Bloedglucosewaarden: normale en afwijkende glucosewaarden

Bloedglucosewaarden: normale en afwijkende glucosewaarden Bloedglucosewaarden of bloedsuikerwaarden duidt op de hoeveelheid glucose (suiker) die aanwezig is in het bloed van een mens. De bloedsuikerspiegel is een primaire zorg voor mensen met diabetes. Een hoge bloedsuikerspiegel, bekend als hyperglycemie, treedt op wanneer je bloedsuikerspiegel meer dan 180 milligram per deciliter (mg/dL) is. Een hoge bloedsuikerspiegel kan gevaarlijk zijn als het niet snel wordt behandeld en het kan leiden tot zowel problemen op de korte als op de lange termijn. Er zijn enkele manieren om je bloedsuikerspiegel te verlagen, zoals levensstijlveranderingen, dieetwijzigingen, en natuurlijke behandelingen.
Ligging van de alvleesklier (geel) en galblaas (groen) / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comLigging van de alvleesklier (geel) en galblaas (groen) / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Wat zijn bloedglucosewaarden?

Bloedglucosespiegel beheren

Als je diabetes hebt, is het beheren van je bloedglucosespiegel een belangrijk onderdeel van het beheren van de aandoening. Dat komt omdat hoge bloedsuikerwaarden op zowel korte als lange termijn complicaties kunnen veroorzaken, ze zogenaamde kortetermijncomplicaties en langetermijncomplicaties.

Wat is diabetes?

Als je diabetes hebt, kunnen de cellen in het lichaam de glucose niet (meer) goed uit het bloed halen, of maakt je alvleesklier onvoldoende insuline aan. Dit veroorzaakt hoge bloedsuikerspiegels of hoge glucosespiegels. De koolhydraten in voedsel zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegels na de maaltijd stijgen. Wanneer je voedsel eet dat koolhydraten bevat, verandert het verteringsproces ze in suikers (glucose). Deze suikers komen vrij in het bloed en worden naar de cellen getransporteerd. De alvleesklier, een klein orgaan dat diep is verstopt in de buik, geeft een hormoon af dat insuline wordt genoemd om de suiker in de cel te krijgen. Insuline werkt als een 'brug', waardoor de suiker van het bloed in de cel kan stromen. Wanneer de cel de suiker voor energie gebruikt, daalt de bloedsuikerspiegel. Als je diabetes hebt,, is er een probleem met de alvleesklier die insuline produceert, of met de cellen die insuline gebruiken, of beide.

Soorten diabetes

De verschillende soorten diabetes en aan diabetes gerelateerde aandoeningen zijn:
  • Diabetes type 1 treedt op wanneer het lichaam stopt met het maken van insuline.
  • Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline.
  • Prediabetes is een voorfase van diabetes type 2
  • Zwangerschapsdiabetes is wanneer je diabetes ontwikkelt in je tweede of derde trimester van de zwangerschap.

Thuis controleren van de bloedsuikerspiegel / Bron: Istock.com/Highwaystarz-PhotographyThuis controleren van de bloedsuikerspiegel / Bron: Istock.com/Highwaystarz-Photography

Wanneer glucosewaarden controleren?

Praat met je huisarts, diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner over op welke tijden je het beste je bloedglucose kunt controleren. Optimale tijden variëren van persoon tot persoon. Bijvoorbeeld:
  • In nuchtere toestand, wat betekent dat je 's ochtends voordat je iets eet of drinkt (uitgezonderd water) je bloedglucose meet;
  • voor en na de maaltijd, om de impact te zien die de maaltijd op je bloedsuikerspiegel heeft;
  • vóór alle maaltijden, om te beslissen hoeveel insuline je moet injecteren
  • voor het slapengaan

Noteer de bloedglucosewaarden in een boekje of in een speciale app die je kunt meenemen naar de afspraak met je huisarts of praktijkondersteuner, zodat je deze kunt beoordelen en er zo nodig wijzigingen in de behandeling aangebracht kunnen worden.

