Parodontitis: Schade aan weefsel & bot die tand ondersteunen

Parodontitis: Schade aan weefsel & bot die tand ondersteunen Parodontitis is een veel voorkomende infectie waarbij schade ontstaat aan het zachte weefsel en het bot dat de tand ondersteunt. Door diverse aandoeningen en omgevingsfactoren ontstaat sneller tandplak. Wanneer bacteriën zich ophopen in het tandplak, ontstaat een ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Onbehandeld ontstaat parodontitis. De bekendste symptomen zijn rood tandvlees, extra gaatjes tussen de tanden en een slechte adem. Indien onbehandeld leidt het tot het verlies van een tand als gevolg van de vernietiging van het bot en weefsel rondom de tanden. Meestal is parodontitis te voorkomen en behandelen door het hanteren van een goede mondhygiëne, het regelmatig bezoek aan de tandarts en het naleven van een gezonde levensstijl.

Epidemiologie

Parodontitis is de primaire oorzaak van tandverlies bij volwassenen. Deze tandvleesaandoening komt niet vaak voor bij jonge kinderen, maar het voorkomen neemt tijdens de tienerjaren toe.

Eerst gingivitis, onbehandeld parodontitis

Gingivitis
Gingivitis (ontsteking van het tandvlees) gaat meestal vooraf aan parodontitis. Niet altijd leidt gingivitis echter tot parodontitis. In het vroege stadium van gingivitis, hopen bacteriën in tandplak zich op, waardoor het tandvlees ontstoken raakt en gemakkelijk gaat bloeden tijdens het poetsen van de tanden. In dit stadium is geen onomkeerbare bot- of ander weefselschade opgetreden.

Parodontitis
Wanneer gingivitis onbehandeld blijft, leidt dit tot parodontitis. De infectie en ontsteking verspreiden zich van het tandvlees (gingiva) naar de ligamenten en botten die de tanden ondersteunen. Het tandvlees en het bot trekken bijgevolg weg van de tanden. Tussen het tandvlees en de tanden vormen zich grote zakjes (pockets: abnormale openingen). Puin verzamelt zich in de abnormale ruimtes tussen het tandvlees en tanden en infecteert dit gebied. Het immuunsysteem valt bacteriën aan terwijl de tandplak zich onder de tandvleesrand in de zakjes verspreidt. Het bot en bindweefsel dat de tand vasthouden, beginnen af te breken, door de gifstoffen geproduceerd door de bacteriën. De tanden raken los en vallen uit. Deze tandwijzigingen zijn mogelijk onomkeerbaar.

Oorzaken: Tandplak

Tandplak is een lichtgele filmlaag die zich verzamelt op tanden als onderdeel van een natuurlijk proces. De vorming gebeurt door bacteriën die zich proberen te hechten aan het gladde tandoppervlak. Door de tanden te poetsen, is het mogelijk om tandplak te verwijderen, maar na ongeveer één dag bouwt de tandplak zich weer op. Niet verwijderde tandplak evolueert naar tandsteen. Tandsteen is moeilijker te verwijderen dan tandplak, hetgeen enkel een tandarts kan verwijderen.

Risicofactoren van ontsteking van weefsel en bot die tand ondersteunen

Tandplak is de primaire oorzaak van parodontitis. Andere factoren dragen echter bij aan de tandvleesaandoening.

Aandoeningen

Zwangere vrouwen zijn door hormonale veranderingen meer vatbaar voor parodontitis / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen zijn door hormonale veranderingen meer vatbaar voor parodontitis / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Hormonale veranderingen
Tijdens de zwangerschap, de puberteit, de menopauze en de maandelijkse menstruatieperiode ontstaan hormonale veranderingen. Hierdoor is het tandvlees gevoeliger, waardoor het gemakkelijker is om gingivitis te ontwikkelen wat dan mogelijk leidt tot parodontitis.

