Whitening tandpasta, werkt het of niet? De resultaten

Whitening tandpasta, werkt het of niet? De resultaten Zowel Belgen als Nederlanders hebben behoefte aan een witte glimlach. Tot dertig procent van de bevolking zou niet tevreden zijn over de kleur van de tanden. Er wordt door deze mensen gezocht naar middeltjes om de tanden witter te maken. Bovendien wordt dit ook extra aangepraat door de media en beroemdheden. De beroemdheden die in beeld komen hebben hele witte tanden. Zo zijn de whitening tandpasta’s ontstaan. Deze tandpasta’s staan bekend om hun werking. Ze zouden de tanden na een paar weken al enkele tinten witter maken. Is dit effectief wel zo?

Whitening tandpasta

Whitening tandpasta is ontstaan in 1954. Sindsdien zijn ze enorm ontwikkeld en ondertussen bestaan er al verschillende soorten. De ene soort zou beter zijn voor koffiedrinkers, terwijl je een andere soort moet gebruiken voor wijn klinkt het in de reclamespotjes. De reden voor deze werking is dat er een extra schuurmiddel toegevoegd wordt aan de tandpasta. Dit zou de gele aanslag op de tanden verminderen door een klein laagje van het tandglazuur weg te nemen.

Het onderzoek

Test-Aankoop

Test-Aankoop heeft in 2017 hier een onderzoek naar gedaan. Ze wilde weten of de wittende tandpasta echt werkte. Bij het onderzoek is er een groep van rokers, niet-rokers, koffiedrinkers, mensen die graag wijn drinken en mensen die heel erg letten op wat ze drinken om de witheid van hun tanden te behouden. De deelnemers waren tussen de achttien en zesenvijftig jaar oud. In totaal deden zeshonderd deelnemers mee. Deze personen moesten één maand lang hun tanden poetsen met een van de twintig geteste tandpasta's. Dit waren twee originele tandpasta's en achttien whitening tandpasta's. Een tandarts beoordeelde de kleur van de tanden van de deelnemers voor het onderzoek en na het onderzoek op basis van een standaardschaal voor tanden. Een aanvaardbaar resultaat zou zijn dat de helft van de geteste tandpasta's voor wittere tanden zorgde.

De Nederlandse Consumentenbond

De Nederlandse Consumentenbond deed een vergelijkende studie, ook in 2017. Hierbij werd elke tandpasta door dertig proefpersonen getest. Het ging om veertien tandpasta's waarvan twaalf whitening tandpasta’s en twee gewone tandpasta’s. De proefpersonen moesten de tandpasta’s gedurende dertig dagen testen. Er waren tandartsen aangeduid die de tanden beoordeelden op basis van kleur. Dit deden ze met een objectieve standaardschaal voor tandkleur. Daarnaast deden ze nog een onderzoek naar de helderheid van de tand.

De resultaten

Test-Aankoop

De resultaten liegen er niet om. Maar liefst zeventien van de achttien tandpasta's toonden geen verbetering. Bij één tandpasta was bij een derde van de proefpersonen één tint verbetering. De proefpersonen zelf erkennen ook dat ze weinig verschil zien.
De resultaten zijn bijzonder omdat je wel meer voor deze wittende tandpasta's moet betalen. Volgens Test-Aankoop betaal je als consument dus enkel bij voor een zuivere marketingtruc.

Uit verder onderzoek blijkt ook dat het schuurmiddel dat in de tandpasta's verwerkt zit, op vijftien van de twintig gevallen heel sterk is. Daardoor slijt het tandglazuur. Test-Aankoop vindt dan ook dat de fabrikanten dit op de verpakking zouden moeten vermelden.

De Nederlandse Consumentenbond

De resultaten van de Nederlandse Consumentenbond zijn gelijkend met die van Test-Aankoop. Bij slechts zesentwintig van de 420 proefpersonen, dertig personen die veertien tandpasta's uittesten, vertoonden tanden die één of twee tinten lichter waren. Dit is elke keer maar één of twee personen per tandpasta. Wat ook opviel, was dat er ook één persoon wittere tanden kreeg van een tandpasta zonder whitening.

