Aquariumgranuloom: Huidinfectie met pijnlijk knobbeltje

Aquariumgranuloom: Huidinfectie met pijnlijk knobbeltje Een aquariumgranuloom is een chronische huidinfectie. De bacterie Mycobacterium marinum veroorzaakt deze huidaandoening. Hierbij ontstaan op de ellebogen, de vingers of de handrug roodachtige bultjes op de huid, die zich dan ontwikkelen tot pijnlijke knobbeltjes. Nadat de knobbeltjes openbreken, ontstaat een zweer. Dankzij een antibioticabehandeling is de prognose van deze huidinfectie uitstekend. Door zichzelf goed te beschermen en goed te reinigen, is het mogelijk om aquariumgranulomen te voorkomen.

Synoniemen voor aquariumgranuloom

Bekende synoniemen voor een aquariumgranuloom zijn:
  • Mycobacterium Marinum-infectie
  • viskomgranuloom
  • zwembadgranuloom

Epidemiologie

De geschatte incidentie bedraagt 0,27 gevallen per 100.000 personen. Mannen en vrouwen zijn even vaak aangetast door deze zeldzame aandoening. Er is geen raciale, etnische of geografische overheersing.

Oorzaken van aquariumgranulomen

Een aquariumgranuloom treedt op wanneer water, dat besmet is met Mycobacterium marinum-bacteriën, terechtkomt in de huid. Dit is mogelijk wanneer een breuk in de huid ontstaat.

Risicofactoren van huidinfectie

De bacteriën bevinden zich mogelijk in zoet of zout water of in aquaria. Ook vissen, schaaldieren, schildpadden of andere amfibieën zijn mogelijk met de bacteriën geïnfecteerd. Contact met de bacteriën (aanraken, zwemmen, behandelen, schoonmaken, ...) in combinatie met een gebarsten huid verhoogt de kans op het krijgen van een aquariumgranuloom. Vissers, oesterarbeiders, zwemmers en aquariumarbeiders zijn tot slot het meest vatbaar voor infecties.

Symptomen: Pijnlijk knobbeltje op ellebogen, vingers en/of handrug

De tekenen van de huidinfectie verschijnen ongeveer twee à drie weken na het oplopen van de besmetting. De patiënt ervaart een roodachtig bultje (papeltje) dat langzaam uitgroeit tot een paarsachtige en pijnlijke knobbel. De ellebogen, vingers en de handrug zijn de meest aangetaste lichaamsdelen. De knieën en benen zijn minder vaak getroffen. De knobbeltjes barsten soms open waardoor een huidzweer achterblijft. Soms verspreiden de knobbeltjes zich tot op de ledematen.

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen van aquariumgranulomen kunnen wijzen op een ernstiger verloop van de infectie of complicaties. Deze symptomen kunnen onder andere zijn:
  • Koorts en koude rillingen
  • Zware, persistente pijn op de aangetaste plaatsen
  • Verspreiding van de knobbeltjes naar andere delen van het lichaam
  • Zwelling en roodheid die toenemen ondanks behandeling
  • Algemene malaise en vermoeidheid

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

De arts voert een lichamelijk onderzoek uit en vraagt naar de symptomen. Bovendien wil de arts weten of de patiënt onlangs in een plas heeft gezwommen, of vissen of amfibieën heeft vastgehad. Om een aquariumgranuloom vast te stellen, voert de arts een huidonderzoek uit. Een huidbiopsie en huidcultuur zijn ook nodig. Voorts bestelt de arts een röntgenfoto of anders zet hij andere beeldvormende onderzoeken zoals een MRI-scan in wanneer de infectie zich verspreid heeft naar het gewricht of het bot.

