Alcoholgebruik: Hoeveel is nog gezond?
Alcohol drinken hoeft geen probleem te zijn. Sommige onderzoekers stellen zelfs dat beperkt gebruik goed kan zijn voor hart en bloedvaten. Als de consumptie van alcohol echter zeer veelvuldig en/of in grote hoeveelheden plaatsvindt, kan er gewenning en verslaving optreden. Je kunt lichamelijk verslaafd raken aan alcohol, maar ook geestelijk. Als je dan geen alcohol meer krijgt, krijg je last van ontwenningsverschijnselen. Overmatig alcoholgebruik brengt vele risico's met zich mee voor de persoon. Wie merkt dat hij/zij afhankelijk begint te worden van alcohol en ontwenningsverschijnselen krijgt doet er goed aan om te stoppen met drinken.
Alcoholgebruik:Hoeveel is nog gezond?
Verantwoord alcohol gebruik
Veel mensen genieten van een alcoholisch drankje. Wat is nou een verantwoord alcoholgebruik? Ethanol uit de alcohol is een kankerverwekkende stof, bovendien loop je bij regelmatig alcohol drinken extra risico om hoge bloeddruk, leverziekten, een hersenbloeding, leverziekten en/of een verslaving op te lopen.
Om geen nadelige gevolgen te krijgen voor de gezondheid zijn er een aantal vuistregels waar je je aan kunt houden;
- Gezonde volwassen man. Volwassen mannen zonder gezondheidsproblemen kunnen 1 standaard glas alcohol per dag drinken. Wil je een keer meer drinken dan is een maximum van 5 glazen aan te raden.
- Gezonde volwassen vrouw. Vrouwen hebben minder lichaamsvocht dan mannen en kunnen daardoor minder alcohol verdragen. Vrouwen kunnen dan ook beter niet meer dan 1 glas alcohol per dag drinken. Verder geldt voor vrouwen dat als ze zwanger zijn of dit willen worden, beter geen alcohol kunnen drinken. Geef je borstvoeding dan moet je minimaal drie uur voor het voeden niet drinken, anders krijgt je baby ook alcohol binnen. Beter is het om dan helemaal geen alcohol te nuttigen.
- Medicijngebruik. In de bijsluiter van medicijnen kun je lezen of het samen met alcohol gebruikt kan worden. Sommige medicijnen zullen door het gebruiken van alcohol minder goed werken of juist sterker werken.
- Lichamelijke klachten t.g.v. langdurig alcoholgebruik. Mensen die door langdurig alcoholgebruik al schade hebben opgelopen, bijvoorbeeld leverschade, kunnen de alcohol beter helemaal laten staan.
- Jongeren. Jongeren onder de 18 jaar verdragen alcohol slechter en zouden dus minder moeten drinken. Voor jongeren geldt dat alcohol schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen. Bovendien hebben jongeren die regelmatig drinken meer kans op alcoholverslaving op latere leeftijd.
- Ouderen. Ouderen verdragen alcohol door lichamelijke veroudering slechter. Bovendien neemt het aantal valpartijen bij ouderen, die slecht te been zijn, bij alcoholgebruik vaak toe.
- Niet teveel op één dag drinken. Als je veel alcohol in één keer drinkt is dit een stuk schadelijker dan wanneer je dat verspreid over de week drinkt. Door veel in een keer te drinken kan je bijvoorbeeld gastritis ( ontsteking van de maag) oplopen.
Voor iedereen geld dat het goed is om zeker één of twee keer per week geen alcohol te drinken en heb je een keer wel veel gedronken, geef je lichaam dan twee dagen rust om weer te herstellen.
Hoeveel ml van verschillende dranksoorten is een standaard meethoeveelheid?
- Bier 250 ml
- Wijn 125 ml
- Borrel 35 ml
- Port/sherry 75 ml
Pas op met het drinken van mixdrankjes en cocktails, deze bevatten vaak veel meer alcohol dan de standaard meethoeveelheid, zodat je al snel de veilige norm overschrijdt.
Afhankelijkheid bij alcohol gebruik
Niet iedereen raakt afhankelijk aan alcohol, er gaat sowieso een geruime tijd overheen. Er is dan sprake van tolerantieontwikkeling. Je voelt het effect van de alcohol niet meer en om het zelfde prettige gevoel te ervaren moet je dus meer drinken. Je kunt lichamelijk en geestelijk afhankelijk worden van alcohol;
- Lichamelijke afhankelijkheid alcohol. Je lichaam went aan de alcohol en heeft steeds meer nodig om hetzelfde effect te geven (tolerantie). Als je minder drinkt of er mee stopt treden er ontwenningsverschijnselen op.