De helderheid werd ook getest. Deze liet in het beste geval bij zestig procent van de deelnemers een verschil zien. De laagste meting was drieëntwintig procent. De Nederlandse Consumentenbond vindt dit resultaat onvoldoende.

We onthouden best dat deze whitening tandpasta’s voor wittere tanden enkel op het glazuur van de tanden werken. Daar wordt het immers opgewreven. Als hier een klein vlekje ontstaat op de tanden door koffie of wijn, wordt het minder zichtbaar gemaakt. Toch is dit verschil niet zo groot dat je er wittere tanden van krijgt. Als je de tanden goed poetst met andere tandpasta zal deze vlek ook verminderen. De Nederlandse Consumentenbond bevestigt dit. De tandpasta werkt zolang er fluoride in zit. Al is dit tot twintig procent minder in de whitening tandpasta en dus ook onder de aanbevolen hoeveelheid.

Blauw laagje op tanden

Er zijn tandpasta’s die de ogen bedriegen. Deze beweren voor een wittere werking te zorgen. Echter is het zo dat ze na het poetsen een lichtblauw laagje achterlaten op het glazuur. Het gevolg is dat je na het poetsen in de spiegel kijkt en door de lichtinval lijken je tanden witter. Wanneer je daarna drinkt of eet is het blauwe laagje weg en zien je tanden er net hetzelfde uit als ervoor.

Wat als ik mijn tanden poetste met whitening tandpasta?

Als je deze tandpasta gebruikte is er geen reden om te panikeren. De tandpasta’s bevatten volgens testen geen stoffen die het lichaam kunnen schaden. Ze zijn ook niet slecht voor je tanden. Wel betaal je meer voor deze whitening tandpasta.

Conclusie

De Nederlandse Consumentenbond raadt aan om gewone, normale en vooral goedkopere tandpasta te kopen. Het enige verschil dat je zal merken is dat het voordeliger is voor de portemonnee. In België heeft Test-Aankoop ondertussen een klacht ingediend bij de FOD Economie na de resultaten van het onderzoek. Verder raadt het aan om een tandpasta te kopen met voldoende fluoride (1450 ppm). En de tanden twee keer per dag goed te poetsen gedurende twee minuten.
© 2017 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Whitening tandpasta's: onderzoek, feiten en cijfersWhitening tandpasta's: onderzoek, feiten en cijfersIs een whitening tandpasta slecht voor je tanden, of voor het tandglazuur? Hoe veel mensen gebruiken een witmakende tand…
Tanden bleken met bleektandpasta'sTanden bleken met bleektandpasta'sSpeciale bleektandpasta's (ook wel whitening tandpasta genoemd) kunnen je helpen je tanden witter te maken tegen geringe…
Zwarte tandpasta met actieve houtskool voor witte tandenZwarte tandpasta met actieve houtskool voor witte tandenZwarte tandpasta lijkt nogal onnatuurlijk. Toch zijn er diverse zwarte tandpasta's op de markt. Deze zijn bedoeld om de…
Gele tanden, wat doe je eraanGele tanden, wat doe je eraanJe kent ze wel, de reclames waarin je iemand met stralende witte tanden ziet lachen. Elke keer als je die reclame ziet d…

De oorsprong en werking van zelfbruinerDe oorsprong en werking van zelfbruinerVeel mannen en vrouwen willen als de zomer nadert graag een bruine getinte huid. Men ligt uren in de zon om maar de gewe…
Tanden bleken: De verschillende manieren en schadelijkheidTanden bleken: De verschillende manieren en schadelijkheidVeel mensen houden van witte tanden, maar hebben dat niet omdat ze veel thee en koffie drinken of omdat ze roken, het ka…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kjerstin Michaela, Pixabay
  • http://www.dentalcare.nl/media/nl-NL/education/ce94/cs94_NL_v1.pdf
  • https://www.test-aankoop.be/gezondheid/lichaamsverzorging/nieuws/tandpasta-s-die-tanden-witter-maken-een-ordinaire-marketingtruc
  • https://www.consumentenbond.nl/elektrische-tandenborstel/test-whitening-tandpastas
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 22-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.