Ziekten die het immuunsysteem verzwakken
Kanker zoals leukemie en hiv/aids tasten het immuunsysteem aan. Diabetes mellitus (suikerziekte) tast het vermogen van het lichaam aan om de bloedsuiker te gebruiken. Daarom krijgen patiënten met suikerziekte sneller te maken met infecties, waaronder parodontale aandoeningen en gaatjes (tandbederf).

Andere ziekten
Patiënten met reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen) en de ziekte van Crohn (aandoening met diarree en buikpijn) lopen meer kans op het krijgen van parodontitis.

Omgevingsfactoren

Familiegeschiedenis
Wanneer tand- en tandvleesaandoeningen in de familie optreden, verhoogt dit het risico op het ontwikkelen van gingivitis en parodontitis.

Leefstijl
Roken, drugsmisbruik, een ontoereikende voeding (zoals een vitamine C-tekort) en zwaarlijvigheid zijn in verband gebracht met een ontsteking van het weefsel en het bot die de tanden ondersteunen.

Medicijnen
Het gebruik van bepaalde medicijnen treft de mondgezondheid, omdat sommige geneesmiddelen de speekselafvoer verminderen, wat een beschermend effect heeft op de tanden en het tandvlees. Bepaalde anticonvulsiva en medicatie tegen pijn op de borst veroorzaken mogelijk een abnormale groei van het tandvlees.

Door de tanden niet dagelijks te poetsen, vergroot de kans op het krijgen van parodontitis / Bron: Photo Mix, PixabayDoor de tanden niet dagelijks te poetsen, vergroot de kans op het krijgen van parodontitis / Bron: Photo Mix, Pixabay
Slechte mondhygiëne
Wanneer een patiënt geen goede mondhygiëne naleeft (tanden niet dagelijks poetsen en flossen), is het gemakkelijker om een tandvleesontsteking te krijgen.

Symptomen aan tandvlees

Tandvleesaandoeningen zoals parodontitis zijn mogelijk pijnloos en veroorzaken weinig typische symptomen. Bepaalde symptomen wijzen echter op mogelijk wel op de aanwezigheid van de tandvleesaandoening:

Diagnose en onderzoeken

Tijdens een tandheelkundig onderzoek controleert de tandarts de tanden. Hij kijkt naar tekenen van een bloeding en zwelling van het tandvlees. Hij kijkt ook naar de ruimte tussen het tandvlees en de tand, want des te groter en dieper de gaatjes, des te ernstiger de ziekte is. Verder bestudeert hij de beweeglijkheid en de positie van de tanden. Een röntgenfoto helpt tot slot bij het vaststellen van de status van het kaakbot en de tanden.

Behandeling van tandvleesaandoening

De behandelingsopties zijn afhankelijk van het stadium van de ziekte, de reactie op eerdere behandelingen en de algehele gezondheid. Sommige patiënten zijn gebaat bij niet-chirurgische therapieën die de bacteriegroei regelen. Andere patiënten hebben een operatie nodig waarbij de chirurg de ondersteunende weefsels herstelt.

Preventie

Tand- en mondhygiëne

Het is mogelijk om gingivitis te voorkomen en de progressie te stoppen door het hanteren van een goede mond- en tandhygiëne. De patiënt moet minstens twee keer per jaar de tanden professioneel laten reinigen en te laten controleren. Is de patiënt vatbaar voor een tandvleesaandoening omdat deze aanwezig is in de familie, dan moet de patiënt mogelijk vaker naar de tandarts. Verder is het belangrijk om dagelijks de tanden te poetsen en te flossen. Het poetsen van de tanden elimineert tandplak van de tandoppervlakken. Dankzij het flossen is het mogelijk om voedseldeeltjes en tandplak tussen de tanden en onder de tandvleeslijn te verwijderen. Antibacteriële mondspoelingen verminderen de bacteriën die tandplak en tandvleesontstekingen veroorzaken.