Hoe bloedsuikerwaarden controleren?

Bloedglucosemeter

Je zult een bloedmonster moeten nemen om je bloedsuikerwaarden te controleren. Je kunt dit thuis doen met behulp van een bloedglucosemeter. Het meest voorkomende type bloedglucosemonitor gebruikt een lancet om in je vinger te prikken om een ​​kleine druppel bloed te maken. Vervolgens plaats je deze druppel bloed op een teststrip voor eenmalig gebruik. Je plaatst de teststrip in een elektronische bloedglucosemeter voor of nadat het bloed is aangebracht. De meter meet het glucosegehalte in het monster en geeft een waarde weer op een schermpje.

Continue glucosemonitor

Een andere optie is een continue glucosemonitor. Een kleine draad wordt onder de huid van je buik ingebracht. Elke vijf minuten meet de draad de bloedglucosewaarden en levert de resultaten aan een monitor die op je kleding of in een zak wordt gedragen. Hiermee kunnen de betreffende persoon en de arts de bloedglucosewaarden in real-time aflezen. Met deze informatie kun je statistieken maken en het verloop over de dag en schommelingen in dagwaardes bekijken.

Normale en afwijkende glucosewaarden

Wat zijn de normale en afwijkende glucosewaarden of bloedsuikerwaarden?

Nuchtere bloedsuiker

Bij mensen zonder diabetes is de nuchtere bloedglucose: lager dan 6,1 mmol/l. Indien je op meerdere dagen een nuchtere bloedglucose van 7,0 mmol/l of hoger hebt, dan is er vermoedelijk sprake van (pre)diabetes.

Bloedsuiker na het eten

Als je na de maaltijd je bloedglucose meet, dan is de bloedglucose hoger dan in nuchtere toestand. Bij personen die geen diabetes hebben, is de bloedglucose na de maaltijd normaliter lager dan 7,8 mmol/l. Bij ongecontroleerde stijgt de bloedglucose na de maaltijd al vrij rap boven de 11,0 mmol/l.

Bewegen is goed voor mensen met diabetes / Bron: Halfpoint/Shutterstock.comBewegen is goed voor mensen met diabetes / Bron: Halfpoint/Shutterstock.com

Wat te doen bij hoge glucosespiegels?

Als diabetes bij je is vastgesteld, zal er een behandelplan opgesteld worden met je huisarts of praktijkondersteuner. Je kunt mogelijk je glucosewaarden beheren door middel van een dieet en andere leefstijlveranderingen, zoals gewichtsverlies. Beweging kan ook helpen om je bloedsuikerwaarden te verlagen. Indien nodig zal de arts medicijnen voorschrijven. Metformine is eerste keus bij de medicamenteuze behandeling bij mensen met diabetes type 2. Er zijn veel verschillende soorten diabetesmedicijnen die op verschillende manieren werken. Het injecteren van insuline is een manier om je glucosewaarden snel te verlagen. De arts kan insuline voorschrijven bij insuline afhankelijke diabetes mellitus. De arts zal de dosering bepalen en met je doornemen hoe je het moet injecteren en wanneer.

Breng je arts op de hoogte als je glucosespiegels constant hoog zijn. Dit kan betekenen dat je regelmatig medicijnen moet nemen of andere wijzigingen in je diabetesbehandelplan moet aanbrengen. Het is belangrijk om met de huisarts of praktijkondersteuner samen te werken om je glucosewaarden onder controle te krijgen. Consequent hoge niveaus kunnen leiden tot ernstige complicaties, zoals diabetische neuropathie of nierfalen.

