Beauty: Hand- en nagelverzorging

Beauty: Hand- en nagelverzorging De een vindt het overbodige luxe, de ander zweert erbij … een goede handverzorging. Feit is wel dat de handen een soort visiteplaatje vormen. Als je iemand voor het eerst ziet, dan zijn er enkele zaken waar je, als vanuit een automatisme, naar kijkt. De handen is één van die zaken waar naar gekeken wordt bij, in ieder geval, een eerste ontmoeting. Bij nogal wat mensen vormen die nagels toch een probleem. Enerzijds heb je mensen die graag lange nagels willen hebben, maar waar de natuurlijke nagel niet goed wil groeien c.q. de nagels afbreken of inscheuren. Tel daar de mensen die erg veel met water werken nog maar eens bij op. Anderzijds de mensen die korte nagels (willen) hebben, maar zich vaak niet realiseren dat deze ook verzorging nodig hebben.

Verzorgen handen

Verzorgen van de handen is in ieder geval altijd, net zoals de rest van de huid, hydrateren. Handen, die meer dan gemiddeld in contact komen met water, hebben zeker behoefte aan extra vocht. Bovendien, de hardheid van het water waar je de handen mee wast, heeft ook invloed op hoe de conditie van de huid is.

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay
Handcrème en -scrub
Voor de meeste mensen geldt dus dat een goede handverzorging begint met het regelmatig gebruiken van handcrème. Veel mensen maken er een gewoonte van om na het wassen van de handen een dot handcrème te pakken en de handen hiermee in te smeren. Er zijn steeds meer handcrèmes die ook goed werken voor de nagels en de nagelriemen. Als je toch bezig bent, dan gaat het in één moeite mee door.

Hoewel veel mensen alleen handcrème gebruiken, is zo nu en dan een handscrub ook niet verkeerd. Ga uit van éénmaal per twee weken. Met de korrelcrème wrijf je de handen goed in. Op deze wijze komen de dode huidcellen los en als je de korrelcrème afspoelt met lauwwarm water, dan voelen de handen superzacht. Het is het beste om na de handscrub een verzorgende handcrème te gebruiken. Dan neemt de huid de stoffen veel beter op.

Verzorging nagels

Nagelriemencrème of -olie

De nagelriemen zijn eigenlijk best kwetsbaar. Ze vormen de rand waar de vinger overgaat in de nagel en vormen tevens een soort bescherming voor de basis van de nagels. Deze huid staat eigenlijk altijd onder spanning, want de nagel wil er onder vandaan groeien en aan de andere kant vormt de nagelriem de ‘aanhechting’ aan de huid van de vinger.

Dat wil dus zeggen dat de nagelriemen ook verzorging nodig hebben. Dat kan door de eerdergenoemde handcrème, maar er is ook een aparte nagelriemencrème of -olie. Deze breng je eigenlijk pas aan als de nagels ook verzorging hebben mogen ondergaan, anders is de nagel te vet om te behandelen. Maar tussendoor is het ook goed de nagelriemen soepel te houden. Na het opbrengen van de nagelriemencrème of -olie ga je met een zogenaamd bokkenpootje de nagelriemen voorzichtig wat opduwen. Dat alles voorkomt dat ze inscheuren en lelijke en pijnlijke wondjes veroorzaken.

Nagels

De nagels vormen de bescherming voor de vingertoppen. Je kunt de nagels langer laten groeien of kort houden, maar voor allebei geldt dat de nagels verzorging behoeven. Als je je handen veel gebruikt, gebruik je automatisch dus je nagels en dat kan kleine beschadigingen opleveren. Het is altijd goed de nagels glad te vijlen. Zo voorkom je dat haaltjes/haakjes aan de nagelrand uitmonden in scheurtjes. Behalve dat scheurtjes ontsierend zijn, kunnen ze ook weer tot grotere wonden aan de nagels en vingertoppen leiden.

Bron: Eigen hand - AnnastaalBron: Eigen hand - Annastaal
Lange of korte nagels
Korte nagels moeten ook gevijld worden, je bent slechts sneller klaar dan met lange(re) nagels. Immers, als je nagels van nature goed van structuur zijn (wat ronder gevormde nagels zijn meestal sterker) is het verstandig te kijken welk type nagel het best bij je hand past. Nagels kunnen recht gevijld worden, maar je kunt ze ook in een punt vijlen. Vaak is toepassen de beste methode om te zien wat het mooiste bij je handen past.