Levensstijl

Evenwichtige voeding eten
Een gezonde en evenwichtige voeding voeding helpt het immuunsysteem om infecties te bestrijden. Dankzij bepaalde voedingsmiddelen is het lichaam in staat om beschadigd weefsel te herstellen. Hiervoor consumeert de patiënt best voedingsmiddelen met antioxiderende eigenschappen, zoals bijvoorbeeld voeding met vitamine E (plantaardige oliën, noten, groene bladgroenten) en vitamine C (citrusfruit, broccoli, aardappelen).

Stoppen met roken vermindert de kans op het ontwikkelen van de tandvleesaandoening / Bron: Geralt, PixabayStoppen met roken vermindert de kans op het ontwikkelen van de tandvleesaandoening / Bron: Geralt, Pixabay
Stoppen met roken
Het gebruik van tabak is een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van parodontitis. Rokers hebben zeven keer meer kans op tandvleesaandoeningen dan niet-rokers en roken vermindert de effectiviteit van sommige behandelingen.

Stress verminderen
Stress maakt het voor het immuunsysteem lastig om infecties te bestrijden.

Tandenknarsen voorkomen
Door te tandenknarsen ontstaat een overmatige kracht op de ondersteunende weefsels van de tanden, waardoor de weefsels sneller vernietigd worden.

Complicaties van vernietiging van bot en weefsel rond tanden

De meest voorkomende complicatie is het verlies van tanden. Tandvleesaandoeningen zoals parodontitis zijn echter soms geassocieerd met andere ernstige gezondheidsproblemen. Bij patiënten met een gezond immuunsysteem zijn de bacteriën in de mond die in de bloedbaan terechtkomen meestal onschadelijk. Maar onder bepaalde omstandigheden gaan deze micro-organismen gepaard met gezondheidsproblemen zoals een beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met mentale en lichamelijke symptomen) en hartaandoeningen. Diabetes mellitus is niet alleen een risicofactor voor tandvleesaandoeningen, maar tandvleesaandoeningen verergeren mogelijk ook diabetes mellitus.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parodontitis: ontsteking van tandvlees rondom de tandenParodontitis: ontsteking van tandvlees rondom de tandenParodontitis is een ernstige ontsteking van het tandvlees in de mond. Als ontsteking van het tandvlees lang blijft besta…
Veel voorkomende problemen aan tanden en tandvleesVeel voorkomende problemen aan tanden en tandvleesOnze tanden en ons tandvlees hebben het zwaar te verduren: dagelijks worden ze herhaaldelijk letterlijk blootgesteld aan…
Parodontitis hoe behandelen?Parodontitis hoe behandelen?De symptomen van parodontitis of ontstoken tandvlees zijn bloedend rood gezwollen tandvlees en (steeds meer) loszittende…
Ontstoken tandvlees: Oorzaken, symptomen en behandelingenOntstoken tandvlees: Oorzaken, symptomen en behandelingenGezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt strak om de tanden. Ontstoken tandvlees is daarentegen roder van kleur en…

Aquariumgranuloom: Huidinfectie met pijnlijk knobbeltjeAquariumgranuloom: Huidinfectie met pijnlijk knobbeltjeEen aquariumgranuloom is een chronische huidinfectie. De bacterie Mycobacterium marinum veroorzaakt deze huidaandoening.…
Buikpijn: symptomen, oorzaken en behandeling pijn in de buikBuikpijn: symptomen, oorzaken en behandeling pijn in de buikBuikpijn of pijn in de buik verwijst naar pijn in het gebied tussen de borst en het bekken. De meeste gevallen van buikp…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Endlesswatts, Pixabay
  • Geraadpleegd op 29 augustus 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Gingivitis and Periodontal Disease (Gum Disease), https://www.webmd.com/oral-health/guide/gingivitis-periodontal-disease#1
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/periodontitis/symptoms-causes/syc-20354473
  • Periodontitis, https://medlineplus.gov/ency/article/001059.htm
  • What is periodontitis?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/242321.php
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Photo Mix, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.