Wat is halitose of slechte adem? Oorzaken halitose
Halitose is de vakjargon voor een buitengewoon slechte adem. Het woord is Latijn, en kan letterlijk vertaald worden naar 'slechte adem'. In 1920 is de term bedacht door het bedrijf Listerine, om de verkoop van hun mondwaterproducten toe te laten nemen. In het heden wordt de term echter vooral in professionele omgeving gebruikt, en beschrijft een buitengewoon slechte adem. Het is niet het resultaat van vergeten tanden te poetsen of het veel aanwezige fenomeen van ochtendadem. Als de slechte lucht uit de mond niet verdwijnt of vermindert na uitvoerig poetsen, flossen en spoelen, spreekt men van halitose.
Symptomen halitose
Het symptoom van halitose is een aanhoudende slechte adem, die niet verdwijnt of mindert na het uitvoerig poetsen en flossen van de tanden en het spoelen van de mond. Dit kan gepaard gaan met een droge mond, veranderingen in smaak tijdens het eten en een onprettige laag op de tong.
Oorzaken halitose - alledaags
Hedendaagse halitose heeft meerdere mogelijke oorzaken, waarvan 80% te herleiden zijn naar de mond. De meeste gevallen van halitose kunnen eenvoudig verholpen worden door een bezoek aan de tandarts, een verandering van dieet of het beter poetsen van de tanden. Er zijn verschillende alledaagse oorzaken van halitose:
Voedsel
Eetgewoontes zijn de grootste bron van halitose-gevallen. Bepaalde soorten voedsel, zoals knoflook en ui, staan erom bekend een negatieve invloed op de adem te hebben. Ook pittig eten, exotische specerijen zoals bijvoorbeeld curry, bepaalde soorten vis en kaas en alcoholische dranken dragen aan de geur bij. Het nuttigen van grote hoeveelheden koffie is daarnaast ook een mogelijke oorzaak.
Slechte mondhygiëne
Bij het slecht of niet poetsen en flossen van de tanden, kan er voedsel vast blijven zitten tussen de tanden en vermeerdert het aantal bacteriën in de mond. Ook leidt dit tot een opbouw van tandplak en tandsteen, wat van zichzelf ook tot een slechte adem aanzet. Een slechte verzorging van het gebit kan daarnaast leiden tot een tandvleesontsteking, ook wel gingivitis of parodontitis genoemd.
Aantasting van het gebit
Gaatjes, gebroken of slecht passende vullingen en aangetaste tanden kunnen ook bijdragen aan een slechte adem. Ook helende of open wonden in de mond zijn een oorzaak.
Tabak
Ook het roken van tabak kan een oorzaak zijn van halitose. Roken gaat de vorming van speeksel in de mond tegen, wat tot een droge mond kan leiden. Het speeksel in de mond reinigt de mond van bacteriën, en een gebrek aan speeksel leidt aldus tot een slechte adem.
Zwangerschap
De zwangerschap zelf is in dit geval niet de oorzaak van halitose. Hormonale schommelingen, ochtendmisselijkheid, uitdroging tijdens de zwangerschap en een plotselinge verandering van dieet dragen hier echter wel toe bij.
Oorzaken van halitose – zeldzaam
In sommige, zeldzamere gevallen is halitose een symptoom van een onderliggende ziekte. Als een verandering van dieet, een bezoek aan de tandarts en beter en grondiger tandenpoetsen geen positief resultaat op de adem heeft, laat u dan onderzoeken door een huisarts. De slechte adem kan verschillende oorzaken hebben:
Allergieën
Veel allergische reacties leiden tot een verstopping van de sinusholtes, waardoor ademen door de mond noodzakelijk wordt. Dit leidt tot een droge mond, wat een oorzaak zou kunnen zijn van halitose. Ook bepaalde medicatie tegen allergieën kunnen een bron zijn van slechte adem.
Ziekte
Een aanhoudende slechte adem kan een teken zijn van een ziekte in de longen, lever of nieren. Lactose-intolerantie of andere problemen in de maag kunnen hier ook aan bijdragen. Daarbij kan halitose worden veroorzaakt door infecties op de tong, bronchitis, diabetes en influenza. Ook sommige medicatie kan van invloed zijn op de adem. Dit staat meestal beschreven op de lijst van mogelijke bijwerkingen. In de zeldzaamste gevallen wordt halitose veroorzaakt door bepaalde gevallen van kanker.
Behandelingen
De meeste oorzaken van halitose, of een slechte adem, zijn terug te leiden naar de mond. Een betere mondhygiëne gepaard met regelmatige bezoeken aan de tandarts zijn dikwijls voldoende om van de slechte geur af te komen. Als de geur niet vermindert, wordt aangeraden om een onderzoek uit te laten voeren door de huisarts. Vrijwel alle gevallen van halitose, en de mogelijke onderliggende complicaties, zijn behandelbaar. Halitose is vrijwel nooit levensbedreigend.
Halitose-tests
Bij twijfel of er sprake is van halitose of niet, is het mogelijk om een halitose-test te ondergaan. Nederland heeft een breed aanbod van klinieken die deze tests aanbieden, waaronder bijvoorbeeld de kliniek voor parodontologie Amsterdam. Als eerste worden er vragen gesteld en een mondonderzoek gedaan, wat opgevolgd kan worden met een eventueel bacteriologisch onderzoek. Daarna wordt vastgesteld of er sprake is van de aandoening of niet, en het precieze type van mondgeur. Hiervoor kan speciale apparatuur worden gebruikt, zoals de Oral Chroma. Dit apparaat kan exact onderscheiden of de halitose, als daarvan sprake is, uit de mond komt of afkomstig is uit een ander orgaan in het lichaam. Hierna wordt een behandeling gegeven, gespecificeerd op de oorzaak achter de slechte adem en de mate waarin de halitose voorkomt.
Halitose en slechte adem voorkomen
De meeste oorzaken van halitose zijn eenvoudig te voorkomen door regelmatig een gebitscontrole uit te laten voeren door een tandarts of mondhygiënist. Ook kan het spoelen tegen bacteriën in de mond een positieve, voorkomende werking hebben op mondinfecties. Een voorbeeld van een product dat geschikt is als mondwater is Listerine.
Producten die een slechte adem kunnen maskeren
Een mogelijke oplossing voor de korte termijn is het nuttigen van producten die een slechte mondgeur tijdelijk kunnen maskeren. Het poetsen en flossen van de tanden en de tong helpt in de meeste gevallen tijdelijk tegen een slechte adem. Ook mondwater helpt hierbij. Kauwgum zonder suiker en suikervrije pepermunt staan er ook om bekend dat ze helpen bij een slechte adem, en voor extreme gevallen zijn er speciale soorten tandpasta en mondwater beschikbaar.