- Geestelijke afhankelijkheid alcohol. Je gaat steeds meer naar alcohol verlangen en zonder alcohol voel je je niet meer prettig.
Ontwenningsverschijnselen bij lichamelijke afhankelijkheid alcohol
- Trillende handen
- Transpireren
- Misselijkheid
- Vermoeidheid
- Onrust
- Verhoogde bloeddruk
- Spierkramp
Dit zijn klachten die in de eerste week na het stoppen met drinken kunnen optreden, meestal nemen ze na een paar dagen weer af.
Klachten die langer kunnen aanhouden;
- Angst
- Lusteloosheid
- Somberheid
- Slapeloosheid
- Gespannenheid
Er kunnen ook ernstige klachten optreden, deze komen minder vaak voor;
- Toevallen of een insult ( kort bewustzijnsverlies en kramp van het lichaam)
- Delirium tremens ( verlaagd bewustzijn met hallucinaties)
Stoppen met drinken
Om ontwenningsverschijnselen te verminderen en gezondheidsrisico’s te verkleinen is het aan te raden om met de huisarts contact op te nemen. Deze kan adviezen geven. Verder is van belang;
- Neem extra vitamine B in. Langdurig alcohol gebruik veroorzaakt vaak een tekort aan vitamine B.
- Medicijnen innemen. De huisarts kan medicijnen voorschrijven die de behoefte aan alcohol verminderen of die de ontwenningsverschijnselen verminderen.
Risico’s bij overmatig alcoholgebruik
- Kater. Een kater ontstaat doordat het lichaam vochtverlies heeft, door de afbraakproducten van de alcohol en door een ontstoken maagslijmvlies. Verschijnselen van een kater; droge mond, brandend maagzuur, hoofdpijn, misselijkheid.
- Alcoholvergiftiging. Als de concentratie alcohol in de hersenen zo hoog wordt dat je bewusteloos of in coma raakt, is er sprake van alcoholvergiftiging. In een enkel geval kan het zelfs tot de dood leiden, de ademhaling kan stoppen doordat het zenuwstelsel te sterk verdoofd wordt.
- Leverziekten Een leververvetting kan ontstaan door overmatig alcoholgebruik. Dit kan al ontstaan met een paar dagen flink drinken. Stop je op tijd met drinken, dan kan de lever zich nog herstellen. Bij langdurig alcoholgebruik kan hepatitis ( leverontsteking) optreden. Ga je dan evengoed nog door met drinken dan worden uiteindelijk levercellen gedood. Deze worden vervangen door bindweefsel, je hebt dan levercirrose. Wie levercirrose heeft, heeft een onherstelbaar beschadigde lever.
- Hersenen en zenuwstelsel Hersenschade kan ontstaan als je gemiddeld 25 glazen alcohol of meer drinkt per week. Schade die kan ontstaan is; Slechte concentratie, geheugen gaat achteruit, informatieverwerking gaat slechter, vroegtijdige dementie ( tekort aan vitamine B in combinatie met langdurig alcoholgebruik). Het geheugen kan verminderen, maar het kan ook leiden tot het Korsakovsyndroom, tintelingen en prikkelingen in voeten en vingers. Door aantasting van zenuwbanen kunnen deze klachten optreden.
- Hart en bloedvaten. Matig alcoholgebruik is goed voor hart en bloedvaten. Overmatig alcoholgebruik kan echter hoge bloeddruk en allerlei hartstoornissen veroorzaken.
- Kanker. Door over matig en langdurig alcoholgebruik krijg je een groter risico op het krijgen van verschillende soorten kanker; mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, leverkanker , dikkedarmkanker, borstkanker.
- Maatschappelijke gevolgen. De maatschappelijke gevolgen van alcoholmisbruik zijn groot; Huiselijk geweld, werknemers in de ziektewet, verkeersdoden en gewonden, zinloos geweld.
Het kost de maatschappij miljarden aan kosten besteed aan de verslavingszorg, de gezondheidszorg, werkgevers en overheidsinstellingen zoals de politie.
Lees verder