Vieze adem, wat kun je ertegen doen?
Een vieze adem is een vervelend probleem. Zelf ruik je het vaak niet, maar de mensen in je omgeving, en zeker je partner, hebben er wel veel last van. De oorzaak van een vieze adem kan heel duidelijk zijn, je kunt net uien of knoflook hebben gegeten, maar het is ook mogelijk dat je bv. een ziekte hebt in het spijsverteringskanaal wat de vieze geur veroorzaakt. Krijg je na goede mondhygiëne de vieze geur niet weg, ga dan langs de dokter.
Goede mondhygiëne is belangrijk
Vieze adem is voor de meeste mensen die er last van hebben een groot probleem waar ze zich ook voor schamen. In veel gevallen komt vieze adem doordat de mondhygiëne niet goed is. Als er voedselresten op en tussen tanden en kiezen achterblijven, dan wordt dit uiteindelijk samen met bacteriën een kleverig laagje op de tanden ( tandplak). De bacteriën scheiden een vieze geur af. Maar als je rotte tanden in je mond hebt dan geeft dat ook een vieze geur af. Belangrijk is dus om het gebit regelmatig en goed te reinigen door te poetsen, te flossen en eventueel mondwater te gebruiken. Vergeet ook niet om het gebit egelmatig door tandarts en eventueel een mondhygiëniste te late behandelen. Ook een kunstgebit dient minstens éé’n keer per dag goed gereinigd te worden.
Ook een ruwe en/of beslagen tong heeft verzorging nodig. In de groeven van de tong kunnen zich miljoenen bacteriën nestelen en vervolgens zorgen voor geurproblemen. Behalve het gebit reinigen is het dus ook van belang om de bovenkant van de tong te reinigen met een zachte tandenborstel of een tongschraper, die bij de drogist verkrijgbaar is.
Andere oorzaken van vieze adem kunnen zijn;
- Het eten van gekruid eten, zoute haring, knoflook en uien kan een vieze adem tot gevolg hebben. Via het spijsverteringskanaal komen stoffen in het bloed terecht en worden vervolgens via de longen uitgescheiden. Heb je één van deze voedingsmiddelen gegeten, dan kan het tot 72 uur duren voordat alle stoffen zijn uigescheiden.
- Alcohol en/of roken geven ook een vieze adem.
- Bijholteontsteking kan voor een vieze adem zorgen. De holten zitten dan vol met slijm en bacteriën en dit veroorzaakt de vieze geur uit de mond.
- Tandvleesontsteking geeft pijnlijk rood en gezwollen tandvlees. Bestrijd het door goede mondhygiëne toe te passen.
- Zenker divertikel in de slokdarm ( uitstulping waar etensresten in achterblijven).
- Sluitspier tussen slokdarm en maag kan slecht werken, waardoor geuren uit de maag in de mondholte terecht komen.
- Verstopping in de darmen geeft gasvorming door gisting. Het gas wordt in de bloedbaan opgenomen en via de longen uitgescheiden.
- Geuren als aceton, visgeur en ammoniak kunnen wijzen op specifieke ziekten. Diabetes gaat vaak gepaard met aceton, visgeur met een lever die niet goed werkt. Ook een slechte eiwit- of koolhydraten vertering of een verstoorde darmflora kan vieze geur verspreiden. In deze gevallen is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.
Wat kun je zelf doen?
- Gezond en gevarieerd eten met veel vezels zorgt voor een goede spijsvertering en stoelgang en voorkomt problemen.
- Drink 1,5 tot 2 liter vocht op een dag voor een goede stoelgang.
- Stop met roken, dit is ook gezond voor je algemene gezondheidstoestand.
- Gebruik niet te veel alcohol.
- Zorg voor een goede hygiëne van gebit, tong en mondholte. Bezoek regelmatig de tandarts.
- Pas eventueel je etenswijze aan door geen/ minder knoflook, uien e.a. te gebruiken.
- Ga naar de huisarts als niet helpt of als je een specifieke geur als bv. aceton ruikt.
Lees verder