Zwarte tandpasta met actieve houtskool voor witte tanden

Zwarte tandpasta met actieve houtskool voor witte tanden Zwarte tandpasta lijkt nogal onnatuurlijk. Toch zijn er diverse zwarte tandpasta's op de markt. Deze zijn bedoeld om de tanden witter te maken en vallen dan ook onder de whitening tandpasta's. Dit komt doordat het actieve houtskool bevat, wat in staat is om vuildeeltjes aan te trekken en zo aanslag en vlekken op de tanden te bestrijden. De zwarte tandpasta mag zo lang als je wilt en zo vaak als je wilt gebruikt worden. Tandartsen adviseren om twee keer per dag de tanden te poetsen. Je kunt er ook voor kiezen om één keer per dag te poetsen met een reguliere tandpasta en één keer met een zwarte whitening tandpasta.

Zwarte tandpasta's


Waarom zwarte tandpasta?

Er was een tijd dat alle tandpasta's wit waren. Tegenwoordig zijn ze er in haast alle kleuren van de regenboog. Zo zijn er veel blauwe en groene tandpasta's maar bijvoorbeeld ook tandpasta's met verschillende kleuren zoals rood, wit en blauw. Voor kinderen worden ze vaak met nog gekkere kleuren gemaakt. Nu lijkt zwart als kleur voor een tandpasta niet het meest aantrekkelijk en al helemaal niet logisch, maar toch bestaat het. Toch bestaan er enkele zwarte tandpasta's die ook nog eens speciaal bedoeld zijn om je tanden witter te maken. Hoe zit dit in elkaar?

De zwarte tandpasta's - vaak aangeduid als black whitening of perfect white black - zijn gitzwart van kleur door de toevoeging van actieve houtskool, een product dat al enkele jaren als een wervelwind door de cosmetica-industrie gaat. Wanneer het gebruikt wordt in tandpasta staat het bekend als één van de meest natuurlijke, veilige en effectieve manieren om de tanden witter te maken en vlekken door koffie, wijn en tabak te verwijderen. Daarnaast heeft het uiteraard ook de werking die alle tandpasta's hebben: het beschermt het tandglazuur, helpt gaatjes voorkomen en zorgt voor een frisse adem. Je kunt de tandpasta's bovendien zo lang en zo vaak gebruiken als je wilt.

Hoe werkt actieve houtskool in tandpasta?

Actieve houtskool of actieve kool is een product waar binnen de cosmetische industrie dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Dit berust op een heel simpel natuurkundig fenomeen. De koolstofatomen die zijn verwerkt in de tandpasta - maar bijvoorbeeld ook in diverse reinigende gezichtscrèmes - oefenen een grote aantrekkingskracht uit op andere moleculen. De sterkte van die aantrekkingskracht wordt door diverse factoren bepaald, waaronder de vorm en massa van de moleculen die ermee in aanraking komen. Doordat niet alle moleculen even sterk worden aangetrokken en geabsorbeerd is het mogelijk om specifieke ongewenste stoffen te verwijderen. Zo wordt actieve kool bijvoorbeeld ook gebruikt voor het zuiveren van grondwater en in sigarettenfilters. Wanneer het wordt toegepast in tandpasta dan zorgt het ervoor dat de vuildeeltjes worden aangetrokken die zorgen voor aanslag en vlekken op de tanden.

Welke zwarte tandpasta's zijn er?

Er zijn een aantal zwarte whitening tandpasta's op de markt. Zo kun je kiezen voor Ecodenta Tandpasta Whitening Black. Naast actieve houtskool bevat deze tandpasta in plaats van fluoride het gepatenteerde Teavigo, een ingrediënt dat beschermt tegen tandsteen, een antibacterieel effect heeft en zorgt voor een langdurig fris mondgevoel. Dit product van Ecodenta is niet veel duurder dan een normale tandpasta en biedt tevens een uitkomst voor mensen die allergisch of overgevoelig zijn voor fluoride.

Een andere goed betaalbare tandpasta op basis van actieve houtskool is Beverly Hills Tandpasta Perfect White Black. Dit innovatieve mondverzorgingsproduct is er ook in een uitvoering voor mensen met gevoelige tanden.

Via verschillende Nederlandse webshops is tevens Curaprox Set Black Is White Tandpasta verkrijgbaar. Bij de tube tandpasta krijg je ook een tandenborstel. Dit product is echter behoorlijk duur. Voor een tube betaal je ruim 30 (2019) terwijl het product niet aantoonbaar een beter effect heeft dan andere zwarte tandpasta's.

Zwarte tandpasta proberen

Tandartsen adviseren om twee per dag de tanden te poetsen. Ben je benieuwd naar de zwarte whitening tandpasta maar ben je nog sceptisch over de werking, dan zou je ook kunnen proberen om eenmaal daags je reguliere tandpasta te gebruiken en eenmaal daags een zwarte tandpasta. Zo kun je zien of het het gewenste effect heeft terwijl je ook nog de bescherming krijgt van je gewone tandpasta.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanden bleken met bleektandpasta'sTanden bleken met bleektandpasta'sSpeciale bleektandpasta's (ook wel whitening tandpasta genoemd) kunnen je helpen je tanden witter te maken tegen geringe…
Whitening tandpasta's: onderzoek, feiten en cijfersWhitening tandpasta's: onderzoek, feiten en cijfersIs een whitening tandpasta slecht voor je tanden, of voor het tandglazuur? Hoe veel mensen gebruiken een witmakende tand…
Whitening tandpasta, werkt het of niet? De resultatenWhitening tandpasta, werkt het of niet? De resultatenZowel Belgen als Nederlanders hebben behoefte aan een witte glimlach. Tot dertig procent van de bevolking zou niet tevre…
Zo krijg je prachtige witte tandenZo krijg je prachtige witte tandenVeel mensen dromen van een prachtig gebit met witte tanden. Want een mooi gebit is aantrekkelijk. Witte tanden geven een…

Gezonder leven door senescente cellen tegen te gaanGezonder leven door senescente cellen tegen te gaanCellen die als gevolg van schade aan het DNA minder goed functioneren moeten door het lichaam opgeruimd of gerepareerd w…
Wat is halitose of slechte adem? Oorzaken halitoseWat is halitose of slechte adem? Oorzaken halitoseHalitose is de vakjargon voor een buitengewoon slechte adem. Het woord is Latijn, en kan letterlijk vertaald worden naar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ulleo, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Actieve_kool
  • https://www.drogist.nl/blog/bericht:zwarte-tandpasta-voor-mooie-witte-tanden.htm#.WgWq3VWnGUk
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 23-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.