Differentiële diagnose

Een huidbiopsie en huidkweek zijn nodig omdat de symptomen van aquariumgranulomen soms doen denken aan het klinisch beeld van volgende aandoeningen:
  • blastomycose (schimmeinfectie met aantasting van de longen en huid)
  • coccidioidomycosis (milde schimmelinfectie) en valley fever
  • cryptokokkose (schimmelinfectie met aantasting van de longen en huid)
  • histoplasmose (schimmelinfectie met longproblemen)
  • melioidose (bacteriële infectie met symptomen aan de longen)
  • miltvuur (antrax: infectie met symptomen aan de huid en longen)
  • Mycobacterium chelonae
  • Mycobacterium fortuitum
  • Mycobacterium kansasii
  • cutane leishmaniasis
  • nocardiose (infectie met symptomen aan de hersenen, ogen en huid)
  • sporotrichose (huidinfectie veroorzaakt door een schimmel)
  • Staphylococcus aureus zacht weefsel-infectie
  • Streptococcus pyogenes-infectie (streptokokkeninfectie) van zacht weefsel
  • trauma (bijv. zelf-geïnduceerd trauma bij een intraveneuze drugsmisbruiker)
  • ulceroglandulaire tularemie (bacteriële infectie door besmette dieren)

Behandeling

Antibiotica behandelen een aquariumgranuloom. De arts wacht de resultaten van de kweek en huidbiopsie af en beslist dan welke (combinatie van) antibiotica hij voorschrijft. Mogelijk moet de patiënt gedurende meerdere maanden een behandeling krijgen met meer dan één antibioticum. Dood weefsel verwijdert de arts via een chirurgische ingreep, beter bekend als een debridement. Deze operatie is nodig zodat de wonde beter kan genezen.

Prognose

Zwembadgranulomen zijn meestal goed te genezen met antibiotica. Blijvende littekens zijn echter wel mogelijk.

Complicaties van zwembadgranuloom

Pees-, gewrichts- of botinfecties komen bij maximaal één op de drie patiënten tot uiting:
  • tenosynovitis: ontsteking van de schede die de pezen bedekt, wat resulteert in pijn en zwelling in de getroffen gebieden (een pees verbindt de spieren met de botten)
  • septische artritis: pijn en zwelling van de gewrichten veroorzaakt door de bacteriën
  • osteomyelitis: botinfectie veroorzaakt door bacteriën

De ziekte is tevens moeilijker te behandelen bij patiënten met een zwak of slecht werkend immuunsysteem.

Een goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, PixabayEen goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie van aquariumgranulomen

Het is belangrijk om de handen en armen grondig te wassen na het schoonmaken van aquaria (goede handhygiëne). Tijdens het schoonmaken van het aquarium dragen mensen steeds rubberen handschoenen.

Praktische tips voor het leven met / omgaan met aquariumgranuloom

Bescherming van de huid bij risicovolle activiteiten

Bij het werken met aquaria of stilstaand water is het essentieel om de huid te beschermen tegen mogelijke infecties. Het gebruik van waterdichte handschoenen tijdens het schoonmaken van aquaria, vijvers of bij ander werk met water vermindert het risico op blootstelling aan bacteriën. Zelfs kleine wondjes of snijwonden kunnen een ingang vormen voor bacteriën die aquariumgranuloom veroorzaken. Zorg ervoor dat deze wondjes altijd goed worden afgedekt met waterbestendige pleisters en dat ze na contact met water grondig worden ontsmet. Door preventieve maatregelen te nemen, kun je veel problemen voorkomen.

Herkennen en behandelen van symptomen

Wanneer een pijnlijk knobbeltje op de huid verschijnt, vooral na contact met water, is het belangrijk om alert te blijven. Dergelijke knobbeltjes kunnen duiden op een infectie, en het negeren ervan kan leiden tot langdurige klachten. Het is cruciaal om zo snel mogelijk een arts te raadplegen, aangezien een vroege diagnose de kans op complicaties aanzienlijk vermindert. Behandeling bestaat vaak uit langdurige antibioticakuren. Het opvolgen van het advies van de arts en het volledig afronden van de voorgeschreven medicatie zijn van groot belang om de infectie te genezen. Houd de aangetaste huid schoon en droog om het herstelproces te ondersteunen.

Misvattingen rond aquariumgranuloom

Aquariumgranuloom is een zeldzame huidinfectie veroorzaakt door Mycobacterium marinum, een bacterie die voorkomt in zoet- en zoutwateraquaria. Mensen kunnen besmet raken via wondjes op de huid bij contact met besmet water. Er bestaan veel misverstanden over deze aandoening.

