onderste gedeelte van de slokdarm bevindt zich een speciale sluitspier (sfincter). De sluitspier werkt niet zo goed bij gastro-oesofageale reflux, waardoor de maaginhoud terugstroomt naar de slokdarm en de mond bereikt, met een zure smaak tot gevolg.

Diabetes mellitus en zuur smaakgevoel

Suikerziekte (diabetes mellitus) verzwakt mogelijk de smaak, met een zure smaak in de mond als gevolg.

Dysgeusie

Dysgeusie is een aandoening waarbij een verminderd smaakgevoel aanwezig is. Patiënten met deze smaakstoornis proeven bijvoorbeeld nog wel een metaalachtige smaak in de mond of een zoute smaak in de mond, maar andere smaken proeven ze niet. In de meeste gevallen is dysgeusie een tijdelijke aandoening die resulteert uit een andere situatie, zoals bijvoorbeeld het eerste trimester van de zwangerschap.

Kankerbehandelingen

Patiënten die radiotherapie of chemotherapie krijgen in het kader van een behandeling voor kanker, ervaren mogelijk een smaakverandering, met een zure smaak in de mond tot gevolg.

Een zuur smaakgevoel ontstaat mogelijk door medicatiegebruik / Bron: Stevepb, PixabayEen zuur smaakgevoel ontstaat mogelijk door medicatiegebruik / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Bepaalde medicijnen leiden soms tot een metaalachtige, bittere of zure smaak in de mond. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal als de patiënt stopt met het innemen van het geneesmiddel. De patiënt mag evenwel niet zelf bepalen om het geneesmiddel niet meer te nemen maar bespreekt dit steeds met de arts, zodat hij mogelijk een ander medicijn inzet.

Mondproblemen

Aandoeningen aan mond

Parodontitis (bacteriële infectie die ontstaat in de mond door een slechte mondhygiëne) of een andere mondaandoening leidt bij een aantal patiënten tot een zure smaak in de mond.

Droge mond

Een droge mond (xerostomie) is een aandoening die ook resulteert in een zure of bittere smaak in de mond.

Mondademhaling

Door de mond ademen, vooral tijdens de nacht, brengt een zure smaak met zich mee bij het ontwaken.

Een goede mondhygiëne is noodzakelijk / Bron: Photo Mix, PixabayEen goede mondhygiëne is noodzakelijk / Bron: Photo Mix, Pixabay

Slechte mondhygiëne

De mond zit vol met bacteriën, maar zonder de tanden te poetsen en te flossen, hopen de bacteriën zich op wat leidt tot gezondheidsproblemen. De bacteriën die zorgen voor een zure smaak in de mond leven aan de achterkant van de tong. Des te langer een persoon wacht met het poetsen van de tanden of het zuiveren van de mond met mondwater, des te meer de bacteriepopulatie groeit en toeneemt, waardoor een vreemde smaak ontstaat en soms ook een vieze adem (halitose) tot stand komt. Het is belangrijk om een goede mondhygiëne te hanteren door minimaal twee keer per dag de tanden te poetsen en regelmatig te flossen.

Neurologische problemen

Door een ziekte of schade aan de sensorische zenuwen in de hersenen, zoals bijvoorbeeld bij epileptische aanvallen, ontstaat af en toe een probleem met het reuk- en smaakvermogen dat patiënten dan fout interpreteren.

Postnasale drip

Postnasale drip (overmatig veel slijm in de achterkant van de keel) is een andere belangrijke oorzaak van een zure smaak in de mond. Het neusslijmvlies is rijk aan eiwitten en biedt een goede voedselbron voor de bacteriën. Hierdoor vermenigvuldigen de bacteriën en hopen ze zich op aan de achterkant van de tong, wat leidt tot een zure smaak in de mond. Dit verklaart waarom patiënten met sinusitis vaak vatbaar zijn voor een zure smaak in zijn mond.

Roken

Roken is een zeer bekende oorzaak van een tijdelijke onaangename smaak in de mond.

Stress

Wanneer patiënten meer stress, angst of paniek dan normaal ervaren, veroorzaakt dit een slechte smaak in de mond.

