De oorsprong en werking van zelfbruiner

De oorsprong en werking van zelfbruiner Veel mannen en vrouwen willen als de zomer nadert graag een bruine getinte huid. Men ligt uren in de zon om maar de gewenste teint te krijgen. Een snellere manier van bruin worden is zelfbruiner. Waarom willen we zo graag bruin zijn en hoe werkt zelfbruiner? Is het schadelijk om zelfbruiner te gebruiken?

Indeling artikel


Bron: WikiImages, PixabayBron: WikiImages, Pixabay

Oorsprong

Vroeger was het helemaal geen trend om bruin te zijn. Mensen van adel wilden het liefst zo wit mogelijk zijn en liepen met parasols boven hun hoofd zodat ze maar niet bruin werden. Ze vonden een gebruinde huid iets voor mensen die de akkers verbouwden. Marie-Antoinette was hier een voorbeeld van. In het begin van de twintigste eeuw begon daar verandering in te komen. Als je een gebruinde huid had werd dat geassocieerd met veel buiten zijn, dit vond men er gezond uitzien. Ook werd een bruine huid geassocieerd met rijkdom, omdat mensen met een gebruinde huid het geld hadden om af te reizen naar landen waar de zon scheen.

Zelfbruiner

Omdat mensen steeds vaker gediagnosticeerd werden met huidkanker door de UV-straling van de zon, werd er in de jaren zeventig zelfbruiner uitgevonden. De zelfbruiner werd destijds gezien als een slecht alternatief voor de zon, omdat het streperig aanbracht en omdat je er oranje van werd. Door de jaren heen is het iets verbeterd, maar de grote doorbraak van zelfbruiner was in 2006. In 2006 begonnen er steeds meer soorten zelfbruiner te komen, zoals bodylotion, foams, zelfbruinende dagcrèmes, doekjes en sprays.

Werking

In zelfbruiner zit een beetje dihydroxyaceton (DHA). Deze stof is een kunstmatige suiker die reageert op de eiwitten van de cellen van je huid, zo verkleuren ze de hoornlaag van je huid (opperhuid). Niet in elke zelfbruiner zit evenveel DHA, in een spray die belooft je in een paar uur bruin te maken zal je sneller bruin van worden dan een geleidelijk bruinende bodylotion met een lichtere dosis DHA. Het voordeel van een bodylotion die het geleidelijk doet, is dat de kans op strepen en vlekken kleiner is.

Aanbrengen

Voordat je de zelfbruiner opdoet moet je een paar stappen ondergaan:
  • Reinig je huid eerst met bijvoorbeeld een face wash of een douchegel
  • Scrub je huid, dan pakt de zelfbruiner beter
  • Smeer zorgvuldig de zelfbruiner op een droge huid uit
  • Was je handen, anders krijg je rare vlekken op je handen

Mislukt?

Als je toch rare vlekken hebt op je huid, scrub dan goed de huid. Gebruik het liefst een scrub met een grove korrel.

Schadelijkheid

Het is bewezen dat DHA absoluut niet schadelijk is voor de huid. Het tast het pigment van je huid niet aan. Wel zijn er verhalen van mensen die beweren aangekomen te zijn na het gebruik van zelfbruiner zonder dat ze een verandering in hun eetpatroon zijn ondergaan. Dit zou komen omdat DHA een kunstmatige suiker is, de huid zou de DHA opnemen en zo zou je aankomen. Waarschijnlijk is dit onzin, omdat de huid de DHA niet opneemt. Zelfbruiner kan wel schadelijk zijn als het een obsessie wordt om steeds te gebruiken. Als dit het geval is, spreken we van tanorexia. Deze mensen zijn zo verslaafd aan een bruine huid dat ze onmogelijk zonder kunnen leven. Vaak hebben deze mensen een vorm van BDD: body dysmorphic disorder. Als je hieraan lijdt zie je jezelf heel anders dan de rest van de wereld. Je ziet jezelf dus veel witter dan je eigenlijk bent.

Azië

Eigenlijk alleen in de westerse wereld wil men graag bruin zijn. In Azië vinden mensen het bijvoorbeeld prachtig als je een hele witte huid hebt. Schoonheidsproducenten verkopen producten met elementen die de huid moeten bleken. In de westerse wereld worden juist veel producten verkocht met bruinende elementen.
© 2017 - 2024 Quintenvanh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanorexia: verslaafd aan zonnenTanorexia: verslaafd aan zonnenTanorexia is een ernstige verslaving aan zonnen. Mensen die lijden aan tanorexia willen door de zon buiten of onder de z…
Bruin worden zonder schadelijke UV-straling!Zonnebaden is slecht voor je huid. Mensen willen toch graag een mooie zomerse bruine huidskleur en gebruiken onterecht g…
Alles over zelfbruinersAlles over zelfbruinersVeel mensen gebruiken zelfbruiners. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? Een zelfbruiner is, zoals de naam al zegt, een produ…
‘Nieuwe’ en onbekende eetstoornissenMensen met een eetstoornis zijn geobsedeerd door eten, hun gewicht en het uiterlijk. Ze hebben een vertekend beeld van h…

Natuurlijke cosmetica, wat wel en wat nietNatuurlijke cosmetica, wat wel en wat nietSteeds meer mensen beseffen dat je met het eten van biologische producten ‘eerlijk’ eet. Alle troep waar gewassen toch m…
Whitening tandpasta, werkt het of niet? De resultatenWhitening tandpasta, werkt het of niet? De resultatenZowel Belgen als Nederlanders hebben behoefte aan een witte glimlach. Tot dertig procent van de bevolking zou niet tevre…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pexels
  • http://www.femmemagazine.nl/beauty/alles-over-zelfbruinen-en-tips/
  • https://www.thailandblog.nl/maatschappij/huidskleur-obsessie-thaise-vrouwen/
  • http://www.gezondheidenco.nl/85401/tanorexia-verslaafd-aan-de-zonnebank-hoe-vaak-mag-je-onder-de-zonnebank/
  • Afbeelding bron 1: WikiImages, Pixabay
Quintenvanh (8 artikelen)
Laatste update: 29-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.