Natuurlijke cosmetica, wat wel en wat niet

Natuurlijke cosmetica, wat wel en wat niet Steeds meer mensen beseffen dat je met het eten van biologische producten ‘eerlijk’ eet. Alle troep waar gewassen toch mee bespoten worden en wat er aan kunstmatige voeding gegeven wordt, om die gewassen maar te laten floreren, komt uiteindelijk ook in je eten en dus in je lichaam. Het besef dat dit niet goed voor de mens is, is er inmiddels en ook dat het anders kan. Die trend lijkt zich voort te zetten in de spullen die je op je huid of in je haren toepast. Wat zijn enkele van de meest populaire ‘eerlijke’ producten en welke stoffen kunnen mogelijk beter vermeden worden?

Waarom biologische producten

Het besef dat al die chemische middelen niet bevorderlijk zijn voor de mens, komt er steeds meer. Dit heeft voor een aanzienlijk deel te maken met het gegeven dat de consument steeds wijzer gemaakt wordt. Talloze artikelen in bladen en kranten, maar ook televisieprogramma’s leggen als het ware het DNA van een bepaalde stof bloot en misschien nog wel belangrijker, ze geven aan wat het met je kan doen. Als die stof in je voeding of huidsmeersel zit, komt het dus binnen. Nu net op dat punt worden veel mensen terecht steeds zuiniger. Kortom, gezond leven met zoveel als mogelijk natuurlijke en eerlijke stoffen.

Bron: JerzyGorecki, PixabayBron: JerzyGorecki, Pixabay
Ook voor de huid?
De ommezwaai is begin 21ste eeuw gekomen. De consument is toen cosmetica c.q. schoonheidsproducten steeds nadrukkelijker onder de loep gaan nemen. Hoewel er al jaren merken met natuurlijke stoffen waren, bleven deze in de luwte van de grote merken. Daar is echter ook een kentering in gekomen en behalve dat er meer natuurlijke merken bijgekomen zijn, hebben enkele van de bestaande een vlucht genomen.

Kosten

De kosten zijn altijd hoger geweest, immers de markt was beperkten het onderzoek relatief duur. Toch zijn er ook merken en winkelketens die met natuurlijke producten werken en welke inmiddels heel betaalbaar aangeboden worden. De keuze om dus niet voor natuurlijke producten te kiezen, hoeft dus niet direct meer gekoppeld te zijn aan de prijs.

Populaire natuurlijke stoffen in schoonheidsproducten

Alleen al met deze drie producten kan je een heel eind komen om je huid en haar optimaal te houden.

Hyaluronzuur

Een van de meer bekende en erg populaire stoffen is hyaluronzuur. Het betreft een lichaamseigen stof. Voor een groot deel is deze stof terug te vinden in ons collageen. Dit houdt onze huid jeugdig en veerkrachtig. De stof is in staat tot duizend keer zijn eigen gewicht in water aan te trekken en hydrateert optimaal. Het vult de kleine lijntjes in het gezicht op.

Door de bacteriële fermentatieproscessen kan deze stof in het laboratorium geproduceerd worden. De stof wordt veelal ingezet als anti-ageing crèmes. Zowel in dag- als nachtcrèmes, speciale serums en kuurbehandelingen bij de schoonheidsspecialist. De resultaten zijn zonder meer goed te noemen.

Jojoba-olie

Deze was-achtige substantie voedt zeker een droge huid enorm en brengt tevens de vette zones in evenwicht. Je kunt het vergelijken wat we van nature produceren, het zogenaamde sebum. Dit is een olie-achtige stof. Je kunt jojoba ook in de meeste bestaande smeersels voor de huid toevoegen. Dat maakt jojoba-olie een relatief goedkoop product. Enkele druppels zijn vaak al voldoende. Gebruik het doorlopend en het effect wordt snel zichtbaar.

De jojoba-olie wordt gemakkelijk in de huid opgenomen en het lichaam reageert automatisch door minder sebum te produceren. Een vette glimmende huid en verstopte poriën worden op deze wijze voorkomen.

Bron: Nuzree, PixabayBron: Nuzree, Pixabay
Kokosolie
Hoewel kokosolie door aanhangers ‘op handen gedragen wordt’ zijn er ook sceptici. De scepsis zit hem in het tot je nemen van kokosolie, want het is een harde olie en zou dus niet goed voor het lichaam zijn. Hoewel de voorstanders weer een rij met voordelen oproepen, is er geen twist over het gebruik voor de huid. Het is een optimale moisturizer voor de huid en kan op verschillende manieren ingezet worden.