Gezonde voeding / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockGezonde voeding / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Voeding bij diabetes

Gezond en gevarieerd eten

Het voedsel dat je eet, kan grote invloed hebben op je glucosewaarden. Sla geen maaltijden over. Een onregelmatige eetpatroon kan pieken en dalen in je bloedsuikerwaarden veroorzaken en het moeilijk maken om deze te stabiliseren en onder controle te brengen. Voeg gezonde koolhydraten (te vinden in groenten, fruit, peulvruchten, zilvervliesrijst, volkoren brood en pasta, havermout en zoete aardappel), vezelrijk voedsel en magere eiwitten toe aan je dieet. Beperk voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verzadigde vetten en transvetten, cholesterol en natrium. Eet in plaats daarvan gezonde vetten, die belangrijk zijn voor een uitgebalanceerd dieet. Deze zijn te vinden in noten en zaden, avocado's, olijven en olijfolie. Beperk het gebruik van bewerkte voedingsmiddelen. Ze verteren vaak snel en geven een hoge bloedsuikerspiegel. Deze voedingsmiddelen kunnen hoog zijn in natrium, suiker, verzadigde vetten, transvetten en calorieën. Een plantaardig dieet is een goede keuze als je diabetes hebt.

Voldoende bewegen

Naast het eten van gezond voedsel, is het belangrijk dat je iedere dag voldoende beweegt. Doe dit door te wandelen, te fietsen of te zwemmen. Zorg ervoor dat je de hele dag door lekker beweegt, bijvoorbeeld:
  • neem de trap in plaats van de lift of roltrap
  • ga tijdens de lunch een blokje om
  • parkeren verder van de winkels vandaan zodat je eerst een stukje moet lopen

Prognose

Het bewaken van je bloedsuikerspiegels is een belangrijke stap in het beheersen van je diabetes. Als je je bloedsuikerwaarden kent, kun je je huisarts op de hoogte stellen en kunnen eventuele wijzigingen in het behandelplan worden aangebracht. Als je een gezond en uitgebalanceerd dieet volgt, voldoende beweegt en je medicijnen inneemt zoals voorgeschreven, zul je er als het goed is in slagen de normale bloedsuikerwaarden in stand houden. Neem contact op met je huisarts als je hulp nodig hebt bij het bedenken van een dieet of trainingsplan, of als je niet zeker weet hoe je je medicijnen moet innemen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes heeft - zoals de naam al zegt - te maken met een probleem van de bloedsuikerspiegel in het lich…
Helpt kaneel tegen diabetes?Helpt kaneel tegen diabetes?In complementaire sector staat kaneel bekend als natuurlijk en heilzaam middel om een te hoge bloedglucose bij mensen me…
De glucosetolerantietest (bloedsuikertest) bij zwangerenDe glucosetolerantietest (bloedsuikertest) bij zwangerenZwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) komt voor bij een op de twintig zwangerschappen. Het is een vorm van suikerz…
Hormoonstelsel onder de loep – de alvleesklier (pancreas)Hormoonstelsel onder de loep – de alvleesklier (pancreas)De alvleesklier is een bijzonder orgaan. Enerzijds is de pancreas belangrijk om de spijsvertering goed te laten verlopen…

UV-straling: Soorten, oogproblemen en bescherming van ogenUV-straling: Soorten, oogproblemen en bescherming van ogenDe ogen zijn erg gevoelig en lopen gemakkelijk schade op door blootstelling aan de zon. Wanneer mensen blootgesteld zijn…
Foliumzuur en folaat: Functie & tekort van vorm vitamine B11Foliumzuur en folaat: Functie & tekort van vorm vitamine B11Foliumzuur is een vorm van de in water oplosbare vitamine B11. Deze vitamine is essentieel voor de synthese van nucleïne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dora Zett/Shutterstock.com
  • https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/understanding-glucose-levels#when-to-check
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320738.php
  • https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/heb-ik-diabetes/wat-zijn-normale-bloedsuikerwaarden
  • http://www.boerenmedical.nl/diabetes/bloedsuiker-prikken-bij-suikerziekte
  • https://www.mediqdirectdiabetes.nl/Zelfcontrole/Bloedglucosemeters
  • https://zelfzorgondersteund.nl/tag/continue-glucosemonitor/
  • https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/m/metformine
  • Afbeelding bron 1: Nerthuz/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/Highwaystarz-Photography
  • Afbeelding bron 3: Halfpoint/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 30-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.