Zijn je nagels minder geschikt om door te laten groeien maar wil je het wel, dan zijn er nog steeds mogelijkheden. De nagelstyliste kan je namelijk kunstnagels geven. De technieken die ze hanteren zijn steeds beter en nauwelijks nog van echt te onderscheiden. Wat je ook kunt doen is de natuurlijke nagel van een dun laagje gel te voorzien (waar ook volledige kunstnagels van gemaakt kunnen worden) en je nagel door te laten groeien. Deze gel vormt een soort bescherming voor de natuurlijke nagel en de kans is groot dat de echte nagel nu wel doorgroeit zonder af te breken of in te scheuren. Voor alle kunstvormen geldt wel dat je meestal na drie tot vier weken de uitgroei (bij je nagelbed) kunt zien en de nagels ‘bijgewerkt’ moeten worden.

Vijlen

Vijl altijd één richting op en dat is van buiten naar binnen (dit geldt ook voor het vijlen van kunstnagels). Het maakt niet uit of de nagel lang of kort is, rond gevijld of recht. De systematiek van het vijlen is altijd hetzelfde. Er zijn verschillende soorten vijlen, van diamant tot geperst karton tot glas. Iedereen heeft een eigen voorkeur, alleen is glas het beste te reinigen.

Lakken

Het lakken van nagels kan met een nagellak die je met remover zelf weer kunt verwijderen of je brengt gelnagellak op (vaak vindt dit nog in de salon plaats). Met gelnagellak heb je speciale materialen nodig en niet iedereen wil of kan deze aanschaffen. Voordeel van gelnagellak is dat deze netjes blijft zitten en niet afbrokkelt, ook niet als je vaker met je handen in het water zit. Nadeel is dat het heel zorgvuldig verwijderd moet worden, anders kan je nagel beschadigd raken. Het verwijderen vindt meestal plaats tussen drie à vier weken en is mede afhankelijk van hoe snel je eigen nagels groeien.

Tot slot

Al met al kan kost het niet echt veel tijd, maar het kan wel van toegevoegde waarde voor je uiterlijk zijn. De kosten kun je beperkt houden door alles zelf te doen en bij de drogisterij wat spulletjes in te slaan. Dan kan je voor pakweg € 10 al de nodige materialen inslaan. Echter, ga je naar de nagelsalon dan ben je voor de meeste behandelingen al snel € 30 tot € 40 verder (of meer, maar dat is afhankelijk van wat je nog meer wilt). Hoe dan ook, misschien gaat het er wel om of je jezelf goed verzorgde handen gunt.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie handen, hoe doe je dat?Mooie handen, hoe doe je dat?Waarom is goede huidverzorging noodzakelijk voor mooie handen? Hoe kan je de gezondheid van de nagels bevorderen? Zijn m…
Beauty: Gelnagellak, mooi en dé oplossing voor broze nagelsBeauty: Gelnagellak, mooi en dé oplossing voor broze nagelsMaar gelnagellak werkt ook prima tegen bladderende nagellak. Het is een nagellak die vaak in de salon gebruikt wordt, ma…
Gelnagellak voor sterke en langdurig gelakte nagelsGelnagellak voor sterke en langdurig gelakte nagelsGelnagellak, ook wel gellak of soak off gel genoemd, is de manier om je nagels voor langere tijd mooi en stevig te houde…
Nagellak verwijderenNagellak verwijderenNagellak is een veel gebruikt product bij vrouwen. Maar nagellak is ook een gemeen spul, dat zich moeilijk laat verwijde…

Shampoo zonder sulfaten als toevoegingShampoo zonder sulfaten als toevoegingBij de drogisterijen is de voorraad aan diverse shampoos vaak erg groot. De keuze is daarbij dan ook nog eens enorm. Je…
Natuurlijke cosmetica, wat wel en wat nietNatuurlijke cosmetica, wat wel en wat nietSteeds meer mensen beseffen dat je met het eten van biologische producten ‘eerlijk’ eet. Alle troep waar gewassen toch m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JerzyGorecki, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Eigen hand - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 04-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.