Vieze adem, wat kun je ertegen doen?

Vieze adem, wat kun je ertegen doen? Een vieze adem is een vervelend probleem. Zelf ruik je het vaak niet, maar de mensen in je omgeving, en zeker je partner, hebben er wel veel last van. De oorzaak van een vieze adem kan heel duidelijk zijn, je kunt net uien of knoflook hebben gegeten, maar het is ook mogelijk dat je bv. een ziekte hebt in het spijsverteringskanaal wat de vieze geur veroorzaakt. Krijg je na goede mondhygiëne de vieze geur niet weg, ga dan langs de dokter.

Goede mondhygiëne is belangrijk

Vieze adem is voor de meeste mensen die er last van hebben een groot probleem waar ze zich ook voor schamen. In veel gevallen komt vieze adem doordat de mondhygiëne niet goed is. Als er voedselresten op en tussen tanden en kiezen achterblijven, dan wordt dit uiteindelijk samen met bacteriën een kleverig laagje op de tanden ( tandplak). De bacteriën scheiden een vieze geur af. Maar als je rotte tanden in je mond hebt dan geeft dat ook een vieze geur af. Belangrijk is dus om het gebit regelmatig en goed te reinigen door te poetsen, te flossen en eventueel mondwater te gebruiken. Vergeet ook niet om het gebit egelmatig door tandarts en eventueel een mondhygiëniste te late behandelen. Ook een kunstgebit dient minstens ééín keer per dag goed gereinigd te worden.

Ook een ruwe en/of beslagen tong heeft verzorging nodig. In de groeven van de tong kunnen zich miljoenen bacteriën nestelen en vervolgens zorgen voor geurproblemen. Behalve het gebit reinigen is het dus ook van belang om de bovenkant van de tong te reinigen met een zachte tandenborstel of een tongschraper, die bij de drogist verkrijgbaar is.

Andere oorzaken van vieze adem kunnen zijn;

 • Het eten van gekruid eten, zoute haring, knoflook en uien kan een vieze adem tot gevolg hebben. Via het spijsverteringskanaal komen stoffen in het bloed terecht en worden vervolgens via de longen uitgescheiden. Heb je één van deze voedingsmiddelen gegeten, dan kan het tot 72 uur duren voordat alle stoffen zijn uigescheiden.
 • Alcohol en/of roken geven ook een vieze adem.
 • Bijholteontsteking kan voor een vieze adem zorgen. De holten zitten dan vol met slijm en bacteriën en dit veroorzaakt de vieze geur uit de mond.
 • Tandvleesontsteking geeft pijnlijk rood en gezwollen tandvlees. Bestrijd het door goede mondhygiëne toe te passen.
 • Zenker divertikel in de slokdarm ( uitstulping waar etensresten in achterblijven).
 • Sluitspier tussen slokdarm en maag kan slecht werken, waardoor geuren uit de maag in de mondholte terecht komen.
 • Verstopping in de darmen geeft gasvorming door gisting. Het gas wordt in de bloedbaan opgenomen en via de longen uitgescheiden.
 • Geuren als aceton, visgeur en ammoniak kunnen wijzen op specifieke ziekten. Diabetes gaat vaak gepaard met aceton, visgeur met een lever die niet goed werkt. Ook een slechte eiwit- of koolhydraten vertering of een verstoorde darmflora kan vieze geur verspreiden. In deze gevallen is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.

Wat kun je zelf doen?

 • Gezond en gevarieerd eten met veel vezels zorgt voor een goede spijsvertering en stoelgang en voorkomt problemen.
 • Drink 1,5 tot 2 liter vocht op een dag voor een goede stoelgang.
 • Stop met roken, dit is ook gezond voor je algemene gezondheidstoestand.
 • Gebruik niet te veel alcohol.
 • Zorg voor een goede hygiëne van gebit, tong en mondholte. Bezoek regelmatig de tandarts.
 • Pas eventueel je etenswijze aan door geen/ minder knoflook, uien e.a. te gebruiken.
 • Ga naar de huisarts als niet helpt of als je een specifieke geur als bv. aceton ruikt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een slechte adem of halitose: oorzaken en oplossingenEen slechte adem of halitose: oorzaken en oplossingenEen slechte adem na het eten van bijvoorbeeld knoflook is niet zo erg, maar als je altijd last hebt van een slechte adem…
Slechte adem, wat kan je ertegen doen?Slechte adem, wat kan je ertegen doen?Een slechte adem is erg vervelend en wordt vaak doodgezwegen. En tot overmaat van ramp weet niemand van ons zeker of hij…
Wat te doen aan een slechte ademWat te doen aan een slechte ademEen slechte adem kan een enorme spelbreker en afknapper voor anderen zijn. Maar vaak heeft iemand met een slechte stinke…

Top tien van fobieënIedereen heeft wel eens last van angst. Ook angst die niet helemaal terecht is. Angst die uit de onderbuik lijkt te kome…
Trombose in het vliegtuig: hoe voorkom je trombose?Trombose in het vliegtuig: hoe voorkom je trombose?Trombose kan levensbedreigend zijn als het niet op tijd wordt ontdekt en behandeld. De een heeft bovendien meer kans op…
Bronnen en referenties
 • Website maag lever darm stichting
 • Zelf diagnose gids ISBN 90 215 3964 0
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 26-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.