Pijn op de borst treedt soms op bij een zure smaak in de mond / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst treedt soms op bij een zure smaak in de mond / Bron: Pexels, Pixabay

Geassocieerde symptomen

Naast de aanwezigheid van de zure smaak in de mond komen andere symptomen mogelijk tot uiting zoals:

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek

Wanneer na enkele dagen de zure smaak in de mond nog steeds aanwezig is en de patiënt zelf de oorzaak hiervan niet kent, alsook wanneer bijkomende symptomen aanwezig zijn, is een afspraak bij de arts aangewezen. Het is belangrijk voor de arts dat hij de exacte symptomen te weten komt die een patiënt ervaart. Dit levert namelijk informatie over de mogelijke oorzaak van het zure smaakgevoel in de mond. De arts bevraagt de volledige persoonlijke en familiale medische geschiedenis en wenst een lijst van de huidige medicijnen en supplementen die de patiënt neemt. Daarna voert de arts een lichamelijk onderzoek uit. Soms krijgt de patiënt een doorverwijzing naar een specialist zoals een tandarts of een otolaryngoloog (een keel-neus-oorspecialist) voor verder lichamelijk en diagnostisch onderzoek.

Diagnostisch onderzoek

Daar erg veel mogelijke oorzaken bekend zijn voor de smaakverandering in de mond, voert de arts verdere onderzoeken uit op basis van de andere bekomen informatie zoals de bijkomende symptomen. Volgende onderzoeken zijn mogelijk:
 • gastroscopie: Een gastroscopie zet de arts in om de slokdarm en maag te onderzoeken alsook om een maagzweer te diagnosticeren.
 • röntgenfoto’s: De arts maakt röntgenfoto’s van het spijsverteringskanaal om oorzaken van de zure smaak in de mond op te sporen.
 • slokdarmonderzoeken: Deze testen kijken naar de hoeveelheid maagzuur in de slokdarm en de werking van de spieren in de slokdarmkanalen die voedsel naar de maag brengen voor de spijsvertering.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandend maagzuur behandelen met maagzuurremmersBrandend maagzuur behandelen met maagzuurremmersBrandend maagzuur ontstaat wanneer voedsel en maagsappen opwerpen in de slokdarm. Het is te herkennen door een zure smaa…
Brandend maagzuur: oorzaken en hoe kom je er vanaf?Brandend maagzuur: oorzaken en hoe kom je er vanaf?Een brandende pijn achter het borstbeen of achter in de keel is geen pretje. De pijn ontstaat door maagzuur dat de slokd…
Tekort aan maagzuur, vaak niet goed onderkendEen bekend probleem waar veel mensen last van kunnen hebben is brandend maagzuur. Bijna altijd wordt de oorzaak gezocht…
Tips tegen brandend maagzuurTips tegen brandend maagzuurBrandend maagzuur: iedereen heeft er wel eens last van. Vooral tijdens de zwangerschap of na het nuttigen van verkeerd v…

Bloedsmaak in de mond: oorzaken van smaak van bloed in mondBloedsmaak in de mond: oorzaken van smaak van bloed in mondEen bloedsmaak in de mond is een vervelende klacht. Een bloedsmaak in de mond lijkt vaak op een metaalsmaak. Er zijn mee…
Zoute smaak in de mond: oorzaken van een zoutige mondsmaakZoute smaak in de mond: oorzaken van een zoutige mondsmaakEen zoute smaak in de mond is een vervelende klacht. Een zoute smaak in de mond (en keel) kent meerdere mogelijke oorzak…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
 • Geraadpleegd op 24 februari 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Gastro-oesofageale reflux: Symptomen van brandend maagzuur, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/179669-gastro-oesofageale-reflux-symptomen-van-brandend-maagzuur.html
 • Sour Taste In Mouth – Why It Happens and How to Treat It?, https://www.thehealthyapron.com/sour-taste-in-mouth/
 • Sour Taste in Mouth, http://www.healthguidance.org/entry/5912/1/Sour-Taste-in-Mouth.html
 • Sour taste in mouth, https://howshealth.com/sour-taste-in-mouth/
 • Sour taste in mouth, https://ic.steadyhealth.com/sour-taste-in-mouth
 • Sour taste in mouth, https://www.ayurtimes.com/sour-taste-in-mouth/
 • Sour Taste in Mouth, https://www.buzzle.com/articles/sour-taste-in-mouth.html
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Photo Mix, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.