Denk hierbij aan een heerlijke crème voor de huid, maar ook aan make-upremover. Doe na het douchen wat in je haar voor een mooi glanzend effect of werk er droge nagelriemen mee weg (goed inwrijven op de huid om de nagels). Ook heeft kokosolie dagelijks gedurende enkele minuten op de tanden laten zitten, een witmakend effect. Tenslotte heeft kokosolie als voordeel dat het niet snel bederft, dus met een grote fles of pot kan lekker lang doen en dat maakt het uitermate goedkoop in gebruik.

Welke stoffen te vermijden?

Zoals er enkele perfect natuurlijke stoffen zijn voor de huid, zijn er ook wat stoffen die we, als het even kan, beter kunnen vermijden. Dat neemt niet weg dat ze officieel op de markt zijn, ze als ‘veilig’ getest zijn en dus verkocht mogen worden. Echter, er worden al langere tijd onderzoeken gedaan, die ook andere geluiden over deze stoffen voortbrengen. Bovendien zijn er prima alternatieven, dus waarom tot gebruiken? Enkele voorbeelden.

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay
Parabenen
De meeste mensen hebben wel eens van de naam gehoord, maar weten niet exact wat het is. Parabenen zijn synthetische conserveermiddelen. Dit heb je in cosmetica nodig om een product langer houdbaar te maken. De reden dat men er steeds minder blij mee is, is gelegen in het feit dat er nogal wat onderzoekers bezorgd zijn om de oestrogene werking van de stof. Anno 2017 lijkt er nog geen directe relatie tussen parabenen en kanker, maar er komen wel tegenstrijdige resultaten uit het onderzoek. Een en ander lijkt vooralsnog niet duidelijk en men blijft er onderzoek naar doen.

Let goed op de verpakking of het erin zit, er komen steeds meer producten – ook bij de gangbare merken – die zonder parabenen geproduceerd worden.

SLS

SLS is feitelijk een zeer goedkoop synthetisch reinigingsmiddel dat we veel in shampoos en cleaners terug kunnen vinden. De stof droogt de huid uit en kan tot allerlei huidaandoeningen zoals eczeem en huidontsteking leiden. Zeker mensen met een gevoelige huid, reageren hier vaak heftig op. Verder kan de slof doordringen tot in de organen en kan hier langere tijd blijven zitten. Het kan de eiwitten van een cel aantasten. Met name voor kinderen kan dit een schadelijk effect hebben. Bij normaal gebruik lijkt het echter vooralsnog niet bewezen slecht te zijn, maar er wordt wel onderzoek naar gedaan.

Zowel voor cleaners als voor shampoos zijn er prima alternatieven. Met name de natuurlijke cosmeticalijnen hebben allemaal SLS-vrije producten.

Tot slot

Natuurlijk zijn er veel meer goede en juist slechte stoffen, maar dit zijn enkele van de meest bekende stoffen die bovendien een groot bereik kennen (in positieve én negatieve zin). Uiteindelijk maak je natuurlijke je eigen keuze.
© 2017 - 2025 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parabenen in cosmeticaParabenen in cosmeticaParabenen staan over het algemeen bekend als stoffen die je beter vermijden kan, omdat ze mogelijk (borst)kanker zouden…
Hyaluronzuur - Cosmetica, injecties, supplementenHyaluronzuur is een natuurlijk bestanddeel van het bindweefsel dat tot dertig keer zijn volume aan water kan vasthouden…
Natrue: keurmerk voor natuurlijke cosmeticaNatrue: keurmerk voor natuurlijke cosmeticaNaTrue is een keurmerk voor natuurlijke cosmetica. Mensen die alleen natuurlijke cosmetica producten willen gebruiken, w…
De hype van natuurlijke cosmeticaDe hype van natuurlijke cosmeticaDe aandacht voor natuurlijke producten neemt toe en dat zie je steeds vaker terug in de winkels: biologisch eten, superf…

Beauty: Hand- en nagelverzorgingBeauty: Hand- en nagelverzorgingDe een vindt het overbodige luxe, de ander zweert erbij … een goede handverzorging. Feit is wel dat de handen een soort…
De oorsprong en werking van zelfbruinerDe oorsprong en werking van zelfbruinerVeel mannen en vrouwen willen als de zomer nadert graag een bruine getinte huid. Men ligt uren in de zon om maar de gewe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LoggaWiggler, Pixabay
  • Healthy Magazine febr. 2017 “Alles over natuurlijke schoonheid”
  • https://www.heelnatuurlijk.nl/index.php/sls-de-feiten
  • https://www.leef.nl/kennisbank/parabenen-wat-doen-ze-en-wat-zijn-de-risico-s/
  • Afbeelding bron 1: JerzyGorecki, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Nuzree, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: OpenClipart Vectors, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.