Aquariumgranuloom is een veelvoorkomende huidinfectie

Hoewel aquariumgranuloom onder de categorie van huidinfecties valt, is het een zeldzame aandoening. Het komt vooral voor bij mensen die frequent met aquaria werken of vissen hanteren.

De infectie veroorzaakt direct ernstige klachten

Aquariumgranuloom ontwikkelt zich meestal langzaam. De eerste symptomen kunnen weken na blootstelling optreden en beginnen vaak met een pijnloze huidafwijking, die later kan verergeren.

Alleen de huid wordt aangetast

Hoewel de infectie meestal beperkt blijft tot de huid, kan ze zich bij mensen met een verzwakt immuunsysteem die geen behandeling krijgen, uitbreiden naar diepere weefsels, gewrichten en zelfs het lymfekanaal.

Behandeling is niet nodig omdat de infectie vanzelf verdwijnt

Zonder behandeling kan de infectie maanden tot jaren aanhouden en zich verergeren. Antibiotische therapie is noodzakelijk om de bacterie volledig te elimineren, en soms duurt de behandeling enkele maanden.

Aquariumgranuloom wordt veroorzaakt door slechte waterkwaliteit

Hoewel slechte waterkwaliteit het risico kan verhogen, kan de bacterie ook aanwezig zijn in schijnbaar schoon water. Zelfs in goed onderhouden aquaria kunnen bacteriën zoals Mycobacterium marinum overleven en infecties veroorzaken.

Mensen met aquariumgranuloom ontwikkelen altijd koorts

In tegenstelling tot veel andere infecties gaat aquariumgranuloom zelden gepaard met koorts. De symptomen blijven vaak beperkt tot de huid, wat de diagnose kan vertragen.

Je kunt besmet raken door simpelweg naar een aquarium te kijken

Besmetting vereist direct contact tussen besmet water en een open wond. Het aanraken van een gezond aquarium met intacte huid vormt geen risico. Draag handschoenen bij het schoonmaken van aquaria als je wondjes op je handen hebt.

Lees verder

© 2018 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aquariumgranuloom: symptomen en behandeling zwembadgranuloomAquariumgranuloom: symptomen en behandeling zwembadgranuloomEen aquariumgranuloom, ook wel zwembadgranuloom genoemd, is een huidafwijking die wordt veroorzaakt door de bacterie Myc…
Ringworm: rode ronde plekken op de huidRingworm is een aandoening waarbij rode ronde plekken op de huid ontstaan. De plekken zijn niet pijnlijk of gevaarlijk,…
Ecthyma: Huidinfectie met puisten (zweren)Ecthyma: Huidinfectie met puisten (zweren)Ecthyma is een puistenvormende huidinfectie vergelijkbaar met impetigo (etterige huidontsteking), alleen zijn de wonden…
Sporotrichose: Huidinfectie door schimmelSporotrichose: Huidinfectie door schimmelSporotrichose is een huidinfectie, veroorzaakt door een schimmel die zich vooral in planten en op de bodem bevindt. De p…

Vaginale atrofie: Dunne, droge en ontstoken vaginawandenVaginale atrofie: Dunne, droge en ontstoken vaginawandenVaginale atrofie, ook wel atrofische vaginitis genoemd, is een aandoening waarbij de vaginawanden ontstoken, droog en du…
Parodontitis: Schade aan weefsel & bot die tand ondersteunenParodontitis: Schade aan weefsel & bot die tand ondersteunenParodontitis is een veel voorkomende infectie waarbij schade ontstaat aan het zachte weefsel en het bot dat de tand onde…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 29 augustus 2018:
  • Clinical Presentation, https://emedicine.medscape.com/article/223363-clinical-presentation#showall
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Differential diagnoses, https://emedicine.medscape.com/article/223363-differential-diagnoses#showall
  • Medical Definition of Swimming pool granuloma, https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=5605
  • Swimming pool granuloma, https://medlineplus.gov/ency/article/001357.htm
  • Swimming pool granuloma, https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/swimming-pool-granuloma
  • Swomming pool granuloma, https://www.dovemed.com/diseases-conditions/swimming-pool-granuloma/
  • Afbeelding bron 1: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-03-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.