Wat te doen aan een slechte adem
Een slechte adem kan een enorme spelbreker en afknapper voor anderen zijn. Maar vaak heeft iemand met een slechte stinkende adem of vieze adem het zelf niet in de gaten, omdat anderen het niet vertellen. Toch kampt grofweg 15 à 20 % van de mensen met een vieze mondgeur en een stinkende mond. Voeding, zoals melk, kaas, yoghurt en roomijs, kunnen halitose veroorzaken door de afbraak van de eiwitten veel stank. Dit zorgt voor een slechte adem en een vieze smaak in de mond. Of uien en knoflook. Wat kunt u doen aan een slechte adem en het helpen voorkomen?
Adem stinkt, wat nu?
De mondholte is vaak de bron van een vieze mondgeur
De mondholte is de belangrijkste bron van een slechte adem. Daarbij is het achterste deel van de tong meestal de veroorzaker van mondgeuren. Het is een ideale plaats voor micro-organismen, doordat het nogal ruw van vorm is en diepe groeven heeft. Bovendien is het daar zuurstofarm wat de productie van zwavelhoudende stoffen verder bevordert.
Mond- en tandhygiëne en slechte adem
De meest voorkomende oorzaak is een slechte mond- en tandhygiëne. Denk aan een tandvleesontsteking. Plak betekent vele duizenden bacteriën die continu zwavelhoudende stoffen produceren. Poets uw tanden minstens twee maal per dag. Vergeet ook het tanden flossen en een geregelde tandartscontrole niet. Ook gaatjes of problemen met de spijsvertering kunnen de vieze lucht van halitose veroorzaken. Denk aan een mondspoeling met chloorhexidine.
Het tandvlees en een slechte adem
Het tandvlees is namelijk gevoelig voor allerlei bacteriële ontstekingen en kan veel stank veroorzaken. Ook de holle ruimte rond uw kiezen zijn beruchte plekken. Daarnaast kunnen er allerlei problemen zijn met de spijsvertering, de speekselvoorziening of is er sprake van een verkeerd voedselpatroon. Het veel eten van suikers veroorzaakt gisting en daarmee de onaangename reuk. Ook kunnen medicijnen het speekselgebrek bevorderen, met vieze mondgeuren als gevolg. Sommigen, zoals Hannah Kohn, zien de spijsvertering als belangrijkste oorzaak van een slechte adem. Zij schrijft extra vitamine B6 voor. Ook Leonard Mervyn noemt hierbij het B-vitaminecomplex als mogelijke oplossing ter vermindering van de kwaal.
Neusverkouden zijn kan een slechte adem en uit de mond ruiken tot gevolg hebben
Dat het niet altijd eenvoudig is om op te sporen waar de slechte adem aan ligt, blijkt ook wel uit het feit dat u ook als u verkouden bent of verkeert in een menstruatiecyclus een slechte adem kunt hebben. Bovendien hebben de meesten een slechtere adem als ze wakker worden. Een goed glas water verricht op dat punt wonderen.
Enkele andere oorzaken van een slechte adem
Dat kunnen vele oorzaken zijn. Ik noem er een paar:
- Gebruik van knoflook, uien, bepaalde kruiden;
- Zuivelproducten;
- Koffie;
- Nuttigen van tabak en alcohol;
- Een maagzweer;
- Een droge mond;
- Een nier- of leverziekte;
- Suikerziekte.
Oplossingen slechte adem voorkomen
De oplossing van een slechte adem, ook wel halitose genoemd, is mede afhankelijk van de oorzaak. Voor oorzaken door ziekten kunt u het beste een huisarts raadplegen. Voor het overige is een goede dagelijkse mondhygiëne belangrijk:
- Poets uw tanden dagelijks minimaal tweemaal goed en maak ook de tussenruimten goed schoon met flosdraad, tandenstokers of raggertje.
- Behandel ontstoken tandvlees, gingivitis genaamd. Bacteriën vermenigvuldigen zich tussen de tanden en het tandvlees en produceren zo een vervelend ruikende zwavelgeur.
- Vergeet niet om ook de onderkant van uw tong te borstelen. Gebruik een tongschraper. De afbraak van eiwit en eiwitverbindingen op de tong is de meest voorkomende vorm van halitose. Dit komt door de tongplaque, een witgeel laagje op de tong, waardoor een sterk zwavelhoudende gassen ontstaan.
- Gebruik minder zoetigheid en let op ruikende stoffen, zoals knoflook, uien, tabak of alcohol. Vaak merkt u het niet zelf, maar hebben anderen er last van.
- Voorkom een droge mond. Dat is op zich niet altijd eenvoudig. Ouderen produceren meestal automatisch minder speeksel waardoor een slechte adem een kans krijgt. Dit heet xerostomie.
- Ga naar halitoloog die vaststelt of de slechte adem uit uw neus, mond of beide komt. Dat geeft aan hoe een en ander het beste kan worden aangepakt. Hulpmiddelen van de halitoloog zijn daarbij een Oral Chroma-apparaat en de Halimeter.
Peterselie tegen knoflookgeur
De knoflookgeur verdwijnt met peterselie. Het is immers jammer om in het geheel geen uien en knoflook te gebruiken, want die zijn doorgaans zeer gezond:
knoflook is gezond in huis en keuken. Verder zijn er in de handel allerlei mondspoelmiddelen en tongreinigers te verkrijgen. Let er daarbij wel op dat u ze vaak maar voor korte duur mag gebruiken en het effect meestal alleen maar cosmetisch is. Dat geldt ook voor pepermunt en dergelijke. Maar ook dat kan voor u en de ander al een hele verbetering zijn.
Slot wat doen tegen een slechte en vieze adem
Gelukkig is een slechte adem vaak nog vrij eenvoudig aan te pakken. Mooi, want voor velen is het een enorme afknapper.
Lees verder